Meneliti Sejarah Web Hosting

Meneliti Sejarah Web Hosting

Web hosting adalah perkhidmatan yang memberi orang “ruang” di alam semesta yang luas yang disebut internet. Ia setara dengan tanah untuk harta tanah. Syarikat yang menawarkan perkhidmatan hosting adalah tuan tanah sementara orang yang menyewa “ruang” adalah penyewa. Itulah penjelasan orang awam mengenai jenis perkhidmatan ini.

Anda, sebagai penyewa, menggunakan ruang yang disediakan oleh laman web hosting untuk menghantar apa sahaja yang anda perlu hantar supaya orang di seluruh dunia dapat menemui anda dan mengetahui lebih lanjut mengenai apa yang anda tawarkan. Catatan anda mungkin berkaitan dengan bentuk perkhidmatan, produk atau sekadar maklumat yang ingin anda sampaikan kepada dunia.

Perkhidmatan hosting hari ini dapat membolehkan orang membuat laman web mereka sendiri dengan mudah. Harga perkhidmatan hosting telah turun dengan ketara sehingga setiap Tom, Dick, dan Harry yang mempunyai sambungan ke internet dapat membuat laman web mereka sendiri dan menyiarkan apa sahaja di bawah terik matahari. Beberapa penyedia perkhidmatan malah memberikan perkhidmatan mereka secara percuma. Dengan kemajuan teknologi ini, anda akan tertanya-tanya mengapa tidak semua orang mempunyai laman web sendiri dan memasarkan jenamanya. Adalah idea yang baik untuk melihat sejarah sejarah web hosting.

Hosting adalah industri bernilai berbilion dolar yang besar sekarang ini. Tetapi pada masa itu, dulu hanya konsep dalam fikiran seseorang J.C.R. Licklider dari MIT. Dalam 1962, Licklider mempunyai visi rangkaian komputer di seluruh dunia yang saling berkaitan sehingga semua orang dapat mengaksesnya. Dia membayangkan ruang di mana orang dapat berkongsi sumber dan maklumat dan menyebutnya sebagai “Galactic Network.” Ini terdengar benar-benar keluar dari dunia ini pada tahun 1962, tetapi seperti yang anda semua tahu, inilah yang berlaku hari ini. Licklider kemudian direkrut untuk mengetuai Advanced Research Projects Agency (ARPA) yang merupakan Program Sains Komputer di MIT untuk membantu menghidupkan konsep komputer rangkaiannya.

J.C.R. Licklider

Walaupun mungkin kedengarannya seperti program universiti yang sederhana bagi beberapa orang, ARPA sebenarnya dikembangkan oleh tentera AS sebagai alat untuk berkomunikasi dengan orang-orang dalam rangkaian ketenteraan. Mereka menggunakan konsep pertukaran paket untuk mentransfer data melalui saluran telepon dalam bentuk “paket” kecil yang akan menunjukkan kepada penerima satu set maklumat yang padat setelah sepenuhnya dikirimkan. Paket ini sangat kecil sehingga dapat dijalankan di latar belakang tanpa menggunakan lebar jalur yang terlalu banyak. Oleh itu, orang tersebut dapat menggunakan komputer yang sama untuk perkara lain tanpa kerumitan.

Dalam 1965 Lawrence G. Roberts dan Thomas Merrill berjaya menghubungkan komputer TX-2 di Massachusetts dengan komputer Q-32 di California. Mereka menggunakan telefon dial-up yang disediakan oleh AT&T. Walaupun sambungannya sangat lambat, dengan kecepatan 2,4 kbps, hubungan antara dua komputer di lokasi yang berlainan menandakan era jaringan komputer telah dimulai.

Setahun setelah jaringan pertama dilahirkan, Lawrence G. Roberts membuat rancangan rangkaian luas pertama yang disebut “ARPANET.” Pada tahun 1969, dia dan pasukannya membuat rancangan ini menjadi kenyataan. Mereka dapat menghubungkan komputer-komputer di The Stanford Research Institute, UCLA, The University of California Santa Barbara dan University of Utah. Setiap komputer kemudian menjadi apa yang disebut “Host” atau juga dikenal sebagai simpul dalam sambungan yang membolehkan masing-masing saling berinteraksi antara satu sama lain. 2 tahun berikutnya menyaksikan 19 lagi host dihubungkan ke rangkaian kecil ini.

The 1970-an menyaksikan ledakan internet. Program e-mel disatukan ke dalam jaringan dan tidak lama lagi orang-orang di dalam jaringan bertukar e-mel. TELENET juga diperkenalkan pada tahun 70-an sebagai versi komersial internet. TCP / IP yang merupakan singkatan dari Transmission Control Protocol / Internet Protocol juga dilaksanakan selama ini untuk membantu mengatur dan menyatukan semua jaringan yang telah mulai tumbuh segera setelah.

TCP adalah protokol yang digunakan oleh komputer di host untuk menghubungkan host sementara IP digunakan untuk menyebarkan paket maklumat antara komputer jaringan. Di dalam 1980-an, Sistem Nama Domain atau DNS diperkenalkan. Laman web kini mempunyai .gov (pemerintah), .mil (tentera), .com (komersial), .org (organisasi) dan .net (sumber rangkaian) untuk membantu membezakan tujuan dan penggunaannya. Pada masa ini, ribuan laman web telah muncul tetapi perkhidmatan hosting masih terhad kepada mereka yang mempunyai wang untuk membeli pelayan mereka sendiri.

1991 adalah tahun di mana perniagaan hosting benar-benar muncul walaupun masih di peringkat awal. Pada tahun inilah Yayasan Sains Nasional (NSF) mencabut sekatan komersial di internet. Ini melahirkan perdagangan elektronik atau e-commerce yang membuat syarikat melihat hosting internet dalam pandangan yang berbeza. Mereka melihat potensi apa yang dapat dilakukan oleh perkhidmatan hosting untuk masa depan internet.

Pada tahun yang sama, CERN membuka World Wide Web (www) menggunakan HTML Tim Berners-Lee (HyperText Markup Language). HTML menggunakan spesifikasi untuk URL (pencari sumber seragam) yang kini menjadi standard yang digunakan untuk mencari laman web.

ibm 360 penuh

Apabila semakin banyak orang tersambung ke web, permintaan untuk semakin banyak ruang semakin meningkat. Syarikat besar mula membeli pelayan besar untuk menampung keperluan syarikat mereka agar sentiasa kelihatan dan tersedia 24/7 kepada pelanggan mereka. Perniagaan hosting meningkat sepuluh kali ganda bukan hanya untuk syarikat besar tetapi juga untuk pengusaha yang lebih kecil.

Syarikat hosting internet sekarang membolehkan anda membuat jenama dan laman web anda sendiri dengan bayaran yang jauh lebih rendah daripada yang anda belanjakan untuk latte pagi anda dalam sebulan. Malah ada yang menawarkan perkhidmatan mereka secara percuma. Anda kini boleh membuat laman web atau laman web e-dagang anda sendiri dengan beberapa klik butang. Anda juga tidak perlu mempunyai ijazah sains komputer untuk membuatnya. Terdapat lebih daripada segelintir maklumat di web mengenai bagaimana anda boleh memulakan laman web anda sendiri menggunakan perkhidmatan hosting percuma yang tersedia secara komersial. Sebenarnya, sekarang lebih mudah daripada sebelumnya untuk berhubung dengan orang di seluruh dunia. Di sini anda boleh menyemak senarai hosting web terbaik kami di UK.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me