Hur du skapar och lägger till din WordPress-webbplatskarta

Webbplatser finns i alla olika storlekar. Och ju större en webbplats, desto svårare blir det att navigera genom webbplatsen utan effektiva navigationsmenyer. Nu är det från ett mänskligt perspektiv. Ur en sökrobotperspektiv (en bot som skickas av en sökmotor för att kolla in din webbplats) är samma sak mycket tillämplig.

En webbplatskarta liknar en riktig karta. Betrakta det som en e-karta för sökmotorer, det hjälper sökmotorer att hitta och få tillgång till alla resurser på din webbplats enkelt.

Varför är de viktiga ?

 • Din webbplats är verkligen stor eller har mycket innehåll under många olika kategorier. När webbplatser blir större gör de det svårare för sökmotorerna att navigera och krypa igenom nyare innehåll.
 • Om du har mycket innehåll som har varit dåligt kopplat till varandra, om du har något innehåll som är isolerat från din webbplats. Detta innehåll, som annars inte har någon referens, är i grunden ett föräldralöst och har inget sätt att komma åt för en besökare. Låt oss för en sekund anta att det här isolerade innehållet saknar inkommande länkar från andra webbplatser också. I en sådan situation, om sökmotorer inte ger en länk för dem, kommer de att vara helt isolerade utan trafik någonsin. En webbplatskarta täcker icke-refererat, isolerat innehåll på din webbplats.
 • Sitemaps tar också hänsyn till webbplatsernas rich media-information och metadata. Detta hjälper sökmotorer att förstå vad din webbplats handlar om och även vikten av specifika webbadresser på din webbplats i förhållande till andra webbadresser på samma webbplats.
 • Google informerar oss också om att webbplatskartor kan hjälpa webbplatserna själva, även om en webbplatskarta inte garanterar att varje webbplats är indexerad.

Kort sagt är det definitivt bättre att ha webbplatskartor än det är, inte att ha dem. De gör jobbet lite lättare i sökmotorerna och de flesta webbadministratörer som skickar in sina webbplatskartor brukar dra nytta av det ofta än inte.

Hur skapar du en webbplatskarta ?

Du kan antingen skapa den med hjälp av en dedikerad plugin för webbplatskartor eller så kan du använda en plugin för sökmotoroptimering. Med tanke på att ett stort antal WordPress-bloggare använder Yoast SEO (tidigare känd som WordPress SEO), jag ska börja med att diskutera hur vi kan skapa och skicka webbplatskartor med Yoast SEO.

Yoast SEO

Om du använder ett plugin för sökmotoroptimering antingen Yoast SEO eller något liknande, behöver du normalt inte göra någonting. Sitemapgenerering är vanligtvis aktiverad som standard.

YoastXML

Det räcker inte bara att skapa webbplatskartorna – sökmotorer måste meddelas om ändringen. Yoast gör detta enkelt, eftersom plugin automatiskt pingar Google och Bing.

Yoast SEO producerar också ett XML-formatmall som kan läsas som en HTML-fil. Vikten av detta ligger i det faktum att du faktiskt kan verifiera att rätt URL: er representeras och inkluderas med lämplig prioritering i webbplatskartorna.

Stil-XML-Sitemap

Det är viktigt att se till att din webbplatskarta uppdateras ofta, eller åtminstone lika ofta som du publicerar nya inlägg i det allra minsta. Från XML-formatmallen ovan kommer du att märka att det finns en prioriteringsklassificering för varje URL, en frekvens för generering av webbplatskartor med antalet bilder och det senaste angivna ändringsdatum.

All denna information är mycket relevant för din sökmotors ranking. Till exempel fräschheten i ditt innehåll inklusive mängden förändring på din webbplats, frekvensen av förändring och hur gammalt innehållet är. Alla dessa tre faktorer kan påverka din webbplats sökmotorsrankning i hög grad.

Du kan läsa detta utmärkta inlägg på Moz om Googles policy när det gäller innehållets färskhet. Att hålla ditt innehåll uppdaterat och relevant i kombination med ofta generering av webbplatskartor är mycket effektivt för att säkerställa att ditt innehåll aldrig tappar mark på sökrankningarna eftersom innehållet kan betraktas som inaktivt.

XML Sitemap Generator

En annan plugin som jag skulle vilja införa är XML Sitemap Generator. Av chansen att du inte använder Yoast SEO och din nuvarande plugin för sökmotoroptimering inte ger en webbplatskarta. Detta plugin skapar en webbplatskarta som lagras och görs tillgänglig för sökmotorsökare. Som du kan se från skärmdumpen nedan lagras webbplatsens webbplatskarta på arnebranchhold.de/sitemap.xml.

XML1

XML Sitemap Generator meddelar Google och Bing automatiskt precis som Yoast SEO-plugin gör. Sitemapens URL läggs till robots.txt-filen som den första destinationen för sökmotorbots för att hitta mer information om webbplatsen (och i fall du undrar är robots.txt-filen i grund och botten vad som säger sökmotorerna vilka URL: er att inte krypa , där en webbplatskarta är utformad för att göra exakt motsatsen).

Med XML Sitemap generator-plugin kan du ange vilken av följande som ingår i din webbplatskarta. På samma sätt kan du också utesluta vissa specifika inlägg och vissa kategorier:

 • Hemsida
 • inlägg
 • Sidor med inlägg på flera sidor
 • Statiska sidor
 • kategorier
 • Arkiv
 • Författarsidor
 • Tagga sidor

Förutom förmågan att bestämma vilka delar av din webbplats som ingår som en del av dina webbplatskartor, kan du också tilldela specifika värden för prioritering och frekvens för webbplatskartagenerering för var och en av de nämnda aspekterna av en WordPress-webbplats.

Manuella webbplatskartor

Båda insticksprogrammen skickar automatiskt din webbplatskarta till sökmotorer så att du inte behöver göra det. Nu är chansen stor att detta fungerar perfekt. Men av någon anledning om de inte gör det och lyckan är lika ruttet som min;), kan du alltid ladda ner en kopia av din webbplatskarta och ladda upp den till Google Search Console eller så kan du göra det från ditt Google webmaster-konto. Och om du hellre inte vill använda ett plugin för webbplatskarta, kan du använda det denna webbplatskartagenerator online.

Det är en ganska enkel process, men att kontinuerligt skapa webbplatskartor och skicka in dem manuellt är tidskrävande. Det är en mycket mer produktiv användning av din tid att använda en av de två plugins som nämns i det här inlägget för att skapa och ofta uppdatera dina webbplatskartor. Detta kommer att hålla din webbplats alltid inom ramen för Googles söklins (och ger dig mer tid för innehållsskapande!).

Tillagda fördelar

Många webbplatser deltar nu i innehållssyndikering och vissa stjäl till och med aktivt innehåll och publicerar det på sina webbplatser utan något formellt tillstånd från webbplatsägaren (även kallad innehållsskrapning). På grund av nya förändringar i Googles sökalgoritmer straffas webbplatser som kopierar innehåll ganska hårt. Det här är bra – vi behöver bara se till att din webbplats fungerar som den ursprungliga innehållsgeneratorn.

Att skapa webbplatskartor när du publicerar nya inlägg gör att du kan göra just det. Oavsett hur många gånger webbplatsens innehåll stal, kommer Googles sökresultat att spegla det faktum att allt innehåll som stulits från din webbplats, med rätta är ditt.

Slutgiltiga tankar

Det finns allt större tonvikt på att utveckla bättre maskininlärningsbaserade algoritmer, sökmotorer som Google blir bokstavligen smartare. Men oavsett hur smart de blir, kan en webbplatskarta alltid hjälpa sökrobotarna att agera intelligent och det ger dig en viss kontroll av hur seriöst en sökmotor tar de olika delarna av din webbplats. Skål ��

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me