cPanel vs Plesk för WordPress-användare

cPanel och Plesk är två av de mest kända kontrollpanelerna idag. Båda har en utmärkt uppsättning funktioner och är definitivt före resten. De tävlar var och en på samma marknad med cPanel med en liten fördel på grund av dess popularitet. Idag kommer jag att jämföra cPanel vs Plesk sida vid sida. I slutet av artikeln kan du bäst bedöma vilken kontrollpanel som är bäst för att hantera din egen återförsäljare eller WordPress-värd.

cPanel för WordPress

cPanel måste vara den mest populära kontrollpanelen på jorden. Nästan alla användare som har varit värd för en webbplats minst en gång, känner till den. Det är en av de enklaste att hantera och den har varit där för alltid. Det har mer än 70 miljoner webbplatser som finns på det och används i mer än 70 länder. Även om det här är imponerande antal, gör detta inte nödvändigtvis cPanel till den bästa lösningen för att vara värd för WordPress. Men det ger panelen ett försprång eftersom alla vet hur de använder det nu.

Prissättning

Om du vill vara värd för din webbplats med cPanel måste du veta att prissättningsmodellen nyligen har ändrats och den mottogs med negativa reaktioner över hela linjen. Den tidigare prissättningsmodellen var utmärkt för alla starter, admin och till och med pro-användare. Det satte inte någon gräns för mängden konton som man kunde skapa, allt för ett smalt pris på $ 35. Denna plan kan också användas på valfri moln, VPS eller till och med dedikerad server.

Den nya prissättningsmodellen begränsar å andra sidan mängden konton kraftigt. De Solo och Administration planer är värdelösa om du planerar att använda din egen server. Du kan bara inte. För små molnservrar kan de vara användbara beroende på vad du planerar att göra. cPanel begränsar beloppet per konton och varje konto kan ha en enda domän. Du kan se att Solo- och Admin-planerna är extremt begränsade.

De Proffs planen tillåter bara upp till 30 konton och kommer att tjäna alla användare som vill utöka sin verksamhet men Premier-planen är där saker börjar gå söderut. De Premiärminister plan kostar $ 45 men utöver det har du en gräns på 100 konton. När den gränsen uppnåtts måste du betala 0,20 $ för varje nytt konto. Om du planerar att använda en stor server med kunder betalar du kanske ett stort pris för det. Varje värdverksamhet med mer än 300 konton betalar ungefär $ 85 jämfört med $ 35.

Dessutom låter de mindre planerna inte vara värd för cPanel på en dedikerad server så att den vanliga användaren som bara vill ha 20 webbplatser på ett enda konto på sin egen dedikerade server kommer att betala det fulla priset på $ 45 för att kunna att använda den. Definitivt inte en bra affärssed.

Det grundläggande

Att lägga undan en monsteraktig ny licensmodell har cPanel mycket att erbjuda. Jag börjar med grunderna.

Kontrollpanelen är indelad i WHM och cPanel användarkontrollpanel. För den här artikeln kommer jag att fokusera uteslutande på cPanel-klientdelen eftersom det är den del du kommer att använda mest. Jag kunde utforska backend WHM och jämföra den med Plesk backend i en framtida artikel.

Kundpanelen är snygg och kan göras från mörk till ljus på nolltid. De viktigaste delarna för alla WordPress-installationer är File Manager, MultiPHP-hanteraren och PHPMyAdmin där du kommer att ladda upp / skapa din databas.

Filhanterare

Även om filhanteraren har renoverats med en ny stil, förblir den goda gamla filhanteraren vi alla älskar / hatar. Filhanteraren låter dig skapa mappar och filer, flytta dem, packa och packa upp filer och radera. De allra flesta åtgärder görs via musen, men det accepterar viss tangentbordsinmatning, till exempel raderingsknappen.

Att installera WordPress på cPanel är inte så enkelt om du saknar Softaculous Installer, som är ett plugin från tredje part som kan installeras på cPanel för att underlätta installationens smärta. Eftersom detta inte är en del av cPanel kommer jag inte att granska ett sådant plugin. Att skapa en ny WordPress-installation innebär att du måste ladda upp zip-filen manuellt för WordPress och packa upp den på din nya domän under mappen public_html som kommer att vara den som är synlig på webben.

Att redigera filer är enkelt med File Manager och gör att du kan se filer med färgkodade också, beroende på vilken filtyp du väljer på toppmenyn..

DNS

Zone Editor låter dig skapa, ändra och ta bort DNS-poster på cPanel. Även om det är lätt att använda, är det inte så intuitivt om du är van vid att lägga till poster till DNS.

Du måste använda den här metoden för att lägga till en A-post för din webbplats om du behöver eller lägga till CNAME-poster för att validera domänen om du vill använda SMTP-tjänster från tredje part till exempel.

mysql

Med Mysql-databaser kan du skapa, ändra och ta bort en databas. Processen är tillräckligt enkel men tillåter inte att du laddar upp en databasbackup när du är klar att skapa den, något du måste göra om du planerar att ladda upp en färdig webbplats till cPanel.

Processen låter dig skapa databasen, skapa användaren och sedan tilldela databasen till användaren. Hela processen är rakt fram för nybörjan men inte så cool för experten.

Importera en databas är platsen där cPanel visar att det är fula ansikte där är ingen importör alls! Du måste använda den gamla gamla phpMyAdmin för att importera databasen som inte kommer att använda flertrådar alls, vilket innebär att stor databasimport kan vara ett problem med cPanel eftersom processen kan vara riktigt långsam och ta tid att slutföra.

E-post

E-postkontonets del av cPanel är den bästa delen. Inställningen är superlätt att följa och gör att du enkelt kan skapa konton. Varje konto kan hanteras från Kolla mejl -knappen och du kan till och med välja den webbmailtjänst du vill använda. De Anslut enheter i princip berättar du hur du ställer in cPanel-parametrarna på enheten, beroende på vilken typ av enhet du planerar att använda.

WordPress

cPanel har nu möjlighet att automatiskt installera WordPress genom att installera tredje partens cPanel-modul för WordPress. I flera år var det enda alternativet som finns tillgängligt Softaculous Apps-installationsprogram.

Installationsprogrammet låter dig nästan göra en 1-klickinstallation av WordPress, nästan eftersom du fortfarande måste konfigurera några inställningar för att starta en installation.

CPanel WordPress-verktyget hittas under Site Software och låter dig installera WordPress enkelt men med begränsade kontroller över din webbplats. Softaculous tredje parts modul är fortfarande bättre.

Mer grejer

cPanel har vissa extra funktioner. Panelen låter dig styra bandbredd, kontrollera om Raw Access har en metrisk redigerare, IP-blockerare och SSH-åtkomst (beroende på aktivering för det kontot). Panelen är tillgänglig på flera språk utan begränsningar för val och kan installera SSL-certifikat automatiskt genom att använda cPanel Comodo automatisk certifikat. När du skapar en ny domän kommer cPanel att utfärda ett certifikat för det. Du kan ändra detta beteende i WHM men jag antar att ingen kommer att vilja beröra detta eftersom det i princip är gratis SSL för alla. Att använda Let’s Encrypt stöds också men ställs inte in som standard.

domäner

Att skapa ett underdomän på cPanel är lika enkelt som att klicka på en knapp.

Det kräver ingen annan konfiguration. Du kan också använda den här modulen för att konfigurera en omdirigering för det underdomänet.

Säkerhetskopiering

Backupguiden fungerar som förväntat och låter dig skapa en säkerhetskopia för hela kontot.

Säkerhetskopieringslösningen på cPanel har flera begränsningar. Trots att inkrementella säkerhetskopior nu stöds, kan du inte ställa in en säkerhetskopia för domänfilerna, databasen och posten separat, du måste skapa en fullständig säkerhetskopia för att kunna återställa den senare. Du kan ladda ner separata säkerhetskopior av hemkatalogen och databasen men gör det inte att du kan återställa säkerhetskopian senare. Det finns inte heller något sätt att importera specifika säkerhetskopior från själva servern, endast de fullständiga säkerhetskopiorna för kontot finns tillgängliga för att återställa direkt.

Multi PHP

Du kan välja mellan en mängd olika PHP-versioner från själva kontrollpanelen, omkopplaren ska bara ta några sekunder och görs genom konfiguration i .htaccess för hemmappen..

cPanel stöder upp till PHP 7.3 och ner till PHP 5.6, även om PHP 5.6 nu är avskrivet.

Prestanda

Trots att cPanel har genomgått flera uppdateringar under produktens livslängd. Företaget vägrar fortfarande att implementera nginx på rätt sätt. Den tidiga alfa är redo att testa men ingenstans nära nivån andra kontrollpaneler är just nu. Detta betyder att även om cPanel är lätt att använda, har massor av alternativ och är välkänt kommer prestandan inte att bli bra jämfört med andra paneler som använder nginx. Om du vill veta varför nginx är så bra för WordPress bör du läsa min andra artikel här.

Även om cPanel har planer för nginx, är företaget inte förtjust i den webbservern och det tidiga stödet gör det omöjligt att rekommendera just nu. Detta lämnar cPanel endast för att använda Apache. Det finns ingen optimering som kan göra att en cPanel-server kör Apache bättre än en annan server som kör en annan kontrollpanel med native nginx. Du måste ta hänsyn till det innan du går på cPanel. För få domäner kan detta inte vara ett problem men för mycket trånga webbplatser med många besök kan detta vara en avgörande faktor.

Inpackning av cPanel

Vi har en kontrollpanel som är riktigt enkel att använda och alla vet det. Det gör att du kan justera alla värdegenskaper utan problem, har ett användbart backup-system med begränsningar och gör att du kan växla mellan PHP-versionen utan problem. De negativa punkterna kretsar kring bristen på nginx-stöd, en riktig importör för databaser (tvingar dig att importera databaser direkt från phpMyAdmin vilket är oförlåtligt enligt dagens standarder) bristen på en polerad WordPress-chef, ingen enkel kloning eller iscensättning heller och en licensmodell det har blivit sämre när det gäller branschen.

Plesk för WordPress

Plesk var den direkta tävlingen för cPanel förrän för ett par månader sedan. Jag säger detta eftersom ägaren till Plesk, Oakley Capital köpte cPanel. Detta innebär att båda kontrollpanelerna nu ägs av samma företag. Så även om de är direkta konkurrenter, kan de vara inställda på att erbjuda olika alternativ så att de inte slåss mot varandra. Detta är inte heller några goda nyheter eftersom den senaste prissättningsmodellen mycket väl kan betyda att den också kommer till Plesk nästa, vilket kan vara en katastrof för oss.

Plesk hade en viss motreaktion förra året när de beslutade att ändra prismodellen och ta ut mer för varje licensiering men jämför den nu med cPanel, det är ett mycket bättre alternativ. Fingrar korsade gör de inte en ny licensändring för att härma vad de gjorde med cPanel.

Prissättning

Plesk erbjuder en startpunkt i webbadministrationsutgåvan för upp till tio domäner där cPanel erbjuder ett enda konto med en enda domän. Bara från början kan du se att Plesk erbjuder så mycket mer. Web Pro Edition ligger precis framför Solo-kontot på cPanel. Så du har i princip 30 fullständiga domäner med obegränsade underdomäner för samma pris som du bara får ett enda konto / domän på cPanel-soloplanen. Löjlig!

Web Pro Edition höjer domängränsen till 30. Men detta är fortfarande ett lågt belopp för en strömanvändare, även utan kontobegränsning. Plesk räknar inte underdomäner mot domängränsen och du kan ha så många du vill. Alla planer kan användas på en dedikerad server fastän. Så du behöver inte köpa Web Host Edition för att kunna installera kontrollpanelen på din egen dedikerade server. Obs – detta är något du inte kan göra med cPanel som tvingar dig att köpa Premier-licensen. Web Host Edition är ännu kraftfullare. Det är samma pris som Premier-licensen på cPanel. Skillnaden här är att istället för att begränsa kontona till 100 har du inga begränsningar för konton eller domäner.

Alla Plesk-planer har WordPress Toolkit som i grunden är godsend till alla WordPress-chefer (vänta medan jag visar varför senare).

Det grundläggande

Plesk är annorlunda än cPanel och i vissa aspekter mycket lättare att hantera. Gränssnittet har två olika vyer: värdvisningen och kraftanvändarvyn. I värdvy, den du för närvarande ser är menyn uppdelad i tjänsteplaner / prenumerationer, kunder och domäner. I Power User View, det som är idealiskt för de flesta användare som inte är värdföretag, du kommer bara att se Domäner, databaser och File Manager tillsammans med konfigurationspanelen (Service Management). Båda vyerna låter dig styra allt från ett enda gränssnitt. Detta i motsats till cPanel som delar vyer med WHM (rotkontroll) vs cPanel-vy (kund).

Huvudfönstret visar också Utgående postkontroll, kunder, prenumerationer och serviceplaner. I strömanvändarläge visar den mängden domäner, e-post och så vidare.

Domänvyn är identisk i båda lägena och är tillgänglig från den enda kontrollpanelens ingångspunkt. Om du är kund kan du också se den här vyn för dina domäner. Detta liknar återförsäljarläget på cPanel. Men Plesk är mycket bekvämare, vilket tillåter flera domäner på varje konto. Medan cPanel inte och kräver att du definierar det kontot som återförsäljare.

Prenumerationsmenyn visar i detalj egenskaperna för din domän med allt på plats i ett enda kompakt fönster. Informationen är stramare och bättre organiserad än cPanel.

Huvudfönstret låter dig styra allt från PHP-versionen, loggarna, FTP-åtkomst, E-postinställningar, File Manager, certifikat som tillhandahålls av Let’s Encrypt, avancerad konfiguration (ingår nginx), omskrivningsregler och DNS, bland andra. Allt är här, bättre distribuerat, tätare och med bättre layout än på cPanel där allt är blandat.

Filhanterare

Filhanteraren är verkligen lysande. Det fungerar inte bara exakt på samma sätt som cPanel, det är snabbare, tar mindre webbläsares resurser, kan redigera riktigt stora filer utan problem och låter dig packa, packa upp och ladda upp filer. Den enda punkten där cPanel är bättre är att ladda upp filen. Plesk tenderar att vara långsammare och tillåter inte stora filuppladdningar, där du på cPanel kan ställa in den till praktiskt taget ingen gräns.

Filredigeringen är verkligen kraftfull och kompakt. Det förekommer i samma fönster och katalog / filstrukturen visas i rubriken.

DNS

Med Plesk kan du lägga till DNS-poster med lätthet. Den har inte den typiska cPanel-redigeringen. Varje post redigeras separat var på cPanel du kan redigera efter grupp (en punkt för cPanel). Redigeringen är också enklare. Du behöver inte lägga till den sista punkten eller ta hand om hur du publicerar texten eftersom DNS-redigeraren vanligtvis fixar eventuell inkonsekvens innan du uppdaterar posten.

WordPress Toolkit

En av de starkaste punkterna till förmån för Plesk är den härliga WordPress-verktygssatsen. Verktyget är helt enkelt lysande. Det låter dig snabbt skapa en WordPress-installation, ändra lösenord, ta bort en installation, söka efter befintlig WordPress-installation för att lägga till dem i systemet, klona, ​​kopiera och göra iscensättning med ett enda klick!

Med WordPress Toolkit kan du också hantera säkerhet, med en uppsättning kryssrutor som du kan aktivera / inaktivera. Du kan också snabbt aktivera underhållsläge, indexering av sökmotorer, felsökningsläge och aktivera lösenordsskydd, allt med ett enda klick. Om du installerade Plesk med nativ nginx som webbserver kan du också aktivera cache för nginx. Detta ger en otrolig ökning av prestanda inte bara på din webbplats utan till din server med en enda växling.

Förmågan att klona och kopiera och installera iscensättning är viktigast Det är en av de starkaste punkterna mot att använda Plesk istället för cPanel. Saken slutar inte heller där. Du har möjlighet att lägga till plugins och teman och du kan till och med konfigurera “paket” som en uppsättning plugins och en uppsättning teman för enkel installation med ett klick för en ny webbplats.

Avancerade alternativ

För dem som är på strömanvändarsidan har Plesk några fantastiska alternativ för att optimera din webbplats. Redan från början kan du installera Apache och nginx tillsammans, de kan användas i ett antal kombinationer. Till exempel: Apache som webbserver, Apache som webbserver med nginx som proxy, nginx som webbserver och även nginx som webbserver med nginx-cache. Cool rätt?

Det ursprungliga nginx-läget kan enkelt aktiveras för en webbplats genom att helt enkelt inaktivera Proxy-läget, vilket stänger av Apache och sedan använder PHP-FPM med Nginx. Detta kan inte uppnås med cPanel än. Du kan också aktivera cache-cache för nginx och skriva in eventuella extra nginxregler i de ytterligare nginx-direktiven. De tillämpas så snart du klickar på knappen Apply.

SSL-kontroll

Certifikat hanteras genom Let’s Encrypt i samarbete med Plesk. Du kan inte bara utfärda obegränsade certifikat för dina domäner, du kan också utfärda ett jokerteckencertifikat för din huvuddomän. Jag föredrar Plesk-sättet att hantera certifikat eftersom du kan kontrollera processen, i motsats till cPanel som automatiskt utfärdar certifikat. På cPanel kan du inaktivera processen men inte kontrollera den själv. Förnyelsedelen görs automatiskt men du kan också tvinga fram en förnyelse, vilket är bra för alla strömanvändare.

Multi PHP

Multi PHP-knappen låter dig styra den version av PHP du vill att din webbplats ska köras på. Processen utförs internt utan användning av .htaccess eftersom vi använder nginx i det här exemplet. Det tar fem sekunder att slutföra och alla applikationer hanteras av FPM.

Den nya versionen 7.3 är också tillgänglig och kan installeras från paketuppgraderingsmenyn på Plesk.

post

Menyn för e-post är tillräckligt enkel, gör att du kan skapa ett nytt e-postmeddelande, hantera vidare och konfigurera den utgående e-postkontrollen. Du kan också kontrollera din webbmail från den här menyn.

Prestanda

Plesk kommer med en processlista inkluderad som låter dig övervaka processen i realtid. Detta liknar vad WHM har men mycket lättare att konsultera eftersom det inte ser ut som en Linux-textsida som på cPanel. Att ha samma panel enhetlig betyder också att du i kraftanvändarläget har rätt att kontrollera allt detta i samma gränssnitt. En stor bonus! På cPanel måste du gå tillbaka till WHM om du hanterade din webbplats på cPanel i domänvyn.

Säkerhetskopiering

Plesk-reservkontrollen är mycket överlägsen den i cPanel. Du får skapa fullständiga säkerhetskopior, inkrementella säkerhetskopior, lägga till externa lagringstjänster som Dropbox, Google Drive eller en FTP-server. De grundläggande alternativen är gratis, till exempel kan du lägga till Google Drive-tillägget och konfigurera det för att skapa dina säkerhetskopior direkt på Google Drive.

Men schemaläggningsfunktionaliteten kräver en extra månatlig prenumerationslicens. Mässan är rättvis. Den lokala säkerhetskopian och FTP-säkerhetskopian är gratis och du kan till och med schemalägga specifika tider för en säkerhetskopia. Den intressanta delen är att återställningsprocessen tillåter dig att återställa specifika delar, till exempel endast domänfiler, bara e-postmeddelanden eller till och med bara databasen eller på en gång där du bara kan göra en fullständig återställning på cPanel. Detta är särskilt användbart.

Prestanda

Som jag har förklarat tidigare, Med Plesk kan du använda nginx som huvudserver medan cPanel inte kommer. Detta i sig ger Plesk fördelen i förhållande till ren prestanda. Inte bara det, med den nuvarande versionen kan du också aktivera och anpassa cache-cache för nginx. Vilken som helst kan förbättra din webbplatsprestanda även utan att använda någon WordPress-caching alls. Detta satte Plesk ovanför cPanel-prestanda. Dessutom är det en strömanvändares dröm eftersom det låter dig konfigurera alla dessa parametrar utan att ens behöva logga in på Linux root-användaren.

Packa upp Plesk

Plesk är helt klart en lysande produkt. Det låter dig ha så många domäner som du vill, inte begränsat av kontot och inte behöva ange en användare som återförsäljare. Detta gör Plesk till ett mycket lättare att hantera system. Speciellt om du vill hantera flera domäner samtidigt var på cPanel måste du göra det av cPanel-kund och cPanel WHM vilket verkligen är en smärta.

Plesk innehåller också WordPress Toolkit. Detta är en av de bästa sakerna jag har sett i en kontrollpanel. Det är så mycket framför cPanel på nästan alla sätt att jag bara inte kan motivera kostnaden för cPanel nu. För alla strömanvändare är valet verkligen ett hjärntyg. Du har mycket bättre kontroll över WordPress, alternativ för direkt klon / kopia / iscensättning, förmåga att aktivera Apache eller Nginx som en webbserver, blanda den med nginx som proxy eller till och med nginx-cache och allt detta medan du använder en centraliserad kontrollpanel.

Vyerna om värd och kraft är fantastiska att anpassa panelen till dina behov också. Backup-alternativen är också överlägsna, med möjligheten att skapa schemalagda säkerhetskopior till lokala och FTP och till och med externa tjänster (som Amazon, Google Drive och Dropbox) som din backup-följeslagare. Du kan också återställa specifika objekt som domänfiler, e-postmeddelanden eller bara databasen. Vilket i sig är bra om du har ett pluginproblem eller misslyckades uppdatering.

På den negativa sidan finns det inte mycket att prata om. Licensieringen var ett problem före den nya cPanel-licensen men är för närvarande inte ett problem.

Är cPanel eller Plesk Better?

Efter att ha varit i värdverksamheten i flera år nu och efter att jag har provat varje kontrollpanel finns det för mig valet klart. Plesk erbjuder samma saker som cPanel gör men bättre. Varje aspekt är bättre. Bättre gränssnitt, bättre layout, bättre hantering av domäner, mycket förbättrat säkerhetssystem, ett riktigt kraftfullt verktyg som WordPress Toolkit och förmågan att ha Apache och nginx eller till och med nginx ensam som din huvudsakliga webbserver. Det enda cPanel har att erbjuda just nu är det bekanta utseendet. För mig är allt annat bättre på Plesk.

Om du också överväger licensieringsmodellen blir hela debatten en viktig punkt. Plesk erbjuder mer för samma pris. Om du fortfarande är på cPanelsidan vet du att du betalar för varumärkesigenkänningen. Men i skrivande stund är Plesk den bättre produkten nu. Om du planerar att vara värd för dina egna WordPress-webbplatser och vill ha den bästa panelen där ute, kommer Plesk säkert att bli din nya bästa vän.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me