Kako optimizirati bazo podatkov WordPress

Vsaka namestitev programa WordPress uporablja eno samo bazo podatkov za shranjevanje objav, strani, menijev, uporabnikov povezav, komentarjev – v bistvu vse oblike besedilnih in šifriranih podatkov. Vsebine, ki jih naložite prek medija za nalaganje, kot so slike, MP3-ji, videoposnetki in druge datoteke, se ne shranijo v bazo podatkov. Shranjeni so v mapi ‘wp_content’. Ko čas mineva, se baza podatkov WordPress povečuje v velikosti in ustvari nekaj podatkov o smeti, ki napolnijo vašo WordPress bazo, zaradi česar počasneje.

Zakaj optimizirati bazo podatkov WordPress?

Prihranki prostora

Vzdrževanje in optimizacija baze podatkov WordPress je pomembna naloga in je ne smemo spodkopavati.

Počakaj, zdaj vzemi varnostno kopijo

Preden nadaljujemo, vzemite varnostno kopijo baze podatkov WordPress. Če je mogoče, zagotovite, da varnostna kopija baze podatkov deluje. Ko ustvarite varnostno kopijo, preprosto uredite datoteko config.php (prisotno v korenskem imeniku WordPress) in tako uporabite bazo podatkov in zagotovite, da se vse izvaja pravilno.

Majhna in optimizirana baza podatkov deluje veliko hitreje v primerjavi z veliko, zamašeno. Manjša baza podatkov pomeni hitrejši odziv na poizvedbe po zbirki podatkov, ki jih je ustvaril WordPress, kar posledično omogoča, da vaše spletno mesto WordPress deluje hitreje – ne samo za obiskovalce, ampak tudi za ljudi, ki pišejo in posodabljajo objave.

Kaj je “Podatki o smeti”?

Izraz „podatki o smeti“ se uporablja za označevanje informacij, ki v bazi podatkov ne bi smele biti. Primeri takšnih podatkov o smeti vključujejo:

  • Komentarji v čakalni vrsti za neželeno pošto
  • Neodobreni komentarji
  • Objava revizije
  • Predmeti v smetnjakih, kot so objave in strani

Neželeni komentarji

Od tega najpomembnejši komentarji neželeni komentarji in objave objav vplivajo na bazo podatkov. Če ima vaše spletno mesto zmerno število obiskovalcev in so omogočeni komentarji, bodite prepričani, videli boste veliko neželenih komentarjev. Akismet bo samodejno filtriral neželeno pošto in jo postavil v čakalno vrsto. Vendar so komentarji še vedno prisotni v bazi podatkov! In zanje res nimate koristi.

Optimizirajte bazo podatkov

Statistika pred optimizacijo

Kar zadeva revizije po objavi – zadeva je nekoliko drugačna. Med pisanjem objave se vsakič, ko pritisnete gumb »Shrani osnutek«, ustvari in shrani revizija objave. Posebej za dolge članke si jo delno zapišete in shranite. Predstavljajte si, da skupna velikost vašega članka znaša 50 KB in shranite 10-krat. To je 500 barov prostora, porabljenega v bazi podatkov, kar bi dejansko moralo porabiti 50 KB. To je 450KB prostora, zapravljenega na dolg članek. Zdaj si predstavljajte, da imate na svojem spletnem mestu 100 tako dolgih člankov. V vaši zbirki podatkov WordPress je zapravljenih 45.000 KB ali 45 MB prostora!

Kako optimizirati bazo podatkov WordPress?

Lokacija menija

WP-Optimizirajte je odličen vtičnik, ki vam pomaga očistiti in optimizirati vašo WordPress bazo. Vtičnik sem preizkusil s programom WordPress 3.6.1 in ugotovil, da deluje brezhibno! Namestite in aktivirajte vtičnik in se pomaknite do njegove glavne prisotnosti na levi stranski vrstici na skrbniški nadzorni plošči.

Nato preverite vse možnosti (glejte sliko “statistika pred optimizacijo”) in pritisnite gumb “Proces”. To lahko traja minuto, odvisno od velikosti vaše baze podatkov in strežnika. Verjetno bi moralo trajati več časa v skupnem strežniku gostovanja. Ko je optimizacija končana, morate dobiti podrobno poročilo o vrednostih, ki so bile odstranjene iz baze. Tu je primer:

Skupaj prihranki

Tako smo z WP-Optimize prihranili 16,98 MB – to je 53,31% celotne shranjene velikosti baze podatkov!

Prenesite WP-Optimize

Drugi kul triki

Prav tako lahko popolnoma onemogočite funkcijo popravkov objav. Vendar pa toplo priporočam proti temu, saj ustvarja več težav kot rešitev. Če ga želite onemogočiti, vnesite to kodo v datoteko wp-config.php:

definiraj ('WP_POST_REVISIONS', FALSE);

Drug učinkovit način ravnanja z obsežnimi bazami podatkov je, da v rednih presledkih samodejno izpraznite smeti. Naslednja vrstica kode bo samodejno očistila vse odpadke na vsakih 10 dni. Dodajte ga v datoteko wp-config.php:

definiraj ('EMPTY_TRASH_DAYS', 10);

Lahko spremenite 10 na poljubno število dni. Vendar mora biti ta vrednost večja od 0.

Tako smo se naučili, kako optimizirati bazo podatkov WordPress z le nekaj kliki miške. Kateri vtičnik uporabljate za optimizacijo baze podatkov WordPress? Še bolje, tukaj objavite nekaj statističnih podatkov, ko prvič vklopite ta vtičnik!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me