WordPress vs Drupal: Katera je najboljša platforma za vaše spletno mesto?

WordPress vs Drupal: Katera je najboljša platforma za vaše spletno mesto?

Sprejeli boste eno najpomembnejših odločitev o svojem spletnem mestu, preden ga sploh začnete graditi.

Izbira najboljše platforme je odločitev, ki bo vplivala na vse vidike vašega projekta. Vsaka priljubljena platforma ima od zasnove do varnosti do stroškov razvoja vsaka priljubljena platforma svoje lastnosti, ki bodo vplivale na način dostopa do vašega spletnega mesta.

Dve najbolj priljubljeni (in o kateri se najbolj prepirata) sta platformi WordPress in Drupal. V tem priročniku za WordPress vs Drupal si bomo podrobno ogledali prednosti in slabosti vsake možnosti. Po branju tega članka si morate bolje zamisliti, katera najbolj ustreza vašemu projektu.

Uvod v WordPress

WordPress.org

WordPress je najbolj priljubljen CMS v okolici, na njem se zanaša približno 31% vseh spletnih mest. Poleg tega vam en pogled na Google Trends pokaže, kako priljubljena je v primerjavi z drugimi Drupal:

Google Trends WordPress vs Drupal

WordPress vsebuje veliko skupnost, ki nudi neprecenljivo podporo za številne vrste spletnih mest, ki jih lahko zgradite. V resnici je mogoče s WordPressom ustvariti karkoli od preprostega bloga do velikega spletnega mesta z novicami, kot je CNN.

WordPress je namenjen splošni publiki, kar pomeni, da lahko vsak povprečni spletni razvijalci prilagodi svoje spletno mesto WordPress.

Pomembno je poudariti, da pod WordPressom mislimo wordpress.org in ne wordpress.com. Razlike med tema dvema smo obravnavali v članku WordPress.com proti WordPress.org.

Oglejmo si na kratko nekaj prednosti in slabosti uporabe WordPress-a:

Prednosti WordPressa

 • Programska oprema je brezplačna za uporabo
 • Lahko ga prilagodite, kako želite uporabljati njegove teme in vtičnike
 • Za začetnike je veliko bolj dostopen
 • Lahko dodate kompleksne funkcije brez zapletenega kodiranja PHP
 • Njegova priljubljenost pomeni, da ima veliko skupnost podpornikov
 • Obstajajo številne funkcije “izven škatle”, s katerimi se lahko igrate
 • Na splošno je ceneje razviti spletno mesto z WordPressom kot druge platforme

Slabosti programa WordPress

 • V preteklosti je predstavljalo večje varnostno tveganje kot konkurenca
 • Vi ste odgovorni za njeno varnost in vzdrževanje
 • Čeprav ima veliko funkcionalnosti, se ne ujema povsem z Drupljevo – a vrzel se je bistveno zmanjšala
 • Njegova enostavnost uporabe lahko pomeni, da je veliko spletnih mest videti neverjetno podobno

Uvod v Drupal

Drupal

Na splošno velja za CMS, ki je izbira za razvijalce, Drupal ima sloves kot najboljša možnost, če želite izdelati zelo prilagojeno spletno mesto.

V primerjavi z WordPressom Drupal ni niti približno tako priljubljen. Kljub temu, da je bil daljši čas (od leta 2000) odgovoren za nekaj več kot 2% (ali približno 41 milijonov) vseh spletnih strani.

Na Drupal pa se sklicujejo številna večja spletna mesta, vključno z The Economist in NASA.

Prednosti Drupala

 • Ponuja največ možnosti za prilagoditev vašega spletnega mesta, če potrebujete zapleteno
 • Šteje se za bolj varno
 • Ima številne zmogljive funkcije, vključno s polji po meri in Pogledi – čeprav jih je zdaj mogoče uporabljati tudi v WordPressu

Slabosti Drupala

 • Dražje je izdelati spletno mesto po meri
 • Obstaja veliko bolj strma krivulja učenja
 • Posodobitev vašega spletnega mesta na najnovejšo različico Drupala je lahko nočna mora
 • Manjka uporabnikom prijazna vsebina za ustvarjanje izkušenj
 • Drupal-ove najbolj prilagodljive funkcije, kot so polja po meri, zahtevajo znatne naložbe v čas

Cene za WordPress proti Drupalu

Pri izbiri vašega CMS-ja bodo zagotovo odločilni dejavniki stroški. Seveda so pomembni stroški za prenos katere koli programske opreme. Če pa nameravate zagnati bolj zapleteno spletno mesto, boste želeli upoštevati razvojne stroške, ki prihajajo z njim.

Stroški za WordPress

Prosto je mogoče namestiti in ustvariti spletno mesto z WordPressom, vendar je za gradnjo bolj zapletene spletne strani WordPress strošek.

Medtem ko je večina vtičnikov brezplačnih, obstaja več premium, ki jih boste morali plačati, da dobite spletno mesto z vgrajeno funkcionalnostjo. Vendar pa ti na splošno dosegajo največ 100 do 200 USD za vtičnike, ki več kot dokažejo svojo vrednost na dolgi rok. Poleg tega, če se odločite za najem razvijalca, boste morali upoštevati tudi te stroške.

Drugi stroški, ki jih morate upoštevati, so gostovanje vaše spletne strani. Vsa spletna mesta WordPress so samostojna, kar vsaj pomeni, da jo dejansko imate. Druga dobra novica je, da sta všeč Bluehost in WPEngine cenovno ugodna. Če nobeden od teh ne ustreza, lahko izbirate med številnimi drugimi odličnimi WordPress gostilnimi možnostmi.

Drupalski stroški

Drupal je tudi brezplačno orodje, vendar, še enkrat, brezplačno orodje še ne pomeni, da je razvoj brezplačen. Če niste izkušeni razvijalci, boste gotovo morali nekomu plačati velik znesek za izdelavo vašega spletnega mesta glede na zapletenost Drupala.

Seveda bi se lahko sami odločili za izdelavo spletnega mesta Drupal, vendar boste, čeprav boste privarčevali denar, vložili veliko časa – še posebej, če vam primanjkuje znanja o kodiranju po meri..

Morda je največja skrb okoli Drupala stroški nadgradnje. Spletna mesta Drupal niso združljiva s naprej, kar pomeni, da bodo ob izdaji nove različice potrebne popolne obnove. To so visoki stroški, ki jih mnogi razvijalci izberejo, da ostanejo na Drupal 7 namesto nadgradnje na Drupal 8. Čeprav lahko prihranite denar, vam ostane spletno mesto z vse bolj zastarelimi funkcijami.

Podobno kot WordPress tudi Drupal ponuja številne odlične možnosti gostovanja (tudi Siteground & Cloudways), ki bo poskrbel za vse vaše zahteve po dostopnih cenah. Vsak gostitelj ima različne prednosti, odvisno od vrste spletnega mesta, ki ga gradite, zato se splača nakupovati, preden se odločite za eno posebej.

Cene v primerjavi

Ko gre za izdelavo profesionalnega spletnega mesta, je WordPress očitno stroškovno najugodnejša možnost. Ne glede na to, ali to storite sami ali se zanašate na razvijalca, boste vložili veliko manj, tako finančno kot časovno.

Poleg tega, ko gre za nadgradnjo vašega spletnega mesta, WordPress deluje veliko ceneje. Praviloma stane obnovitev programa WordPress približno polovico zneska kot za Drupal.

WordPress vs Drupal teme

Seveda mora vaša spletna stran dobro delovati, vendar to ne pomeni, da morate zavreči, kako je videti. Ne glede na vrsto spletnega mesta, ki ga ustvarjate, boste želeli izdelati robustno temo.

WordPress

Imenik tem WordPress

WordPress Imenik tem ima 3700 brezplačnih možnosti, ki vam omogočajo brskanje in iskanje popolnega za vaše spletno mesto. Poleg tega te teme poskrbijo za različne vrste spletnih mest, tako da boste zagotovo našli tisto, ki ustreza tistemu, kar iščete.

Medtem ko WordPress.org in neodvisni razvijalci ponujajo številne brezplačne teme WordPress, se lahko odločite tudi za vrhunsko. Premium teme so idealne, če iščete možnost z več funkcijami in možnostmi za prilagajanje. Poleg tega bodo na splošno prišli z rednejšimi posodobitvami in boljšo podporo.

Če se odločite za vlaganje v eno, potem se lahko zanesete na številne tematske trge, kot je ThemeForest, s kakovostnimi in zanesljivimi temami za vse vrste spletnih mest. Samo na spletnem portalu ThemeForest lahko izbirate med več kot 11.000 premium premium WordPress temami.

Svojo temo boste lahko preprosto prilagodili s programom WordPress Customizer. Orodje WordPress vam pomaga bistveno spremeniti elemente strani.

Drupal

Medtem pa Drupal ponuja veliko manj možnosti kot WordPress na voljo približno 2700 tem. Ne le, da vam ne manjka izbire, marsikatera od njih bo kodirana po meri. To pomeni, da boste potrebovali razvijalca, ki vam bo pomagal narediti vaše spletno mesto privlačno.

Če pa ste izkušen razvijalec, je Drupal odlična možnost, saj na splošno ne ponuja vnaprej nastavljenih možnosti. Zato lahko nadzirate natančno, kako bo izgledalo vaše spletno mesto brez katerega koli od predhodno izbranih modelov.

Teme primerjane

WordPress zaradi svoje raznolikosti in številnih možnosti premaga Drupal z roko navzdol. Poleg tega možnost, da takoj izvedete modele „izven škatle“ in jih enostavno prilagodite, vam olajša pot do dokončane spletne strani.

Če pa delate za stranko s posebnimi dizajnerskimi zahtevami in zapletenimi tehničnimi zahtevami, potem je Drupal boljša možnost.

Funkcije in funkcionalnost v primerjavi

Drupal je praviloma zmagal v tem boju. Toda nedavni razvoj WordPressa pomeni, da ponuja številne funkcije, zaradi katerih je Drupal nekoč naredil tako impresivno.

WordPress

Pogost mit v razpravi med WordPressom in Drupalom je, da v WordPressu ne morete dodati enake ravni funkcij. Vendar razvoj vtičnikov za WordPress pomeni, da se lahko zelo približate funkcionalnosti Drupala. Ne samo to, ampak lahko te vtičnike WordPress uporabite varno, če veste, da se vam ne bo treba dotikati nobenega PHP-ja.

Razvoj orodij po meri

Informacije in prenos

Pojav vtičnikov, kot so Nabor orodij in številni ustvarjalci strani pomenijo, da lahko zdaj dodate številne iste funkcije, ki so nekoč Drupalu dale prednost na tem področju. Poleg tega razširitev podatkovne arhitekture, ki jo poganjajo ti vtičniki, pomeni selitev iz Drupala na WordPress je lažje, kot si mislite.

Poleg tega WordPress ponuja na tisoče drugih vtičnikov, ki poskrbijo za najrazličnejše funkcije ne glede na spletno mesto, ki ga gradite. En pogled skozi WordPress repozitorij kaže, kako obsežen je njegov katalog. Drug odličen način za prepoznavanje najboljših premium vtičnikov za vas je brskanje po tržnicah, kot je CodeCanyon.

Drupal

Namesto vtičnikov Drupal uporablja module za razširitev funkcij vašega spletnega mesta in dodajanje dodatne funkcionalnosti. Z več kot 40.000 modulov med katerimi lahko izbirate, je Drupal v preteklosti prevzel prednost nad svojimi konkurenti glede na sposobnost, da vam pomaga ustvariti idealna spletna mesta po meri.

Mnoge najpogostejše funkcije od polj po meri do taksonomij in dostopa so bile ustvarjene s pomočjo Drupala in njegovih modulov. Če potrebujete fleksibilno in razširljivo arhitekturo vsebin, je Drupal najboljši CMS, na katerega se lahko obrnete.

Vendar s to stopnjo zahtevnosti ostaja strma krivulja učenja, ki jo je treba premagati, če želite iz nje iztržiti najboljše.

Primerjane lastnosti in funkcionalnosti

Medtem ko je bil nekdaj jasen zmagovalec v Drupalu, je WordPress vrzel zmanjšal in jo celo prehitel v očeh nekaterih razvijalcev.

Številne funkcije, po katerih je Drupal dobil ime, je zdaj mogoče ponoviti z WordPressom:

 • Vrste objav po meri – če vaša WordPress tema že ne vključuje vrst objav po meri (na primer, Total že ima portfelj, osebje in izjave), potem dodatek, kot je Vrste nabora orodij vam lahko ponudi način, ki je podoben Drupalu, za ustvarjanje razdelkov za vaše spletno mesto v WordPressu
 • Polja po meri – oboje ACF in nabor orodij vam zdaj omogoča, da dodate informacije vsaki vrsti objav tako kot na Drupalu
 • Taksonomije – Z Orodjem lahko uporabite za kopiranje besednih zvez Drupal in ustvarjanje lastnih kategorij po meri
 • Dostop – Garnitura orodij lahko gradi na 5 osnovnih vlogah WordPress-a za ustvarjanje tistih po meri, podobno kot pri Drupalu
 • Povezava po pošti – Povežite svojo vsebino, podobno kot referenca entiteta deluje na Drupalu

Zdaj lahko vse te funkcije ustvarite na WordPressu, vendar so možne tudi brez zapletenega kodiranja PHP, kar pomeni, da boste prihranili veliko časa, če jih dodate. Enako ne moremo reči za Drupal.

WordPress ‘novo Gutenberg urejevalnik vsebin bi moral še bolj olajšati dodajanje vsebine na vaše spletno mesto z uporabo metode gradnje blokov. Vendar pa, Drupal Gutenberg je zdaj na voljo tudi potem, ko so njeni ustvarjalci urednik prenesli v CMS.

Da, prerekljivo je, da je Drupal še vedno bolj prilagodljiv in ponuja veliko bolj robustne funkcije. Vendar je treba opozoriti, da zapletena infrastruktura Drupala ponuja veliko več bolečine kot koristi. WordPress je cenejša in enostavnejša možnost, če niste pripravljeni vložiti čas za učenje kodiranja teh funkcij po meri ali denarja za tistega, ki to zmore..

Delovanje in varnost

Varnost je še vedno eno področje, kjer ima Drupal prednost pred WordPressom. Čeprav je njegovo jedro varno, je težava za WordPress v nekaterih njegovih razširitvah tretjih oseb.

Dejansko po a raziskava Wordfence, vtičniki so bili krivi za 55,9% vseh kibernetskih napadov. Na srečo bo uporaba zdrave pameti najbolj pereča varnostna vprašanja vtičnikov. Omejite število vtičnikov, ki jih namestite. Uporabljajte samo vtičnike, ki se redno posodabljajo. Seveda pa bo njihovo posodabljanje povečalo varnost vaše spletne strani.

Medtem njegova varnost ostaja eno izmed ključnih prodajnih mest Drupala. Medtem ko obstajajo primeri varnostnih pomislekov – v zadnjem času Drupalgeddon 2 napade na pamet – Drupal se je od leta 2005 srečal z najmanj napadi v primerjavi z WordPressom in Joomlo.

WordPress je varen, vendar bo zaradi svoje priljubljenosti vedno bolj ranljiv za napade kot Drupal. Obe skupnosti se hitro odzoveta na vse pomisleke. Vendar veliko število vtičnikov in tem na WordPressu pomeni, da morate biti previdni, da ne nalagate ničesar, kar je slabo kodirano. Medtem ko se pri nobeni izbiri ne boste zmotili, bo Drupal bolj verjetno, da vas bo varoval pred kršitvami.

Podpora za WordPress proti Drupalu

Če ste zaposleni s strogimi roki, da začnete svoj projekt začeti izvajati, je zanesljiva podpora strankam lahko ključnega pomena za to, da vaši načrti ne bodo zamujali zaradi manjših težav.

Podpora za WordPress

Popularnost WordPressa po vsem svetu pomeni, da obstaja veliko razvijalcev in oblikovalcev, ki so vam pripravljeni pomagati pri vseh vaših pomislekih.

Medtem ko centralni podporni sistem ne obstaja, boste lahko na spletnem mestu našli odgovore na svoja nagajiva vprašanja Podpora za WordPress pa tudi koristna dokumentacija. Poleg tega bodo premium teme in vtičniki imeli svoje namenske podporne skupine, ki vam bodo pomagale pri kakršnih koli težavah, povezanih z njimi.

Drupal

Tako kot WordPress je tudi Drupal zelo aktiven skupnost kot tudi njegove podpora oddelka, kjer vas bodo strokovnjaki lahko pogovorili skozi vsa dolgotrajna vprašanja. Tu boste našli tudi dokumentacijo, klepetalnice in druge vire, ki vam bodo v pomoč.

Drupal’s Marketplace je še en odličen vir, kjer se lahko povežete s profesionalnimi storitvami, ki prikazujejo zgodovino težav, ki so jih rešili. Čeprav boste lahko prepričani, da boste prejeli najboljšo možno storitev, morate pričakovati, da boste za to razkošje plačali nekoliko več.

WordPress in Drupal primerjata

Tako WordPress kot Drupal vam zagotavljata visoko raven namenske podpore za potrebe gradnje vašega spletnega mesta. Kot pri obeh, boste morali za najboljšo storitev ena na ena porabiti nekoliko več, vendar se na splošno splača.

WordPress vs Drupal – katero platformo izbrati?

Čeprav imata oba prednosti in slabosti, je jasno, da so glavne prednosti, ki jih je nekoč užival Drupal, omejene.

Drupal je odlična možnost, če iščete izdelavo prilagojenega spletnega mesta, vendar lahko zdaj storite isto z WordPressom brez zapletenega kodiranja. Pojav vtičnikov, kot so nabor orodij in različni ustvarjalci strani, pomeni, da lahko zdaj spletna mesta gradite na “Drupal način”, ne da bi pri tem prišlo do stresa.

Kateri CMS imate najraje? Delite svoje misli o WordPressu proti Drupalu v spodnjih mislih …

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me