Hur man ställer in Google Tag Manager för WordPress

Hur man ställer in Google Tag Manager för WordPress

Google Tag Manager är ett så kraftfullt verktyg att jag blev förskräckt av bristen på information när jag forskade på detta inlägg. Tja, inte exakt en “brist på information” i sig, men den uppenbara oförmågan hos de få tillgängliga inläggen för att förklara vad Google Tag Manager är och vad som gör.

Om du letar efter mer information om Google Tag Manager och hur du ställer in den på din WordPress-webbplats ska du inte leta längre. För att du kom till rätt ställe.

I det här inlägget beskriver vi:

 • Vad Google Tag Manager är
 • Varför du behöver använda verktyget, och
 • Hur man installerar det på din WordPress-webbplats manuellt eller använder ett plugin

Dessutom demonstrerar vi Google Tag Manager i handling för att ge dig en uppfattning om vad du kan uppnå med ett taghanteringssystem som ingen annan. Vi säger detta eftersom det finns ett antal andra taghanteringssystem som Tealium, Qubit och Adobe Experience Platform Launch för att bara nämna några.

Det ur vägen, det finns mycket att lära så låt oss dyka rätt in.

Vad är Google Tag Manager?

Google Tag Manager är ett fantastiskt verktyg för dina behov av digital spårning. Det låter dig distribuera taggar på din webbplats utan att redigera din kod. Vaga mycket? För att ge dig en tydligare bild, låt oss först definiera en tagg när det gäller digital spårning.

En tagg är bara en bit JavaScript-kod som du lägger till på din webbplats så att du kan aktiva tredjepartsfunktioner som trafikanalys, annonsering och livechatt bland annat. I vissa kretsar är taggar också kända som webbläsare eller spårningspixlar.

Ett bra exempel på en tagg är spårningskoden för Google Analytics du lägger till på din webbplats så att du kan spåra din trafik.

Hela syftet med en tagg är att samla in besökares data för analyser och digitala marknadsföringsverktyg. Företag som tillhandahåller dessa taggar t.ex. Google Analytics, AdWords, Facebook, LinkedIn etc är kända som tagleverantörer.

Varför Google Tag Manager?

Traditionellt innebar implementering av taggar på din WordPress-webbplats att du redigerar din kod manuellt (eller snarare direkt). På WordPress betyder det att redigera olika filer, t.ex. header.php och functions.php bland andra.

Om du fortsätter att lägga till JavaScript-kod i dina filer kommer det att sakta ner din webbplats. Dessutom öppnar det din webbplats för säkerhetsproblem, särskilt om du tar taggar från opålitliga källor.

Det finns också problemet med att behålla all den koden du lägger till på dina sidor. Till exempel måste du uppdatera taggarna om det finns förändringar och det innebär att du gräver djupt i din kod. Återigen är detta inte nybörjarvänligt. Det finns också gott om utrymme för fel. Du vet att fel är mänskligt.

Vad ska man göra?

Om du har flera taggar kan du vända dig till Google Tag Manager för att hålla reda på alla från en central plats.

Här är ett par fördelar för att köra punkten hem:

 • Med Google Tag Manager behöver du aldrig kopiera tidigare kodblock till dina webbsidor igen.
 • Du kan migrera alla befintliga taggar till Google Tag Manager
 • Google Tag Manager erbjuder dig en enda container för att distribuera flera taggar och hantera dem från en intuitiv instrumentbräda som gör hela processen till en bris
 • Det här tagghanteringssystemet låter dig distribuera taggar snabbt. I stället för att kopiera in din Google Analytics-kod till din webbplats behöver du till exempel bara lägga till ditt Google Analytics-spårnings-ID i Google Tag Manager och viola – Google Analytics är live på din webbplats
 • Att ställa in Google Tag Manager på din WordPress-webbplats är lika enkelt som A, B, C – Att lägga till GTM till WordPress manuellt är enkelt. Att använda en plugin är ännu enklare. Välj den metod som fungerar för dig.
 • Google Tag Manager hjälper dig att fånga mycket data för dina marknadsföringsbehov. Data som du kanske inte kan fånga med hjälp av annan spårningsprogramvara. Detta översätter till aktuell och korrekt data – den typ av data som betyder hela skillnaden mellan framgång och misslyckande.
 • Klicka och gå för att lägga till taggar till din webbplats eftersom Google Tag Manager skickas med många inbyggda integrationer som AdWords, Analytics, Google Optimize, Adometry, Crazzy Egg, LinkedIn och Shareholic bland andra
 • Dessutom kan du skapa obegränsade taggar tack vare anpassat HTML-stöd

Och allt du behöver göra är att installera Google Tag Manager-koden på din webbplats antingen manuellt eller via ett plugin.

Google Tag Manager “bearbetar” sedan JavaScript-koden för dig och tillhandahåller sedan funktionen till din webbplats via behållaren. Är det till och med vettigt? Jag hoppas det verkligen.

I stället för att lägga till Google Analytics-koden till din webbplats behöver du bara integrera Analytics med GTM och ditt arbete är gjort. Hör ni, hör ni – att lägga till taggar i Google Tag Manager är sakerna från fjärde klassare som du aldrig behöver behöva en utvecklare någonsin igen.

Kommer en miljon en gjort funktioner, undrar du varför Google Tag Manager är gratis. Ja, du läste rätt. Det är gratis. Men sedan finns premiumversionen med ännu fler funktioner och support dygnet runt. Ändå är jag tveksam att du någonsin kommer att behöva premiumfunktionerna när som helst snart, eftersom gratisversionen är packad till de fina amigosna. Förpackat med alla funktioner du behöver för att samla in data som proffsen.

Du kan till exempel fånga till och med användare som tittar på videor. Dessutom kan du se hur länge varje användare tittade på videon. Och det är bara toppen av isberget, du kan samla in en hel del mätvärden.

Nackdelar

 • Den kostnadsfria versionen av Google Tag Manager erbjuder inte premiumstöd
 • Det finns en inlärningskurva men än en gång har YouTube ett par fina videor på Google Tag Manager. Mot slutet av detta inlägg kan du gärna kolla in några av de videor vi kommer att rekommendera i resursavsnittet

Detta är inte en uttömmande förteckning över meriter / förfall, så vi kommer att fortsätta. Låt oss rulla upp ärmarna och bli smutsiga.

Hur man ställer in Google Tag Manager i WordPress

I det här avsnittet kommer vi att installera Google Tag Manager på din WordPress-webbplats:

 • Manuellt och
 • Via en plugin

Låt oss komma igång utan att göra något annat.

Skapa först ett Google Tag Manager-konto

Det första steget handlar om att skapa ett gratis Google Tag Manager-konto. Detta låser upp den berömda GTM-instrumentbrädan och taggarna (eller spårnings-ID) som du behöver för att integrera verktyget med din WordPress-webbplats.

Gå till Google Tag Manager-webbplats. Logga in med ditt Google-konto (eller skapa ett konto om du inte redan har ett) som visas nedan.

Du kommer att omdirigeras till den vackra administratörsbrädan för Google Tag Manager. Klicka sedan på Skapa konto länk som vi markerar i screengrab nedan.

google tag manager admin

På nästa skärm anger du ditt kontonamn (detta kan vara ditt företag), välj ditt land och tryck på Fortsätta knapp.

skapa ett nytt Google-tagghanterarkonto

Ange sedan ditt domännamn i Behållarnamn fält och välj webb. Efter det, slå på Skapa knappen som vi beskriver nedan.

Acceptera Google Tag Manager serviceavtal och villkoren för databehandling som visas i följande bild.

Följande popup-fönster som innehåller dina Google Tag Manager-installationskoder visas.

Håll fliken ovan öppen eftersom du behöver dessa två koder för att manuellt ställa in Google Tag Manager på din WordPress-webbplats. Som ni märker, erbjuder GTM instruktioner om var du ska klistra in koderna, men det kan vara utmanande om du är den absoluta nybörjaren.

Oroa dig dock inte, vi visar dig exakt vad du ska göra i det kommande avsnittet.

Viktiga anmärkningar innan du fortsätter:

 • Säkerhetskopiera din WordPress-webbplats innan du gör ändringar i dina temafiler
 • Ännu bättre, skapa ett WordPress-barntema och redigera det istället för överordnatema

Ställa in Google Tag Manager manuellt

På en ny flik loggar du in på din WordPress admin-instrumentpanel och navigerar till Utseende> Editor.

Observera att från bilden ovan använder vi ett barntema för det fria eleganta WordPress-temat i vårt exempel. Vi har också kopierat ett par filer, t.ex.. header.php, footer.php, rlt.css och 404.php till barnets tema. Vi ska klistra in våra Google Tag Manager-installationskoder i header.php fil.

Klicka på Theme Header (header.php) från rätt filnavigator för att starta header.php inom temaredigeraren.

Från vårt GTM-konto säger instruktionerna att du måste klistra in den första koden högt i och den andra koden omedelbart efter öppningen  märka.

Kan du se  och  taggar i din header.php fil? De  taggen i WordPress kan se lite annorlunda ut. Till exempel ser vår ut >. Kan du se det på bilden ovan? Jag slår vad om att du gör det så låt oss gå vidare.

Kopiera den första koden från Google Tag Manager och klistra in den högt i  element som visas på bilden nedan.

Kopiera sedan den andra koden och klistra in den direkt efter öppningen  tagg som visas nedan.

Slutligen, tryck på Uppdatera fil knappen längst ner på skärmen för att spara dina ändringar. Nu är Google Tag Manager installerad på din webbplats. Ganska lätt, va?

Men låt oss säga att du inte gillar redigeringskod och hellre vill använda ett plugin istället.

Hur man lägger till Google Tag Manager till WordPress via Plugin

För det här avsnittet ska vi använda en fin plugin som kallas DuracellTomis Google Tag Manager för WordPress. Det är tillgängligt på WordPress-plugin-repo, vilket innebär att du kan installera det direkt från din WordPress admin-instrumentpanel. Med det sagt, låt oss börja arbeta.

Navigera till Plugins> Lägg till nytt på din WordPress-adminmeny.

Ange DuracellTomis Google Tag Manager för WordPress i sökfältet, och när du hittat plugin, tryck på Installera nu knapp.

När du installerar insticksprogrammet klickar du på Aktivera som visas nedan.

Ett meddelande högst upp på skärmen informerar dig om att du måste ange ditt GTM-ID för att börja använda Google Tag Manager för WordPress. Klicka på ange ditt GTM-ID länk som visas nedan.

Du kan hitta ditt GTM-ID i ditt Google Tag Manager-konto som visas nedan.

Kopiera GTM-ID från ditt Google Tag Manager-konto och gå tillbaka till din WordPress admin-instrumentbräda. Tillbaka på din WordPress-webbplats, klistra in GTM-ID och slå på Spara ändringar som visas nedan.

Och det är allt! Du har precis lärt dig hur du lägger till Google Tag Manager på din WordPress-webbplats med ett plugin. Sätt att gå kompis, sätt att gå. Du är en snabb studie.

Nu när du framgångsrikt kan lägga till Google Tag Manager på din WordPress-webbplats, låt oss ge den en testkörning. För den här delen ska vi lägga till Google Analytics på din webbplats utan att kopiera in kod i din header.php.

Om du redan har Google Analytics-koden på din webbplats måste du först ta bort den eller så fångar du in samma data två gånger. Och det vill vi definitivt inte i dina marknadsrapporter.

Så lägger du till Google Analytics till din WordPress-webbplats med hjälp av Google Tag Manager

Gå tillbaka till din Google Tag Manager och klicka på Tags på vänster navigationsmeny.

Efter det, slå på Ny som visas nedan.

Namnge taggen i popup-fönstret som visas och klicka sedan på Taggkonfiguration för att välja en tagg (Google Analytics i vårt fall).

Välja Google Analytics – Universal Analytics som visas i följande bild.

Om du gör detta leder du tillbaka till taggkonfigurationen. Välja Sidvy under Spårtyp eftersom vi vill rapportera alla sidvyer till Google Analytics. Se bild nedan.

Under Inställningar för Google Analytics, välja Ny variabel. Detta öppnar en ny ruta där du anger ditt spårnings-ID för Google Analytics. Glöm inte att namnge din variabel som visas på bilden nedan.

För att hitta ditt Google Analytics-spårnings-ID, logga in på ditt Google Analytics-konto och välj kontot för din WordPress-webbplats (gör detta om du har flera webbegenskaper i ditt Google Analytics-konto).

Klicka sedan på Administration och navigera till Spårningsinformation> Spårningskod. Du bör se ditt spårnings-ID som vi markerar med artikelnr. 3 nedan.

Kopiera spårnings-ID och klistra in det i den variabla konfigurationsrutan. Slå sedan på Spara som visas nedan.

Nu behöver vi bara ställa in en trigger för Google Analytics-taggen. Klick utlösande att välja eller skapa en ny trigger.

Eftersom vi vill spåra trafik på alla sidor kan vi gå med den befintliga utlösaren (eller skapa en ny anpassad. För att spara tid valde jag den befintliga Alla sidor utlöser som visas nedan.

Slutligen, tryck på Spara knapp.

Testa din tagg

Din Google Analytics-tagg lever inte ännu på din webbplats, men du kan kontrollera om den fungerar genom att slå på Förhandsvisning som vi illustrerar i följande bild.

När Google Tag Manager har gått in i förhandsgranskningsläget laddar du in din webbplats igen. I Google Tag Manager-konsolfönstret längst ner i webbläsarfönstret bör du se taggen avfyras när du laddade om din webbplats.

Om du loggar in på ditt Google Analytics-konto och navigerar till Realtid, ser du den sidvy som du just har utlöst genom att ladda om din webbplats.

Där är det! Visst kan du se det på bilden ovan? Kom igen, jag har lagt till en pil för att göra det lättare för dig. Kom ihåg att vi inte behövde lägga till Google Analytics (JavaScript-kod) direkt till vår webbplats för att fånga data – all datarapportering händer Google Tag Manager.

Detsamma gäller alla taggar du lägger till via Google Tag Manager – du kommer aldrig att lägga till någon kod på din webbplats. Så sött?

Men vår Google Analytics-tagg är bara live för oss, inte de användare vi tänker spåra. För att göra taggen live på webbplatsen och börja spela in faktiska data, tryck helt enkelt på Skicka in som visas nedan.

Detta startar en popup-popup som låter dig namnge din version och lägga till en beskrivning. Se bild nedan.

Slutligen, tryck på Publicera som visas på bilden ovan. I slutet av allt skulle din live Google Analytics se ut så här:

Det, mina damer och herrar, är hur du utnyttjar kraften i Google Tag Manager. Du kan lägga till en miljon och en tagg på ett liknande sätt, och din webbplats behöver inte ha all kod. Jag uppmanar dig att utforska Google Tag Manager för att ta reda på hur mycket du kan uppnå med det här verktyget.

Mellan dig och mig är jag såld och som du kanske har lagt märke till. Det här är första gången jag installerade saken på min liveblogg. Jag tänker använda Google Tag Manager på mina andra bloggar också.

Ytterligare resurser

Vi hoppas att vår handledning pekade dig i rätt riktning när det gäller att förstå och implementera Google Tag Manager på din WordPress-webbplats. Om du vill lära dig mer, här är några extra resurser (vi lovade, gjorde vi inte?) För ditt tittande nöje.

Avsluta vår guide i Google Tag Manager för WordPress

Google Tag Manager är ett kraftfullt verktyg som lägger mycket kraft i dina händer så långt det går att hantera taggar och samla in handlingsbara data.

Du kan ställa in verktyget enkelt och snabbt, vilket innebär att du har mer tid att planera hur du använder all data du samlar in. Att samla in aktuell information är också bra. Så varför inte ge det en gång?

Har du tankar eller frågor angående Google Tag Manager? Låt oss lära oss tillsammans. Dela dina tankar i kommentaravsnittet nedan. Skål och glad data mining!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me