Enkel guide för att ändra dina Permalinks utan att bryta din WordPress-webbplats

En enkel guide för att ändra dina Permalinks utan att bryta din WordPress-webbplats

Att ändra permalänkstrukturen på din webbplats är ett stort företag. Du bör vara helt säker på att du vill göra den här ändringen på din webbplats eftersom den kan ha en inverkan på din SEO (och kan orsaka en hel del fel och trasiga länkar om de inte hanteras korrekt).

Varje sida och inlägg på din blogg har en unik permanent URL, eller “permalänk”, tilldelad den. Dessa permalinks skapas med en förbestämd struktur. Att ändra länkstrukturen för dina inlägg är ibland nödvändigt, men kan orsaka problem med sökrankning, föråldrade länkar från externa webbplatser och trasiga interna länkar i ditt eget innehåll.

Det bästa sättet att undvika dessa problem med dina länkar är att ha en tydlig plan för att uppdatera dem innan du gör det. Sedan kan du göra omkopplaren säkert och börja dra nytta av en mer optimerad permalänkstruktur. Dessutom vill du veta hur du bäst implementerar omdirigeringar för att undvika 404-fel.

I det här inlägget kommer vi att diskutera vad permalinks är och prata om skäl för att förändras dem på din webbplats. Vi kommer också att ge instruktioner om hur du gör det förändra säkert permalänkstrukturen, och undvika externa och interna fel från trasiga länkar med användning av omdirigeringar. Låt oss dyka in!

Vad är Permalinks? (Och varför du kan behöva ändra din)

WordPress Permalinks-inställningar

En permalänk är den del av en webbadress som följer domännamnet. Titta till exempel på URL: en för detta blogginlägg: https://www.wpexplorer.com/break-into-blogging-niche/. Domännamnet är wpexplorer.com, och permalänken är break-in-i-blogging-nisch.

Permalinks tjänar flera viktiga syften när de är korrekt inställda. Till exempel:

  • De låter dina läsare få en kort förståelse för vad ditt inlägg eller sida handlar om utan att titta på innehållet.
  • De används av sökmotorer för att upptäcka inlägget eller sidämnet enbart från URL: n.
  • De tillhandahåller också en permanent plats för dina besökare och sökmotorer att återvända till för att läsa ditt innehåll.
  • De är i grunden en unik identifierare för varje innehåll som du skapar, vilket hjälper dig att hålla allt organiserat.

För att ställa in strukturen för dina permalänk i WordPress, måste du gå till Inställningar> Permalinks i din instrumentbräda. Som standard, WordPress permalinks Använd Dag och namn alternativ. Om ditt fokus är mer på innehållet i inlägget än det datum det publicerades, är det dock ofta bäst att använda Postens namn alternativ. Denna struktur gör ditt inläggs fokus tydligt för både läsare och sökmotorer.

De flesta människor kommer att ändra standard-permalänkstrukturen för sin WordPress-blogg när den skapas. Det finns flera alternativ att välja mellan, men de vanligaste två alternativen är strukturen som visar datum följt av postnamnet eller helt enkelt postnamn på egen hand. Detta val görs vanligtvis med tanke på det avsedda innehållet. Till exempel har webbplatser som fokuserar på nyheter att ha datumet som en del av permalänkstrukturen.

Du skulle tro att eftersom det är lätt att ändra permalänkstrukturen vid skapandet av en webbplats bör det också vara en enkel process för en etablerad webbplats. Medan handlingen att göra förändringen är så enkelt som att välja en ny permalinktyp och klicka på spara, konsekvenserna av den åtgärden kräver lite mer diskussion.

Varför skulle jag ändra min permalänkstruktur?

Det finns flera skäl till varför du skulle överväga att ändra din permalänkstruktur, särskilt om du har använt standardinställningen. Att ändra dina permalänk, vare sig det är på en ny webbplats eller en etablerad, är relativt enkelt. Att ändra strukturen på en etablerad webbplats kan dock ha negativa konsekvenser om du inte gör det planera framåt. Därför bör du noga överväga om det är nödvändigt att ändra din permalänkstruktur eller inte.

Det finns emellertid flera giltiga skäl för att göra omkopplaren. Här är bara några:

  • Om du började med en äldre version av WordPress kanske du fortfarande använder den tidigare standardstrukturen, som inkluderar Post-ID. Denna struktur ger ingen användbar information om ditt innehåll och är värdelös för SEO.
  • Du kanske tar din webbplats i en annan riktning och måste uppdatera strukturen för att återspegla den förändringen. Om du till exempel flyttar till en mer nyhetsorienterad webbplats kanske du vill inkludera datumet i dina permalänk.
  • Många köper etablerade webbplatser som en investering, så det är möjligt att du har köpt eller ärvt din webbplats från någon annan. Om du har tagit äganderätt till en live-webbplats kan du kanske uppdatera länkstrukturen för nytt märkesändamål.

Om din nuvarande struktur fungerar för ditt innehåll och varumärke kan det vara onödigt huvudvärk att ändra det. Men om du bestämmer dig för att du måste uppdatera din länkstruktur, är du glad att veta att det finns sätt att implementera denna switch på ett säkert sätt.

Hur man säkert ändrar permalänkstrukturen

permalänk-struktur

Innan du gör några ändringar i din webbplats länkstruktur är det viktigt att göra en säkerhetskopia av din webbplats för fall. Det är också smart att testa dina förändringar på en iscensättningssida innan du implementerar dem på din live sajt, så att du kan felsöka eventuella problem som kan uppstå.

Om du har bestämt att du vill eller måste ändra din permalänkstruktur måste du ta några steg.

Steg 1: Bestäm om en ny permalänkstruktur

Det första beslutet du behöver fatta är syntaxen för din nya permalänkstruktur. När du väljer en ny struktur måste du fatta några beslut om vad du ska inkludera i syntaxen för länken. Vill du inkludera ett datum till exempel? Om du gör det, hur mycket av det vill du synligt i länken?

Det är ett viktigt beslut och du bör inte göra några förändringar alls förrän du har gjort dig helt säker på ditt val. Du kan få några idéer till din nya struktur från WordPress guide till med permalänk. I allmänhet Postens namn alternativet är idealiskt för de flesta användare, även om nyhetsrelaterade webbplatser kanske vill inkludera datum. Hursomhelst, när du bestämmer dig för din nya struktur är det dags att faktiskt göra ändringarna i dina permalänk.

Steg 2: Ändra din Permalink-struktur i WordPress

När du vet vilken syntax du ska använda är det dags att gå till Permalinks-menyn på din instrumentbräda och göra ändringen. Naviger bara till Inställningar> Permalinks i ditt WordPress-baksida och gör ditt val från inställningsskärmen:

WordPress Permalinks-inställningar

När du väljer ditt val (eller använde taggar för att skapa din egen anpassade struktur istället) klickar du på Spara. Dina permalänk är nu uppdaterade! Detta kommer nu att uppdatera alla dina interna webbadresser med den nya syntaxen.

Alla interna länkar bör uppdateras korrekt om de har lagts till som en del av WordPress. Eventuella manuella länkar kan behöva uppdateras. Men alla länkar till din webbplats från någon annanstans kommer nu att vara helt trasiga och allt innehåll som indexeras av sökmotorer kommer att vara felaktigt.

Steg 3: Fixa trasiga länkar med 301 omdirigeringar

Som vi noterade tidigare är det lätt att ändra strukturen på dina permalinks. Men nu måste du ta itu med nedfallet. Varje hänvisning till dina tidigare länkar, vare sig det finns inom ditt innehåll eller på externa webbplatser, är nu trasig. En annan bieffekt är att allt innehåll som har indexerats av sökmotorer är också felaktigt.

Det finns en enkel lösning på det här problemet och det är installationen 301 omdirigeringar på din webbplats. En omdirigering av 301 berättar i huvudsak alla webbläsare som kommer till din webbplats med en gammal permalänkstrukturerad URL där det relevanta innehållet är. Det låter sökmotorer också veta att detta är en permanent förändring. Du kommer antagligen också att vilja anpassa din 404-sida för att fånga eventuella trasiga interna eller manuella länkar som du kan ha förbisett.

Tidigare skulle du ha krävt att lägga till alla dessa omdirigeringar manuellt till din .htaccess fil på din webbserver. Tack och lov, med WordPress finns det plugins som kan ta hand om alla dessa saker åt dig.

Användning av Simple 301-omdirigerings-plugin

För att enkelt skapa omdirigeringarna på din WordPress är ett alternativ Enkla 301 omdirigeringar plugin. När du har installerat och aktiverat plugin läggs det till en ny meny till inställningsområdet på din instrumentbräda.

Enkla 301 omdirigeringsinställningar

Det finns verkligen inte mycket att oroa sig med det här plugin-programmet. I inställningsfönstret för 301 omdirigeringar visas två enkla fält. En är märkt Begäran och den andra Destination. Det är i princip där du anger den gamla permalänkstrukturen och den nya permalänkstrukturen. Du behöver bara lägga till informationen efter ditt domännamn i dessa fält.

I exemplet i bilden ovan, Begäran är WordPress-konfigurationen för Permalinks för månad och namn medan Destination fältet är WordPress-konfiguration för permalänkstrukturen för postnamn. När du har lagt till dessa två fält sparar du ändringarna. Detta kommer nu att berätta för all sökmotortrafik som kommer in i de gamla länkarna vart de ska gå.

Använd omdirigeringspluginet

Ett annat plugin som vi rekommenderar för att lägga till och hantera dina omdirigeringar är det gratis Omdirigering plugin.

Omdirigering WordPress Plugin

För att använda omdirigering först installera det på din WordPress-instrumentpanel. Sedan kan du navigera till Verktyg> Omdirigeringar för att peka sidor och inlägg på din webbplats till deras nya länkar. Ange bara den gamla permalänken i Källadress och den nya permalänken till Måladress och klicka sedan på Spara:

Inställningar för omdirigeringsplugin

Använda Yoast SEO Permalink Helper Tool (för att omdirigera till / & postname% /)

Ett annat verktyg som du kan hitta användbart är Yoast SEO Permalink Helper Tool. Detta genererar en kod baserad på din nuvarande länkstruktur, som du manuellt kan lägga till på din webbplats .htaccess fil för att omdirigera alla inlägg säkert till det nya /% postname% / strukturen. Naturligtvis är detta ett mycket praktiskt verktyg men det ger dig bara koden för att omdirigera postnamnsstrukturen medan plugin som rekommenderas ovan kan användas för att omdirigera flera fall till olika destinationer.

Om du inte är bekväm med att ändra filerna på din webbplats rekommenderar vi att du håller dig med en av de två gratis plugins som nämns ovan.

Steg 4: Ändra sökmotorlänkar till den nya strukturen (omindexera)

Vi nämnde tidigare att sökmotorerna kommer att ha felaktig information efter att du har uppdaterat din permalinksstruktur. Tyvärr är detta utanför din kontroll som webbplatsägare. Sökmotorer genomsöker webbplatser regelbundet och kommer att uppdateras när de hittar förändringar, så detta problem kommer att korrigera sig över tiden.

Du kan dock hjälpa processen genom att skapa en XML-webbplatskarta, och då manuellt omindexeras din webbplats med sökmotorer.

Slutsats

Det är alltid bäst att adressera element som permalänk innan du startar en ny webbplats. Du kan dock fortfarande behöva ändra din länkstruktur efter att din webbplats har startat. Om du befinner dig i denna situation behöver du en noggrann plan för att undvika störningar på din webbplats (både internt och externt).

Att ändra permalänkstrukturen på din webbplats är något som bör övervägas och planeras innan du gör någonting.

Även om ändringarna och begränsningen av problemen aldrig har varit enklare, kan du fortfarande ta en SEO-hit till din webbplats. Det kan vara bra på kort sikt om du byter till en mer SEO-vänlig permalänkstruktur, men det är inte något du vill behöva ständigt ta itu med. Välj din nya permalänkstruktur och hålla fast vid det.

Har du några frågor om att uppdatera din WordPress permalänkstruktur? Har du genomfört permalänkförändringen tidigare? Har du upplevt några problem med sökmotortrafik och trasiga länkar? Hur löste du dem? Vi vill gärna höra från dig i kommentarerna nedan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me