Dilemmaet mellan “Pretty” och användarvänligt: ​​Hur man väljer det perfekta WordPress-temat

De dagar då det var tillräckligt med att ha ett vackert tema räknades ut för att sticka ut i webbjungeln är numrerade. Den massiva tillväxten av WordPress, med massor av nya, begåvade utvecklare som skapar massor av snygga teman som gör det möjligt för även de mest design analfabeter av oss att skapa en vacker webbplats utan en massiv budget, och utan att behöva spendera otaliga timmar på att lära design, såg till av det.

För att göra intryck måste temat i dag inte bara vara lätt på ögonen, utan också intuitivt att använda. Den goda nyheten är att det inte behöver vara en avvägning. I många fall komplimangerar användarvänligheten helt enkelt ett redan vackert tema och gör att du besöker din webbplats till en komplett glädje på alla nivåer.

Men när du tänker på användarvänlighet är det lätt att tänka att det är något komplicerat och dyra reserverat för större webbplatser, som Facebook och YouTube. Men det behöver inte vara så. Användarvänlighet kan betyda

Vad gör ett tema användarvänligt?

Till skillnad från vackerhet, huruvida ett tema är användarvänligt eller inte är inte något du bestämmer dig för ett infall baserat på din estetiska preferens (som kan vara annorlunda än din publik). Det är något du bestämmer genom att ha din (framtida) publik i åtanke.

Ett tema är användarvänligt om:

  • Det visar effektivt det innehåll som är viktigast / relevant för din publik.
  • Designen är ren och intuitiv.
  • Temastilen och bilderna är relevanta för din webbplats. (Eller omvänt är det neutralt nog att det tillåter innehållet att tala för sig själv.)

Det är också en bonus om temat har funktioner som stöder vad du vill göra med webbplatsen i framtiden. (Detta gör det möjligt att aktivera nya element utan betydande driftsstopp. Och naturligtvis kan all stillestånd alls vara en irritation för din dedikerade publik.) Enkelt uttryckt, om det hjälper dig att kommunicera vad du vill kommunicera mer effektivt, ett tema är användarvänlig.

Om du till exempel använder ett vanligt företagstema på din portföljwebbplats om du är en fotograf, kan det skicka fel meddelande. (Om inte dina huvudkunder naturligtvis är företagstyper som känner sig mest hemma när en webbplats som har leende människor i kostymer som bakgrundsbild, då skulle jag säga att du har rätt idé.) Ett ännu tydligare exempel är hur du bör förmodligen inte använda ett ideellt tema på din webbplats om erbjudanden om designervaror.

Men naturligtvis kan det vara mer subtilt än detta. I de flesta fall är det mycket mer subtilt. Till exempel finns det många portfölj teman där ute som ser bra ut. Av dessa skulle jag gå så långt som att säga Daisho, Yin & Yang och vårt eget eleganta gratis tema är alla fina exempel på minimala portföljtema (se själv nedan).

Daisho (hemsida-läge)

Daishoportfoliotheme

Yin Yang

yinandyangportfoliotheme

Elegant

elegantportfoliotheme

Vid första inspektionen är de liknande på många nivåer. Enkel, ren och vacker. Men de är inte utan deras avgörande skillnader. Yin & Yang möjliggör en tyngre prioritering av visuellt innehåll, optimalt att säga, en fotograf eller designer, men inte så optimal för en copywriter. Omvänt tillåter Daisho (i hemsida-läge) ett tyngre fokus på text, vilket gör den idealisk för en produkt eller tjänst som är svårare att representera rent genom visuals.

Det innehåll som bäst representerar vad du gör bör vara prioriterat. Oavsett om det är en video, en bildportfölj eller själva skrivandet. (Samma princip för bloggar och andra webbplatser.)

När det gäller hur rent och intuitivt ett tema är, kommer du att tvingas ringa en dom. Som en allmän tumregel vill du att det ska finnas några alternativ och distraktioner som kan ta uppmärksamheten från huvudfokus på din webbplats. Om du upptäcker att temat inbjuder dig att vidta de åtgärder du vill att en besökare ska göra … till exempel kolla in en portfölj eller läsa mer om en viss tjänst, kan du ha en keeper.

When in Doubt: Gå för ett enkelt och rent tema

Om du inte är helt säker på ämnet än, eller om du kanske tar webbplatsen i en av flera riktningar i framtiden, välj något rent, enkelt, neutralt. På så sätt kan du göra små eller till och med monumentala ändringar av ämnet och logotypen, men fortsätta använda samma tema. (Att göra “redesigns” otroligt smärtfritt.)

När jag säger enkelt hänvisar jag till designen, inte nödvändigtvis tematets funktioner. Åtminstone bör det optimeras för såväl mobil som internet, med tanke på den stora andelen mobilanvändare i dag. (Detta kallas vanligtvis vara lyhört. En term du vill vara ute efter.) Om du vill börja med en enkel blogg, men vill ha möjlighet att skapa en snygg tjänstesida i framtiden, genom att välja ett tema som stöder båda utanför fladdermallen kan du spara huvudvärk, några timmar, och eventuellt till och med en mängd kontanter, i framtiden.

Du kan till exempel gå med vår helt egen Total, som svarar, har en vacker blogglayout, liksom en sidbyggare för när du vill bygga de målsidorna.

Men du undrar kanske Varför ska du välja något enkelt. Du kanske har lagt märke till att det finns något av en minimalistisk boom i dessa dagar när det gäller webbdesign. Logotyper blir förenklade. 3D-objekt och knappar vänder platt igen. Stora varumärken implementerar webbdesign som ignorerar konstnärliga lösningar och snygga animationer och fokuserar istället på enkelhet och användbarhet.

Kanske beror det på att forskningen finns i, och det säger enklare = snyggare för majoriteten av människorna. Ju mer komplex en webbplats är, desto mindre attraktiv är den för slutanvändaren vid första besöket. (Det här betyder inte att människor inte kommer att svika på förändringen under en ny design.)

Dessutom kan du begränsa dig till enkla teman för att faktiskt välja ett av de hundratusentals som är lite lättare. Och tiden du sparar kan utnyttjas bättre (som att skapa innehåll för din fantastiska nya WordPress-webbplats).

Kontrollerar ditt valda tema?

Innan du äntligen bestämmer dig för att köpa (eller helt enkelt installera) ett tema är det några saker du bör kolla in innan du

  • Är det uppdaterat?
  • Erbjuder det aktivt stöd?
  • Är det felfritt?
  • Är det krångel att ta itu med?

Om du använder WordPress.org-katalogen eller Themeforest-marknaden kan du ta reda på de flesta av dessa saker och få ett bra grepp om de andra, extremt enkelt.

Är det uppdaterat?

Om ditt tema inte är aktuellt kan det ha säkerhetshål eller bristande kompatibilitet med den senaste versionen av WordPress. Det senare kommer att ge dig svårt att hitta kompatibla plugins (eller lämna dig med föråldrade versioner som har mindre funktionalitet eller till och med säkerhetsproblem). Den senaste temauppdateringen listas till höger under knappen “förhandsgranskning” i WordPress-katalogen.

dateupdatedwordpress

Och lite längre ner i höger sidofält på Themeforest.

dateupdated

Om du hittar det perfekta temat, och det bara råkar vara föråldrat, vad ska du göra? Det händer hela tiden. En utvecklare / designer kommer att skapa ett under-uppskattat mästerverk och kommer att sluta uppmärksamma det eftersom det bara inte är värt deras tid att fikla med det. Och vem kan skylla på dem? Det kan vara frestande att gå för ett tema som detta. Speciellt eftersom inte många andra webbplatser använder den.

Som en allmän tumregel är det en bra idé att hålla sig borta från gamla teman som inte har uppdaterats på länge. Först och främst kanske de inte fungerar alls med den senaste versionen av WordPress. Eller kanske bara några av de nyare funktionerna stöds inte. Men faktiskt är det värsta fallet att det fungerar, tills nästa uppdatering av WordPress gör det värdelöst, och du måste ta itu med att ändra teman på din aktiva webbplats, på toppen av att hitta en ny.

Men om du verkligen är kär i ett föråldrat tema kanske du argumenterar: “Varför inte använda en äldre version av WordPress som den fungerar med?” Och mitt svar skulle vara att bjuda in dig att google “WordPress bug fixes” och påminna er om att kompatibilitet med plugins också kan bli ett problem. Spara dig själv eventuell huvudvärk och håll dig borta.

Erbjuder det aktivt stöd?

För WordPress.Org kan du få en bra indikation från siffrorna på framsidan som visar hur många supportförfrågningar som besvaras, men det är inte alltid en mycket exakt skildring. Vissa av biljetterna kan vara dubbletter, eller ett problem på grund av installationen och inte själva temat, eller hotförfattaren kanske bara glömmer att markera det som löst efter att ha fått hjälp.

På Themeforest bör du kontrollera kommentarerna och också vara på jakt efter omnämnanden om stöd i brödtexten. På försäljningssidan för till exempel Yin & Yang nämns det faktiskt ett dedikerat supportforum i slutet av kopian.

Är det felfritt?

I teorin bör teman i WordPress.org-katalogen och Themeforest-marknaden vara bugfria, eftersom temakoden granskas innan inkludering är tillåten. Men i praktiken finns det några undantag på grund av den mänskliga kapaciteten för fel (särskilt när det gäller överarbetade människor som granskar kod)..

Ett sätt att få ett allmänt intryck av tematets integritet är att flitigt gå igenom kommentarer och recensioner och se om det finns ett direkt omnämnande av en oroande bugg som inte har lösts som ett resultat, du kan vara bättre på att undvika tema helt och hållet (Om det finns några omnämnanden av mindre buggar, och författaren svarar snabbt och implementerar korrigeringar, är detta vanligtvis ett bra tecken snarare än ett dåligt …).

Är det en besvär att hantera?

Medan kommentarerna / recensionerna är en källa för information igen, skulle jag rekommendera att du letar efter recensioner i full längd av människor som vet vad de gör. Det finns några orsaker till detta. Först och främst kan det vara svårt att bedöma någons tekniska kunskaper genom en kommentar / recension på en-tre meningar. Det säger inte något om förväntningarna de hade på sig. Vilket betyder att korta kommentarer av den här typen kan vara vilseledande. Om du bestämmer dig för att gå strikt efter kommentarer, eller om det inte finns några recensioner, måste du göra några bedömningsanrop om kommentarens tekniska läskunnighet, deras förväntningar och om det liknar din egen eller inte.

Om du nu oroar dig för om det är värt att spendera så mycket ansträngning på ett tema, överväga detta, hur din webbplats ser ut är faktiskt viktigare för alla första intryck än det faktiska innehållet. Och också, desto mer flitigt du går igenom det här, desto mindre behöver du oroa dig för det, och desto mer kommer du att kunna hålla fokus på att skriva, designa eller fotografera. Om du behöver lite inspiration kan du se några av våra temainbefalningar här.