Hva er datasenter?

Hva er datasenter?

EN datasenter er et anlegg som brukes til å huse datasystemer og tilhørende komponenter, for eksempel servere, rutere, brytere og brannmurer, samt støttekomponenter som sikkerhetskopieringsutstyr, brannhemmende anlegg og klimaanlegg. Datasenteret er hjernen til et selskap og stedet der de mest kritiske prosessene kjøres. Selv om datasenterdesign er unik, kan de generelt klassifiseres som Internett eller foretak

Historie

I 1940, datamaskiner var så store at individuelle rom måtte settes av til å huse dem. Tidlige datasystemer var komplekse å betjene og vedlikeholde, og krevde et spesielt miljø å operere i.

I forkant av 1960 (1945), hæren utviklet en enorm maskin kalt ENIAC (Electronic Numerator, Integrator, Analyzer and Computer):

 • Veide 30 tonn
 • Tok opp 1 800 kvadratmeter gulvplass
 • Krevde 6 heltids teknikere for å holde det i gang
 • Gjorde 5000 operasjoner per sekund

Fram til det tidlige 1960, datamaskiner ble primært brukt av offentlige etater. De var store hovedrammer som var lagret i rom – det vi i dag kaller et ”datasenter”.

Under blomstringen av mikrodatabransjen, og spesielt under 1980, datamaskiner begynte å bli distribuert overalt, i mange tilfeller med liten eller ingen bekymring for driftskrav.

Midt på 1990-tallet, ”.com” -bølgen fikk selskaper til å ønske seg rask internettforbindelse og direkte drift. Dette resulterte i foretakskonstruksjon av serverrom, noe som førte til mye større fasiliteter (hundretusener av servere). Datasenteret som servicemodell ble populært på dette tidspunktet.

I dag‘s datasentre skifter fra en infrastruktur-, hardware- og programvareeierskapsmodell, mot et abonnement og kapasitet på forespørsel. Datasentre har utviklet seg betydelig de siste årene, ved å bruke teknologier som virtualisering for å optimalisere ressursutnyttelsen og øke IT-fleksibiliteten.

Datasenteranlegg og utstyr

En effektiv datasentraldrift oppnås gjennom en balansert investering i anlegget og utstyrt utstyr. Elementene i et datasentrefordeling er som følger:

 • Anlegg – beliggenheten og “hvit plass” eller brukbar plass, som er tilgjengelig for IT-utstyr.
 • Støtteinfrastruktur – utstyr som bidrar til å sikre et så høyt tilgjengelighetsnivå som mulig.
 • IT-utstyr – faktisk utstyr for IT-drift og lagring av organisasjonens data.
 • Driftspersonell – for å overvåke driften og vedlikeholde IT- og infrastrukturutstyr døgnet rundt

Det er 4 typer (lag) av datasentre i henhold til anleggets pålitelighet:

 • Nivå 1 – sammensatt av en enkelt bane for kraft- og kjøledistribusjon, uten overflødige komponenter som gir 99,0% tilgjengelighet
 • Nivå 2 – sammensatt av en enkelt bane for kraft- og kjøledistribusjon, med overflødige komponenter, og gir 99,75% tilgjengelighet
 • Nivå 3 – sammensatt av flere aktive strøm- og kjøledistribusjonsveier, men bare en aktiv bane, har overflødige komponenter, og er samtidig vedlikeholdbar, og gir 99,98% tilgjengelighet
 • Nivå 4 – består av flere aktive strøm- og kjøledistribusjoner, har overflødige komponenter og er feiltolerant, og gir 99.999% tilgjengelighet

Googles topp moderne datasenter

Googles datacenter

Google eier og driver datasentre rundt om i verden for å holde produktene våre i drift 24 timer i døgnet, 7 dager i uken. Google er det første store Internett-tjenesteselskapet som har fått ekstern sertifisering av høye miljø- og arbeidsplassersikkerhetsstandarder i sine amerikanske og europeiske datasentre. Ta en titt i Googles datasentre over hele verden. Se bilder av teknologien, menneskene og stedene som holder Googles produkter online.

Storbritannias datasentre

For tiden er det rundt 250 colocation datasentre fra mer enn 60 områder i Storbritannia (UK). Nedenfor ser du en liste over datasentre i Storbritannia, som tilbyr colocation og engrosplass, for eksempel plass i delte rackskap, komplette rackskap, private bur og suiter.

Aberdeen (1); Bedford (1); Belfast (4); Berkshire (12); Birmingham Storbritannia (8); Birmingham Storbritannia (8); Bournemouth (1); Bradford (1); Cambridge (5); Cardiff (1); Cheltenham (1); Crawley (2); Croydon (1); Derby (1); Dundee (1); Edinburgh (3); Essex (1); Glasgow (2); Hertford (2); Ipswich (1); Kent (3); Leeds (7); Leicester (1); Leiston (1); Lincolnshire (1); Liverpool (2); London (69); Luton (1); Manchester (20); Middlesbrough (1); Middlesbrough (1); Milton Keynes (6); Newcastle (7); Nord-Wales (3); Northamptonshire (2); Norwich (1); Nottingham (3); Poole (1); Portsmouth (7); Redhill (1); Reigate (1); Sheffield (5); Shropshire (2); Slough (6); Somerset (1); Sør-Wales (1); Southampton (1); Stevenage (1); Surrey (2); Swindon (1); Øgla (1); Wakefield (1); Walsall (2); Welwyn Garden City (1); Wherstead (1); Wiltshire (3); Woking (4).

Velge et vertssted (datasenter)

Når du vurderer hvor du skal lokalisere serveren din eller kjøpe en webhotell, vil den beste plasseringen avhenge av kvaliteten på hostingleverandørene som er tilgjengelige, deres tilknytning til det globale kommunikasjonsnettverket og nærheten til målmarkedene. Noen av de beste webhotellleverandørene, ifølge våre eksperter, for delt hosting er SiteGround og for netthosting er DigitalOcean, du kan lese både Siteground-gjennomgang og DigitalOcean-gjennomgang.

Webhotellplassering er en viktig faktor for Google, som vurderer når du prøver å finne ut om nettstedet ditt er relevant for et bestemt land eller språkmarked. Hva Google sier om problemet:

“Serverplassering (via serverens IP-adresse): serverplassering er ofte fysisk i nærheten av brukerne dine og kan være et signal om nettstedets tiltenkte målgruppe. Noen nettsteder bruker distribuerte innholdsleveringsnettverk (CDN-er) eller er vertskap i et land med bedre webserverinfrastruktur, så det er ikke et definitivt signal. “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me