Apa itu pusat data?

Apa itu pusat data?

A Pusat data adalah kemudahan yang digunakan untuk menempatkan sistem komputer dan komponen yang berkaitan, seperti pelayan, router, suis dan firewall, serta komponen sokongan seperti peralatan sandaran, kemudahan memadam kebakaran dan penyaman udara. Pusat data adalah otak syarikat dan tempat proses paling kritikal dijalankan. Walaupun reka bentuk pusat data unik, mereka biasanya dapat diklasifikasikan sebagai Internet atau perusahaan

Sejarah

Di dalam 1940-an, komputer begitu besar sehingga setiap bilik mesti dikhaskan untuk menempatkannya. Sistem komputer awal adalah kompleks untuk dikendalikan dan dipelihara, dan memerlukan lingkungan khusus untuk beroperasi.

Sebelum 1960 (1945), Tentera Darat mengembangkan mesin besar yang disebut ENIAC (Electronic Numerator, Integrator, Analyzer, and Computer):

 • Berat 30 tan
 • Mengambil ruang lantai seluas 1.800 kaki persegi
 • Memerlukan 6 juruteknik sepenuh masa untuk terus menjalankannya
 • Adakah 5000 operasi sesaat

Sehingga awal 1960-an, komputer digunakan terutamanya oleh agensi kerajaan. Mereka adalah kerangka utama yang besar yang tersimpan di dalam bilik – apa yang kita panggil “pusat data” hari ini.

Semasa ledakan industri komputer mikro, dan terutamanya semasa 1980-an, komputer mula digunakan di mana-mana, dalam banyak kes dengan sedikit atau tidak peduli dengan keperluan operasi.

Pertengahan 1990-an, lonjakan “.com” menyebabkan syarikat menginginkan sambungan internet yang cepat dan operasi tanpa henti. Ini menghasilkan pembinaan bilik pelayan perusahaan, yang membawa kepada kemudahan yang jauh lebih besar (beratus-ratus dan ribuan pelayan). Pusat data sebagai model perkhidmatan menjadi popular pada masa ini.

Hari iniS pusat data beralih dari model pemilikan infrastruktur, perkakasan dan perisian, ke arah model langganan dan kapasitas berdasarkan permintaan. Pusat data telah berkembang dengan pesat dalam beberapa tahun terakhir, menggunakan teknologi seperti virtualisasi untuk mengoptimumkan penggunaan sumber dan meningkatkan fleksibilitas IT.

Kemudahan dan peralatan pusat data

Operasi pusat data yang berkesan dicapai melalui pelaburan seimbang di kemudahan dan peralatan yang ditempatkan. Unsur-unsur pemecahan pusat data seperti berikut:

 • Kemudahan – lokasi dan “ruang putih” atau ruang yang boleh digunakan, yang tersedia untuk peralatan IT.
 • Infrastruktur sokongan – peralatan yang menyumbang untuk mengekalkan tahap ketersediaan setinggi mungkin.
 • Peralatan IT – peralatan sebenar untuk operasi IT dan penyimpanan data organisasi.
 • Kakitangan operasi – untuk memantau operasi dan menyelenggara peralatan IT dan infrastruktur sepanjang masa

Terdapat 4 jenis (tingkatan) pusat data mengikut kebolehpercayaan kemudahan:

 • Tahap 1 – terdiri daripada satu jalur untuk pengagihan kuasa dan penyejukan, tanpa komponen berlebihan yang menyediakan ketersediaan 99.0%
 • Tahap 2 – terdiri daripada satu jalur untuk pengagihan kuasa dan penyejukan, dengan komponen berlebihan, menyediakan ketersediaan 99.75%
 • Tahap 3 – terdiri daripada beberapa jalur pengedaran daya aktif dan penyejukan, tetapi hanya satu jalur aktif, mempunyai komponen berlebihan, dan dapat dipelihara secara serentak, memberikan ketersediaan 99.98%
 • Tahap 4 – terdiri daripada beberapa jalur pengedaran daya aktif dan penyejukan, mempunyai komponen berlebihan, dan bertolak ansur, memberikan ketersediaan 99,999%

Pusat data canggih Google

Pusat data Google

Google memiliki dan mengendalikan pusat data di seluruh dunia untuk memastikan produk kami berjalan 24 jam sehari, 7 hari seminggu. Google adalah syarikat perkhidmatan internet utama pertama yang memperoleh sijil luaran mengenai standard keselamatan persekitaran dan tempat kerja mereka yang tinggi di seluruh pusat data AS dan Eropah mereka. Lihat di pusat data Google di seluruh dunia. Lihat gambar teknologi, orang dan tempat yang memastikan produk Google dalam talian.

Pusat data UK

Pada masa ini terdapat sekitar 250 pusat data kolokasi dari lebih dari 60 kawasan di United Kingdom (UK). Di bawah ini anda dapat melihat senarai pusat data di UK, yang menawarkan ruang kolokasi dan borong, seperti ruang di kabinet rak bersama, kabinet rak lengkap, kandang peribadi dan suite.

Aberdeen (1); Bedford (1); Belfast (4); Berkshire (12); Birmingham UK (8); Birmingham UK (8); Bournemouth (1); Bradford (1); Cambridge (5); Cardiff (1); Cheltenham (1); Crawley (2); Croydon (1); Derby (1); Dundee (1); Edinburgh (3); Essex (1); Glasgow (2); Hertford (2); Ipswich (1); Kent (3); Leeds (7); Leicester (1); Leiston (1); Lincolnshire (1); Liverpool (2); London (69); Luton (1); Manchester (20); Middlesbrough (1); Middlesbrough (1); Milton Keynes (6); Newcastle (7); Wales Utara (3); Northamptonshire (2); Norwich (1); Nottingham (3); Poole (1); Portsmouth (7); Redhill (1); Reigate (1); Sheffield (5); Shropshire (2); Slough (6); Somerset (1); Wales Selatan (1); Southampton (1); Stevenage (1); Surrey (2); Swindon (1); Kadal (1); Wakefield (1); Walsall (2); Welwyn Garden City (1); Wherstead (1); Wiltshire (3); Berjaga (4).

Memilih lokasi hosting (pusat data)

Semasa mempertimbangkan tempat untuk mencari pelayan anda atau membeli web hosting, lokasi terbaik akan bergantung pada kualiti penyedia hosting yang ada, hubungan mereka dengan rangkaian komunikasi global dan jarak dekat dengan pasar sasaran anda. Beberapa penyedia hosting web terbaik, menurut pakar kami, untuk hosting bersama adalah SiteGround dan untuk hosting awan adalah DigitalOcean, anda boleh membaca ulasan Siteground dan juga tinjauan DigitalOcean.

Lokasi hosting web adalah faktor utama untuk Google, yang mempertimbangkan ketika berusaha untuk memastikan apakah laman web anda relevan untuk pasaran negara atau bahasa tertentu. Apa yang dikatakan oleh Google mengenai masalah ini:

“Lokasi pelayan (melalui alamat IP pelayan): lokasi pelayan sering secara fizikal dekat dengan pengguna anda dan boleh menjadi isyarat mengenai khalayak yang dimaksudkan di laman web anda. Beberapa laman web menggunakan rangkaian penyampaian kandungan yang diedarkan (CDN) atau dihoskan di negara dengan infrastruktur pelayan web yang lebih baik, jadi itu bukan isyarat pasti. “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me