Hur man skapar länkar på din WordPress-blogg för ökat engagemang

skapa länkar för engagemang

När folk träffar din blogg gör de i allmänhet en av två åtgärder:

  1. Studsa rakt av
  2. Börja läsa

Idag vill jag fokusera på den andra åtgärden eftersom någon som börjar att läsa är i början av en resa som du bör ta kontroll över. En besökare som läser en del text på din webbplats erbjuder inte i sig något av värde – nyckeln är att dra nytta av det första engagemanget och i slutändan få besökaren att utföra den primära önskade åtgärden du önskar.

Det finns många faktorer (som design och kopiering) som spelar in för att avgöra hur engagerade dina besökare är och hur troligt att de kommer att konvertera. Men en oerhört inflytelserik men sällan diskuterad faktor är den enkla hyperlänken. Verkligheten är att länkar är utomordentligt kraftfulla verktyg och att ignorera bästa praxis för att skapa dem kan resultera i att din blogg fungerar som en sikt, där varje hål representerar en länk.

I det här inlägget vill jag hjälpa dig att shore upp många av dessa hål. Genom att följa och implementera rådgivningen nedan ser du sannolikt förbättrade engagemangsgrader och konverteringar över tid, och ur en mindre konkret synvinkel kommer du också att förbättra besökarnas upplevelse drastiskt.

Hur du formaterar dina länkar

Låt oss börja med de absoluta grunderna. Varje länk på din webbplats ska vara tydligt representerad som en länk – dvs den bör tydligt skiljas från annan text på sidan och det bör vara uppenbart att det är en länk.

Tillbaka på 1990-talet var en länk typiskt blå och betonade som denna. Människor vände sig till en länk som såg ut på ett visst sätt och så skulle de bli förvirrade om de konfronterades av understruket text i samma färg som karaktärstexten eller text som var en annan färg men var inte understrukna.

Även om den understrukna blå texten fortfarande är allestädes närvarande i våra sinnen som en länk, är dessa länkar hyperlänkar som inte understryks i dag vanliga och helt acceptabla. Du bör dock fortfarande se till att dina länkar tydligt sticker ut. Lämna inte användaren någon förvirring om vad som är eller inte är en länk vid någon punkt på din webbplats. Och även om de understrukna länkarna inte är så utbredda idag, är det klokt att inte understryka någon text på din webbplats som en allmän regel om det inte är en länk. De flesta människor associerar fortfarande understruket text på webben med hyperlänkar och som sådan bör det endast reserveras för hyperlänkar. Om du vill betona text, använd fetstil för att markera nyckelfraser (t.ex. detta är verkligen viktigt) och kursiv för att föreslå böjning i vokaliseringen av ett ord (t.ex. jag verkligen vill att du ska läsa detta).

Förankringstext

För dig som inte vet är förankringstexten helt enkelt orden som används i en länk, den vanligaste är “klicka här”. Förankringstext är oerhört viktigt av ett antal skäl (WordPress sökmotoroptimering är ett uppenbart exempel) men i det här inlägget vill jag fokusera på användbarhet, vilket innebär att jag i princip menar den enkla att någon kan förstå vad en länk leder till innan de klickar på den.

Internetanvändare är för det mesta ganska kunniga idag och behöver som sådan inte händerna hålla på samma sätt som de gjorde för 10-15 år sedan. Det är inte längre nödvändigt att förorda varje länk med “klicka här” förankringstext – istället är det mycket mer användbart för besökaren att vara beskrivande och mycket bättre för “flödet” av text att integrera länkar intuitivt. Tänk till exempel på följande två ankartexter:

  1. Klicka här om du vill veta mer om våra produkter.
  2. Läs mer om våra produkter.

Den andra förankringstexten sticker ut mer, är lättare att förstå och lättare att klicka på. I ett nötskal är det mycket överlägset alternativet ”klicka här”. Du bör alltid sträva efter att inkludera innehållsförankrad text på din blogg.

När det gäller presentationen ser det snyggare ut att utesluta skiljetecken från ankartexten. Dessutom är det viktigt att du förblir konsekvent på det sätt som du utesluter skiljetecken från förankringstext, eftersom detta gör användarupplevelsen mer förutsägbar och mer behaglig.

Titeltext

Det finns i huvudsak två element som beskriver en länk och hjälper användare att besluta om de ska klicka på den eller inte. Den första (och viktigaste) är ankartexten men man bör inte ignorera värdet på titeltexten.

I de flesta stationära webbläsare är längtiteltext den lilla popuptexten som visas när du håller muspekaren över en länk (för vilken titeltext har definierats):

Länk titeltext

Om förankringstexten ger sammanhang ger titeltexten förtydligande. Exemplet ovan är perfekt – förankringstexten och den omgivande kroppstexten får oss att tro att länken leder till något som hänför sig till (a) Jakob Nielsen och (b) hans rykte som ”kungen av användbarhet”, och titeltexten klargör att länken leder till en biografi som finns på en specifik webbplats. Det hade inte varit praktiskt att ta med titeltexten som ankartekst men den fungerar som användbar ytterligare information.

Så använd titeltexten när det är lämpligt. Du behöver inte alltid använda titeltext – till exempel i en situation där det helt klart framgår av ankartexten där länken kommer att leda. Här är två vanliga exempel på just det:

I mitt senaste inlägg på WPExplorer, “The Periodic Table of WordPress Plugins (and My Top 5)”, listade jag mina 5 bästa plugins av de 108 mest nedladdade på WordPress.org.

Den första länkens förankringstext innehåller rubriken på inlägget som länkas till. Den andra länkens ankartext ger namnet på webbplatsen som den länkar till. I båda fallen finns det ingen verklig fördel med att upprepa ankartexten som titeltext eller inkludera vad som troligen skulle vara överflödig information som titeltext.

Om du vill ha ytterligare exempel på effektiv användning av titeltexten, håll bara muspekaren över länkarna i det här inlägget. Vissa har ingen titeltext (och det borde vara uppenbart varför), medan andra gör det.

Öppna Windows i nya flikar (eller inte)

När det gäller användbarhet på webben har jag funnit att frågan om att öppna länkar i nya flikar ofta är en stridighet. Efter att ha övervägt frågan i stor längd är min åsikt som följer: huruvida du ska öppna länkar i en ny flik är helt beroende av länken.

Låt mig förklara mitt synsätt genom att be dig överväga vilket värde det finns i en länk som öppnas i en ny flik. Om en länk öppnas i en ny flik förblir webbsidan som användaren ursprungligen var öppen och skärmen förblir på sin sista plats på sidan. Därför, om du har anledning att tro att någon kanske vill utforska en länk på din blogg men återvänder när de är färdiga med sin vidarekoppling, bör du öppna den länken i en ny flik.

På baksidan, om du har anledning att tro att en viss länk representerar en tydlig väg bort från den befintliga sidan, är det vettigt att den länken öppnas i samma flik.

För att ge dig exempel på vilka länkar som ska öppnas i befintliga eller nya flikar, låt oss ta en titt på exemplet på titeltexten som jag använde ovan:

I mitt senaste inlägg på WPExplorer, “The Periodic Table of WordPress Plugins (and My Top 5)”, listade jag mina 5 bästa plugins av de 108 mest nedladdade på WordPress.org.

Båda dessa länkar öppnas i nya flikar. Varför? Eftersom de båda representerar tillfällig avledning från det här inlägget – länkar som du kan välja att utforska innan du återvänder för att läsa resten av detta inlägg. Du kan på liknande sätt välja att inte utforska dem alls. Hursomhelst öppnar de i nya flikar så att du lätt kan återvända till det här inlägget när du är redo att göra det.

Titta nu på följande bild:

Tidigare inlägg Länk Skärmdump

Detta är en skärmdump av botten av ett nytt WPExplorer-inlägg, i slutet av kommentarsavsnittet. Länken längst ner till höger på sidan ska öppnas i den befintliga fliken. Varför? Eftersom användaren har nått slutet av sidan och som sådan troligen har smält innehållet i det befintliga inlägget och är redo att gå vidare. Detta är bara ett exempel – länkar som bör öppnas i den befintliga fliken kan faktiskt vara på vilken plats som helst på en webbplats. Andra länkar som ska öppnas i befintliga flikar inkluderar navigeringselement (en toppnavigeringsfält eller kategorilista osv) och Calls to Action (som ett prenumerationsruta för ett nyhetsbrev).

Ett populärt argument mot detta tillvägagångssätt är att valet om att öppna i en ny flik ska lämnas åt användaren. I en idealvärld som skulle vara fallet, men det finns två skäl till varför det inte är:

  1. Inte alla användare är tillräckligt kunniga för att öppna länkar i nya flikar när det är lämpligt för dem att göra det.
  2. Även den savviest användaren kan felaktigt öppna en länk i en befintlig flik när det hade varit bättre för dem att ha öppnat den i en ny flik.

Det är nästan allt jag har att säga om ämnet för länkar – om du implementerar ovanstående riktlinjer på din blogg är jag övertygad om att du kommer att se ett hopp i populära engagemangsmetriker som tid på webbplatsen, avvisningsfrekvens och genomsnittliga åtgärder per besökare. Inte bara det utan besökare på din webbplats kommer att ha ett mycket mer intuitivt användargränssnitt i form av tydligt märkta och beskrivna länkar som riktar dem på lämpligt sätt.

Nyckeln är att alltid ha besökaren i åtanke – att göra upplevelsen av att surfa på din webbplats till en glädje bör alltid vara högsta prioritet. Ta inte genvägar som att öppna alla länkar blindt i nya flikar eller rusa det sätt du formaterar länkar – arbeta för att hjälpa användaren (snarare än att frustrera dem) och du kommer att skörda fördelarna.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me