Apakah lebar jalur dan berapa banyak yang diperlukan oleh laman web anda?

Apakah lebar jalur dan berapa banyak yang diperlukan oleh laman web anda?

Setiap kali anda melayari perkhidmatan hosting web terbaik, anda akan selalu menemui istilah lebar jalur. Adakah perkara yang baik untuk mendapatkan rancangan termahal yang mempunyai lebar jalur tertinggi (biasanya tidak terhad)? Atau lebih baik menguji perairan terlebih dahulu dengan rancangan murah dengan lebar jalur yang lebih rendah? Berapa lebar jalur yang sangat diperlukan oleh laman web anda? Apa itu lebar jalur, pula?

Apakah lebar jalur [secara ringkas]

Adalah selamat untuk mengatakan bahawa lebar jalur laman web anda adalah kelajuan muat naik laman web anda. Kelajuan muat turun harus disertakan. Namun, jika anda tidak membiarkan pengguna memuat naik ukuran data yang besar ke pelayan anda, hal itu dapat diabaikan, seperti halnya pada kebanyakan laman web.

Kecepatan muat naik laman web anda digunakan setiap kali pengguna mengakses laman web anda. Sekali lagi, apabila terdapat banyak pengguna yang mengakses laman web anda pada masa yang sama, kelajuan memuat naik laman web anda akan dikongsi.

Bergantung pada jumlah pengguna dan lebar jalur anda, masa yang diperlukan bagi pengguna untuk memuat turun fail atau halaman web yang mereka akses akan berubah. Secara sederhana, jika lebar jalur anda terlalu rendah dan anda mempunyai banyak pengunjung, masa muat halaman anda atau muat turun fail akan menjadi lebih perlahan.

Lebar jalur berbanding Pemindahan Data

Kebanyakan orang mengelirukan lebar jalur dengan had pemindahan data (biasanya had bulanan). Tidak seperti lebar jalur, pemindahan data sama seperti cap data untuk sambungan Internet mudah alih anda. Sekiranya rancangan hosting web anda mempunyai had bulanan pemindahan data, setiap kali laman web anda memuat naik jumlah data tertentu atau pengguna anda memuat turun sejumlah data, layanan anda dapat ditangguhkan.

Dalam istilah awam, pemindahan data merujuk kepada jumlah data yang dapat diberikan oleh laman web anda kepada pengunjung anda pada jangka waktu tertentu (biasanya diukur setiap bulan) sementara lebar jalur merujuk kepada kelajuan laman web anda untuk menyediakan data dalam satu masa (biasanya diukur dalam beberapa saat ).

Bagaimana Mengetahui Had Lebar Jalur Ideal untuk Laman Web Anda

Sekarang, anda faham apa had lebar jalur dan pemindahan data. Malangnya, kebanyakan orang saling bertukar tanpa mengetahui bahawa mereka berbeza. Dan yang paling teruk adalah, beberapa hos web telah memanfaatkan kejahilan ini.

Selanjutnya, persoalan berapa lebar jalur yang diperlukan oleh laman web anda masih belum terjawab sepenuhnya. Pasti, sehingga ke tahap ini, anda mengetahui hakikat bahawa memilih lebar jalur yang rendah boleh menjadi bencana bagi pengalaman pengguna pengunjung anda.

Kedua-dua faktor tersebut dapat mengurangkan jumlah pengunjung anda dengan mudah.

Malangnya, anda tidak dapat menentukan lebar jalur tepat yang sesuai untuk laman web anda. Bilangan pengunjung laman web anda berubah-ubah, halaman web yang mereka akses boleh berubah terlalu banyak, dan kemas kini yang berlaku di dalam laman web anda yang dapat mengubah ukuran fail setiap halaman. Faktor-faktor tersebut dapat mengubah keperluan lebar jalur anda dengan mudah.

Mengira Anggaran Kasar

Walaupun tidak mungkin mengira lebar jalur yang tepat untuk laman web anda, anda boleh mengira anggaran kasar. Anda boleh melakukannya dengan mendapatkan jumlah pengunjung tertinggi dalam sebulan, jumlah paparan halaman tertinggi dalam sebulan, dan saiz fail halaman utama anda.

Anda boleh memilih ukuran rata-rata halaman web anda, tetapi itu akan membosankan. Lebih mudah dan lebih tepat untuk mengira ukuran halaman utama anda kerana biasanya adalah “fail” terbesar yang diakses oleh pengguna anda dan kebanyakan pengguna hampir selalu mengakses laman utama terlebih dahulu.

Sekiranya anda mahu pengiraan yang mudah, anda boleh mengabaikan jumlah pelawat. Yang penting ialah jumlah paparan halaman yang anda perolehi setiap bulan.

Anda boleh melakukan pelbagai kaedah untuk mengetahui jumlah pelawat dan paparan halaman yang anda miliki setiap bulan. Sekiranya anda menggunakan WordPress sebagai CMS utama (Sistem Pengurusan Kandungan) laman web anda, anda boleh mendapatkan statistik yang anda perlukan di papan pemuka. Sebaliknya, anda boleh menggunakan perkhidmatan atau pemalam pihak ketiga untuk mendapatkan statistik tersebut.

Untuk menentukan saiz fail halaman utama anda, anda boleh menyimpan halaman utama anda di komputer anda. Sebilangan besar penyemak imbas membenarkan penyimpanan halaman web sebagai fail halaman web yang lengkap. Sebaik sahaja anda menyimpan fail, fail akan dipisahkan menjadi fail dan folder.

Fail tersebut akan menjadi fail HTML untuk laman utama anda. Folder akan mengandungi semua sumber seperti skrip, gaya, gambar, audio, flash, video (dalam beberapa kes), dan kandungan web lain dari halaman utama anda.

Sekiranya komputer anda berjalan di Windows, anda boleh memilih fail dan foldernya. Selepas itu, klik kanan pada mereka. Klik pada Properties. Kotak dialog akan muncul, dan di sana, anda akan melihat jumlah keseluruhan halaman utama anda.

Setelah anda mendapat semua data yang anda perlukan, gandakan semuanya bersama-sama seperti ini:

Jumlah Paparan Halaman * Ukuran Halaman Utama = Anggaran Pemindahan Data / Bulan

Berikut adalah beberapa nombor jika laman web anda popular dan besar:

Contohnya

15,000 Paparan Halaman * 1,5Mbytes = 22,500 Mbytes atau 22,5 Gbytes

Dalam contoh ini, laman web anda memuat naik data 22.5 Gbytes dalam satu bulan. Itu adalah ukuran pemindahan data anda setiap bulan. Sekiranya anda ingin mendapatkan anggaran penggunaan lebar jalur, bahagikannya dengan 30. Jadi, 22.5 Gbytes dibahagi dengan 30 sama dengan 0.75 Gbytes atau 750 Mbytes. Dalam bit, nilai itu bersamaan dengan 6 Gbits atau 6,000 Mbits. Seseorang boleh dengan selamat mengatakan laman contoh ini memerlukan lebar jalur yang stabil 6 Gbit sehari untuk menampung semua penggunanya dan mencegah penurunan masa memuatkan halaman.

Sudah tentu, ini adalah anggaran yang optimum. Sekiranya anda ingin memastikan bahawa lebar jalur anda mencukupi, penambahan kapasiti lebar 25% hingga 100% akan melindungi laman web anda.

Hanya Nota Kaki

Sekiranya anda berpendapat bahawa laman utama 1.5 Mbytes tidak realistik kerana kebanyakan artikel mengenai pengukuran lebar jalur memberikan ukuran halaman purata 40 KB dalam contohnya, fikirkan semula. Kecuali anda menyediakan beranda atau halaman web yang hanya berisi HTML, CSS, dan beberapa file JavaScript, ukuran halaman rata-rata anda akan sekitar 25 hingga 50 Kbytes.

Walau bagaimanapun, jika halaman anda mempunyai gambar dan lakaran kecil yang berkualiti, halaman boleh mencapai 1 hingga 2 Mbytes dengan mudah. Hanya satu gambar karusel atau sepanduk beresolusi tinggi (tanpa kompres) di laman web sahaja yang boleh berjumlah 100 hingga 250 Kbytes. Memiliki dua atau tiga daripadanya pasti akan menjadikan ukuran rata-rata halaman web anda lebih besar.

Pengenalan Pelayan Asas kepada Hubungan Pengguna

Sebelum anda mengetahui tentang lebar jalur, anda mesti mengetahui bahawa hos web adalah “komputer“Yang menghoskan fail atau halaman web anda di Web. Host web juga disambungkan ke Web melalui sambungan Internet, sama seperti komputer anda.

Setiap kali pengguna mengunjungi halaman anda, komputernya benar-benar memuat turun fail dari host web. Pengguna menggunakan kelajuan muat turunnya. Sebaliknya, kerana host web akan memberi pengguna fail yang dia perlukan untuk melihat halaman, host web secara teknikal memuat naik fail ke pengguna.

Adakah ia mengelirukan? Ia boleh menjadi. Cubalah membaca dan mencerna perenggan sebelumnya sekali lagi.

ISP dan Sambungan Internet Anda

Anda sekarang mesti mendapat idea. Sama seperti anda dan pengguna Internet yang lain, ISP anda (Penyedia Perkhidmatan Internet) memberi anda yang khusus lebar jalur (atau kelajuan Internet). Contohnya, anda mungkin menerima lebar jalur (kelajuan muat turun) 3 Mbits / s dari ISP anda (Catatan: Nilai diturunkan untuk memudahkan pengiraan kemudian).

Bits dan Bait

Hitung Lebar Jalur

Maklumat

Perhatikan bahawa 3 Mbits / s berbeza dari 3 Mbytes / s. Sekiranya anda menukar 3 Mbits / s ke Mbytes / s, anda akan mendapat 0.375Mbytes / s, iaitu kira-kira 375 Kbytes / s. Oleh itu, apabila anda memuat turun fail dan menggunakan semua lebar jalur anda, kelajuan muat turun anda adalah 375 Kbytes / s atau 3 Mbits / s – bukan 3 Mbytes / s atau 3.000 Kbytes / s. Perhatikan bahawa setiap bait mengandungi 8 bit – 1 Kbyte = 8 Kbits dan 1 Mbyte = 8 Mbits.

Bagaimanapun, jika anda memuat turun dua fail secara serentak dan komputer anda akan mengutamakan muat turun tersebut dan menghabiskan lebar jalur anda ke hadnya, setiap fail akan mempunyai kelajuan muat turun 187.5 Kbytes / s. Itulah bagaimana sambungan Internet berfungsi (pada tahap asas).

Adakah anda keliru dengan istilah yang digunakan dalam kelajuan Internet? Mengapa ini terlalu membingungkan? Taktik pemasaran. Lebih mudah memasarkan 3 Mbits / s daripada 0.375 Mbytes / s. Dan ini membawa kepada pengguna yang keliru.

Host Web dan Pelayan Anda

Penyedia perkhidmatan hosting web melakukan perkara yang sama dengan ISP. Selain memberikan simpanan untuk fail web anda, mereka juga memberikan kelajuan lebar jalur (kelajuan muat naik dalam hal ini) ke pelayan anda.

Sebagai contoh, jika anda hanya memilih pelan lebar jalur 3 Mbits untuk laman web anda dan seorang pengguna cuba memuat turun satu fail dari anda, apa yang akan berlaku? Pengguna tersebut akan dapat memuat turun fail tersebut dengan kelajuan 375 Kbyte / s.

Sebaliknya, jika anda hanya memilih pelan lebar jalur 3 Mbits untuk laman web anda dan 10 pengguna cuba memuat turun satu fail dari anda, apa yang akan berlaku? Semua pengguna akan mempunyai kelajuan muat turun 0.3 Mbits atau 37.5Kbytes. Itu agak perlahan, bukan? Itu berlaku kerana pelayan anda akan berusaha memenuhi semua pengguna yang memuat turun dari laman web anda.

Oleh kerana anda hanya mempunyai lebar jalur rendah 3 Mbits, kelajuannya akan dikurangkan untuk setiap pengguna kerana mereka akan berkongsi lebar jalur yang anda miliki. Kelajuan 37.5 Kbytes, bagaimanapun, masih baik.

Namun, apa yang akan berlaku sekiranya 100 pengguna cuba memuat turun dari laman web anda? Kesemua mereka akan memuat turun dari anda dengan kelajuan 3.75 Kbytes. Dan itu terlalu perlahan, terutamanya dalam standard kelajuan muat turun hari ini.

Lihat senarai penyedia hosting web terbaik kami di UK.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me