Fördelar och nackdelar med WordPress Multisite – Hur man installerar Multisite med Local Xampp

WordPress Multisite: Fördelar, nackdelar och installation

Om du hanterar flera WordPress-webbplatser måste du säkert ha känt behovet av att kunna hantera dem alla från en enda instrumentbräda. WordPress har en lösning – en flersidig installation. Vad detta innebär är att du installerar WordPress bara en gång och skapar och hanterar flera enskilda webbplatser på denna enda WordPress-installation, allt från en enda administratör. Du måste inte leta längre än WordPress.com för ett exempel på en multisite.

Den kontroll som utövas av webbplatsadministratören över de enskilda webbplatserna klipps och nätverksadministratören eller Super Admin blir all kraftfull med överväldigande befogenheter över administratörerna för de enskilda webbplatserna. Plugins och teman kan inte installeras eller ändras av webbplatsadministratörerna, och bara Super Admin kan göra detta.

När man inte ska använda en multisit

Webbplatserna i en multisite fungerar som separata enheter med inte mycket överlappning. Så om allt du vill ha är en samling webbplatser som delar data och användare, är inte en multisite för dig. Om ditt enda krav är att dina webbsidor ska se annorlunda ut, kan det uppnås genom att använda ett plugin som växlar mellan teman. Om det bara är att ha olika åtkomstnivåer för olika användare kan du begränsa möjligheter, länka URL: er eller byta användare och menyer helt enkelt genom att använda plugins.

Du bör också hoppa över multisite om webbplatsadministratörerna vill kunna lägga till teman och plugins fritt, eller om de inte vill dela serverutrymme eller databas. Samma skulle vara fallet om de vill gå med olika leverantörer av webbhotell.

När du ska använda en multisit

En multisite är mest fördelaktig för alla organisationer som har en hierarkisk inställning, till exempel regeringen och dess olika vingar, universitet och deras avdelningar eller ett nätverk av bloggar som är relaterade på något sätt. Multisites är mer lämpade för platser som arbetar med en hög grad av oberoende inom sitt eget verksamhetsområde och delar några gemensamma resurser.

Således är multisite en blandad påse, med både fördelar och nackdelar, och behovet av en multisite måste bedömas från fall till fall.

Proffsen

 • Du kan hantera valfritt antal enskilda webbplatser från en enda instrumentpanel som ser ut så här.

1

 • Enskilda webbplatsadministratörer har friheten att hantera sina webbplatser, med förbehåll för begränsningar.
 • Teman och plugins behöver bara installeras en gång och aktiveras sedan över hela nätverket. Ditto för uppdatering. Detta leder inte bara till bättre hantering, utan gör det också möjligt att använda serverutrymmet mer effektivt.
 • Användare kan skapa sina egna bloggar i ditt nätverk och hantera dem. Om du vill att det ska förbli privat kan du begränsa åtkomst till användare.
 • Du kan tjäna pengar på nätverket genom att erbjuda värdtjänst till andra. Om du är på delad hosting är det kanske lite svårt. Dessa bloggar har sina egna tabeller i databasen. De har inte sina egna kataloger på din server, men när det gäller mediauppladdningar i nätverket har de sina egna separata kataloger. Eftersom filstrukturen hanteras av WordPress, behöver du inte besvära dig med den.

Nackdelarna

 • Inte alla plugins fungerar på en multisite. Du måste kontrollera om plugins är kompatibla med flera sidor innan du installerar dem.
 • De enskilda webbplatserna kan inte lägga till eller ta bort teman och plugins. Om de finns i nätverket kan de aktiveras och inaktiveras.
 • Om din webbplats eller server har driftsstopp påverkar detta alla webbplatser i nätverket.
 • Varje spik i trafik till någon webbplats i nätverket kan påverka hastigheten på alla andra webbplatser i nätverket. Detta kanske lite för en nybörjare att hantera.
 • Inte alla värdplaner stöder flersidan. Hosting behov kommer att öka för en multisite. Om du planerar på några webbplatser som är mer karaktär av testwebbplatser kan delad värd faktiskt räcka. Men om du vill lägga till ett stort antal webbplatser, särskilt höga trafikplatser, kommer du att upptäcka att du måste uppgradera dina värdbehov. Vi rekommenderar starkt WP Engine och svänghjulet – som båda börjar på cirka $ 30 per månad för flersidig support.

WordPress Multisite är en enkel och kraftfull funktion, men innan du installerar det måste du vara säker på att det är rätt lösning för dig. Att separera en plats från flersidan på ett senare tillfälle, eller migrera flersidan kanske för komplex för att du ska kunna hantera dig utan professionell hjälp.

Om du funderar på multisite bara för att underlätta hanteringen av flera WordPress-webbplatser från en enda skärm, kanske du också bör överväga hanterade tjänster med en tjänsteleverantör som ManageWP. Detta är en betald tjänst som kastar in andra fördelar som säkerhet, säkerhetskopiering och kloning.

Installation av Multisite

Du måste vara administratör och ha åtkomst till serverns filsystem för att kunna göra det skapa en multisite. Du måste ha rättigheterna att redigera filer och skapa en katalog. Det finns alla möjligheter att, även om du inte är bekväm med koden, kommer du att ställa in en multisite utan att stöta på några problem. Men kunskap om PHP, CSS, HTML och serverhantering kommer att vara praktiskt om du måste felsöka.

Innan du börjar, bestäm dig om du vill lägga till webbplatser som underdomäner eller undermappar. Detta kan inte ändras senare, så gör ditt val noggrant. I URL-termer betyder detta,

 • Tilldela olika underdomäner för varje webbplats: site1.multisite.com, site2.multisite.com
 • Tilldela olika sökvägar för varje webbplats: multisite.com/site1, multisite.com/site2

Du kan också tilldela domäner som multisite1.com, multisite2.com, men detta kräver plugin-användning och viss teknisk kunskap.

Så hur installerar du en multisite? Jag kommer att gå igenom stegen här genom att demonstrera installationen med en lokal XAMPP.

1. Aktivera Multisite-funktionen.

 • Det första steget i att installera en multisite är att installera WordPress på normalt sätt. Hitta wp-config-filen i din WordPress och öppna den.
 • Leta upp frasen “/ * Det är allt, sluta redigera! Glad blogging. * / ”Nära filens slut. Precis ovanför denna fras, lägg till följande kodstycke:
  definiera ('WP_ALLOW_MULTISITE', sant);
 • Spara filen och ladda den tillbaka på servern.
 • Nu hittar du ett nytt objekt “Network Setup” som läggs till under Verktyg på din instrumentbräda.

2. Ställa in underdomäner och underkataloger.

 • Fortsätt att Verktyg> Nätverksinställning och välj mellan underdomäner och underkataloger.
 • Om du skapar ett subdomänbaserat nätverk, bör du kontakta din leverantör av webbhotell, eftersom inte många av dem tillåter denna möjlighet. De måste ställa in vildkort-DNS för din webbplats. Underkataloger behöver inga sådana behörigheter. När du har gjort ditt val klickar du på installera.

2

 • När jag använde en egen värd lokal server för att installera WordPress var mitt val begränsat till underkataloger (för en värd server kommer alternativet för underdomän också att erbjudas)
 • Om du vill konvertera en befintlig WordPress-installation till en multisite är underkatalogalternativet inte öppet för dig. Du kan bara skapa ett nätverk med underdomäner.
 • Några kodrader kommer att genereras för dig att infoga i din wp-config.php-fil och i din .htacess-fil.

3

 • Sätt in koden enligt instruktionerna och spara filerna, och WordPress Multisite kommer att installeras. För att komma åt din nätverksadministrationspanel måste du logga in igen.

3. Skapa eller lägga till webbplatser

När du når detta steg är din WordPress Multisite ungefär som en vanlig webbplats. För att göra det till en verkligt funktionell multisida måste du skapa och lägga till nya webbplatser. Så här gör du,
Klicka på Network Dashboard Mina webbplatser> Nätverksadministratör> Webbplatser> Lägg till nytt

4
Fyll i informationen som webbplatsadress, titel, e-post och klicka på Lägg till ny.
En ny webbplats skapas.
Du kan lägga till så många webbplatser du vill och se listan med webbplatser genom att klicka på Alla webbplatser

5

4. Aktivera teman

Du kan installera och aktivera teman på en multisite på två sätt – installera det i nätverksadministratören och aktivera det för hela nätverket, eller installera det i nätverksadministratören och aktivera det genom att redigera på den webbplatsen. För att aktivera temat i den första metoden, hitta teman i nätverkspanelen och klicka på Lägg till nytt. När temat är installerat klickar du på Nätverksaktivera. Nu kommer temat direkt att vara tillgängligt för hela nätverket.

Om du vill aktivera teman med den andra metoden klickar du i Nätverksadministratören först på Webbplatser och sedan på webbplatsen där du vill aktivera temat. Klicka sedan Redigera> Teman och hitta det tema du vill aktivera. Klicka på Aktivera under det temat. När du öppnar fliken Teman i administratören för webbplatsen ser du temat som du har lagt till. Webbplatsen kan sedan välja att aktivera temat.

5. Aktivera plugins

Som ett sista steg skulle du behöva installera och aktivera plugins för flersidan. För detta, ladda ner och installera insticksprogrammet precis som på normalt sätt. Om du vill aktivera plugin för hela flersidan efter det, klicka på Network Activate så kommer plugin att aktiveras på alla webbplatser.

Om du vill att plugin-programmet bara ska vara aktivt på en webbplats, ladda ner och installera plugin-programmet i Network Admin. Besök sedan webbplatsen som webbplatsadministratör och aktivera plugin på den enskilda webbplatsen.

Att sluta

Så utvärdera dina behov, och tvek inte att installera en multisite om det behövs. Det är ganska enkelt att installera multisite men det finns komplexitet i hanteringen. Att migrera en multisite eller separera en enda webbplats från en multisite kan vara lite skrämmande. Tumregeln här är Fortsätt med försiktighet.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me