Bagaimana Memulakan Blog?

Bagaimana Memulakan Blog?

Panduan Langkah demi langkah

Adakah anda selalu mempunyai pengalaman, baik dan buruk, yang patut dikongsi dengan orang lain? Adakah anda selalu menemui sesuatu yang patut dibincangkan dalam talian? Adakah anda hanya mempunyai bakat menulis tetapi tidak mempunyai jalan keluar untuk dilancarkan?

Sekiranya anda menjawab ya untuk kebanyakan atau semua soalan itu, mungkin sudah waktunya anda membuat blog.

Entri blog boleh jadi dari cerita lucu, perkongsian maklumat atau bahkan ejekan. Anda boleh mengatakan blog adalah sejenis jurnal peribadi, tetapi jurnal peribadi yang terbuka untuk dibaca oleh seluruh dunia.

“Tetapi saya tidak mahir teknologi,” mungkin anda katakan. Anda akan terkejut, betapa mudahnya (dan cepat) membuat blog dalam talian.

Mengapa Orang Blog

Sebelum anda memulakan blog, cari tahu mengapa anda ingin berkongsi pengalaman, pendapat, dan perkembangan terkini anda dalam talian. Adakah kerana anda mahu orang tahu apa yang sedang berlaku? Adakah anda ingin berkongsi maklumat tertentu dengan beberapa orang? Atau mungkin anda merasa perlu mengejek.

Membundarkan semua penjelasan yang diberikan, orang biasanya menulis blog dengan alasan berikut:

 • Untuk Membangunkan Kemahiran Menulis – Bahkan penulis terbaik dapat menemui kebiasaan. Kadang kala kemahiran menulis yang diasah selama bertahun-tahun akan merosot apabila tidak digunakan dalam jangka masa yang agak singkat. Blogging memberi peluang kepada penulis bukan hanya untuk menulis, tetapi juga melakukan ini secara berkala. Pada akhirnya, bukan hanya kemahiran menulis itu sendiri yang dikembangkan tetapi juga disiplin untuk mempraktikkan kemahiran itu.
 • Untuk Berkongsi Pengalaman – Semasa menjalani kehidupan seharian, kita akan mendapat pengalaman bahagia, indah, sedih, atau bahkan mengerikan. Kadang kala kita dapati pengalaman ini dapat dikongsi dengan orang lain kerana dapat dijadikan pengajaran atau peringatan. Dalam beberapa kes, mereka mungkin patut dikongsi kerana perkara ini terlalu lucu untuk disimpan pada diri kita sendiri. Ini adalah kenyataan bahawa bahkan penulis terbaik akan bosan atau kehabisan penulisan bahan mengenai pengalaman mereka. Berita baiknya ialah orang lain juga mempunyai kisah atau pengalaman yang patut diceritakan. Tidak ada halangan untuk anda berkongsi pengalaman orang lain.
 • Untuk Memberi Inspirasi kepada Orang Lain – Hampir semua orang boleh menulis dalam talian, tetapi tidak hanya sesiapa sahaja yang dapat memberi inspirasi. Sekiranya anda mempunyai pengalaman yang anda rasa orang lain harus tahu, bagikanlah. Sekiranya seseorang memberi anda nasihat baik yang mesti juga dikongsi dengan orang lain, tulislah tentangnya dan sebagainya. Salah satu perkara paling memuaskan yang dapat dialami oleh penulis adalah mengetahui orang lain mengambil inspirasi dalam penulisan mereka. Ini adalah satu perkara yang sangat baik untuk diingat apabila anda ingin menulis untuk blog anda hanya untuk menulis.
 • Untuk Menarik Orang – Blogging adalah cara yang baik untuk mendapatkan khalayak. Ini terutama berlaku untuk blog laman web produk atau perniagaan. Mereka mahu orang yang tepat memperhatikan apa yang mereka tawarkan. Dengan “orang yang tepat” kami bermaksud mereka yang cenderung membeli produk mereka atau memanfaatkan perkhidmatan mereka. Prinsip yang sama juga berlaku untuk laman web bukan produk atau bukan perkhidmatan. Dalam kes mereka, mereka ingin menarik pembaca yang menghargai cerita yang baik. Ini adalah orang-orang yang cenderung untuk membaca lebih banyak dan juga cenderung memberitahu orang lain tentang pengalaman membaca yang baik.
 • Untuk Menjana Wang – Percaya atau tidak ada orang yang benar-benar mendapat wang dari blog mereka! Terdapat dua cara untuk menjana pendapatan; sama ada laman web terkemuka akan menghampiri anda dengan tawaran untuk menulis blog di laman web mereka, atau pengiklan akan mencadangkan untuk memasang iklan di laman web anda. Namun, jangan berharap dapat menjana wang dengan segera. Biasanya, orang atau penulis yang lebih makmur dan berpengaruh dihubungi oleh pengiklan dan laman web untuk mendapatkan kontrak. Ini tidak bermaksud anda tidak akan pernah berpeluang, dengan jumlah yang cukup besar sehingga anda dapat menarik pengiklan. Sama ada salah satu daripada sebab itu, sebahagian daripada mereka, atau bahkan semuanya, menentukan mengapa anda mahu menulis blog adalah penting kerana ia menentukan arah penulisan yang akan diambil dan mengisi anda dengan lebih banyak tujuan. Anda mungkin berfikir ‘Pfffft! Di manakah arah dan tujuan itu datang? ‘Ketika tiba masanya untuk mengekalkan blog anda, saat itulah.

Menyiapkan Blog Anda

Adakah anda sudah bersedia untuk memulakan blog?

Terdapat dua langkah dalam menubuhkan blog; pertama adalah memilih dan mendaftarkan nama domain dan yang kedua adalah memilih web host. Dalam semua proses dari awal hingga akhir, ia memerlukan masa sekitar 20 minit.

1. Memilih Nama Domain

Apa sebenarnya nama domain? Ini adalah nama yang akan diketahui oleh blog anda dan yang mesti dihasilkan oleh carian. Sekiranya anda menaip nama domain itu, blog anda akan muncul di penyemak imbas.

Penting

Lawati panduan membeli domain kami

Pilih nama domain yang unik dan deskriptif sehingga penonton anda akan segera mengetahui tentang blog anda. Anda juga harus memilih dengan bijak kerana tidak ada jalan keluar dari mewujudkan nama domain. Internet melihat sekitar 10,000 pendaftaran domain sehari, jadi anda tidak boleh mengharapkan pilihan pertama anda segera tersedia. Sebenarnya, disarankan untuk menyiapkan senarai kemungkinan nama.

Memilih peluasan domain adalah suatu keharusan, sekiranya pembaca anda salah mengeja domain anda dan menaip sesuatu yang lain, mereka masih akan diarahkan ke blog anda. Untuk membuat peluasan domain, pemilik blog biasanya melampirkan “.com”, “.net” atau “.org” di hujung nama domain.

2. Memilih syarikat hosting web

Tidak perlu dikatakan bahawa anda memerlukan host web untuk memulakan blog. Host web adalah syarikat yang menyimpan secara digital semua teks, gambar dan pelbagai fail lain yang diperlukan untuk blog anda dan menyampaikannya kepada sesiapa sahaja yang menaip nama domain anda di Internet.

Host web dibatasi oleh perkara seperti ruang, lebar jalur, jumlah domain dan subdomain yang tersedia, antara lain, jadi anda lebih baik memilih dengan bijak. Memilih hos yang buruk akan menyebabkan masa pemuatan halaman lambat, malah waktu henti.

Web hosting terbaik untuk tahun 2016

Host web yang baik untuk pemula blog mutlak adalah SiteGround, sebuah laman web yang harganya sedikit lebih tinggi daripada host web lain (£ 2.75 sebulan) tetapi menebus ini mengenai kualiti dan perkhidmatan.

Sekiranya anda ingin menggunakan SiteGround, anda hanya perlu melayari laman web mereka. Mereka mempunyai sejumlah promo, memilih untuk memanfaatkannya atau tidak.

Anda boleh menyemak ulasan kami tentang SiteGround di sini.

Pengehosan web yang lebih murah

GoDaddy adalah pendaftar nama domain dan penyedia hosting web terbesar di dunia. Anda akan dikenakan bayaran serendah £0.99 sebulan!

Menyiapkan dengan SiteGround
Lawati SiteGround dan dapatkan DISKAUN 50%

1Pilih Pelan – SiteGround akan menawarkan beberapa rancangan kepada anda. Sudah tentu, biasanya disarankan untuk memilih yang sesuai dengan anggaran anda buat masa ini. Namun, ada juga rancangan asas untuk blogger pemula.

2Daftarkan Nama Domain Anda – Ketik nama domain anda di kotak kiri dan klik “sebelah” untuk melihat apakah ia tersedia. Sekiranya tidak, pilih nama domain yang lain. Ingat senarai yang kami suruh buat? Di sinilah ia menjadi berguna. Mendaftarkan nama domain boleh mengambil masa beberapa saat jika anda mengetahui semua kata-kata dan sihir yang anda fikirkan sudah diambil.

3Butiran Bil Input – Setelah nama domain sudah tersedia, anda akan dibawa ke halaman pendaftaran di mana anda harus memasukkan semua butiran penagihan anda.

Tunggu beberapa minit sehingga akaun anda disiapkan.

Memasang WordPress

WordPress adalah alat sumber percuma dan terbuka yang mempunyai sistem seni bina dan templat pemalam yang mudah digunakan. Dengan kata lain, sangat sesuai untuk menulis blog pemula.

Log masuk ke akaun anda melalui laman utama SiteGround dan pasang WordPress. Pergi ke “Akaun Saya“tab dan klik”Pergi ke cPanel“. Lihat di bawah”Autoinstallers“Menuju dan klik”WordPressButang.

Anda mesti log masuk secara automatik Lembut dan dibawa ke halaman pemasangan WordPress. Klik pada “Install sekarangButang untuk memulakan.

Pilih domain anda dan klik “Pilih Domain”. Di bawah “Tetapan Tapak“bahagian, tuliskan Nama Blog anda (pilih sesuatu” mesra mata, ia akan muncul di Google “) dan Penerangan Laman. Masukkan e-mel, nama pengguna, dan kata laluan anda. Semua ini boleh diubah kemudian kecuali nama pengguna (anda boleh mengubahnya dengan pemalam). Sebaik sahaja anda berpuas hati dengan pilihan anda, bersetuju dengan syarat dan kemudian klik “Pasang“.

Pemasangan anda hampir siap

WordPress pemasangan hanya memerlukan beberapa minit dan anda akan mendapat pemberitahuan e-mel setelah selesai.

Bekerja dengan WordPress

Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah log masuk ke laman web anda. Pergi ke “http://www.yoursite.com/wp-admin(ganti “yoursite.com” dengan nama domain anda).

Setelah log masuk anda harus dibawa ke kawasan pentadbir WordPress. Di sini anda boleh membuat perubahan yang anda mahukan ke blog anda.

Sekiranya anda ingin menukar tajuk blog anda, pergi ke bahagian bawah menu kiri dan klik “Tetapan“. Ini akan membawa anda ke layar di mana anda boleh menukar tajuk anda.

The “Tajuk Tapak“Adalah untuk tajuk utama sementara”TaglineAdalah untuk subdomain. Setelah anda berpuas hati dengan perubahan anda, klik “Simpan PerubahanButang. Mengklik butang itu akan membawa anda ke laman web anda.

Menulis dan Menerbitkan Posting Pertama Anda

Adakah anda dipompa untuk mula menulis? Mari mulakan dengan catatan pertama anda. Di WordPress, pergi ke menu kiri dan klik “Catatan“. Anda mungkin terkejut kerana sudah ada catatan di sana dengan tajuk “Hai dunia!Ini sesuatu yang WordPress letakkan di semua blog hanya untuk memberi pengguna rasa apa yang diharapkan. Anda boleh mempelajarinya atau menyingkirkannya dengan mengklik butang “Sampah” tepat di bawah siaran.

Mulakan siaran baru dengan mengklik “Tambah baruPautan; ini akan membawa anda ke skrin pencipta siaran. Kotak di atas adalah untuk tajuk siaran anda dan kotak di bawahnya adalah untuk siaran itu sendiri.

Imej selalu menjadi idea yang bagus kerana dapat meningkatkan catatan dan juga memberi perhatian kepada pembaca anda. Imej juga memberi idea kepada pembaca anda tentang blog anda. Pastikan gambar itu berkaitan dengan blog dan bukan hanya beberapa pengisi ruang.

Sekiranya anda ingin menambah gambar, klik pada “Tambah MediaButang dan klik “Pilih Fail“Untuk memuat naik gambar yang disimpan di komputer anda.

Anda juga dapat memilih ukuran gambar dan bagaimana gambar itu sejajar dengan halaman. Sebaik sahaja anda berpuas hati dengan pilihan anda untuk mengklik “Masukkan ke dalam catatan“Untuk menambah gambar.

Adakah anda pasti ini adalah siaran yang anda mahu dunia lihat? Selesaikan sekali lagi untuk mengetahui kesalahan tatabahasa. Mungkin anda juga akan mengingati idea yang perlu ditambah. Setelah siap siaran, klik “MenerbitkanButang di sebelah kanan skrin untuk menerbitkannya.

Walaupun anda telah mengklik “Menerbitkan“Blog anda mungkin masih menunjukkan”Akan datangHalaman. Apabila anda sudah bersedia untuk membuang halaman tersebut, yang perlu anda lakukan ialah log masuk ke blog anda dan klik pautan di sebelah atas.

Oleh itu, anda baru sahaja menerbitkan blog pertama anda. Tidak semudah itu?

Meningkatkan Blog Anda

Cepat atau lambat anda mungkin sampai pada titik di mana anda fikir reka bentuk blog anda terlalu jelas dan anda ingin menambahkan lebih banyak elemen untuk memberi kesan yang lebih besar. Di sinilah kelebihan WordPress masuk; sangat mudah digunakan anda boleh mengajar diri anda bagaimana melakukannya.

Asas Reka Bentuk Blog

Memang benar bahawa ketika merancang blog anda, imaginasi anda adalah hadnya. Walau bagaimanapun, sebelum anda pergi ke laut, anda juga harus mengetahui petua berguna untuk diikuti, terutamanya kerana tidak semua kita mempunyai penghayatan estetika yang sama.

Ikut Garisan Vertikal – Sebagai peraturan umum, adalah amalan yang baik untuk menjaga segala sesuatu. Dalam kes laman web di mana kita secara amnya menatal ke bawah, itu bermaksud garis atau lajur menegak.

Ia akan kelihatan lebih teratur apabila perenggan dan gambar masuk ke lajur mereka dengan tepat. Mata dan otak kita dirancang untuk memilih corak, jadi apabila ada sesuatu yang menonjol, kita segera melihatnya. Seperti gambar yang tidak sesuai, atau perenggan yang menonjol.

Sekiranya terdapat terlalu banyak perkara kecil ini, pembaca boleh terganggu dan sebelum anda mengetahuinya, mereka mempunyai pendapat buruk mengenai bagaimana halaman itu disusun.

Sekiranya anda masih tidak pasti bagaimana menerapkan garis menegak pilih lebar umum untuk semua gambar dan lebar umum lain untuk perenggan walaupun gambar dan perenggan bercampur.

Perhatikan “Ruang Putih” – Ruang antara elemen dan bahagian halaman blog, atau halaman mana pun, adalah ruang putih. Selalu ada ruang kosong antara elemen kerana dua sebab; untuk menjadikan halaman terasa kurang sesak dan keterlaluan, dan menjadikan bahagian lebih senang dibaca.

Anda boleh mengawal ruang antara elemen atau bahagian blog anda dengan menambahkan margin atau padding.

Tetapkan Fon – Anda akan mempunyai banyak fon yang tersedia semasa anda merancang blog anda, dan anda mungkin tergoda untuk menggunakan banyak fon. Namun, keburukannya adalah jika anda menggunakan terlalu banyak fon di satu kawasan cenderung menimbulkan kekeliruan dalam blog. Belum lagi ini boleh membuat pembaca anda sakit kepala ketika mata mereka melompat dari satu fon ke fon yang lain.

Pilih fon bukan kerana senang atau senang dilihat, tetapi kerana senang dibaca. Yang ideal adalah mempunyai satu jenis fon untuk tajuk pos, jenis fon lain untuk tajuk bar sisi, dan jenis teks lain yang berbeza.

Warnakan Blog Anda – Telah lama terbukti bahawa warna mempunyai kesan psikologi pada orang, mereka dapat membuat sesuatu yang menarik atau bahkan kusam.

Ketika datang ke blog, lebih baik mencari warna yang menarik perhatian ke kawasan yang ingin dilihat oleh pembaca. Kehadiran terlalu banyak warna sekaligus akan membingungkan mata dan minda.

Apa satu cara untuk menggunakan warna? Pergi untuk skema warna keseluruhan dan kemudian lada halaman dengan warna lain yang paling sesuai untuknya. Walau bagaimanapun, anda juga tidak perlu takut menggunakan warna yang berbeza kerana memberi kesan. Nasihat terbaik dalam hal warna adalah memastikan mereka tidak mengalihkan perhatian pembaca dari kandungan utama blog anda.

Jadikan Maklumat Boleh Diakses – Kadang-kadang pembaca mungkin ingin bertanya kepada blogger, soalan atau ingin menghubungi mereka dengan alasan apa pun. Sebagai blogger anda harus memudahkan pembaca menghubungi anda. Kenapa? Anda ingin menggambarkan diri anda sebagai manusia, seseorang yang mereka boleh berhubung dan mudah dijangkau, bukan tuhan yang selalu berada di luar jangkauan.

Kebolehcapaian ini juga berlaku untuk item lain di blog, seperti umpan RSS, catatan unggulan, arkib, pautan luaran, dan kotak carian.

Petua Lain Untuk Membuat Blog Anda Lebih Baik

Berikan Huraian Ringkas – Anda mungkin akan menarik lebih banyak pembaca jika mereka mengetahui blog anda dengan segera, jadi untuk tujuan ini, disarankan untuk memberikan penerangan ringkas di bawah sepanduk blog anda mengenai apa itu laman web dan siapa yang memilikinya.

Gunakan Foto Profil – Salah satu perkara yang mewujudkan hubungan untuk pembaca adalah pengetahuan bahawa penulis adalah orang yang sebenar. Tidak ada yang mengatakan orang sebenar seperti foto anda di blog.

Pastikan anda memilih gambar anda yang bagus. Ini tidak bermaksud anda harus memilih gambar yang telah di-photoshop untuk membuat anda kelihatan seperti bintang filem. Pilih foto anda untuk blog anda, dengan cara yang sama, anda akan memilih foto untuk wawancara kerja atau untuk profil sosial, anda ingin mempersembahkan gambar diri anda dengan sebaik mungkin tanpa ada yang palsu.

Pastikan Halaman Anda Dimuat Dengan Cepat – Salah satu kesan sampingan yang tidak disukai di Internet ialah jangka masa perhatian yang lebih pendek. Dengan banyak perkara yang dapat dilihat di Internet, anda tidak boleh mengharapkan sesuatu untuk menarik perhatian pembaca lama, terutamanya jika sesuatu itu adalah blog yang terlalu lama untuk dimuatkan.

Apa yang menyumbang kepada masa pemuatan yang lama? Imej yang tidak dioptimumkan untuk blog anda, baris kod yang tidak perlu, fail CSS dan Java, pemalam, antara lain.

Walaupun meletakkan terlalu banyak gambar dalam satu halaman boleh menyebabkan penurunan yang ketara. Ada perkara yang dapat anda lakukan untuk mengoptimumkan pemuatan halaman seperti pemampatan Gzip, cache yang dioptimumkan, dan membersihkan kod. Anda mungkin tidak dapat melakukan ini sendiri tetapi ada pakar web lain yang dapat menolong anda dengan mudah.

Mempunyai Plugin yang Betul – Ya, kami bercakap mengenai pemalam yang menyumbang kepada kelambatan blog anda, tetapi mempunyai yang betul juga akan memberi perbezaan ketika datang ke aspek yang berbeza dari blog anda.

Berikut adalah beberapa yang percuma yang dinilai paling tinggi:

 • Wordfence – Plugin keselamatan percuma tetapi asas yang menambahkan lapisan perlindungan tambahan dengan mengunci orang yang cuba meretas masuk ke laman web anda.
 • Anti spam – Satu lagi pemalam percuma yang menjauhkan spam. Ini berlaku tanpa menggunakan Captcha, bertanya, atau mengganggu pembaca anda yang benar-benar benar-benar ingin memberikan komen.
 • WP Optimumkan – Plugin percuma ini menjadikan blog anda berjalan dengan lancar dengan mengoptimumkan jadual pangkalan data anda, menyingkirkan semakan catatan lama, dan membersihkan komen yang tidak disetujui dan perkara lain di folder Sampah.
 • SEO WordPress – Kata kunci yang tepat dapat membuat blog anda diperhatikan oleh enjin carian dengan mudah, tetapi kadang-kadang anda memerlukan lebih daripada itu untuk diperhatikan. SEO WordPress dapat membimbing anda dalam membuat pilihan kata yang baik untuk mendapatkan pengaruh maksimum dari kata kunci.
 • Papan Pemuka Analitis Google – Berapa banyak lalu lintas yang diperolehi laman web anda? Dari mana asalnya? Apa kandungan yang paling mereka minati? Berapa banyak daripada mereka yang menjadi penonton yang kembali? Analitis Google menjejaki perkara ini dan banyak lagi.

Menulis Blog Anda

Oleh itu, anda mempunyai blog yang aktif dan aktif, anda mempunyai alat untuk membantu anda mengikuti semua perkara yang perlu ditonton, dan anda tahu bagaimana menerbitkan artikel dan gambar anda.

Sekarang apa yang harus anda tulis? Selagi ia berada dalam bidang keterangan blog anda, apa sahaja yang harus dilakukan. Mungkin lebih senang membincangkan perkara yang tidak seharusnya anda tulis.

Artikel Luar Topik – Blog anda semestinya mempunyai tema. Jangan mengganggu tema itu dengan menulis tentang sesuatu yang sama sekali berbeza. Sebagai contoh, anda menulis blog mengenai filem dan rancangan TV, namun suatu hari anda baru sahaja mendapat inspirasi untuk menulis mengenai haiwan kesayangan anda.

Rahsia Peribadi Anda – Blog adalah satu perkara, buku harian adalah yang lain. Pembaca boleh bertolak ansur dengan sesekali, tetapi anda tidak perlu membiarkan seluruh jiwa anda kosong. Anda bukan sahaja akan mengejek anda, pembaca anda juga mungkin merasa tidak selesa kerana terlalu banyak mengetahui.

Perkara Tempat Kerja – Tidak ada pertikaian di tempat kerja adalah sumber banyak konflik, drama dan gosip berair. Lebih baik tinggalkan semua yang ada di sana, memasukkannya ke dalam blog anda hanya akan mengundang pembaca pada mulanya, tetapi masalah akan segera menyusul.

Hal keluarga – Tidak apa-apa untuk membincangkan apa yang berlaku pada perjumpaan keluarga, tetapi tidak lebih daripada itu. Kita semua mempunyai ahli keluarga yang jauh dari sempurna atau yang telah melakukan perkara-perkara bodoh, tetapi tidak perlu menyiarkannya.

Maklumat Sensitif – Sudah tentu anda bebas untuk membicarakan banyak perkara, tetapi pastikan anda tidak memberikan terlalu banyak maklumat kerana orang yang salah mendengar. Jangan berikan maklumat yang boleh membahayakan keselamatan kewangan atau peribadi anda.

Web Hosting

Mempromosikan Blog Anda

Banyak blog yang bagus di luar sana gagal kerana tidak mendapat pendedahan yang mencukupi. Bagaimana anda memastikan perkara ini tidak berlaku pada blog anda? Promosikan dengan baik.

Anda mungkin mempunyai keberatan untuk mempromosikan laman web yang agak baru dan dengan sedikit pembaca atau penonton, tetapi fikirkanlah dengan cara ini; bagaimana lagi anda akan mendapat lebih banyak pembaca atau penonton?

Jadi bagaimana anda mempromosikan blog anda? Berita baiknya adalah kaedah yang paling berkesan sebenarnya percuma.

Media Sosial – Sekiranya anda sudah mempunyai Facebook, Twitter, atau akaun media sosial lain, pastikan untuk memautkannya ke blog anda. Oleh kerana anda sudah berada di rangkaian sosial, cuba berhubung dengan orang yang mempunyai minat yang serupa dengan anda atau blog anda, tidak ada salahnya mereka melihat pautan tersebut.

Blog Lain – Komen di blog orang lain dan tinggalkan pautan ke blog anda sendiri. Dengan cara itu anda akan meninggalkannya di tempat orang yang mempunyai minat yang sama seperti yang anda dapat melihatnya.

Terdapat peringatan di sini; pastikan komen tersebut berguna, besar atau membina. Meninggalkan komen atau komen jahat yang dirancang untuk meruntuhkan blog itu sambil menopang sendiri kemungkinan akan mengundang pihak yang bermusuhan ke blog anda. Komen yang tidak senonoh itu mungkin akan dihapus oleh pemilik blog.

Cara lain untuk menggunakan blog lain untuk keuntungan anda adalah dengan menulis jawapan pada catatan di blog lain. Sekiranya anda memutuskan untuk melakukan ini, pastikan untuk memautkan ke blog yang anda balas, ini akan membuat “trackback” dan blog yang anda pautkan juga akan menghantar pautan ke blog anda.

Catatan Tetamu – Ini adalah perkara menarik untuk para pemula blog. Hubungi pemilik blog lain dan tawarkan untuk menulis catatan di laman web mereka, sebagai balasan anda juga boleh meminta mereka menulis untuk anda. Anda juga boleh menukar pautan, sehingga lebih banyak orang dapat mengetahui tentang blog masing-masing.

Perhatikan bahawa tidak semua blogger akan terbuka terhadap idea ini, dan walaupun ada kelebihannya, lebih baik tidak memaksa mereka untuk bersetuju.

Forum Dalam Talian – Terdapat forum dalam talian untuk hampir semua perkara hari ini. Ketahui mana yang paling popular untuk topik blog anda, atau yang paling banyak diminati oleh blog anda.

Banyak forum sebenarnya membolehkan anda menyiarkan pautan ke laman web anda dalam tandatangan yang terdapat di bahagian bawah setiap catatan yang anda tulis tetapi yang lain mungkin juga meminta anda membuat beberapa catatan terlebih dahulu.

Mengekalkan Blog Anda

Selamat bertunang! Anda kini mempunyai blog. Namun, jangan menipu diri sendiri dengan memikirkan bahawa semuanya akan menjadi bunga mawar dari sini kerana karya sebenarnya baru bermula; anda mesti mengekalkan blog itu.

Terdapat dua perkara yang perlu diingat di sini; kandungan dan ketekalan. Kandungan merujuk kepada bahan baru yang anda miliki untuk pembaca setiap kali mereka berkunjung, konsistensi merujuk kepada seberapa kerap atau kerap anda mengeluarkan bahan baru itu.

Kekalkan blog anda dengan memastikan pembaca anda terus datang untuk mendapatkan lebih banyak lagi, dan tidak ada yang membuat pembaca kembali untuk mendapatkan lebih banyak seperti kandungan segar. Terdapat kelebihan lain untuk ini, bot mesin pencari direka untuk mencari kandungan baru, jadi semakin banyak anda mengemas kini bahan anda, semakin banyak anda dapat melihat bot carian.

Semua kandungan baru itu juga tidak akan menjadi masalah sekiranya anda tidak mempunyai konsistensi. Tetapkan jadual kemas kini secara berkala dan ikuti padanya agar pembaca anda tahu kapan mengharapkan sesuatu yang baru. Contohnya, mengemas kini secara berkala tiga kali seminggu.

Tidak konsisten boleh membahayakan lalu lintas anda. Pembaca anda akan kecewa apabila mengetahui bahawa anda tidak mempunyai apa-apa yang baru untuk ditawarkan, jika anda mengecewakan mereka lebih dari sekali kemungkinan mereka akan berhenti mengunjungi blog anda. Mereka bahkan mungkin memberitahu orang lain bahawa tidak ada apa-apa di blog anda yang patut dikunjungi.

Sebelumnya dalam artikel ini kami menyebutkan menentukan alasan kami membuat blog untuk mendapatkan arah dan tujuan. Di sinilah mereka masuk. Dalam menjaga laman web anda, anda mungkin merasa sukar, dan kadang-kadang bahkan menjadi tugas, untuk menulis atau membuat bahan baru untuk disiapkan.

Tidak ada rasa malu dalam hal ini; malah penulis terbaik boleh gagal menghasilkan bahan sekarang dan kemudian. Apa yang mereka lakukan? Mereka kembali kepada asas dan bertanya kepada diri sendiri mengapa mereka menulis. Arah dan tujuan.

Petua Blogging Lain

Apa yang Berlangsung Dalam Talian, Tetap Dalam Talian – Apa yang berlaku di Vegas … baiklah, anda tahu yang lain. Walau bagaimanapun, ia adalah kebalikannya mengenai blog; apa yang berlaku dalam talian tetap dalam talian, kemungkinan besar selamanya.

Ini bermaksud anda harus berhati-hati dengan apa yang anda hantar, dan kami tidak hanya membicarakan kesalahan ketik dan kesalahan tatabahasa yang dapat dilihat oleh murid sekolah rendah, ini adalah mengenai pendapat, pendapat anda, dan perasaan anda.

Adakah benar berbaloi untuk bertengkar dengan BFF anda? Bagaimana jika beberapa hari dari sekarang anda memperbaikinya? Pasti, persahabatan itu kembali ke landasan yang betul, tetapi catatan itu akan sentiasa ada untuk mengingatkan anda tentang satu masalah kasar itu. Lebih janggal jika anda mengatakan perkara-perkara yang cukup mementingkan dirinya dalam blog tersebut.

Perhatian yang sama dapat dilakukan pada blog mengenai orang yang mungkin telah menyinggung perasaan anda, tempat yang tidak anda sukai, atau pengalaman tidak menyenangkan lainnya. Ingatlah bahawa menulis blog adalah seperti mengatakan sesuatu yang tidak dapat anda terima. Nasihat yang baik di sini adalah untuk tidak menyiarkan sesuatu kecuali benar-benar layak untuk disiarkan.

Jangan Terlalu Kaku dalam Penulisan Anda – Maksudnya, jangan menulis terlalu formal. Jadikan kandungan anda lebih banyak perbualan dengan petua berikut:

 • Gunakan Perkataan “Anda” dan “Saya”– Cuba hitung berapa kali kata-kata ini muncul semasa perbualan biasa dan anda akan kehilangan jejak. Menggunakannya dengan kerap akan membuatkan pembaca anda merasa anda bercakap dengan mereka secara peribadi.
 • Hancurkan Perenggan-Perenggan Itu – Di sekolah rendah, kita semua diajar bahawa satu perenggan terdiri dari banyak ayat. Walau bagaimanapun, ini tidak lagi berlaku ketika membaca dalam talian. Kumpulan ayat yang besar membentuk blok teks yang tidak hanya menarik; mereka juga boleh menyukarkan pembaca anda untuk mengetahui perkara penting yang ingin anda sampaikan.
 • Gunakan Miring – Gunakan perkataan yang dicetak miring setiap kali anda mengemukakan soalan atau menjawabnya. Ini akan menjadikan blog anda kelihatan seperti perbualan dan juga memecah monotoni penampilan teks. Sebaliknya, harus disebutkan bahawa menggunakan huruf besar pernyataan dan ayat tertentu akan memberi kesan yang berlawanan dan membuat pembaca berfikir bahawa anda meneriakkannya. Kami tidak mengatakan jangan menggunakannya; anda boleh menggunakan huruf besar akronim, idea penting, dan juga garis jenaka. Kuncinya di sini adalah menggunakan huruf besar dengan berhati-hati dan tepat.
 • Jangan terlalu formal – Berpura-pura anda bercakap dengan seseorang, itu adalah nasihat yang baik semasa menulis blog. Lagipun, ini adalah blog, bukan karya yang boleh dikaji oleh komuniti ilmiah, atau karangan untuk guru komposisi anda.
 • Kandungan Mempengaruhi Parameter Carian – Anda mungkin tahu bagaimana enjin carian berfungsi; mereka mencari kata kunci dalam artikel anda dan carian yang paling relevan muncul di bahagian atas. Ini mungkin akan membawa anda mengisi halaman dengan begitu banyak kata kunci yang terpapar di antara apa yang hanya boleh disebut sebagai kata dan pernyataan fluff. Yang mungkin anda tidak ketahui ialah bot carian Google diprogramkan untuk mencari kandungan terperinci, dan bukan berapa kali kata muncul di halaman atau di mana ia muncul di halaman tersebut. Apa intinya di sini? Tulis untuk pembaca anda dan bukan untuk mesin carian.
 • Perkara Pembaca Anda – Anda mungkin tergoda untuk melihat pengunjung blog anda sebagai hits semata-mata; hanya nombor yang penting dan bukan apa yang mereka fikirkan mengenai blog anda. Anda mungkin tidak peduli dengan apa yang mereka fikirkan tentang blog anda sama sekali. Walau bagaimanapun, pembaca ini adalah orang yang mempunyai perasaan dan pendapat, dan semakin banyak perasaan dan pendapat ini digerakkan, dipengaruhi atau dibentuk oleh artikel anda, semakin besar kemungkinan mereka akan kembali dan membaca lebih banyak bahan anda. Yang lebih baik ialah mereka juga dapat mengesyorkan blog anda kepada orang lain, yang juga akan mengesyorkannya kepada orang lain, dan sebagainya. Apa lagi alasan yang baik untuk mengingati pendapat pembaca anda? Maklum balas. Kami telah menyebut bahawa walaupun penulis dan memberi inspirasi kepada pembaca, pembaca juga dapat memberi inspirasi kepada penulis dengan maklum balas positif atau membina. Malah maklum balas negatif boleh memberikan hasil yang positif.

Blogging Akan Mempunyai Naik dan Turun

Menyiapkan blog adalah perkara yang mudah. Apa yang berlaku selepas itu biasanya melibatkan banyak kerja. Apa sahaja tujuan anda untuk memutuskan untuk menjadikan sebahagian dari minda dan hati anda terbuka untuk umum, sama ada anda ingin meningkatkan kemahiran anda, mencerahkan hari orang lain, atau menjana wang, pastikan anda komited sebelum anda memulakannya.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me