Verdiepen in de geschiedenis van webhosting

Verdiepen in de geschiedenis van webhosting

Webhosting is een service die mensen een “ruimte” biedt in het enorme universum dat internet wordt genoemd. Het staat gelijk aan wat land is voor onroerend goed. Bedrijven die hostingdiensten aanbieden zijn de verhuurders, terwijl mensen die de “ruimte” huren de huurders zijn. Dat is de uitleg van de leek waar dit soort service over gaat.

U, als huurder, gebruikt de ruimte op de hostingsite om te posten wat u maar wilt plaatsen, zodat mensen over de hele wereld u kunnen vinden en meer weten over wat u aanbiedt. Je post kan gaan over een vorm van service, een product of gewoon informatie waarover je de wereld wilt vertellen.

Met hostingservices kunnen mensen tegenwoordig gemakkelijk hun eigen sites maken. De prijs van hostingdiensten is aanzienlijk gedaald, zodat elke Tom, Dick en Harry met een internetverbinding een eigen website kan maken en alles onder de zon kan posten. Sommige serviceproviders bieden hun diensten zelfs gratis aan. Met al deze technologische ontwikkelingen vraag je je af waarom niet iedereen zijn eigen website heeft en zijn eigen merk op de markt brengt. Het is een goed idee om eens te kijken waar de geschiedenis van webhosting om draait.

Hosting is tegenwoordig een enorme industrie met meerdere miljarden dollars. Maar vroeger was het gewoon een concept in de geest van één J.C.R. Licklider van MIT. In 1962, Licklider had een visie op een wereldwijd netwerk van onderling verbonden computers zodat iedereen er toegang toe heeft. Hij stelde zich een ruimte voor waar mensen bronnen en informatie kunnen delen en noemde het een ‘Galactisch Netwerk’. Dit klonk in 1962 helemaal niet van deze wereld, maar zoals jullie allemaal weten, is het wat er vandaag gebeurt. Licklider werd vervolgens aangeworven om het Advanced Research Projects Agency (ARPA) te leiden, een computerwetenschappelijk programma in MIT om zijn concept van netwerkcomputers tot leven te brengen..

J.C.R. Licklider

Hoewel het voor sommigen misschien een eenvoudig universitair programma lijkt, is ARPA in feite ontwikkeld door het Amerikaanse leger als een middel om te communiceren met mensen binnen het militaire netwerk. Ze gebruiken het concept van pakketschakeling om gegevens via telefoonlijnen over te dragen in de vorm van kleine “pakketten” die de ontvanger een samenhangende set informatie laten zien zodra deze volledig is verzonden. Deze pakketten zijn zo klein dat ze op de achtergrond kunnen draaien zonder al te veel bandbreedte te gebruiken. Zo kan de persoon dezelfde computer probleemloos voor andere dingen gebruiken.

In 1965 Lawrence G. Roberts en Thomas Merrill slaagden erin een TX-2-computer in Massachusetts met succes te koppelen aan een Q-32-computer in Californië. Ze gebruikten een zogenaamde inbeltelefoon van AT&T. Hoewel de verbinding extreem traag is, met 2,4 kbps niet minder, betekende deze verbinding tussen twee computers op verschillende locaties dat het tijdperk van computernetwerken is begonnen.

Een jaar na de geboorte van het eerste netwerk kwam Lawrence G. Roberts met het eerste wide area network-plan, het ‘ARPANET’. In 1969 realiseerden hij en zijn team dit plan. Ze konden de computers van The Stanford Research Institute, UCLA, The University of California Santa Barbara en de University of Utah met elkaar verbinden. Elke computer werd vervolgens een zogenaamde ‘host’ of ook wel een knooppunt in de verbinding genoemd, waardoor ze met elkaar konden communiceren. De volgende 2 jaar waren er nog 19 hosts aangesloten op dit kleine netwerk.

De Jaren 70 zag de hausse van het internet. Het e-mailprogramma is geïntegreerd in het netwerk en binnenkort wisselen mensen binnen het netwerk e-mails uit. TELENET werd in de jaren 70 ook geïntroduceerd als een commerciële versie van internet. TCP / IP, wat staat voor Transmissions Control Protocol / Internet Protocol, werd in deze periode ook geïmplementeerd om te helpen bij het reguleren en verenigen van alle netwerken die kort daarna zijn ontstaan..

TCP is het protocol dat wordt gebruikt door computers in de host-naar-host-verbinding, terwijl IP wordt gebruikt om informatiepakketten door te geven aan netwerkcomputers. In de Jaren 80, het Domain Name System of DNS werd geïntroduceerd. De websites hebben nu .gov (overheid), .mil (militair), .com (commercieel), .org (organisatie) en .net (netwerkbronnen) om hun doel en gebruik te helpen differentiëren. Tegen die tijd zijn duizenden sites ontstaan, maar de hostingservices waren nog steeds beperkt tot degenen die het geld hebben om hun eigen servers te kopen.

1991 was het jaar waarin het hostingbedrijf echt in beeld kwam, zij het nog in de beginfase. Het was in dit jaar dat de National Science Foundation (NSF) de commerciële beperkingen op internet ophief. Hierdoor ontstond elektronische handel of e-commerce, waardoor bedrijven internethosting in een ander daglicht plaatsten. Ze zagen het potentieel van wat de hostingservice kan betekenen voor de toekomst van internet.

In hetzelfde jaar opende CERN de World Wide Web (www) met behulp van de HTML van Tim Berners-Lee (HyperText Markup Language). HTML gebruikt specificaties voor URL’s (uniforme resource locators), wat nu de standaard is voor het lokaliseren van websites.

ibm 360 vol

Naarmate meer en meer mensen verbinding maakten met internet, nam de vraag naar meer en meer ruimte toe. Grote bedrijven begonnen enorme servers te kopen om tegemoet te komen aan de behoefte van hun bedrijf om altijd zichtbaar en 24/7 beschikbaar te zijn voor hun klanten. Het hostingbedrijf vertienvoudigde niet alleen voor grote bedrijven, maar ook voor kleinere ondernemers.

Internethostingbedrijven laten u nu uw eigen merk en website maken tegen een vergoeding die veel lager is dan wat u in een maand aan uw ochtend latte uitgeeft. Sommigen bieden hun diensten zelfs gratis aan. U kunt nu met een paar klikken op de knop uw eigen website of e-commercesite maken. Je hoeft niet eens een diploma computerwetenschappen te hebben om er een te maken. Er is meer dan een handvol informatie op internet over hoe u uw eigen site kunt starten met gratis commercieel beschikbare hostingservices. Het is echt nu gemakkelijker dan ooit om verbinding te maken met mensen over de hele wereld. Hier kunt u onze lijst met de beste webhosting in het VK bekijken.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me