Hur man flyttar en blogg från medium till WordPress

Hur man flyttar en blogg från medium till WordPress

Medium är en hybrid mellan en bloggplattform och ett socialt nätverk. Sophie Maoura, chef för B2B-partnerskap i Medium kallar det en plattform för socialt innehåll. Med sina egna ord, “Medium är en plats där ord spelar roll” så det är ingen överraskning att Medium gynnas av bloggare, men det kvarstår fortfarande bakom WordPress när det gäller popularitet.

WordPress förblir mest populär bloggplattform av alla med 70 miljoner nya blogginlägg publicerade på WordPress varje månad. Bristen på kontroll och osäkerhet att publicera på en tredjepartsplattform har resulterat i att människor flyttade till WordPress från Medium. Trots allt vill ingen bloggare hitta sig själv fast i ett avsnitt av “Black Mirror” utan kontroll över deras öde eller handlingar. Ett antal industrimännen inklusive Slack, The Awl, Film School avvisar har publicerat sina publikationer från Medium tillbaka till WordPress.

Att flytta från medium till WordPress

Blogga med Medium har sina fördelar. den erbjuder en inbyggd distributionskanal, som använder en engagemangsbaserad algoritm som gör det enkelt att nå nya målgrupper. Dessutom skickar det periodiska digests till sitt samhälle och ökar dina chanser att nå en bredare publik. Medium erbjuder också en potentiell ökning av sökresultaten eftersom domänrankningen är 94 (som överträffar även Wikipedia). Eftersom den redan är mobiloptimerad och har en dedikerad app, behöver bloggarna inte oroa sig för utforma en lyhörd webbplats för deras blogg. Och eftersom Medium är en egen värdplattform krävs inga tekniska färdigheter. Bloggare behöver inte ta itu med några tekniska, webbhotellrelaterade frågor.

Trots de många fördelarna är Medium inte alla regnbågar och enhörningar. Det passar inte den flexibilitet och anpassningsbarhet som WordPress erbjuder. Kontroll över innehålls- och intäktsstrategierna, förmågan att anpassa CTA: er för att driva prenumerationer, ökning av SEO-rankningar och färre chanser för tittarnas distraktion till konkurrentens innehåll är de viktigaste skälen för att byta till WordPress från Medium. Om något av dessa verkar vara tillämpligt för dig, är den kommande guiden allt du behöver när du flyttar din blogg till WordPress.

WordPress.com eller WordPress.org, och vad är skillnaden?

WordPress.com är freemium-webbhotellstjänsten av WordPress medan WordPress.org är en självhostad tjänst. Den kostnadsfria planen för WordPress.com ger dig inte ditt eget anpassade domännamn och du får bara ett underdomän. Din webbadress kommer att visas som name.wordpress.com/ som inte ser professionell ut för läsarna och hindrar ditt personliga varumärke.

Tjäna pengar på WordPress.com-bloggen blir också en utmaning eftersom du inte kan köra några affiliate-marknadsföringsprogram eller publicera direktannonser via annonsnätverk som Google Adsense. Du kan registrera dig för WordPresss vinstdelningsprogram, WordAds för att tjäna pengar på din trafik. Det finns också gränser för anpassning och förmåga att lägga till plugins till bloggen som du kan hitta begränsande.

WordPress.org är å andra sidan mer tillförlitliga, ger dig tillgång till alla funktioner som WordPress erbjuder och låter dig växa dina prenumeranter och tjäna pengar på din blogg. Så i det här inlägget kommer vi att täcka hur du flyttar din Medium-blogg till WordPress.org för att släppa ut den verkliga kraften i WordPress (hitta vår varför i vår fullständiga jämförelse av WordPress.com vs WordPress.org).

Hur du flyttar din mediumblogg till WordPress?

Medium är ett fristående ekosystem så att flytta över innehållet i din blogg från Medium till WordPress är inte en enkel process. Exportfilformatet är inte XML utan HTML. Mediums RSS-fält följer inte heller de vanliga RSS-konventionerna men med rätt verktyg och kunskap upp ärmarna kan du göra det med minimala ansträngningar möjligt.

Här är steg-för-steg-guiden för att flytta din Medium-blogg till WordPress.

1. Få ett anpassat domännamn för din blogg

GoDaddy Domain Name Search

Det första steget med att ha en självhostad WordPress-blogg är att ha ett anpassat domännamn. Domännamnet är webbadressen som är adressen till din webbplats på internet. Eftersom Medium inte längre erbjuder anpassade domäner, är chansen stor att du inte har ett domännamn registrerat för din Medium-blogg.

Det finns ett antal leverantörer där du kan köpa ett domännamn för din blogg (till exempel har GoDaddy en kampanj för att ha ett premiumdomännamn för bara $ 4,99 för det första året). Om du redan har ett domännamn registrerat, behöver du bara omdirigera ditt DNS (Domain Name System) tillbaka till WordPress-webbplatsen. Du kan använda vår WordPress DNS-guide om du behöver hjälp.

När du väljer ett domännamn föreslår vi också att du lägger till SSL och väljer HTTPS-protokollet för att säkerställa säkerheten på din WordPress-webbplats. Det gör inte bara att din blogg verkar mer pålitlig, utan den kan också ge dig en liten ökning i Googles sökrankning.

2. Ställ in din webbhotell

Din WordPress-webbplats behöver serverutrymme för att lagras och webbhotellföretag får detta gjort för dig. Det finns ett antal WordPress-kompatibla värdleverantörer med en varierande prisklass som du kan välja mellan. Den här guiden om de bästa WordPress-värdalternativen täcker olika typer av värd och de företag som WPExplorer rekommenderar för var och en.

De flesta webbhotellföretag säger dig direkt om deras tjänster är kompatibla med WordPress eller inte. WordPress-webbhotell kräver PHP version 7.3 och senare och MySQL version 5.6 och uppåt för att stödja WordPress-värd (i skrivande stund). Även om det är en bra idé att dubbelkontrollera tjänstemannen nuvarande WordPress-krav bara för att vara säker.

För att göra ditt liv enklare föreslår vi att du använder hanterad WordPress-värd om möjligt. Med hanterad hosting behöver du inte oroa dig för att installera eller underhålla WordPress eftersom värdföretaget kommer att ta hand om detta åt dig. Viktiga förvaltade värdföretag som vi rekommenderar inkluderar WP Engine, Kinsta och Media Temple.

3. Installera WordPress

Om du väljer att avstå från hanterad WordPress-hosting för en delad, moln- eller VPS-plan måste du installera WordPress på din server. Majoriteten av WordPress-värdföretagen låter dig installera WordPress genom att erbjuda installation med ett klick i C-panel. Om inte, kolla onlinedokumentationen för din plan eller kontakta värdstödsteamet för att sortera installationsprocessen.

4. Exportera artiklar från Medium

Exportera innehållet i din Medium-blogg sker i HTML-format och inte XML. Det och skillnaderna i RSS-flödeskonventionerna gör importen av innehåll till WordPress.org till en utmaning och du skulle behöva ta en rondellstrategi för att motverka kompatibiliteten i formatet.

Att exportera innehåll i sig är en enkel uppgift. Allt du behöver göra är att öppna användarinställningarna, klicka på avsnittet “Konto” och bläddra ner och klicka på “Ladda ner din information”. En .zip-fil med alla bloggar och innehåll du har delat på Medium, de inlägg och utkast du har, informationen tillgänglig på din profilsida skickas till ditt registrerade e-post-id i form av HTML-filer.

Exportera artiklarna från Medium

Länken kommer att vara aktiv 24 timmar efter det att e-postmeddelandet har mottagits. Medium ger dig också möjlighet att ändra e-post-id när du exporterar ditt innehåll från det.

5. Importera artiklar i WordPress

För WordPress.org kan du köra Medium-filen i ett WordPress till Medium-importverktyg som konverterar filen och till ett WordPress-klart format. Gå till adminavsnittet på din WordPress-webbplats och klicka på Verktyg och välj import. När du väljer WordPress importör plugin och installera det, allt du behöver göra är att klicka på “köra importör” och starta den.

Importera artiklar i WordPress

Ett annat sätt att uppnå detta är genom att använda råkoden för din Medium feed URL. När du kommer till sidkoden och sparar den på din dator genom att högerklicka på sidan skapas en XML-fil. Genom att använda XML-filnedladdningspluginet i WordPress kan du få allt innehåll i dina Medium-blogginlägg till WordPress.

Importera med hjälp av Medium Blog Feed

Det tredje sättet, även om en rondell kan också användas. Du kan importera Medium-filerna till WordPress.com och sedan kan WordPress.com-filerna (som är i XML-format) exporteras och sedan importeras till WordPress.org. Det är förståeligt om du inte vill hoppa igenom alla bågar och få saker gjort på detta sätt, men att veta att du har det här alternativet skadar inte.

6. Hämta medieinnehållet i WordPress

När du importerar innehållet ger WordPress-importören dig en uppmaning att tilldela en författare. Du kan antingen importera författarprofilen från medium eller skapa en ny profil. Valet är upp till dig.

Det är viktigt att notera att den medium exportfilen inte innehåller bilder som du kanske har använt i dina blogginlägg. De exporterade filerna är i HTML-format med bilder som levereras med Medias eget CDN (Content Delivery Network). Detta innebär att du är värd för dina bilder på din WordPress-blogg, du måste använda en extern importör eller ladda upp dem manuellt i dina blogginlägg.

7. Lägg till URL-omdirigeringar vid behov

Tidigare låt användare ha sina anpassade domäner, så att omdirigera Medium-inlägg till en WordPress-webbplats var en möjlighet. Efter att ha pekat ditt domännamn till dina nya WordPress-servrar, behövde du bara använda en omdirigeringsplugin. Lägg bara till Medium URL som källadress och den nya WordPress URL som mål. Plugins som Yoast SEO erbjuder den här funktionen, så det är enkelt att hantera från din instrumentpanel.

Enkla WooCommerce-tips: Yoast SEO-omdirigeringar för slutförda produkter

Tyvärr, om du har en Medium.com-domän, finns det för närvarande inget sätt tillgängligt att ställa in URL-omdirigeringar från din Medium-blogg till din nya WordPress-blogg.

Nu när du har flyttat din blogg till WordPress behöver du bara anpassa din blogg med ett tema och några användbara plugins.

8. Anpassa din design med ett WordPress-tema

Anpassa din design med ett WordPress-tema

Som standard erbjuder WordPress ett stort utbud av gratis WordPress-teman, tillgängliga direkt från din WordPress-instrumentbräda (under Utseende> Teman). Och det finns tusentals premium WordPress-tema som har ännu fler funktioner. Om du inte är säker på var du ska börja är här några av våra bästa val för WordPress-bloggteman att komma igång med.

Välj i alla fall ett tema som resonerar med vad din blogg handlar om och smälter in i din personliga varumärkesidentitet. När du har installerat temat, glöm inte att ställa in navigationsmenyerna och lägga till widgetar i sidfältet eller sidfoten (beroende på ditt tema). En välorganiserad navigationsmeny hjälper besökare att hitta vägen över bloggen.

9. Välj och lägg till användbara plugins

Välj och lägg till användbara plugins

Det finns många plugins att välja mellan på WordPress (bara navigera till Plugins> Lägg till nytt för att bläddra bland dem från din instrumentpanel), men att tugga av mer än vad du kan bita är inte en klok strategi. För många kan leda till plugin-konflikter som i sin tur kan bryta din webbplats. Så välj och välj och de du känner är absolut nödvändiga för din blogg.

Vi rekommenderar vanligtvis att du använder ett optimeringsplugin som Yoast SEO, ett spamfilter som Akismet, och ett säkerhetsplugin som iThemes Security eller Vaultpress. Förutom detta finns det massor av plugins för evenemangskalendrar, e-handelsbutiker, livechatt och mer. Tänk på det och välj de bästa pluginsna för dig.


Att flytta din blogg från Medium till WordPress kan verka som en komplicerad uppgift. Men i slutet av dagen när du vill göra det, kommer du att det inte är så svårt – även om det är en detaljerad process. När du är klar gör du en fullständig genomgång av din webbplats. Se till att alla interna och externa länkar är på plats och fungerar korrekt och vara redo att fullt utnyttja den frihet och flexibilitet som WordPress har att erbjuda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me