Wat is een datacenter?

Wat is een datacenter?

EEN datacenter is een faciliteit die gebruikt wordt om computersystemen en bijbehorende componenten, zoals servers, routers, switches en firewalls, te huisvesten, evenals ondersteunende componenten zoals back-upapparatuur, brandbestrijdingsfaciliteiten en airconditioning. Het datacenter is het brein van een bedrijf en de plek waar de meest kritische processen worden uitgevoerd. Hoewel datacenterontwerpen uniek zijn, kunnen ze over het algemeen worden geclassificeerd als internet of onderneming

Geschiedenis

In de Jaren 40, computers waren zo groot dat individuele kamers speciaal moesten worden gereserveerd om ze te huisvesten. Vroege computersystemen waren complex om te bedienen en te onderhouden en vereisten een speciale omgeving waarin ze moesten werken.

Vóór 1960 (1945), het leger ontwikkelde een enorme machine genaamd ENIAC (Electronic Numerator, Integrator, Analyzer, and Computer):

 • Weegt 30 ton
 • Heeft 1.800 vierkante meter vloeroppervlak ingenomen
 • Er waren 6 fulltime technici nodig om het draaiende te houden
 • Heeft 5000 bewerkingen per seconde uitgevoerd

Tot het begin Jaren 60, computers werden voornamelijk gebruikt door overheidsinstanties. Het waren grote mainframes die in kamers waren opgeslagen – wat we tegenwoordig een ‘datacenter’ noemen.

Tijdens de opkomst van de microcomputer-industrie, en vooral tijdens de Jaren 80, computers werden overal ingezet, in veel gevallen met weinig of geen zorg over de operationele vereisten.

Midden jaren 90, de “.com” -golf zorgde ervoor dat bedrijven snelle internetconnectiviteit en non-stop werking verlangden. Dit resulteerde in de enterprise-constructie van serverruimtes, wat leidde tot veel grotere faciliteiten (honderdduizenden servers). Het datacenter als een servicemodel werd op dat moment populair.

VandaagIs datacenters verschuiven van een eigendomsmodel voor infrastructuur, hardware en software naar een model voor abonnementen en capaciteit op aanvraag. Datacenters zijn de afgelopen jaren aanzienlijk geëvolueerd en hebben technologieën zoals virtualisatie gebruikt om het gebruik van bronnen te optimaliseren en de IT-flexibiliteit te vergroten.

Datacenterfaciliteit en -apparatuur

Een evenwichtige datacenter operatie wordt bereikt door een evenwichtige investering in de faciliteit en de gehuisveste apparatuur. De elementen van een uitsplitsing van een datacenter zijn als volgt:

 • Faciliteit – de locatie en “witte ruimte” of bruikbare ruimte die beschikbaar is voor IT-apparatuur.
 • Ondersteuningsinfrastructuur – apparatuur die bijdraagt ​​aan het veilig handhaven van het hoogst mogelijke beschikbaarheidsniveau.
 • IT-apparatuur – daadwerkelijke apparatuur voor IT-activiteiten en opslag van de gegevens van de organisatie.
 • Operationeel personeel – om de operaties te bewaken en IT- en infrastructurele apparatuur de klok rond te onderhouden

Er zijn 4 soorten (tiers) datacenters volgens de betrouwbaarheid van de faciliteit:

 • Tier 1 – samengesteld uit één pad voor stroom- en koeldistributie, zonder redundante componenten die 99,0% beschikbaarheid bieden
 • Tier 2 – samengesteld uit één pad voor stroom- en koeldistributie, met redundante componenten, die een beschikbaarheid van 99,75% bieden
 • Tier 3 – samengesteld uit meerdere distributiepaden voor actief vermogen en koeling, maar slechts één actief pad, heeft redundante componenten en is tegelijkertijd onderhoudbaar, met een beschikbaarheid van 99,98%
 • Tier 4 – samengesteld uit meerdere distributiepaden voor actief vermogen en koeling, heeft redundante componenten en is fouttolerant, met een beschikbaarheid van 99,999%

Geavanceerd datacenter van Google

Google-datacenter

Google bezit en exploiteert datacenters over de hele wereld om onze producten 24 uur per dag, 7 dagen per week draaiende te houden. Google is het eerste grote internetservicebedrijf dat in hun Amerikaanse en Europese datacenters externe certificering heeft ontvangen voor hun hoge milieu- en veiligheidsnormen op de werkplek. Neem een ​​kijkje in de datacenters van Google over de hele wereld. Zie foto’s van de technologie, mensen en plaatsen die de producten van Google online houden.

Britse datacenters

Momenteel zijn er ongeveer 250 colocatiedatacenters uit meer dan 60 gebieden in het Verenigd Koninkrijk (VK). Hieronder ziet u een lijst met datacenters in het VK, die colocatie- en groothandelsruimte bieden, zoals ruimte in gedeelde rackkasten, complete rackkasten, privékooien en suites.

Aberdeen (1); Bedford (1); Belfast (4); Berkshire (12); Birmingham UK (8); Birmingham UK (8); Bournemouth (1); Bradford (1); Cambridge (5); Cardiff (1); Cheltenham (1); Crawley (2); Croydon (1); Derby (1); Dundee (1); Edinburgh (3); Essex (1); Glasgow (2); Hertford (2); Ipswich (1); Kent (3); Leeds (7); Leicester (1); Leiston (1); Lincolnshire (1); Liverpool (2); Londen (69); Luton (1); Manchester (20); Middlesbrough (1); Middlesbrough (1); Milton Keynes (6); Newcastle (7); Noord-Wales (3); Northamptonshire (2); Norwich (1); Nottingham (3); Poole (1); Portsmouth (7); Redhill (1); Reigate (1); Sheffield (5); Shropshire (2); Slough (6); Somerset (1); Zuid-Wales (1); Southampton (1); Stevenage (1); Surrey (2); Swindon (1); The Lizard (1); Wakefield (1); Walsall (2); Welwyn Garden City (1); Waar (1); Wiltshire (3); Woking (4).

Een hostinglocatie (datacenter) kiezen

Wanneer u bedenkt waar u uw server kunt lokaliseren of een webhosting kunt kopen, hangt de beste locatie af van de kwaliteit van de beschikbare hostingproviders, hun verbinding met het wereldwijde communicatienetwerk en de nabijheid van uw doelmarkten. Volgens onze experts zijn enkele van de beste webhostingproviders voor shared hosting SiteGround en voor cloudhosting DigitalOcean kunt u zowel Siteground-review als DigitalOcean-review lezen.

Webhostinglocatie is een belangrijke factor voor Google, die rekening houdt bij het proberen vast te stellen of uw website relevant is voor een bepaald land of een bepaalde taalmarkt. Wat Google over het probleem zegt:

‘Serverlocatie (via het IP-adres van de server): de serverlocatie bevindt zich vaak fysiek in de buurt van uw gebruikers en kan een signaal zijn over de beoogde doelgroep van uw site. Sommige websites gebruiken gedistribueerde content delivery networks (CDN’s) of worden gehost in een land met een betere webserverinfrastructuur, dus het is geen definitief signaal. ”

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me