WordPress vs Joomla lwn Drupal

Perbandingan CMSSekiranya anda berfikir untuk membina laman web atau blog, anda harus mempertimbangkan untuk menggunakan salah satu CMS terbaik yang terdapat di pasaran.

CMS (sistem pengurusan kandungan) membantu anda membuat, mengurus, dan mengubah kandungan laman web anda tanpa memerlukan kemahiran pengekodan HTML atau CSS.

Sifat mudah digunakan platform CMS moden bermaksud bahawa sesiapa sahaja boleh membina laman web yang hebat dengan sendirinya. Anda tidak perlu menjadi pembangun web, pereka, atau mempunyai pengalaman sebelumnya dengan membina laman web.

Dalam catatan ini, kami melihat tiga platform CMS yang paling popular dan terbaik yang memasuki tahun 2020, membandingkan kebaikan dan keburukan mereka, dan membantu anda memilih satu.

Tiga CMS terbaik yang kami kaji ialah:

 • WordPress
 • Joomla
 • Drupal

Inilah semua yang perlu anda ketahui mengenai mereka:

1. Perbandingan kos dan perbelanjaan untuk CMS terbaik

Bercakap mengenai kos yang terlibat dalam penggunaan CMS ini menjadi sangat cepat. Inilah perjanjiannya:

 • masing-masing tiga CMS terbaik adalah 100% percuma – anda boleh memuat turun salah satu dari laman web rasmi hanya dengan beberapa klik, tetapi:
 • ada kos sampingan lain yang perlu anda tanggung

Kos sampingan ini merangkumi dua perkara: nama domain dan hosting web.

 • Nama domain adalah alamat laman web anda di web. Nama domain laman web ini adalah laman webetup.org. Membeli dan menyimpan domain dalam talian berharga sekitar $ 15 setiap tahun.
 • Penyediaan hosting web adalah di mana laman web anda berada dan dari tempat pengunjung anda dapat mengaksesnya. Hosting yang baik bermula pada ~ $ 3 sebulan. Berikut adalah cadangan hosting kami.

Membina laman web anda di salah satu daripada tiga CMS terbaik kami akan dikenakan biaya yang sama dari segi nama domain dan hosting.

Satu perkara lagi…

Walaupun platform CMS percuma untuk dimuat, dalam beberapa kes, pengguna ingin memperluas set ciri asli CMS mereka dengan modul dan / atau reka bentuk tambahan.

Anda akan dapati:

 • WordPress pemalam tersedia dengan harga $ 0- $ 200
 • Joomla pemalam: $ 0- $ 70
 • Drupal pemalam: $ 0- $ 100

Perkara yang sama berlaku untuk tema – pakej reka bentuk yang boleh dipasang. Anda akan dapati:

 • WordPress tema tersedia dengan harga $ 0- $ 250
 • Joomla tema: $ 0- $ 200
 • Drupal tema: $ 0- $ 80

Ketiga CMS terbaik mempunyai tambahan dalam julat harga yang hampir sama. Pada akhirnya, anda tidak perlu membeli tambahan jika anda tidak mempunyai anggaran.

Pada akhirnya, jika anda berhasrat untuk mendapatkan minimum minimum, bil anda akan menjadi:

 • $ 15 (nama domain) + $ 3 * 12 (hosting) = ~ $ 51 setahun

2. Tahap kepakaran yang diperlukan

Pada penghujung hari, anda akan dapat menggunakan salah satu CMS terbaik kami dari barisan ini tanpa pengalaman sebelumnya.

Oleh itu, hasil anda mungkin berbeza-beza bergantung pada jangkaan anda dan seberapa maju laman web yang ingin anda bina.

WordPress boleh dikatakan paling mudah digunakan. Memperluas fungsi laman web anda dan mencari dan menyesuaikan reka bentuk jauh lebih mudah dicapai.

Selain itu, banyak syarikat hosting kini menawarkan apa yang disebut “hosting WordPress terkelola”, yang bermaksud bahawa anda tidak perlu bimbang tentang penyediaan teknikal pelayan atau bahkan perlu memasang WordPress sendiri. Syarikat hosting akan menangani semua itu.

Mengenai penyesuaian, WordPress dilengkapi dengan antara muka yang mesra untuk mengubah tampilan laman web anda, mengubah warna, latar belakang, dan elemen visual lain.

Demo CMS terbaik: Penyesuai WordPress

Joomla dan Drupal lebih berpusat pada pemaju dan mengharapkan anda cukup selesa bekerja dengan HTML dan PHP – iaitu, jika anda ingin membina laman web yang lebih sesuai dan beroperasi khusus.

Tidak ada banyak alat tambah serbaguna yang tersedia untuk CMS, dan yang ada di sana tidak begitu halus seperti rakan sejawat mereka untuk WordPress.

Dalam kebanyakan kes, anda boleh mengharapkan seseorang untuk mengupah seseorang atau mempelajari cara kerja Joomla atau Drupal sekiranya anda ingin menggunakan laman web yang kelihatan khusus.

Demo CMS terbaik: joomla membuat siaran baru

Ini semua sesuai dengan saiz komuniti – terdapat lebih banyak orang yang mengusahakan produk dan add-on yang berkaitan dengan WordPress daripada mereka bekerja di Joomla atau Drupal. Ini bermaksud bahawa jika anda ingin mendapatkan ciri untuk laman web anda yang tidak tersedia melalui pemalam, anda harus membuat ciri itu sendiri.

3. Populariti CMS terbaik

Peraduan populariti sebenarnya bukan pertandingan. WordPress menggunakan tangan ini. Lihatlah carta ini – ini menyajikan penggunaan sistem pengurusan kandungan di web:

CMS Terbaik: Populariti WordPress

Lihat dua spesifikasi kecil ini di sudut? Begitulah popularnya Joomla dan Drupal.

Berikut adalah nombor dalam bentuk mentah:

 • WordPress digunakan lebih daripada 35% dari keseluruhan web. Baca: lebih daripada satu dari setiap tiga laman web dijalankan di WordPress
 • Joomla 2.7%
 • Drupal 1.7%

Contoh laman web yang berjalan di WordPress:

Rumah Putih

rumah Putih

Universiti Washington

washington

Blog PlayStation

ps4

Contoh laman web yang berjalan di Joomla:

RogerFederer.com

rogerfederer

Pusat Maklumat Serantau PBB

unric

dawai

dawai

Contoh laman web yang berjalan di Drupal:

NASA

nasa

Universiti Harvard

harvard

Tesla

tesla

4. Pilihan reka bentuk

Kualiti reka bentuk adalah faktor besar dalam memilih CMS anda. Kita semua mahu laman web kita kelihatan cantik dan tidak menjadi pandangan mata.

Pertama, mari kita bincangkan reka bentuk luar kotak – yang bermaksud, betapa baiknya CMS pada penyediaan lalainya selepas pemasangan.

Inilah WordPress:

CMS Terbaik: Reka bentuk WordPress

Joomla:

CMS terbaik: reka bentuk joomla

Drupal:

CMS terbaik: reka bentuk drupal

Joomla dan Drupal kelihatan agak kuno jika anda bertanya kepada saya. WordPress mempunyai reka bentuk moden dan dioptimumkan.

Mengetepikan reka bentuk lalai, kebanyakan pengguna ingin menukarnya kepada yang unik. Di sinilah tema / templat dimainkan.

Terdapat beribu-ribu tema untuk WordPress. Kedua-duanya percuma dan berbayar. Sebagai permulaan, anda boleh pergi ke direktori tema rasmi di WordPress.org. Terdapat sekitar 10,000 tema percuma yang terdapat di sana. Kemudian, anda juga akan menemui ribuan tema percuma lain di seluruh web.

Kemudian datang dengan tema berbayar. Terdapat banyak rumah tema berkualiti yang akan menjual tema yang dioptimumkan dan cantik dengan harga $ 10- $ 250.

Secara keseluruhan, anda pasti tidak akan kekurangan pilihan reka bentuk dengan WordPress.

paling utama

Pilihan untuk kedua-duanya Drupal dan Joomla jauh lebih kecil. Yang paling penting, hampir tidak ada tema percuma yang kelihatan bagus. Kami bercakap dalam jarak beratus-ratus berbanding dengan beribu-ribu untuk WordPress.

Oleh itu, tema berbayar kelihatan baik dan menawarkan pelbagai reka bentuk dan fungsi yang baik. Hanya ada sedikit cara berbanding WordPress.

5. Pilihan penyesuaian

Setiap CMS terbaik di sini menawarkan putaran tersendiri ketika memasang ciri baru di laman web anda:

 • WordPress memanggil semua add-on baru pemalam
 • Joomla memanggil mereka sambungan
 • Drupal memanggil mereka modul

Idea di belakang mereka pada dasarnya sama – untuk membolehkan anda memperluaskan rangkaian ciri lalai yang disertakan dengan CMS anda.

Mari kita bincangkan nombor pertama:

 • Anda akan mendapat lebih daripada 50,000 pemalam untuk WordPress terdapat di direktori rasmi bersendirian. Terdapat ribuan lagi yang tersedia dari pembangun pihak ketiga.
 • Terdapat sekitar 8,000 sambungan untuk Joomla di dalam direktori rasmi, dan beberapa ratus lagi di seluruh web.
 • Terdapat sekitar 44,000 modul yang tersedia untuk Drupal di dalam direktori rasmi, tetapi hanya segelintir tempat lain di web.

WordPress menawarkan jumlah plugin terbanyak, dan plugin tersebut paling banyak dihadapi pengguna. Artinya, mereka dimaksudkan untuk digunakan oleh pengguna akhir situs, mereka menyediakan UI yang disempurnakan dan panel kontrol yang mudah dipahami. Anda juga boleh menjangkakan bahawa jika anda memerlukan ciri baru untuk laman WordPress anda, mungkin sudah ada pemalam untuk itu.

Joomla juga menawarkan katalog peluasan yang bagus, walaupun jauh lebih kecil daripada WordPress ‘. Anda masih akan menemui sambungan untuk menangani semua aspek yang paling penting di laman web anda, seperti galeri, SEO, analitik, borang hubungan dan banyak lagi.

Modul Drupal lebih berfokus kepada pembangun. Anda akan menemui pelbagai penyelesaian untuk mengembangkan API, menyediakan token tambahan untuk dev, melakukan pengurusan pengguna yang lebih maju, dan sebagainya.

Secara keseluruhan, mereka akan membantu anda menyesuaikan mekanisme dalaman Drupal dengan lebih jauh sekiranya anda sedang mengerjakan projek yang lebih serius. Walaupun begitu, tidak banyak modul yang menghadap pengguna. Walaupun melakukan carian di direktori modul untuk sesuatu yang semudah “borang kenalan” tidak menghasilkan hasil yang optimis.

6. Keselamatan dan kemas kini

Anda boleh mengharapkan kemas kini versi WordPress baru kira-kira setiap 50-60 hari. Sebilangan besar kemas kini itu kecil dan hanya membetulkan bug kecil dan masalah di sana sini. Siaran WordPress yang lebih besar dikeluarkan beberapa kali dalam setahun.

Kemas kini Joomla kecil keluar lebih kerap, kira-kira setiap 10-40 hari, tetapi yang lebih besar hanya muncul sekali dalam setahun atau lebih jarang. Joomla versi 3 telah bersama kami selama tujuh tahun sekarang, misalnya.

Drupal berfungsi pada jadual pelepasan yang ditetapkan, memberikan satu kemas kini perbaikan bug dan satu kemas kini keselamatan sebulan. Kemas kini yang lebih besar – versi utama – muncul sekitar dua kali dalam setahun. Apa yang menambah kekeliruan dengan Drupal ialah saat ini ada dua versi yang sepertinya dijalankan bersamaan – Drupal 7 dan 8.

Sekarang mari kita bercakap keselamatan. Pertama, nombor. Inilah tahunan laporan trend penggodaman laman web oleh Sucuri – syarikat keselamatan web:

penggodaman laman web

Seperti yang anda lihat, ini tidak sesuai untuk WordPress. Sekitar 90% daripada semua laman web CMS yang dijangkiti berjalan di WordPress.

Skor WordPress rendah ini disebabkan oleh beberapa faktor. Pertama, ia adalah CMS yang paling popular di web. Secara semula jadi, ia akan menerima potongan peretas yang jauh lebih besar.

Juga, kerana banyak laman web ini berjalan di WordPress, meretas ke WordPress menghasilkan ROI yang lebih tinggi untuk penyerang – melabur dalam membina eksploitasi untuk WordPress boleh mengakibatkan masuk ke ribuan laman web berbanding jumlah yang jauh lebih kecil untuk Joomla atau Drupal.

Sebaliknya, perlu diperhatikan bahawa kedua-dua Drupal dan Joomla diretas menjadi lebih rendah daripada WordPress – walaupun kita memperhitungkan tahap populariti ketiga CMS. Ini bukan kebetulan. Sebenarnya, keselamatan adalah salah satu titik penjualan utama Drupal’s. Banyak agensi kerajaan dan institusi lain mempercayai Drupal terutamanya kerana tumpuannya yang kuat terhadap keselamatan laman web.

7. Sokongan dan komuniti

Ketiga-tiga CMS terbaik kami menawarkan cara untuk anda mendapatkan bantuan sekiranya anda menghadapi masalah:

Mengenai kualiti semua dokumen tersebut, persembahan Joomla dan Drupal nampaknya menjadi yang terbaik. Walaupun WordPress mempunyai bahagian dokumentasi dan panduan pengguna yang baik, anda mungkin akan menemui tutorial dan maklumat yang lebih mendalam di tempat lain di web (seperti di laman web kami, misalnya).

Forum sokongan rasmi hampir sama dengan CMS.

Terakhir, jika anda perlu mengupah profesional untuk membantu anda mengetahui beberapa perkara yang lebih kompleks, atau bahkan bekerja di seluruh laman web anda, maka akan lebih mudah untuk mencari pembangun WordPress daripada pembangun Joomla atau Drupal.

Contohnya, jika anda pergi Freelancer.com (salah satu laman web yang paling popular untuk mengambil pekerja bebas) dan mencari setiap CMS, anda akan mendapat hasil ini:

 • “WordPress” – lebih daripada 68,000 freelancer menawarkan karya yang berkaitan dengan WordPress
 • “Joomla” – sekitar 10,000
 • “Drupal” – sekitar 5,200

freelancer.com

Untuk Mengemas:

Bila hendak menggunakan WordPress?

WordPress adalah CMS serba boleh yang hebat jika anda ingin membuat laman web dan memastikan bahawa ia akan kelihatan dengan betul dan mempunyai semua ciri yang anda perlukan.

Ini adalah platform termudah untuk digunakan jika anda seorang pemula dan juga yang menawarkan reka bentuk terbaik dan pilihan terbesar dari mereka.

Selain itu, jika anda ingin mengembangkan laman web anda, anda boleh memilih dari beribu-ribu plugin yang dapat menangani hampir semua ciri baru yang anda fikirkan.

 • Baca ini untuk mengetahui cara memulakan WordPress

Bila hendak menggunakan Drupal?

Drupal boleh menjadi penyelesaian anda sekiranya laman web yang ingin anda bina akan mempunyai banyak fungsi tersuai dan memerlukan keselamatan kelas pertama pada masa yang sama.

Drupal lebih ditujukan kepada pemaju berbanding pengguna DIY yang mengusahakan laman web mereka pada waktu petang.

Anda juga mungkin memerlukan banyak kerja dan pengekodan khusus untuk mencapai kesan akhir yang anda mahukan dengan Drupal.

 • Baca ini untuk mengetahui cara memulakan Drupal

Bila hendak menggunakan Joomla?

Joomla berjumpa dengan anda di tengah-tengah antara WordPress dan Drupal. Di satu pihak, ia memberikan banyak ciri yang menghadap pengguna tetapi juga mengharapkan anda membuat kod elemen yang tidak standard.

Joomla mempunyai skema pengurusan pengguna yang lebih maju, yang berguna jika laman web anda dikendalikan oleh beberapa orang. Perkara yang sama berlaku untuk sokongan pelbagai bahasa. Dengan Joomla, anda boleh menyediakan laman web pelbagai bahasa di luar kotak, sementara dengan WordPress memerlukan pemalam yang berasingan.

Oleh itu, anda masih akan mendapati keluk pembelajaran Joomla cukup curam. Ini boleh menyusahkan jika satu-satunya perkara yang anda mahukan sekarang hanyalah “laman web yang berfungsi.”

 • Baca ini untuk mengetahui cara memulakan Joomla
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me