WordPress Visual Editor: Nasveti in triki za začetnike

WordPress je bil sprva zgrajen kot preprost sistem za bloganje, zaradi katerega je objavljanje vsebin na spletu postalo brez težav. Sčasoma se je spremenil v celovit sistem za upravljanje vsebin (CMS). Uporabniki imajo zdaj popoln nadzor nad zasnovo in funkcionalnostjo svojih spletnih mest WordPress. Vendar pa brez vsebine, oblikovanja in funkcij ne pomeni nič, zato WordPress ostaja zvest svojim koreninam: ustvarjanju vsebine in upravljanju.

Čeprav je v osnovno programsko opremo WordPress vgrajenih veliko funkcij, je ustvarjanje vsebine še vedno njena glavna gonilna sila. Glede na to si poglejmo natančneje vizualni urejevalnik WordPress v tej objavi in ​​kako ga lahko bolje uporabite.

WYSIWYG

WordPress vam omogoča, da vsebino ustvarite in upravljate vizualno, namesto da jo kodirate neposredno v svoje datoteke. Tako ga imenujejo urejevalnik WYSIWYG ali “Kaj vidiš, kaj dobiš” za neznane. Orodje urejevalnika ima tri dele:

  1. Vizualni urejevalnik
  2. Urejevalnik besedil (kamor lahko vnesete kodo)
  3. Media Uploader (za nalaganje slikovnih datotek)

Vizualni urejevalnik je privzeto aktiven, ko ustvarjate novo objavo ali stran (Strani > Dodaj novo ali Objave > Dodaj novo). Če slučajno ni aktiven, kliknite nanj:

pic1

WYSIWYG pomeni, da je tisto, kar vidite v urejevalniku vizualnih datotek med urejanjem svoje objave, tisto, kar bo prikazano v objavljeni objavi. Urejevalnik besedil vam omogoča vnašanje navadnega besedila in omogoča tudi neposredno vnašanje kode (oznaka HTML), kot če bi delali z dejansko datoteko HTML. Aktivirate ga s klikom na Besedilo zavihek na skrajni desni strani urejevalnika:

pic11

Media Uploader naredi ravno to: naloži predstavnostne datoteke v predstavnostno knjižnico, tako da jih lahko vstavite v svoje objave po želji:

pic10

S tem kratkim uvodom v zmogljiv vizualni urejevalnik WordPress, si poglejmo, kako lahko s pomočjo nekaterih tipk za ustvarjanje in urejanje vsebine uporabite nekaj tipk. Za ilustracije uporabljam temo Blogger iz naše zbirke brezplačnih izdelkov.

Dodajanje besedila

Najprej je treba odpreti novo stran ali objavo in odpreti vizualni urejevalnik: Pojdi na Objave > Dodaj novo. Pri ustvarjanju nove objave bo privzeto prikazana zgoščena orodna vrstica:

pic2

Kliknite ikono kuhinjskega korita, da v orodni vrstici razkrijete druge možnosti oblikovanja:

pic3

Za ustvarjanje in upravljanje osnovnih vsebin bodo zgornje možnosti oblikovanja dobro. Tudi če niste novi v WordPressu, bo večina ikon poznana v drugih urejevalcih besedil, kot je Microsoft Word. Pravzaprav vse ikone v orodni vrstici vizualnega urejevalnika opravljajo isto funkcijo kot enake ikone v programu Microsoft Word, zato sem izpostavila manj znane za razpravo.

Če želite dodati besedilo, preprosto vnesite vsebino v okno urejevalnika. Včasih je vaša vsebina morda že nekje vtipkana in jo v tem primeru preprosto prilepite kot navadno ali oblikovano besedilo iz Worda s pomočjo teh gumbov na orodni vrstici:

pic4

Uporaba te poti je hitra, vizualni urejevalnik pa dobro ohrani večji del oblikovanja iz Worda – bolje je vsaj od standardne kopije in lepljenja. Vendar, kot boste kmalu ugotovili, to ni brezhibno delo in včasih boste morda naleteli na izmišljeno besedilo. Ugotavljam, da je veliko lažje prilepiti kot navadno besedilo in nato narediti oblikovanje v vizualni urejevalnik.

Odstranite oblikovanje iz besedila

Kot smo videli ali kot boste videli, ko eksperimentirate s temi gumbi za oblikovanje, ima vizualni urejevalnik slabosti pri ravnanju z oblikovanim besedilom, uvoženim iz drugih urejevalnikov besedil. Tako boste morda ugotovili, da je boljše delo z navadnim starim besedilom. To je gumb, s katerim bi morali odstraniti oblikovanje iz uvoženega besedila:

pic5

Označite svoje besedilo in kliknite ta gumb. Vaše besedilo bo zdaj imelo privzeto obliko teme. Upoštevajte, da ta gumb ne deluje pri nekaterih vrstah oblikovanja, kot so blokade in glave. Obstajajo tudi drugi gumbi za oblikovanje, ki skrbijo za te vrste.

Spreminjanje vrste besedila

V dokumentu boste imeli več vrst besedila, vključno z odstavki in naslovi. Če želite spremeniti vrsto besedila, označite del besedila, ki ga želite spremeniti, in kliknite na spustnem meniju oblike na skrajni levi strani orodne vrstice urejevalnika. Izberite želeno obliko in že ste končali:

pic8

Očitno lahko svoje objave oblikujete na poljuben način, vendar se prepričajte, da obstaja nekaj strukture za skladnost. Na primer, naslovi razdelkov morajo imeti enako obliko naslova, kot je Razdelek 2, medtem ko je primarni naslov običajno Razdelek 1. Poleg tega mora imeti standardno besedilo odstavka že privzeto obliko, prav tako pa bi moralo biti vnaprej oblikovano besedilo in naslovi.

Ne pozabite: privzeti formati za različne vrste besedila so odvisni od vaše teme. Vsaka tema ima svoj privzeti slog za vrste, ki jih vidite v spustnem oknu za obliko.

Uporabi Odstavek v spustno polje odstranite oblikovanje iz glav od datuma Odstrani oblikovanje gumb ne deluje za naslove in blokade.

Uporabi Blokato gumb za oblikovanje ali odstranjevanje oblikovanja blokatov:

pic9

Celotno urejanje

pic13

Če želite delati z minimalnimi motnjami, boste celozaslonski način našli idealno za vas in to je gumb, ki ga aktivira. Preprosto zapre vse nebistvene stvari na zaslonu in vas pusti le s poljem z vsebino in zgoščeno orodno vrstico, ki se samodejno skrije in prikaže, ko ležite na strani.

Vstavi več oznake

pic12

Čeprav gre za pogosto spregledano funkcijo vizualnega urejevalnika, je zelo koristna, ko gre za prikazovanje objav izvlečkov na vašem spletnem dnevniku. Kot ste že vedeli, WordPress, če ste objavili objave na svojem blogu, prikazuje izseke teh objav na domačih straneh in v arhivih. Vendar WordPress odlomke krajša naključno in to bi lahko bilo sredi stavka.

Tu je najlepši Vstavite več funkcija za oznake je prav prišla. Omogoča vam, da natančno določite, kje se bo odlomek končal. Vstavljena bo povezava, ki kaže na celoten post, kjer ste za konec določili izsek. Obstaja več načinov, kako lahko to oznako formatirate, vendar ne pozabite, da privzeto deluje le za objave (ne za strani):

pic14

Opomba: Uporaba Vstavite več oznaka temelji na podpori izbrane teme. Večina premišljeno razvitih tem podpira to, nekatere pa ne.

Dodaj in odstrani povezave

pic15

Vstavljanje in odstranjevanje povezav je s temi gumbi enostavno. Privzeto so neaktivni, dokler ne označite besedila, s katerim želite vzpostaviti povezavo. Gumb na levi doda povezavo, tisti na desni pa odstrani povezave.

Posebni liki

pic6

Če ste v Wordu že kdaj uporabljali gumb za posebne znake, bi bilo to treba poznati. Vendar je ta bolj intuitiven, saj prikaže znake HTML in NUM kode, ko se gibljete nad njim:

pic7

Če ste navaden uporabnik WordPress-a, je verjetno, da ste že seznanjeni z večino stvari, ki smo si jih ogledali zgoraj, toda za nove uporabnike WordPress-a bi to moral biti priročen začetni vodič za vizualni urejevalnik v WordPress-u; njegove zmogljivosti in tudi omejitve.

Rada bi tudi slišala od vas o tem, kako uporabljate urejevalnik slike. Ali imate kakšne nasvete ali trike, ki jih želite deliti?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me