Kaj je čas za prvi bajt in kako ga izboljšati na svojem spletnem mestu WordPress

Morda ste slišali frazo Čas za prvi bajt a nekako se zdi, da pojem pobegne nekatere ljudi. Naj bo to zato, ker se zdi neverjetno tehnološko usmerjeno ali ker se zdi kot abstraktni koncept, ki ni pomemben za vsakodnevno uporabo. Nič ne bi moglo biti dlje od resnice.

Čas do prvega bajta pravzaprav ni koncept ali ideja, ki bi jo morali razumeti samo tehniki. Vsakdo bi moral biti sposoben njegovega pomena in ga uporabiti v praksi.

V tem članku vam bom razložil z nekaj besedami: kakšen je čas za prvi bajt, kako to vpliva na vaše spletno mesto in zakaj bi morali biti pozorni na to temo če želite svojim bralcem omogočiti najboljšo možno izkušnjo med brskanjem po spletnem mestu.

Kaj je čas za prvi bajt?

Čas do prvega bajta (TTFB) je meritev, ki se uporablja kot pokazatelj odzivnosti spletnega strežnika ali drugega omrežnega vira.

TTFB meri trajanje od uporabnika ali odjemalca, ki vloži zahtevo HTTP, do prvega bajta strani, ki ga prejme brskalnik stranke. Ta čas je sestavljen iz časa povezave vtičnice, časa, potrebnega za pošiljanje zahteve HTTP, in časa, potrebnega za pridobitev prvega bajta strani. Čeprav včasih napačno razumemo kot izračun po DNS, izvirni izračun TTFB v omrežju vedno vključuje zakasnitev omrežja pri merjenju časa, potrebnega za začetek vira.

To je “tehie” pojasnilo neposredno iz Wikipedija. Zdaj pa prevedimo na preprostejšo, ki služi vsem.

Čas do prvega bajta je čas, ki ga potrebujete, če pritisnete ta gumb za nalaganje spletnega mesta, do trenutka, ko začne upodabljati. Če bi o tem govorili v igralnih pogojih, bi bil čas za prvi bajt podoben “latenci” ali “zaostajanju”, ki ste ga imeli med igranjem. Zamuda je neposredna predstavitev, koliko odzivnosti ima vaše spletno mesto.

Kateri dejavniki vplivajo na čas do prvega bajta?

Čas do prvega bajta lahko predstavlja več dejavnikov, ker pa je to članek o WordPressu, bomo vse to zmanjšali na tisto, na kar vpliva, ko je WordPress na mestu.

  • DNS odzivni čas
  • Konfiguracija in zmogljivost strežnika (PHP in spletni strežnik)
  • WordPress vtičniki / tema
  • HTML predpomnjenje omogočeno / onemogočeno

Vsak od teh dejavnikov doda dodatno zakasnitev do trenutka, ko bo vaše spletno mesto začelo upodabljati. To pomeni, da to vse sešteva. To ni to nekateri teh dejavnikov lahko vpliva na zamudo, vse teh dejavnikov prispeva k večji zamudi! Tako lahko ugibate, da bi za idealni scenarij moralo biti vse hitro, da bi dobili zelo dober čas do prvega bajta in če bo nekaj v tej verigi potrebovalo več časa za obdelavo, bo trpel vaš zadnji končni bajt Time to First.

To je pomembno, ker Čas do prvega bajta vpliva na vse, kar vi ali vaši bralci počnejo na vašem spletnem mestu. Vsakič, ko bralec klikne kakšno povezavo, sliko, objavo bloga ali stran, bo upoštevan čas do prvega bajta. Vidite, da bo slab čas za prvi bajt pomenil, da bo imel bralec situacijo, podobno igralcu, ki je povezan s slabim strežnikom. Vsak klik bo imel precej zaostajanja, kar bo vplivalo na izkušnjo.

Opomba: Od te točke naprej bom uporabil akronim TTFB, da označim Čas do prvega bajta, samo da nekoliko pospešim stvari.

1. odzivni čas DNS

Ločljivost DNS je prvi dejavnik enačbe. Vedno uporabljajte dobre DNS strežnike in imajo razporejena vozlišča po vsej besedi, da dobite čim boljšo ločljivost. Dober način za zmanjšanje TTFB v tem koraku je uporaba dobre globalne storitve, kot je CloudFlare kot tovrstna storitev izvaja Globalno predpomnjenje DNS. Ta metoda je izredno dobra za zmanjšanje TTFB s predpomnjenjem nadaljnjih ločljivosti.

2. Konfiguracija strežnika

Drugi korak pri zakasnitvi TTFB je dejanski strežnik. Tu nastopi vaše gostovanje. Vrsta konfiguracije spletnega strežnika, ki jo uporablja, in tehnike predpomnjenja bodo močno zmanjšajo TTFB. Na primer, če vaš strežnik implementira stari interpreter PHP 5.4, boste dobili zelo visok TTFB, medtem ko bo uporaba sodobne konfiguracije PHP 7.1 ta čas zmanjšala za 2 ali več.

To je zato, ker ima tolmač PHP pomembno vlogo v procesu. Vsakič, ko vprašate za spletno stran ali objavo spletnega dnevnika neostrani, strežnik bo moral obdelajte zadevne datoteke PHP da jih pretvorite v obliko HTML nazaj v vaš brskalnik. Bolj zapletene so datoteke PHP, več časa bo potrebno, da jih predhodno obdelamo in pošljemo nazaj v vaš brskalnik.

Vidite, da bo tudi delovanje strežnika pomembno sodelovalo pri celotnem postopku. Hitreje kot CPU in več sredstev, ki vam jih vaše gostovanje nameni, hitreje bo obdeloval te datoteke, torej bo TTFB manjši.

Če vaše gostovanje izvede predpomnjenje PHP, se to ob drugi zahtevi še zmanjša, saj bo zagotovilo predpomnjeno različico te datoteke, namesto da bi morali datoteko PHP znova obdelati.

Zdaj lahko vidite, da obstajata dve vrsti gostovanja, splošne storitve (predpomnilniki) in ekskluzivne storitve gostovanja WordPress, ki običajno izvajajo predpomnilni mehanizem za PHP, zmanjšanje TTFB v postopku.

3. WordPress vtičniki in teme

Tretji korak v enačbi TTFB je vaše dejansko spletno mesto. To je najpomembnejši dejavnik in pokazal vam bom, zakaj.

Običajno WordPress vašemu gostovanju dodeli več datotek PHP in bolj kompleksne so, več časa bo potrebno za obdelavo. WordPress nam služi vtičniki in ti vtičniki doda dodatno kodo do končne obdelave PHP, tako da lahko to upoštevate več vtičnikov ste namestili, več časa bo trajalo, da jih obiščete in posledično se bo vaš TTFB povečal.

Manj bolje

Praviloma so manjši vtičniki običajno boljši. Seveda je lahko en slabo kodiran vtičnik veliko slabši od 10 strokovno kodiranih vtičnikov ali pa je mogoče namestiti dva vtičnika, ki se zgodita v nasprotju. Na splošno pa kondenziranje števila vtičnikov olajša upravljanje posodobitev in pospeši hitrost vašega spletnega mesta. Tu je primer primerne količine vtičnikov za namestitev.

Čas do prvega bajta: Manj vtičnikov

Naslednji primer je lahko problematičen (spet – deloma je odvisno od tega, kaj ste namestili).

Čas do prvega bajta: več vtičnikov

In seveda, karkoli mimo ovire za 30 vtičnikov verjetno ne bo dobro za vaše latencije. Lahko ste prepričani, da bo na spletnem mestu z več kot 40 vtičniki močno visok TTFB, tudi če gostuje na spektakularni storitvi gostovanja in pokazal vam bom, zakaj.

4. Predpomnjenje HTML

Zadnji dejavnik je najpomembnejši in je povezan z predpomnilni mehanizem ste se odločili za implementacijo svoje namestitve WordPress. Čeprav v WordPressu obstaja več vrst mehanizmov za predpomnjenje, je najbolj učinkovit od vseh HTML predpomnjenje.

Imati dober vtičnik kot KeyCDN Cache Enabler bo imel ogromen vpliv na vaš TTFB, še bolj kot samo gostovanje. Vse te datoteke bo pretvoril v HTML, tako da ko bo predpomnilnik aktiven, bralcem ne bo treba skozi predprocesor PHP na vašem gostovanju in bo samo sam spletni strežnik odgovoren za strežbo vaše vsebine. Še bolj lahko pospešite postopek, če se odločite za gostovanje, ki vključuje nginx namesto apache kot glavnega spletnega strežnika, kot sem razložil v tem članku.

Čas do prve bajtne študije primerov: zakaj je to pomembno

Zdaj pa naj vam pokažem, o čem govorimo. Naslednje študije primerov so primeri resničnega življenja konfiguracij spletnih strani na različnih strežnikih, na koncu pa priročen povzetek primerjalne vrednosti.

Počasno spletno mesto na počasnem strežniku

Zaradi počasnega spletnega mesta je lahko TTFB bolečina in če vas ne zanima dobra storitev gostovanja, morate biti pripravljeni na najhujši možni izid.

Čas do prvega bajta: Počasen položaj, Počasna zmogljivost strežnika

Podrobno analiziramo to spletno mesto V ta namen bom uporabil orodja Pingdom, ker je odlično orodje za ogled TTFB. Trik je v tem, da odprete podrobnost ob prvi zahtevi, opravljeni na spletnem mestu.

Čas do prvega bajta: Počasen položaj, Počasen odziv strežnika

Kot lahko vidite, ima spletno mesto TTFB najmanj 4,2 sekunde! To pomeni, da pretečejo 4 popolne sekunde, dokler ne ugotovite, da je spletno mesto dejansko na voljo.

Zdaj pomnožite ta čas z vsemi kliki, ki jih boste storili na spletnem mestu, in lahko vidite, koliko bolečine lahko bralcu povzroči. Seveda mora biti TTFB dodan skupnemu času, ki ga spletno mesto vzame za upodabljanje. Rezultat bo katastrofalno za delovanje saj bo spletno mesto trajalo toliko kot 7 sekund za upodabljanje včasih pravilno.

K temu vodi več kombinacij več dejavnikov. Slabo optimizirano spletno mesto brez predpomnilnega mehanizma, zelo počasnega gostovanja in popolnoma zastarelega tolmača PHP, ki še vedno izvaja PHP 5.4. Tudi če spletno mesto uporablja cloudflare kot zunanji mehanizem za predpomnjenje, ni mogoče storiti ničesar za izboljšanje razmer, če vaše spletno mesto in vaše gostovanje ne sodelujeta.

Hitro spletno mesto na povprečnem strežniku

Poglejmo, kaj se zgodi, ko zelo hitro spletno mesto postavimo na povprečni strežnik, ki uporablja Apache in PHP 7.1

Čas do prvega bajta: hitro spletno mesto, povprečen odziv strežnika

S spletnim mestom, ki ima na njem manj kot 10 vtičnikov brez predpomnilnika, je rezultat vsaj 5-krat boljši od prejšnjega. Vidite, da je TTFB zdaj nastavljen na 521 ms. To pomeni, da bo spletno mesto potrebovalo 0,5 sekunde za začetek upodabljanja v vašem brskalniku, od trenutka, ko preide s strežnika na trenutek, ko pride do vašega računalnika..

Čas do prvega bajta: hitro spletno mesto, povprečen odziv strežnika 2

Kaj se zgodi, ko na tem spletnem mestu aktiviramo predpomnilnik? Čarovnija se zgodi. Na splošno povprečen strežnik, ki deluje na Apacheu, lahko daje odlične rezultate s samo 152 ms TTFB. Lahko vidite koliko a dober predpomnilnik WordPressa mehanizem vpliva na rezultate.

Zelo počasno spletno mesto na hitrem strežniku

Zdaj pa poglejmo nasprotno. Kaj se zgodi, če zelo hitro spletno mesto postavimo na zelo hiter strežnik.

Čas do prvega bajta: Počasen položaj, hiter odziv strežnika

Optimiziran strežnik, ki poganja Plesk z nginx in PHP 7.1.11, bo potreboval 1,29 sekunde, da bo spletno mesto napolnjeno s vtičniki (več kot 27).

Čas do prvega bajta: Počasen položaj, hiter odziv strežnika 2

Ko pa v programu WordPress aktiviramo predvajanje prek WordPress-a, je rezultat neverjeten. Na zelo počasnem spletnem mestu je TTFB zmanjšan na samo 400 ms.

Hitro spletno mesto na hitrem strežniku

Zdaj pa poglejmo optimalno situacijo. Hitro spletno mesto, ki deluje na hitrem strežniku.

Čas za prvi bajt: hitro spletno mesto, hiter odziv strežnika

Isti strežnik, ki je na počasnem mestu dajal 1,29 sekunde TTFB, se na hitrem spletnem mestu brez predpomnilnika odzove v manj kot 500 ms..

Čas do prvega bajta: hitro spletno mesto, hiter odziv strežnika 2

Če omogočimo predpomnilnik, so rezultati preprosto neverjetni. Hiter strežnik v kombinaciji s hitro spletno stranjo z omogočenim predpomnjenjem daje manj kot 150 ms TTFB!

Primerjalni rezultati

Oglejmo si vse rezultate v enem velikem grafu za ljubitelje referenčnih vrednosti.

Čas do prvih bajtov

Vidite, da gostovanje igra pomembno vlogo pri zmanjševanju TTFB in izboljšanju zakasnitve in zaznane učinkovitosti vašega spletnega mesta, vendar tisto, kar storite s spletnim mestom, najbolj vpliva na uspešnost.

Zavijanje

Dobra metrika TTFB vam bo zagotovila, da boste imeli hitro in odzivno spletno mesto, zmanjšala bo vaš splošni čas upodabljanja in bo odlična meritev za določitev uspešnosti. Običajno višji kot je TTFB, počasneje bo vaše spletno mesto. Upoštevanje TTFB, ko primerjate spletno mesto, je najpomembnejše, saj se lahko ta čas uporablja tudi za določitev ozkih grl na vašem WordPress namestitvi. Lahko naredite preprosto vajo, tako da preprosto izklopite vse vtičnike in zamenjate osnovno temo in nato ponovno izmerite TTFB. Presenečeni boste nad rezultati.

Ta članek želim zaključiti z navedbo, da to nikakor ni “ena meritev, ki bi jim vladala vsem”, saj je treba upoštevati še druge dejavnike, vključno z zmogljivostjo baze podatkov, razpoložljivo pasovno širino in hitrostjo omrežja. Ker pa na vse te dejavnike običajno vplivajo tudi TTFB, je to dober znak za ozka grla drugje.

Upajmo, da boste lahko poskusili s TTFB. Spodaj pustite svoje komentarje. Radi bi slišali o lastnem testiranju ali pomagali pri kakršnih koli vprašanjih.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me