WordPress vs Wix – katera platforma je najboljša za vaš projekt?

WordPress vs Wix - kar je najboljše

Izbira platforme za izdelavo vašega spletnega mesta je lahko težavna, zato se mnogi uporabniki primerjajo med WordPressom in Wixom. Tako WordPress.org kot Wix sta priljubljeni in ugledni rešitvi, ki vam bosta omogočili izdelavo osupljivega spletnega mesta. Katera možnost bo najbolje ustrezala potrebam vašega projekta?

V tem priročniku za WordPress vs Wix bomo podrobno pogledali ti dve priljubljeni rešitvi. Preučili bomo, kaj lahko ponudita obe možnosti, enostavnost uporabe in ključne značilnosti. Do konca tega članka bi se morali samozavestno odločiti, katera platforma je prava za vas.

Uvod v WordPress.org

WordPress.org v Wix

Da bi bilo jasno, ko v tem članku govorimo o WordPressu, mislimo le na WordPress.org. Če želite več informacij o WordPress.com in razlike med tema dvema, si oglejte članek WordPress.com proti WordPress.org.

WordPress.org je popolnoma brezplačen samostojni sistem za upravljanje vsebin. Ni dvoma, da ima WordPress večjo krivuljo učenja kot rešitev, kot je Wix. Vendar pa je odkritje tega, da vam bo WordPress omogočil popoln nadzor nad katerim koli projektom. Ne bo vam samo omogočilo ustvarjanja katere koli vrste spletnega mesta, lahko tudi vsako spletno mesto prilagodite natančnim specifikacijam.

WordPress obdaja skupnost razvijalcev, oblikovalcev in drugih spletnih podjetij, ki ustvarjajo, razvijajo in podpirajo širok izbor WordPress tem, vtičnikov in drugih orodij in rešitev. Zato so možnosti WordPressa neomejene. Novi izdelki se nenehno sproščajo in vedno je na voljo pomoč in podpora, če jo potrebujete. Nedavni nagon k ustvarjanju uporabniku prijaznih orodij za oblikovanje WordPress pomeni tudi, da če se ne želite dotakniti vrstice kode, je tudi ne. Še vedno pa lahko ohranite prilagodljivost in obsežne funkcije, s katerimi se ponaša WordPress.

Uvod v Wix

Wix v WordPress.org

Wix je platforma za spletno gradnjo na prostem v oblaku. Wix za več kot 100 milijonov ljudi v 180 različnih državah uporablja za ustvarjanje širokega nabora spletnih strani. Od profesionalnih in poslovnih spletnih strani, do spletnih dnevnikov, trgovin e-trgovine, fotografov, oblikovalcev in še več, lahko to prilagodljivo rešitev uporabimo za kateri koli projekt.

Ena glavnih znamenitosti Wixa je, da je uporabniku prijazen. Ponuja vrsto nujnih in uporabnih orodij, predlog in funkcij, ki zagotavljajo, da je postopek oblikovanja za vsako ustvarjeno spletno mesto hiter in zabaven. In s pomočjo kombinacije umetne oblikovalske inteligence (ADI) in intuitivnega ustvarjalca strani povleci in spusti, je Wix dostopen vsem, ne glede na vašo spretnost in izkušnje spletnega oblikovanja.

Zdaj imamo splošno predstavo o tem, kar ponujata obe močni platformi, poglejmo podrobneje ključne značilnosti WordPress-a in Wixa.

Cenitev

Čeprav smo že prej povedali, da je WordPress.org uporaba popolnoma brezplačna, boste morali kljub temu plačati za gostovanje in prvotni nakup vašega domena (razpravljamo naprej). Vendar je sama programska oprema WordPress brezplačna za namestitev in uporabo. Obstaja tudi veliko brezplačnih tem in vtičnikov WordPress, ki omogočajo ustvarjanje čudovitih, elegantnih spletnih mest z impresivno funkcionalnostjo. In vse, ne da bi vas to stalo denarja. Premium teme in vtičnike lahko kupite tudi, če potrebujete dodatne napredne funkcije.

Wix je lahko brezplačen, vendar brezplačni načrt vključuje Wix oglase in logotipe, majhno pasovno širino in shranjevanje ter je omejen na številnih drugih področjih. Če želite uporabiti svoje ime domene, se boste morali odločiti za Basic premijski načrt. Izberite kombinirani načrt, da svoje spletno mesto osvobodite iz oglasov Wix. Če pa želite ustvariti spletno trgovino, boste morali kupiti načrt e-trgovine. Čeprav vam Wix na začetku omogoča brezplačno izdelavo svojega spletnega mesta, boste morda hitro plačali mesečno naročnino, ko vaše spletno mesto raste in se njegove potrebe spreminjajo.

Gostovanje in domenska imena

Wix ima lažjo splošno nastavitev v primerjavi z WordPress.org. Eden od razlogov za to je, da gostovanje in ime domene vašega spletnega mesta upravlja Wix sam. Z WordPress.org pa boste morali prevzeti odgovornost za izbiro in nakup ustreznega domenskega imena in ponudnika gostovanja.

Gostovanje v primerjavi

Pri primerjavi WordPress-a in Wix-a je med največjimi različicami gostovanje. Za tiste, ki izberejo WordPress za izdelavo svojega spletnega mesta, boste morali raziskati in kupiti pravo gostovanje za potrebe svojega spletnega mesta. Številni zagovorniki WordPress-a gostijo svoja spletna mesta s storitvijo gostovanja WordPress, kot je WPEngine. Če pa je to za vaš nov projekt sprva preveč drago, potem obstajajo številni drugi ponudniki gostovanja, ki lahko za vaše spletno mesto WordPress zagotovijo cenejše, a še vedno vrhunsko gostovanje.

Ne pozabite, da lahko svoje gostovanje vedno nadgradite, ko raste vaše podjetje in spletni promet; to je lepota uporabe WordPressa, saj vedno nadzorujete svoje spletno mesto. Če želite izvedeti več o izbiri ustrezne storitve gostovanja za vaše spletno mesto, preberite naš Kaj iskati v vodiču za gostovanje WordPress-a.

Wix je na drugi strani edina rešitev v oblaku. Na svojih strežnikih gosti vse spletno mesto, ustvarjeno na svoji platformi, zato preučitev ponudnika gostovanja za uporabo ni potrebna z Wixom. Vendar shranjevanje in pasovna širina, zagotovljena v brezplačnem načrtu, ne bosta dovolj dolgo, če želite ustvariti priljubljeno in uspešno spletno mesto.

Primerjava nastavitve domenskega imena

Pri nastavitvi spletnega mesta WordPress boste morali izbrati in kupiti tudi svoje ime domene. A odvisno od vašega načrta gostovanja je to morda že vključeno. Na primer, Bluehost vključuje prvo leto imena vaše domene vnaprej brezplačno in ker ga nastavljate prek svojega gostitelja, ni zapletenih elementov s kazanjem ali CNAME, s katerimi bi se lahko ukvarjali..

Wix pa vam bo omogočil izbiro in uporabo brezplačna poddomena, da jih bodo potem postavili zate. Slaba stran tega poddomena je, da bo ime vaše domene prebrano kot »yourwebsitename.wix.com«. Če želite prostostoječe ime domene (brez „.wix.com“) ali želite prenesti prej kupljeno domeno, boste morali nadgraditi na premium Wix načrt.

Enostavnost uporabe proti nadzoru

Zdi se, da ima Wix sprva prednost nad WordPress.org. Ta rešitev je ustvarjena za začetnike navzgor, zato je zelo enostavno sestaviti spletno mesto. Rešitev, ki vsebuje jasna navodila po korakih, vnaprej izdelane predloge in vnaprejšnje bloganje, med številnimi drugimi funkcijami. Vendar pa s to “enostavno uporabo” pride do izrazitega pomanjkanja nadzora. WordPress je odličen za nadzor.

WordPress brez dvoma ima počasnejšo nastavitev in trajalo bo več časa za učenje, če še nimate izkušenj s spletnim oblikovanjem. Vendar popolnoma nadzorujete katero koli spletno mesto, razvito na tej odprtokodni platformi, kar vam omogoča, da izkoristite vrhunske prilagodljive funkcije in funkcionalnosti, ki jih lahko zagotovi WordPress. Torej, če si boste vzeli čas za seznanjanje z natančnostmi WordPress-a, boste dolgoročno lahko dosegli višjo kakovost spletnega mesta.

WordPress Setup

Nadzorna plošča WordPress

WordPress odlikuje dokaj enostaven postopek namestitve in nastavitve. Po nakupu domenskega imena in gostovanja bi moral ponudnik gostovanja namestiti WordPress za vas. Naslednji korak je izbira teme, ki bo vašemu spletnemu mestu dala potreben dizajn. Ko je vaša tema nameščena, lahko spremenite videz svojega spletnega mesta, kot dovoljuje tema.

Številne teme ponujajo impresivne možnosti prilagajanja in uporabljajo WordPress Customizer na sprednjem koncu spletnega mesta, tako da si lahko spremembe ogledate, ko jih naredite. Teme premium pogosto vključujejo ustvarjalnik strani s povleci in spusti. Na primer, naša zelo lastna tema WPExplorer Total skupaj z ustvarjalcem strani Visual Composer. Vrhunski ustvarjalec strani ljudem omogoča enostavno, a obsežne spremembe v oblikovanju spletnega mesta, če to želijo. Prav tako lahko kupite vtičnik za oblikovanje strani WordPress, če vaša tema ne vsebuje.

Druge možnosti za WordPress vključujejo spreminjanje kode, če imate izkušnje s kodiranjem, da vam omogočimo neomejene možnosti prilagajanja. Ali pa dodate napredno funkcionalnost na svoje spletno mesto, ne da bi vam bilo treba kodirati, lahko pridobite dodatne vtičnike (teme in vtičniki, omenjeni spodaj).

Nastavitev Wix-a

Wix urejevalnik

Wix ponuja nekaj načinov za izdelavo spletnega mesta. Izberete lahko uporabo bodisi Wix Artificial Design Intelligence (ADI), urejevalnika Wix in urejevalnika strani, ali pa uporabite kodo Wix. ADI deluje tako, da za vas oblikuje spletno mesto na podlagi vaših osebnih želja. Preprosto odgovorite na nekaj vprašanj, vnesite ključne podatke, ki jih morate prikazati na svojem spletnem mestu, Wix pa bo opravil ostalo. ADI vam ponuja tudi osnovne možnosti za spreminjanje, poleg tega pa vam omogoča dodajanje dodatnih strani in drugih dodatkov, ki jih morda potrebuje vaše spletno mesto.

Če se odločite, da boste spletno mesto ustvarili brez ADI, boste to storili v urejevalniku Wix. To je učinkovito orodje, ki vam bo omogočilo, da prilagodite katero koli predlogo, ki jo izberete (predloge bodo obravnavane v nadaljevanju). Preprosto povlecite in spustite oblikovalske elemente po želji in izbirajte med široko paleto slik, videoposnetkov in zvoka, dodajte ozadje, spremenite slog in velikost pisave in še veliko več. Hitro lahko dodate tudi nove strani, članke na spletnem dnevniku, Wix SEO podatki in gumbi socialnih medijev.

Teme in predloge

Funkcionalna in elegantna WordPress tema ali Wixova predloga bo zagotovila, da bo vaše spletno mesto odlična uporabniška izkušnja, vaše spletno mesto pa bo lahko izstopalo iz množice. Kako se primerjajo teme za predloge WordPress vs Wix?

Teme WordPressa

Teme WordPressa

WordPress, na drugi strani, ponuja na tisoče brezplačnih in premium teme, med katerimi lahko izbirate. To vam praktično zagotavlja edinstveno spletno mesto, ki bo videti in deluje kot nobena druga. Brezplačne teme najdete v skladišču WordPress, vsi pa so bili skozi stroge teste, da so zagotovili, da so kakovostni. Za tiste, ki so na proračunu ali se šele začnejo, je brezplačna tema lahko odlična možnost, saj lahko vse dodatne funkcije, ki jih morda potrebujete, vedno dodate z vtičniki WordPress. Brezplačne teme imajo pogosto tudi hitrejšo nastavitev zaradi osnovnejšega nabora orodij.

Če želite ustvariti profesionalno in s funkcijami bogato spletno mesto od začetka, potem je vredno porabiti denar in kupiti vrhunsko temo. Vgradne teme bodo vse ustrezne funkcije, potrebne za nišo vašega spletnega mesta. Lahko pa izberete večnamensko temo, ki vam bo omogočila, da sestavite kateri koli slog spletnega mesta, ki ga potrebujete.

Pri nakupu premium teme vedno preverite ocene in kupujte pri uglednih tematskih trgovinah, kot je Themeforest, ali pri večjih razvijalcih WordPress-a, kot sta Elegant Themes ali StudioPress. Teme Premium pogosto vključujejo tudi dostop do izjemno koristnih podpornih forumov, obsežne dokumentacije in celo pomoči ena na ena. To je lahko dragoceno za tiste z omejenimi izkušnjami oblikovanja.

Predloge iz Wixa

Predloge za Wix

Wix ponuja nekaj več 500 predlog za katerega boste lahko izdelali svoje spletno mesto. Ne glede na to, ali želite ustvariti spletno mesto za bloganje, poslovanje, hrano, potovanja, fotografijo ali kaj drugega, boste lahko izbirali številne predloge..

Predloge so skupaj z vsebino in slikami, tako da lahko uporabite ali spremenite toliko demo predstavitev, kot želite. Izdelovalec strani s povleci in spusti olajša prilagoditve. In če bi raje začeli s praznim platnom, lahko izbirate številne prazne predloge.

Vtičniki in aplikacije

Če želite svojemu spletnemu mestu dodati dodatno funkcijo, lahko uporabite vtičnike WordPress ali Wix Apps. Pa si poglejmo razliko med obema …

WordPress Vtičniki

WordPress Vtičniki

WordPress ponuja na tisoče vtičnikov, ki jih lahko namestite na svoje spletno mesto. Ne glede na funkcije, ki jih potrebujete, vam bo na voljo nešteto vtičnikov, ki vsebujejo samo tisto, kar iščete. WordPress vtičnike je tudi izjemno enostavno namestiti, odvisno od tega, da se lahko vtičnik v nekaj minutah nastavi.

Brezplačne vtičnike najdete v WordPress repozitorij in premium vtičnike prek trgov, kot je CodeCanyon ali neposredno na spletnih mestih razvijalcev. Ne pozabite samo, da vedno preverite ocene vtičnikov in kupujte le na tistih spletnih mestih, ki imajo ugled za kakovostne izdelke.

Aplikacije za Wix

Aplikacije za Wix

Wix ponuja več brezplačne in premium aplikacije da dodate dodatno funkcionalnost svojemu spletnemu mestu (čeprav nikjer blizu toliko kot WordPress). Brezplačne aplikacije vključujejo galerijo Wix Pro, ki vam omogoča, da na svojem spletnem mestu predstavite čudovite fotografije v galerijski obliki, Wix forum, ki vam bo omogočil, da spletno mesto spremenite v središče skupnosti in Wix Google Maps.

Vendar so številne aplikacije, ki jih ponuja Wix, ki jih boste potrebovali za rast vašega podjetja, na voljo le po ceni. Te vrhunske aplikacije ponujajo funkcionalnost, ki je na voljo v programu WordPress prek brezplačnih vtičnikov in rešitev. Če se odločite za Wix, boste dolgoročno lahko porabili veliko več denarja za ustvarjanje popolnoma delujočega spletnega mesta.

Vzdrževanje, varnost in podpora

Ker je Wix rešitev v oblaku, ki bo zagotovila gostovanje vašega spletnega mesta, je za vas poskrbljeno vzdrževanje in varnost vašega spletnega mesta. To je lahko pozitivno, če se ne želite ukvarjati z varnostjo in posodobitvami svojega spletnega mesta. Wix ponuja tudi center za pomoč, ki ga sestavlja obsežna dokumentacija in kjer lahko brskate po člankih in postavljate vprašanja. Lahko tudi predložite vozovnico, če želite prejeti pomoč ena na ena, če jo potrebujete. Čeprav je podpora koristna, morate v zaupanje v Wix vnesti veliko zaupanja, da bo vaše spletno mesto varno.

Če se odločite za WordPress, boste morali prevzeti večjo odgovornost za vzdrževanje in varnost svojega spletnega mesta (kar je dobro – to je svoj spletna stran navsezadnje). Tako imate nadzor nad svojim spletnim mestom, namesto da bi slepo zaupali tretji osebi. Izbrati boste morali dobro podjetje za gostovanje s trdnimi varnostnimi praksami in po možnosti namestiti dodatne varnostne vtičnike WordPress. Poleg tega je pomembno zagotoviti, da boste vtičnike, temo in jedro WordPress-a sproti posodabljali. Za več informacij o varovanju in varovanju spletnega mesta preberite naš članek o tem, kako izboljšati varnost svojega spletnega mesta WordPress.

Kot smo že omenili, je prizorišče WordPressa ogromno, sestavljeno iz neskončnih WordPress spletnih strani, koristnih forumov, navodil in še veliko več koristnih informacij. Če se odločite za nakup premium teme ali vtičnikov, boste morda lahko dostopali tudi do individualne pomoči, s čimer bo postopek nastavitve vašega spletnega mesta ali določenih orodij hiter in neboleč. Če imate vprašanja o čemer koli WordPressu, 99% časa obstaja članek ali orodje, ki vam lahko pomagajo.

WordPress vs Wix – koga izbrati?

Izbrana platforma bo zelo odvisna od vaše samozavesti in izkušenj pri oblikovanju spletnih strani, pa tudi potreb vašega projekta.

Wix je idealen za tiste, ki si samo želijo sestaviti preprost blog. Je intuitiven, z vgrajeno pomočjo na vsakem koraku. Wix je prav tako naredil impresivno delo s trženjem svojega izdelka. Jasno je, kaj dobite z Wixom in kako uporabljati in dostopati do platforme in njenih orodij. To bo prijalo mnogim, pa tudi prvotno brezplačno nastavitev, ki jo ponuja Wix. Wix ponuja orodja in aplikacije za večje projekte, vendar lahko Wix draga. Večje spletne strani in trgovine z e-trgovino morajo plačevati tekočo (večjo) mesečno pristojbino.

WordPress je po mojem mnenju boljša možnost iz obeh platform za vse, ki si želijo ustvariti resno spletno mesto za svoje podjetje ali podjetje. Tudi za skromnega blogerja, če želite ustvariti uspešno spletno mesto z velikim številom, potem vam bo WordPress bolj ustrezal. Čeprav bo spletna stran WordPress trajala nekaj minut dlje, da bo končni izdelek (vključno z videzom in funkcionalnostjo) daleč zasenčil spletno mesto Wix.

Z WordPressom imate popoln nadzor nad vsemi vidiki vašega spletnega mesta. Lahko prilagodite kateri koli element zasnove spletnega mesta, izberete najboljše gostovanje za vaše posebne potrebe in preprosto dodate nove funkcije s pomočjo vtičnikov. Poleg tega lahko spletno mesto ustvarite in gojite posebej, da ustreza vašemu nišnemu in ciljnemu občinstvu brez omejitev.

Končne misli o WordPressu in Wixu

Ne glede na to, katero platformo ste izbrali pri primerjavi WordPress-a in Wix-a za izdelavo svojega spletnega mesta, tudi vaše spletno mesto ne more narediti uspešnega. Samo vi to zmorete! Ko se odločite, katera rešitev je prava za vas, si vzemite čas za oblikovanje spletnega mesta. Naj bo prijazen do uporabnika, ustvarite super vsebino, dodajte elegantne in privlačne slike in grafiko ter zagotovite, da izstopa od konkurence. Nato promovirajte svoje spletno mesto, dosežete ciljno publiko in si olajšajte napredovanje vašega podjetja. Vso srečo!

WordPress vs Wix – katera platforma najbolj ustreza potrebam vašega projekta? V komentarjih spodaj delite svoje misli o teh priljubljenih rešitvah spletnega oblikovanja …

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me