Hur du skapar anpassade korta URL: er för din WordPress-blogg

Hur du skapar anpassade korta URL: er för din WordPress-blogg

Du är glada över att nå fler läsare på andra sociala medier. Men långa webbadresser gör det svårt för dig eftersom de inte är användarvänliga eller ens ganska alls. En anpassad kort webbadress är å andra sidan lätt att dela på sociala medier och andra skärmar som tryckta annonser eller visitkort.

Tänk till exempel på Amazon-affiliate-länkar

https://www.amazon.com/Kindle-Wireless-Reading-Display-Globally/dp/B003FSUDM4/ref=amb_link_353259562_2?pf_rd_m=ATVPDKIK X0DER & pf_rd_s = center-10 & pf_rd_r = 11A79P_70

Hur är en sådan länk aktievänlig? Du behöver kortare webbadresser som är delbara, minnesvärda och – om det behövs – bra för att maskera dina affiliate-länkar. Dina webbadresser för blogginlägg kan också använda lite svänger ut. Om du kan få en kort märkt URL för att följa det är du gyllene.

Läs vidare för att lära dig hur du kan skapa anpassade korta URL: er för din WordPress-blogg utan att bryta svett.

Varför förkorta URL: er?

Första saker först, vilka är fördelarna med att förkorta dina länkar?

  • Förbättra delbarheten – Det säger sig självt att det är lättare att dela https://wpexplorer.com/short-url än https://wpexplorer.com/how-to-create-custom-short-urls-for-your-wordpress-blog. Det blir tröttande bara för att skriva den längre URL: en. Dessutom är det lättare att placera korta webbadresser på visitkort, pennor, t-shirts etc..
  • Öka varumärkets räckvidd – Återigen är den kortare URL lättare att komma ihåg oavsett var utsikterna såg den. Med tanke på att du kan köpa en märkt URL kan du ta del av potentialen för anpassade korta URL: er för att få ditt varumärke framför fler ögongulor. Utsikterna kan nå dig på Messenger via m.me/wpexplorerthemes till exempel.
  • Dölja länkar – Det lönar sig att maskera några av dina länkar, mer om de är långa och fulla av spårningsparametrar. Det är mer troligt att dina läsare klickar https://yoursite.com/amazon-book att köpa din bok på Amazon i motsats till din ursprungliga Amazon-länk. Affiliate-länkar kan också skrämma bort läsarna, så jazz dem upp lite.
  • Analytics – URL-förkortare erbjuder dig mycket information om dina länkar; data du kan använda för att förbättra din övergripande marknadsföringsstrategi. När allt kommer omkring, vill du att människor ska klicka på dina köpknappar, så det är bara affärsmässigt att veta vilka möjligheter som klickar på din webbplats.
  • Gratis service – Förkorta länkar för din WordPress-webbplats är gratis eller relativt billig om du bestämmer dig för att köpa en anpassad kort URL.
  • Förbättra CTR – Bit.ly (kort URL btw), en av de mest populära länkförkortarna på webben, publicerade en studie som visar att märkta korta URL: er öka klickfrekvensen (CTR) med 34%.

Bra exempel på anpassade korta URL: er med populära varumärken inkluderar youtu.be, wp.me, nyti.ms, es.pn och fb.me bland andra. Allt detta är bra exempel på korta URL: er. Jag slår vad om att du inte kommer att ha svårt att komma ihåg dessa webbadresser eller berätta vilka märken de representerar.

Förresten, låt oss skapa egna korta URL: er för din webbplats som börjar med det enklaste förfarandet. I det här avsnittet lär du dig att skapa korta URL: er på fyra sätt:

  • Med hjälp av en länk som förkortar WordPress-plugin
  • Aktivera WP.me-kortlänkar i Jetpack
  • Använd en tredjepartslänkförkortningstjänst
  • Köp ett kortare domännamn och konfigurera korta URL: er

1. Skapa korta webbadresser med Pretty Links WordPress Plugin

PrettyLinks Lite-plugin

Info & nedladdningVisa demonstrationen

Du kan förkorta och täcka dina länkar just nu med ett WordPress-plugin som Pretty Links. Med hjälp av plugin kan jag förkorta en anknuten länk som https://themeforest.net/item/total-responsive-multipurpose-wordpress-theme/6339019/?ref=wpthemeraves till http://wpthemeraves.com/total/.

Medan mitt domännamn fortfarande är långt, är den andra webbadressen mycket kortare och lättare att komma ihåg / dela än den första. Det, plus den andra webbadressen ser inte alls ut som en anknuten länk. Ja, nästan.

Ovanpå det kan jag enkelt se antalet personer som klickar på länken via Pretty Links admin-instrumentpanelen. Och sen lite.

Att installera och ställa in Pretty Links är en ganska enkel process, jag skulle inte förvänta dig att du skulle stöta på några problem. Men om du behöver oss för att hålla handen, så här är hur.

Installera vackra länkar

Navigera till Plugins> Lägg till nytt i din WordPress-adminmeny som vi visar dig i bilden nedan.

lägga till ny plugin i wordpress

Klicka på Lägg till ny objektet leder dig till den primära WordPress Add Plugins-sidan. Här kan du antingen ladda upp Pretty Links Pro-plugin från din dator eller installera den kostnadsfria versionen från det officiella WordPress-pluginlagret. Eftersom vi fiskar efter freebie kommer vi med det andra alternativet.

På Lägg till plugins , ange “Pretty Links” i Sök plugins (1) sökruta. Vänta på Ajax-sökfunktionen för att ge dig plugin. Nästa träffa Installera nu (2) och så småningom Aktivera knappen som kommer efter installationen.

Klicka sedan på Pretty Links på din WordPress-adminmeny som vi visar nedan.

vackra länkar admin panel

Välkommen till din adminpanel för Pretty Links, men eftersom du inte har några länkar är den tom. Är du inte glad att skapa din första korta URL på din domän? Följ med.

Skapa vackra länkar korta URL: er

Klicka på admin på panelen Pretty Links Lägg till Pretty Link som vi markerar på bilden nedan.

Lägg till din på nästa skärm mål-URL, vacker länk, titel, och anteckningar. Om jag var du, skulle jag lämna Omdirigering rullgardinsmeny ensam om jag inte vet vad jag gör.

vackra länkar plugin admin panel

Se Avancerade alternativ länk i bilden ovan? Nåväl, klicka på det för att öppna ett par fiffiga alternativ som länkgruppering, lägga till taggen utan följning, parametrar vidarebefordran och spårning.

hur man skapar anpassade korta webbadresser i vackra länkar wordpress plugin

När du har valt dina inställningar trycker du på Skapa -knappen som vi visar på bilden ovan. Låt oss se vad vi har här.

ganska länkar korta webbadresser

Nu min långa affiliate-länk (https://themeforest.net/item/total-responsive-multipurpose-wordpress-theme/6339019/?ref=wpthemeraves) är http://design.vistamedia.xyz/total. Betydligt sätt kortare än den ursprungliga länken, även om jag använder en underdomän i det här andra exemplet ��

Följaktligen kan jag dela min kortare länk var som helst jag gillar eller lägga till den på alla webbegendomar. När folk trycker på länken registrerar Pretty Links allt i en spårningsrapport som ser ut så här:

vackra länkar spårningsfunktion

När behovet uppstår kan du visa din länkstatistik genom att navigera till Ganska länkar> klick på din WordPress-adminmeny. Det bästa är att du kan anpassa och ladda ner rapporterna. Dessutom kan du se besökarens IP-adress om det hjälper.

Pretty Links Pro levereras med fler funktioner inklusive möjligheten att omdirigera länkar baserat på användarplats, förkorta alla länkar på din webbplats automatiskt, A / B-test och fler omdirigeringstyper bland annat.

2. Aktivera WP.me-kortlänkar i Jetpack

JetPack-plugin

Innan vi är klara med plugins visste du att du kan skapa WP.me-kortlänkar med Jetpack? Det enda fallet? WP.me-kortlänkar erbjuder inte spårningsdata.

Installera och aktivera Jetpack först om du inte redan har plugin-programmet. Peka sedan din webbläsare till example.com/wp-admin/admin.php?page=jetpack_modules, och byt ut example.com med ditt faktiska domännamn. Om du har problem kan du lära dig mer om åtkomst alla Jetpack-moduler på en sida.

Förutom att du är på rätt plats om du ser följande sida.

jetpack-moduler

Rulla nedåt och aktivera WP.me-kortlänksmodulen som du kan se på bilden nedan.

aktivera jetpack wp.me kortlänksmodul

Nu då? När en läsare använder Jetpack-delningsknapparna skapar din webbplats automatiskt WP.me ​​korta URL: er som de som visas nedan.

dela wp.me-kortlänkar på twitter

Om du aktiverar WP.me ​​Shortlinks läggs till Skaffa kortlänk -knappen i den klassiska redaktören, se nedan.

På något sätt kan du kopiera dina WP.me-kortlänkar och dela dem var du än vill. Det är bara tråkigt att du inte kan spåra dessa länkar, eller kan du? Låt oss veta i kommentaravsnittet.

Om du inte tycker om att ta plugin-rutten kan du alltid utnyttja förkortningstjänster från tredje part som Bitly eller TinyURL. Vanligtvis är dessa tjänster enkla att använda och de flesta gånger behöver du inte ens registrera dig för ett konto.

3. Besök TinyURL för att generera korta URL: er

tinyurl länk förkortningstjänst

TinyURL är vår första icke-plugin-utmanare idag och av goda skäl. URL-förkortaren serverar över en miljard omdirigeringar per månad, vilket innebär att du är i gott företag. Och precis som Bitly kan du skapa korta webbadresser anonymt utan att skapa ett konto.

Den enda skillnaden? Du kan inte skapa ett konto på TinyURL. Så, hur håller du reda på dina länkar? Det kan du inte, vilket ger oss bara Bitly. Men som en länkförkortningstjänst bär TinyURL sin vikt. När allt kommer omkring behöver du bara klistra in din långa URL och trycka på en knapp.

Samtidigt kan du anpassa snigeln som kommer efter TinyURL.com. Till exempel istället för att ha https://tinyurl.com/yby5eax2, du kan anpassa snigeln så att den ser ut https://tinyurl.com/woo-marknadsföring, förutsatt att snigeln är tillgänglig.

Skapa TinyURL korta länkar

Den största nackdelen med att använda tredjeparts URL-förkortare är att du slutar offra ditt varumärke. I stället för att ditt domännamn visas i dina korta länkar, har länken en tredjepartsdomän, till exempel TinyURL.com/short-url, Tiny.cc/short-url och bit.ly/short-url.

Men oroa dig inte, vi kan övervinna denna utmaning med vår sista metod; köpa en kort märkesadress och konfigurera den för din WordPress-webbplats.

4. Använd Bitly för anpassade korta URL: er

bitly url förkortare

Bitly är en av de mest populära och äldsta URL-förkortarna på internet. Tjänsten låter dig skapa korta URL: er anonymt. Klistra bara in din långa länk i det fält vi markerar med artikelnr. 2 på bilden ovan.

Fortfarande ska vi skapa ett konto, så slå på Bli Medlem länk i menyn som visas ovan. Fyll sedan i registreringsformuläret eller registrera dig med Google, Facebook eller Twitter som vi markerar på bilden nedan.

skapa bitly konto

Slå Skapa konto längst ner och välj hur du vill använda Bitly på nästa skärm som visas nedan.

Den här delen är valfri, klicka bort från popupen för att stänga den ��

Innan du gör något annat, logga in på ditt e-postkonto och verifiera din e-postadress.

verifiera bitly-konto via e-post

Nu är ditt Bitly-konto klart.

lite administratörspanel

Ganska snyggt, eller hur? Att skapa korta URL: er från denna punkt är en fråga om peka och klicka. Om du vill skapa en ny kort URL i Bitly-instrumentpanelen trycker du bara på Skapa knapp överst (se bild ovan).

Klistra sedan in den långa URL: n i diabildsavsnittet som vi beskriver i bilden nedan.

klistrar in lång url i lite

Anpassa sedan din länk som du anser vara lämplig i nästa avsnitt som visas nedan.

Vidare kan du ansluta dina Twitter- och Facebook-konton för att underlätta delning av korta länkar. Ovanpå det kan du installera webbläsarförlängningen Bitly så att du kan skapa korta URL: er på en webbsida direkt.

Dessutom levereras Bitly med ett intuitivt spårningsschema som visar dig det totala antalet klick, högsta referens (e-post, SMS eller direkt), och toppplats bland annat. Vid behov kan du uppgradera till Enterprise-paketet för fler funktioner.

Skapa lite korta URL: er

Installera och konfigurera WP Bitly Plugin

Vill du använda Bitly från din WordPress-instrumentpanel? Du kan! Installera och aktivera WP lite precis som vi gjorde med Pretty Links-pluginstegen ovan. Navigera sedan till Inställningar> Skriva på din WordPress-adminmeny. Bläddra sedan ner tills du ser WP Bitly Shortlinks som vi markerar nedan.

Därefter måste du klicka på Godkänna som visas på bilden ovan. Klicka på nästa sida Tillåta som visas nedan (du måste vara inloggad på Bitly).

Om allt går bra, bör du se sidan nedan.

Vid detta tillfälle är du redo att börja skapa korta webbadresser för din WordPress-blogg. Öppna bara artikeln i postredigeraren och klicka på Kort länk -knappen på den övre WordPress-adminmenyn som visas nedan.

Dessutom kan du se hur dina länkar fungerar direkt från inläggets redaktör som visas på bilden ovan.

5. Köp & konfigurera en kort märkt URL

De andra metoderna i det här inlägget hjälper dig att skapa korta URL: er på en jippy och utan att spendera en krona. Men det finns några nackdelar med att använda dessa metoder, som vi kan övervinna i det här avsnittet.

Exempelvis gör inte Pretty Links-pluginet något för att förkorta ditt domännamn, och tyvärr har de flesta av oss långa domännamn. En länk som wpthemeraves.com/total/ bibehåller fortfarande varumärket, men vi kan göra det kortare genom att skapa en kort märkt URL.

Och vi har redan nämnt att användning av WP.me ​​och URL-förkortare från tredje part offrar ditt varumärke.

Så istället för wpthemeraves.com/total/, vi kunde gå för wprav.es/total/ till exempel. En kort märkesadress innehåller ditt varumärke och förbättrar delbarheten tiofaldigt jämfört med andra typer av korta webbadresser.

Till att börja med, tänk på din föredragna korta URL-domän eller använd en domännamngenerator för att hitta en lämplig kortmärkt URL. Var kreativ och utforska olika sätt att förkorta ditt varumärkesdomän.

Köper en kort märkt URL

domännamnsökning namecheap

Du kan köpa en kort märkt URL från din domänregistrator, på samma sätt som du köpte din befintliga domän. Av den anledningen kommer vi inte att gå in på detaljerna. Men om du är ute efter en bra domänregistrator köper jag alla mina domännamn på Namecheap.

Med en kort märkt URL i handen är det dags att konfigurera ett par saker så att din nya korta domän kan tjäna korta länkar för din webbplats.

Konfigurera märkta anpassade korta URL: er

I det här avsnittet lär du dig hur du länkar din korta webbadress till Bitly, så att du kan utnyttja Bitly för att skapa korta URL: er på din märkesadress. Så istället för att använda bit.ly/ Short-url, dina korta länkar kommer att se ut wprav.es/ Short-url, till exempel.

Logga in på ditt Bitly-konto och klicka på ditt användarnamn som visas på bilden nedan.

lägger till varumärken korta webbadresser i lite

Klicka på nästa skärm Hantera länk:

hantera användarinställningar i lite

Klicka sedan på Kortvariga domäner och sedan Lägg till kortvarumärke för märkesvaror som vi illustrerar på bilden nedan.

lägga till märkes kort domän i bitly

I nästa bild-in-avsnitt kan du lägga till din korta URL-adress och se de DNS-inställningar du behöver för att länka Bitly till din korta domän.

Innan du träffar Verifiera domän -knappen som visas på bilden ovan, måste du logga in i din domänregistrator och se till att din korta domänmärke pekar på Bitly.

Säg att du har köpt din kortvariga domän via Namecheap, du behöver bara logga in på din Namecheap Dashboard och navigera till Domänlista som vi visar nedan. Klicka sedan på Hantera knapp bredvid din märkta korta domän:

domänlista i namecheap-instrumentbrädan

Nästa, hitta namnservrar avsnitt, välj Anpassad DNS och lägg till DNS-poster Bitly erbjuder. Kom ihåg att spara dina ändringar. Observera att DNS-ändringar kan ta upp till 72 timmar att sprida sig, så var tålamod. Andra gånger återspeglas förändringarna omedelbart.

När din korta URL-adress pekas på Bitly, ange domänen i Bitly och känn dig fri att träffa Verifiera domän som visas nedan.

märkesvaror kort url bitly

Med det här ur vägen behöver du bara installera WP Bitly-plugin, så att du kan hantera dina korta URL: er direkt från din WordPress admin-instrumentpanel..

Slutord på anpassade korta URL: er

Det säger sig självt att korta URL: er har fler fördelar än långa URL: er i den digitala världen vi lever i. Oavsett om det är delbarhet, utöka varumärkes räckvidd eller helt enkelt erbjuda dina användare en bättre upplevelse, korta URL-adresser bär dagen.

Med det sagt, hur förkortar du länkar på din WordPress-blogg? Har vi inte tagit bort din favorit URL-kortare? Har du några frågor eller förslag angående detta inlägg? Tveka inte att dela i kommentarerna. Skål!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me