Hur du får fantastisk sökning efter din WordPress-blogg

WordPress version 3.5 har nyligen släppts och för med sig vackra nya mediehanteringsfunktioner och ett helt nytt standardtema (bland andra förbättringar). För mig är det ännu ett steg i rätt riktning.

Utgivningen av en ny version av WordPress påminner mig dock alltid om de brister som inte har tagits upp. Missförstå mig inte – jag älskar WordPress och skulle inte drömma om att använda ett annat innehållshanteringssystem, men det är långt ifrån perfekt.

En av de största problemen jag har med WordPress är dess sökfunktionalitet både på framsidan och baksidan. Den som har använt WordPress länge kommer sannolikt att dela min frustration med standard sökalgoritmens ineffektivitet.

Med det i åtanke, i det här inlägget vill jag presentera vad jag anser vara den bästa lösningen för att dramatiskt förbättra WordPress sökfunktioner.

Vad är så dåligt med WordPresss standardsökmotor?

Men innan jag kommer till det, låt oss göra en första sammanfattning Varför Jag är så angelägen om att undvika standard WordPress-sökning.

Det har allt att göra med matchningsalgoritmen, som väljer resultat genom att nämna ett nyckelord och presenterar dem i omvänd kronologisk ordning. Detta låter i princip inte så illa i princip, men när det tillämpas praktiskt kommer det tillbaka sökresultat med dålig kvalitet.

Säg till exempel att du hade skrivit ett inlägg som täckte allt man skulle behöva veta om blå widgets. Du hade sedan länktat till det inlägget i fem senare inlägg som fokuserade på widgets i olika färger. Om någon sökte efter “blå widgets” på din blogg, skulle den ultimata blå widgetresursen vara det sjätte inlägget, trots att det är överlägset det mest relevanta resultatet.

Detta är också ett problem när du söker på baksidan. Om du publicerar många inlägg på din blogg och behöver hitta ett inlägg som du publicerade för en tid sedan, kan du ha problem med att hitta det på grund av WordPress-sökmotorns onda matchningsalgoritm. Det brukade vara en källa till oändlig frustration för mig.

Vad är lösningen?

Det finns några plugins som jag tvekar inte att installera i nya bloggar och Relevanssi är en av dem. Detta gratis plugin är en komplett lösning för förbättrad sökrelevans både på framsidan och baksidan av din WordPress-blogg (er).

Här är de viktigaste funktionerna som gör Relevanssi så mycket bättre än den vanliga WordPress-sökmotorn:

 • Sökresultat sorterade i relevansordning, inte efter datum.
 • Fuzzy matching: matcha partiella ord, om fullständiga ord inte matchar.
 • Hitta dokument som matchar antingen bara ett sökord (ELLER fråga) eller kräver att alla ord visas (OCH fråga).
 • Sök efter fraser med citat, till exempel “sökfras”.
 • Skapa anpassade utdrag som visar var hitet gjordes, med söktermerna markerade.
 • Markera söktermer i dokumenten när användaren klickar igenom sökresultaten.
 • Sök kommentarer, taggar, kategorier och anpassade fält.

Detaljerna är inte riktigt den där viktigt eftersom beviset finns i puddingen. Installera detta plugin och sök i din blogg så kommer du att kunna se de positiva resultaten för dig själv.

Jag ger dig ett exempel från min egen blogg. Jag har skrivit om Twitter specifikt vid en handfull tillfällen, så en bra sökmotor bör returnera dessa inlägg som de mest relevanta resultaten. Här är det första resultatet som returneras av standard WordPress sökmotor:

WordPress-sökning

Förmodligen min inkomstrapport från november nämnde Twitter i förbigående, men inlägget fokuserade inte riktigt på Twitter alls. Låt oss nu titta på de resultat som returneras av Relevanssi:

Relevanssi sökresultat

WordPress-sökmotorn förvandlades faktiskt inte några av de fyra inlägg som jag har taggat med “Twitter” på första sidan. Relevanssi returnerade alla fyra inlägg i de sex bästa resultaten.

Ytterligare egenskaper

Om dess oerhört överlägsna sökmotor inte räcker för dig, har Relevanssi ytterligare funktioner i ärmet.

Först och främst finns det ett antal sätt på vilka du kan ändra själva sökfunktionen:

 • Justera matchningsalgoritmen (efter titlar, taggar och kommentarer)
 • Begränsa sökningar till kategorier och taggar
 • Indexera anpassade inläggstyper och taxonomier
 • Indexera innehållet i kortkoder
 • Lägg till Google-stil “Menade du?” förslag

dessutom, Du kan ställa in Relevanssi för att logga användarfrågor, vilket gör att du kan undersöka vad människor faktiskt söker efter på din blogg. Fördelen med detta bör vara tydlig – du kan använda sökfrågor som grund för att utforma din innehållsstrategi (antagandet är att människor vill ha det de söker efter).

Även om Relevanssi är helt gratis att använda, finns det en premiumversion tillgänglig med ytterligare funktioner inklusive:

 • Förbättrad stavningskorrigering i “Menade du?” förslag
 • Stöd med flera platser
 • Sök och indexera användarprofiler
 • Tilldela nya inlägg extra vikt
 • Låt användaren välja mellan AND och OR-sökningar, använd + och – operatören (AND och NOT)

Premiumversionen är verkligen inte nödvändig – jag har använt gratisversionen i över ett år och är väldigt nöjd med hur den har presterat.

Belöna dina besökare med bättre sökning

Det finns verkligen ingen anledning till att du inte ska installera och aktivera Relevanssi på din WordPress-blogg nu. Inställningstiden är nästan obefintlig och du behöver inte oroa dig för den när den är igång. Du kan ta dig tid att fikra med inställningarna som du vill men det är inte nödvändigt – det fungerar riktigt bra ur rutan.

Även om det finns alternativ där ute, anser jag att Relevanssi är det bästa. Håller du med? Jag skulle gärna vilja läsa dina tankar i kommentaravsnittet!

Ladda ner Relevanssi från WordPress.org →

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me