Apa itu Google App Engine dan apa yang boleh anda lakukan dengannya

Apa itu Google App Engine dan apa yang boleh anda lakukan dengannya

logo enjin aplikasiEnjin Apl Google (awak boleh cubalah secara percuma di sini) adalah platform awan terbuka yang membolehkan anda membina aplikasi mudah alih dan web. Walau bagaimanapun, ini bukan semua; anda boleh membawa kerangka kerja, jangka masa bahasa, dan juga perpustakaan pihak ketiga. Google App Engine adalah platform yang dikendalikan dengan baik yang memutuskan sepenuhnya infrastruktur sehingga anda dapat menetapkan semua fokus pada kod anda. Selain itu, anda boleh pergi dari awal ke skala planet dan memahami mengapa syarikat yang paling berjaya menggunakan App Engine Google untuk menggerakkan aplikasinya.

Beberapa perniagaan yang menggunakan Google Cloud Platform adalah Coca-Cola, Spotify, dan Motorola. Awak boleh cari lebih banyak aplikasi yang menggunakan enjin aplikasi di sini.

ciri-ciri

Google App Engine bukan sahaja membantu anda membina mudah alih dan backend dalam skala dalam setiap bahasa di infrastruktur syarikat, tetapi juga menawarkan banyak ciri hebat kepada anda.

Setiap Bahasa Popular

Anda boleh membuat aplikasi anda di Java, C #, Node.js, Python, Ruby, PHP, atau Go; malah anda boleh membawa runtime bahasa anda.

Google App Engine Documentation App Engine Documentation Google Cloud Platform

Kedua-dua Fleksibel dan Terbuka

App Engine menawarkan waktu berjalan tersuai yang membolehkan anda membawa kerangka kerja dan pustaka apa pun ke App Engine dengan menyediakan wadah Docker.

Terurus dengan baik

App Engine Google menguruskan setiap kebimbangan anda mengenai infrastruktur sehingga anda hanya dapat memfokuskan pada kod anda.

Diagnostik, Pemantauan, dan Pembalakan

Google menawarkan a Pemandu Stack (anda juga boleh mencubanya secara percuma) yang memberi anda diagnostik aplikasi yang kuat untuk memantau dan menyahpepijat prestasi dan kesihatan aplikasi anda.

Versi Aplikasi

Anda dapat menampung berbagai versi aplikasi dengan mudah, dan dengan mudah membuat persekitaran produksi, ujian, pementasan, dan pengembangan.

Pembahagian Lalu Lintas

Anda dapat mengarahkan permintaan masuk ke siaran aplikasi yang berbeza, melakukan peluncuran fitur tambahan dan ujian A / B.

Ekosistem Perkhidmatan

Anda boleh memanfaatkan ekosistem perkhidmatan GCP yang berkembang dari aplikasi anda termasuk rangkaian alat pembangun awan yang sangat baik.

Kebaikan

Untuk Setiap Komuniti Bahasa

Seperti yang kami nyatakan sebelumnya, App Engine menyokong Java, C #, Node.js, Python, Ruby, PHP. Anda akan sangat gembira jika anda adalah pembangun yang bekerja dengan komuniti bahasa ini kerana anda akan segera produktif dalam persekitaran yang sudah anda kenal. Yang mesti anda buat hanyalah menambah kod. Belum lagi bahawa sangat mudah untuk dipasang dan dijalankan, di sini anda boleh temui panduan terperinci.

Buka Awan

Sebilangan besar daripada kita tidak akan menerima alat kawalan yang mengunci anda ke dalam teknologi dan platform dengan kekangan yang tidak nyata.

Sekiranya ini terdengar seperti anda, anda mungkin sedang mencari sesuatu di luar kotak. Dengan App Engine, anda dapat memberikan gambar Docker anda dan membawa timbunan perisian anda dari kerangka kerja hingga waktu berjalan bahasa ke perpustakaan pihak ketiga. Sekiranya anda perlu memindahkan aplikasi anda ke platform lain, anda boleh melakukannya dengan membawa aplikasi anda dan menyebarkannya ke sistem berasaskan kontena seperti Kubernetes on-prem atau awan awam atau peribadi.

Cukup Tambah Kod

Sekiranya anda menggunakan App Engine, tiada apa-apa yang akan berlaku antara anda dan membuat kod berkualiti tinggi anda. Masalah infrastruktur seperti mengecilkan aplikasi anda ke bawah atau ke atas untuk menangani lalu lintas, menyembuhkan keadaan anda, pemeriksaan kesihatan dan pengimbangan beban, serta menerapkan kemas kini ke sistem operasi yang mendasari semuanya dikendalikan sepenuhnya oleh Google untuk anda.

Prasarana Semasa Anda Memerlukannya

Anda bukan sahaja dapat menikmati pengalaman pembangun yang dikendalikan dengan baik, tetapi anda juga dapat turun ke infrastruktur untuk mendapatkan tahap kawalan yang lebih tinggi apabila diperlukan. Sekiranya anda perlu menggunakan kod tersuai, gabungkan mesin ke dalam proses DevOps anda, anda boleh terus memasukkan SSH ke dalam keadaan anda. Anda dapat menentukan memori aplikasi anda, dan keperluan CPU dan Engine akan mengatur infrastruktur secara automatik bagi pihak anda.

Pengiraan Akhir-ke-Akhir untuk Setiap Beban Kerja

Syarikat yang lebih besar dengan aplikasi lama berjalan dalam persekitaran hibrid dan kadang-kadang bahkan multi-cloud di mana aplikasinya mungkin diedarkan semula ke platform atau kontena VM yang diuruskan sepenuhnya. GCP lebih unggul dalam hal lingkungan yang beragam ini dan membolehkan aplikasi anda berkomunikasi dengan kependaman yang sangat rendah di infrastruktur rangkaian Google untuk menyokong beban kerja apa pun.

Ekosistem Perkhidmatan yang Berkembang

GAE dirancang supaya anda dapat memanfaatkan ekosistem perkhidmatan terurus yang berkembang dengan hanya panggilan API sahaja. Anda boleh memilih pangkalan data SQL atau NoSQL, perkhidmatan seperti Cloud Pub / Sub, alat pemantauan dan diagnostik dan pelbagai alat pembangun yang hebat di GCP.

Google App Engine vs. Heroku

enjin aplikasi vs heroku

Pengkomputeran awan bukanlah perkara besar seterusnya. Buktinya jelas oleh semua pusat infrastruktur data yang disiapkan oleh pemain yang sudah ditubuhkan seperti AWS Amazon dan App Engine Google. Jadi, terbukti bahawa ini adalah perkara besar semasa. Sudah tentu, ada perintis yang lebih kecil seperti Heroku juga, yang bermula pada tahun 2007, yang merupakan zaman Jurassic akhir dalam pengkomputeran awan.

Oleh itu, di bahagian ini, kita akan membandingkan Heroku dan Google App Engine, yang merupakan kedua-dua persembahan PaaS, untuk melihat mana yang menjadikannya menarik.

App Engine dan Heroku serupa kerana kedua-duanya adalah penyelesaian PaaS. Kedua-duanya memberi anda persekitaran segera di mana anda boleh menggunakan aplikasi dan kod anda. Walau bagaimanapun, persekitaran ini tidak mempunyai pangkalan data, sistem operasi, bahasa dan platform asas lain yang tidak terhad.

Oleh itu, anda boleh berjalan dengan cepat, tetapi jika aplikasi anda tidak berjalan atau tidak dihoskan atau dikembangkan oleh senarai yang telah diluluskan, maka anda akan ketinggalan dan kering. Ini berbeza dengan platform IaaS seperti Amazon AWS yang menyediakan anda mesin maya di mana anda boleh menyesuaikan dan memasang persekitaran perisian anda seperti yang anda mahukan.

Apa Mereka

Google App Engine memperkenalkan anda kepada pandangan abstrak dari contoh mesin yang menjalankan kod anda dan menyokong Java dan bahasa JVM yang serupa seperti Clojure, PHP, dan JRuby, bahkan bahasa seperti Python dan Google’s Go. Malangnya, hanya Python tulen yang disokong, jadi anda tidak akan dapat menjalankan modul yang mengandungi kod C misalnya.

Oleh kerana terdapat sekatan bahasa seperti itu, jelas bahawa Google memperkenalkan pemaju ke persekitaran yang mengetahui bahasa untuk menjalankan kod mereka. Ramai orang mengadu bahawa sifat proprietari hanya untuk App Engine menghasilkan kod semula yang tidak perlu dan membosankan.

Ini bermaksud bahawa aplikasi harus ditulis dengan mempertimbangkan App Engine. Sebagai contoh, bahkan kod Java standard harus banyak diubah untuk masuk ke dalam App Engine Environment. Kelemahan lain ialah Google menegaskan bahawa pelanggan mereka hanya menggunakan DB BigTable yang tidak rasional, walaupun mereka baru-baru ini menambahkan sokongan untuk CloudSQL. Ini telah menyebabkan banyak pengguna percaya bahawa Google sedang berusaha untuk mengunci mereka mengikut kerangka mereka.

Heroku saat ini dimiliki oleh Salesforce, dan dulu hanya menyokong Ruby. Namun, sekarang, ini juga termasuk dukungan untuk Scala, Java, Clojure, PHP, Python, dan Node.js. Ia masih diakui sebagai tuan rumah yang sangat baik untuk rangka kerja dan platform Ruby seperti Ruby on Rails. Ketika datang ke pangkalan data, anda mempunyai pilihan bukan hubungan dan relasional di Redis, PostgreSQL, Cloudant, dan MongoDB.

Ini adalah kelebihan yang ketara berbanding App Engine kerana pilihan pangkalan data Heroku menawarkan koleksi yang sudah banyak digunakan di dunia yang lebih luas. Agak mudah untuk memindahkan pangkalan data anda dari Oracle ke PostgreSQL kerana keduanya saling berkaitan, tetapi memindahkan pangkalan data hubungan anda ke BigTable yang tidak berkaitan akan menjadi sukar. Kami tidak mengatakan bahawa ia tidak dapat dilakukan, tetapi akan memakan masa yang lama, dan ini sangat menjengkelkan.

Harga

Membandingkan harga produk PaaS agak mengecewakan. Anda mungkin berpendapat bahawa produk serupa di pasaran yang sama menawarkan ciri yang serupa, yang menjadikannya lebih mudah dibandingkan. Walau bagaimanapun, ini sukar dilakukan untuk produk PaaS. Sebagai contoh, anda boleh mendapatkan tahap percuma dengan kedua-duanya, tetapi mereka mempunyai kemampuan yang pelbagai. Unit Heroku disebut sebagai dyno, dan ia menawarkan 512MB dengan ruang pertukaran 100MB serta kekuatan CPU yang tidak diketahui secara percuma.

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak dinos, anda akan dikenakan bayaran $ 0.05 sejam. Setara dengan dyno di App Engine disebut FrontEnd, dan harganya $ 0,08 per jam. Pangkalan data pada App Engine berharga $ 0.24 per Gigabyte sebulan dan merupakan rancangan berjenama dari $ 9 hingga $ 100 untuk Terabyte di Heroku.

Walau bagaimanapun, App Engine juga mengenakan caj $ 0.07 untuk setiap 100 000 bacaan dan $ 0.10 untuk setiap 100 000 penulisan ke datastore. Kami berpendapat bahawa ini adalah kemarahan – tidak ada alasan yang baik untuk platform cloud untuk membebankan pengguna untuk membaca atau menulis data mereka. Heroku tidak mengenakan bayaran untuk ini.

Heroku jauh lebih murah daripada App Engine Google.

Kebaikan dan keburukan

Heroku

+ SQL standard.
+ Model harga yang lebih sederhana.
+ Penyebaran yang tidak menyakitkan.

– Lebih kecil daripada Google.
– Ia dihoskan di Amazon AWS, yang mengalami gangguan besar.

Enjin Aplikasi

+ Memberi anda akses ke perkhidmatan syarikat yang lain.
+ Lebih mudah menjalankan tugas tidak segerak daripada Heroku.
+ Google mempunyai infrastruktur awannya.

– Kekurangan fleksibiliti platform.
– Tidak ada pangkalan data SQL standard.

Google App Engine vs AWS

enjin aplikasi vs amazon aws

Pembangun telah bertengkar mengenai topik GAE vs AWS sejak sekian lama. Ramai orang percaya bahawa Platform Awan Google adalah pesaing terkuat dan terbesar untuk ketuanan AWS. Oleh itu, di bahagian ini, kami akan menerangkan secara ringkas faktor-faktor terpenting untuk membuat anda membantu keputusan yang tepat.

Apa Mereka

Salah satu perbezaan terbesar antara platform adalah beberapa perkhidmatan yang mereka tawarkan. Dari sudut pandangan ini, AWS lebih baik. Kualiti dan kuantiti perkhidmatan yang tersedia di AWS sangat luas dan luas, dan mewujudkan banyak peluang untuk pelbagai keperluan.

Sebaliknya, senarai produk GCE jauh lebih kecil dan kebanyakannya tertumpu pada perkhidmatan PaaS dan IaaS klasik. Yang pertama adalah bidang di mana Google memfokuskan sebahagian besar usaha mereka, memandangkan App Engine adalah perkhidmatan pertama yang pernah dilancarkan di GCP.

Walau bagaimanapun, anda masih akan menemui pangkalan data penyimpanan, pengkomputeran, pangkalan data hubungan dan perhubungan objek biasa dan beberapa lagi perkhidmatan untuk Titik Akhir dan DNS. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan besar antara pesaing ini di sini. Kesan pada seni bina anda bergantung pada keperluan anda. Perkhidmatan yang disediakan oleh GCP kemungkinan besar akan memenuhi keperluan anda, kerana Compute Engine mereka mempunyai banyak kekuatan yang kekurangan AWS saat ini.

Kawasan tertentu di mana Google unggul adalah Big Data. Tidak menghairankan bahawa syarikat seperti Google menyatakan semua kepakarannya dalam bidang ini untuk membuat produk yang sangat baik. BigQuery membolehkan anda menganalisis sejumlah besar data dalam waktu yang sangat singkat dan bahkan memberi anda pandangan masa nyata mengenai set data anda. Apa yang mengejutkan untuk perkhidmatan yang begitu canggih adalah bahawa sangat mudah untuk memulakannya.

Harga

Google jauh lebih baik daripada AWS mengenai harga dan kelajuan. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat kertas ini.

Kebaikan dan keburukan

AWS

+ Sebilangan besar perkhidmatan dengan perkhidmatan baru ditambah setiap hari.
+ Banyak zon ketersediaan di seluruh dunia
+ Banyak sumber untuk membantu seperti pakar dan buku

– Mahal untuk penggunaan berterusan
– Contoh EC2 adalah konfigurasi tetap, dan anda tidak dapat menambahkan core CPU dan menyimpan jumlah RAM yang sama
– Model harga Arcane

Enjin Aplikasi

+ Lebih murah jika anda gunakan untuk jangka masa yang berterusan
+ Anda boleh memilih konfigurasi contoh anda
+ Pengimbangan beban lebih baik daripada AWS

– Lebih sedikit perkhidmatan yang diurus dan tidak dikendalikan
– Lebih sukar untuk mendapatkan bantuan yang berkelayakan
– Sokongan Google pada masa ini tidak diketahui jumlahnya

Catatan akhir

Enjin Aplikasi Google adalah platform terbaik untuk memulakan aplikasi anda jika anda mempunyai anggaran. Google terkenal dengan sokongan infrastruktur yang berkualiti dan App Engine boleh menjadi tempat yang tepat untuk menjadi tuan rumah aplikasi baru anda. Di top5hosting, kami cuba memberi anda maklumat dan ujian terkini untuk platform dan perkhidmatan hosting terbaik. Pastikan kerap memeriksa.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me