Kaj so WordPress teme in vtičniki?

Kaj so WordPress teme in vtičniki?

Osnovna platforma WordPress ponuja dostojno paleto možnosti za personalizacijo vašega spletnega mesta. Omogoča vam tudi dodajanje in urejanje kode spletnega mesta na kateri koli način, ki se vam zdi primeren. Če pa želite resnično prilagodljivost, vendar nimate časa ali izkušenj, potrebnih za ročno spreminjanje, boste potrebovali nekaj dodatnih orodij.

Z drugimi besedami, oglejte si obsežen svet WordPress tem in vtičnikov. To so dodatki, ki vam omogočajo, da prilagodite videz in funkcije svojega spletnega mesta, na voljo pa jih je na tisoče. Ne glede na to, kaj želite narediti – upravljati forum, zgraditi spletno trgovino ali popolnoma spremeniti zasnovo svojega spletnega mesta – tam je orodje, ki je specifično za WordPress, in vam bo pomagalo pri minimalni stiski opraviti nalogo.

Če o temah in vtičnikih še ne veste, ne skrbite. V pomoč vam bomo razložili, kaj so, kje jih najti in kako jih začeti uporabljati v vašo korist. Začnimo z osnovami!

Kaj so teme WordPress in vtičniki?

Tema Total WordPress.

Skupaj je primer teme WordPress, s pomočjo katere lahko prilagodite videz svojega spletnega mesta.

Preden se pogovorimo o tem, kako najti in namestiti teme in vtičnike, poglejmo, kaj so. Konec koncev, če niste novi WordPress, teh izrazov morda še niste slišali.

Na kratko, teme in vtičniki so posamezni deli programske opreme, ki delujejo kot dodatki k osnovni WordPress platformi. Za dostop do dodatnih funkcij lahko namestite temo ali vtičnik. Spletna stran WordPress potrebe da obstaja tema, ki pa ne potrebuje nobenih vtičnikov. Kljub temu je verjetnost, da boste odklopili vtičnike, izjemno oddaljena.

Teme WordPressa

A WordPress tema je dodatek temu nadzira videz vašega spletnega mesta – kako izgleda in kako je postavljeno Nekatere teme so zelo preproste in lahko spremenijo le osnovne stvari o oblikovanju vašega spletnega mesta, na primer barve in pisave. Številne teme pa ponujajo različne nove postavitve in sloge. Kakor koli že, običajno imate možnost, da temo prilagodite svojim potrebam. Najdete lahko prožne teme, ki so prilagodljive v številnih situacijah (na primer naš lastni Total) ali pa poiščete temo z možnostmi in postavitvami, ki so značilne za vrsto spletnega mesta, ki ga ustvarjate (na primer poslovne teme WordPress ali izobraževanje WordPress teme).

WordPress Vtičniki

Če želite spremeniti nekaj o načinu svojega spletnega mesta funkcije, vendar boste potrebovali WordPress vtičnik. Namen vtičnika je, da na svoje spletno mesto dodate nove funkcije ali funkcionalnost (ali razširite obstoječe). Ne glede na to, kaj želite storiti s svojim spletnim mestom, gotovo obstaja vtičnik, ki vam to omogoča. Nekateri omogočajo preproste spremembe, na primer dodajanje novih pripomočkov za uporabo na vaših stranskih trakah, drugi pa vam omogočajo povsem nove funkcije, na primer koledar dogodkov v WordPressu ali spletno trgovino. Obstajajo tudi vtičniki, ki vam lahko pomagajo pri praktičnih nalogah, kot je zagotavljanje varnosti vašega spletnega mesta.

Nemogoče je opisati vse različne teme in možnosti vtičnikov tam. Zdaj, ko razumete, kako delujejo ta ključna orodja, pa pogovorimo o tem, kako najti tista, ki jih želite.

Kje najti najboljše teme in vtičnike WordPress

Na spletu je na voljo na tisoče tem in vtičnikov, ki so na voljo v številnih različicah – brezplačne in vrhunske, preproste in zapletene. Pogosto najdete tiste, ki jih potrebujete, s preprostim iskanjem. Ker pa lahko vsakdo ustvari temo ali vtičnik, je težko vedeti, katere so zanesljive in ne bodo negativno vplivale na vaše spletno mesto.

Zato je koristno obiskati imenik, kjer so teme in vtičniki navedeni, ocenjeni in komentirani. Prav tako lahko greste naravnost na spletno mesto uglednega podjetja, ki je znano po ustvarjanju zanesljivih dodatkov. Tu je le vzorčenje nekaj odličnih mest za iskanje tem in vtičnikov:

  • WordPress.org: Uradno spletno mesto WordPress ima oboje tematski imenik in imenik vtičnikov.
  • WPExplorer: Na svoji spletni strani ponujamo veliko kakovostnih tem in vtičnikov.
  • ThemeForest in CodeCanyon: To so sestrska spletna mesta, ki ponujajo teme ali vtičnike.
  • Tema: Kot že ime pove, je to predvsem vir za teme.
  • Ustvarjalni trg: Tu boste našli veliko tem in majhen izbor vtičnikov.
  • Elegantne teme: Še eno spletno mesto članstva, ki ponuja priljubljene teme, kot so Divi.
  • StudioPress: Ti fantje ponujajo majhen izbor izbirnih tematskih možnosti, ki jih vodi Genesis.

Če niste prepričani, kje začeti, priporočamo, da najprej preverite uradne imenike WordPress – vse tam je popolnoma brezplačno in si lahko ogledate ocene drugih uporabnikov. Oglejte si tudi naše prejšnje objave o tem, kako kupiti temo in kako izbrati najboljši vtičnik za nasvet, ki vas bo vodil pri iskanju.

Kako namestiti WordPress teme in vtičnike

Če iščete dodatke s strani WordPress.org, lahko teme in vtičnike namestite neposredno iz zadnjega konca programa WordPress. V nasprotnem primeru boste morali najprej naložiti želeno datoteko in jo shraniti v računalnik, nato pa sledite ustreznim spodnjim navodilom. Datoteko je treba zadržiti – ne izvlecite!

Namestitev WordPress teme

Če želite namestiti temo, se najprej pomaknite na Videz> Teme v vašem WordPressu zadnji del. Nato kliknite na Dodaj novo gumb na vrhu zaslona:

Odsek Teme zadnjega dela programa WordPress.

Od tu lahko brskate po brezplačnih temah, ki jih ponuja WordPress. Če je ena povezava, kliknite modro Namestite nato gumb Aktivirajte gumb za uporabo teme.

Lahko pa naložite svojo temo WordPress, ki ste jo prenesli s spletnega mesta ali tržnice tretjih oseb (na primer Themeforest). Če želite to narediti, kliknite na Naloži temo gumb in izberite Izberite datoteko. Pomaknite se do mesta, kjer ste shranili zadrgano tematsko datoteko, in jo odprite. Prejeli vas bomo nazaj v Dodaj teme zaslon, kjer lahko izberete Namestiti zdaj:

Možnost namestitve nove teme.

Namestitveni program bo trajal nekaj časa, nato pa boste prejeli sporočilo, da je bila tema uspešno nameščena. Na tej točki si lahko ogledate temo ali izberete Aktivirajte začeti uporabljati takoj:

Sporočilo, ki navaja, da je bila vaša tema uspešno nameščena.

To je to! Vaša nova tema je pripravljena na začetek. Spremljate lahko tudi skupaj s Vodnik za WP odložišče ki zajema namestitev brezplačnih tem in nalaganje tem prek FTP.

Namestitev vtičnika WordPress

Vtičniki so nameščeni v bistvu na enak način kot teme. Začnite z navigacijo do Vtičniki in izbira Dodaj novo na vrhu zaslona:

Odsek Teme zadnjega dela programa WordPress.

Tako kot pri temah lahko tudi tukaj najdete vse brezplačne vtičnike WordPress.org. Če želite namestiti brezplačni vtičnik, ga poliznite na Namestite torej Aktivirajte gumbi.

Ali pa vtičnike za nalaganje s pomočjo Prenesite vtičnik gumb in izbira Izberite datoteko. V računalniku poiščite in odprite datoteko zip vtičnikov, nato pa kliknite Namestiti zdaj gumb:

Možnost namestitve novega vtičnika.

Čez trenutek se prikaže sporočilo z obvestilom, ali je bil vtičnik uspešno nameščen. Na tem mestu preprosto kliknite na Aktivirajte vtičnik:

Sporočilo, ki navaja, da je bila vaša tema uspešno nameščena.

Vaš novi vtičnik je zdaj pripravljen za uporabo! Nekateri vtičniki bodo morda zahtevali dodatne nastavitve, ko so aktivirane – preverite stran, iz katere ste naložili vtičnik, ali spletno mesto razvijalca, če je potrebno, če želite več informacij.


Pripravljena razpoložljivost tem in vtičnikov je eden najbolj prepričljivih razlogov za uporabo WordPress-a. Osnovna platforma je sama po sebi precej fantastična, a ko začnete vključevati teme in vtičnike, nenadoma imate dostop do skoraj neomejenih možnosti. Ne glede na vrsto spletnega mesta, ki ga želite ustvariti, širši svet WordPress ponuja orodje za izvedbo dela – najverjetneje na preprost in cenovno dostopen način.

Če želite začeti izkoriščati teme in vtičnike WordPress-a, najprej želite preveriti zanesljiv imenik. Nekaj ​​odličnih možnosti so sami WordPress.org, ThemeForest in CodeCanyon ter naša lastna spletna stran. Prepričajte se, da znate izbrati najboljšo temo in izbrati pravi vtičnik za svoje potrebe. Nato lahko preprosto sledite našim zgornjim navodilom za namestitev nove teme ali vtičnika in vse boste pripravljeni!

Ali imate kakršna koli vprašanja, kako začeti s temami in vtičniki WordPress? Vprašanja objavite v spodnjem razdelku za komentarje!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me