Snabb och enkel Google Analytics för WordPress

En snabbguide till Google Analytics för WordPress

Att starta en ny blogg kan vara tufft, särskilt eftersom det är allt, ny, nytt. En viktig del i att göra framsteg efter att du startat är att kunna spåra och övervaka dina framsteg med hjälp av mätbara faktorer som trafik och publikmätningar.

Visst har du hört den gamla tiden säga “du kan inte veta vart du ska förrän du vet var du har varit.”Det är sant hela livet och under många omständigheter, men det gäller särskilt WordPress-trafik. Du måste hålla reda på din statistik, se vad du gör rätt (eller fel) din webbplatstrafik och sedan göra justeringar för att öka trafiken.

Varför du bör spåra din webbplats statistik

Analytics är ett bra sätt att se WHO besöker din webbplats, när de besöker under dagen (eller natten) och var i världen kommer de från. Detta är en viktig resurs så att du verkligen kan optimera ditt innehåll genom att skapa relevanta och riktade artiklar för din publik att släppas på absolut bästa tid.

Ett annat viktigt skäl att använda analytics är att se Vad dina besökare gör på din webbplats och på vilket sätt ditt innehåll fungerar. Analytics gör det möjligt för dig att se vilka artiklar som får flest visningar, hur länge dina läsare stannar kvar på dem, om / vilka länkar de klickar på och den relaterade avvisningsfrekvensen (besökare som lämnar utan att läsa). Detta är viktiga verktyg så att du kan skapa bättre innehåll som din publik kommer att svara på.

Varför använda Google Analytics?

Ett av de vanligaste sätten att mäta och hålla koll på trafiken är med Google Analytics. Det är meningsfullt – Google är sökmotorn # 1 så naturligtvis har de det ultimata verktyget för att hjälpa användare att optimera sina SEO-metoder. Det är också en helt gratis webbanalystjänst som du kan använda för att spåra och tolka din webbplats trafik. Med det här verktyget kan du göra det upptäck fakta och trender relaterad till din webbplats som kan hjälpa dig att bättre förstå dess prestanda.

Det finns ett antal fördelar med att använda Google Analytics, även om det främst är ett viktigt verktyg för att fastställa hur besökare använder din webbplats. Som sådan kan du bättre analysera ditt innehålls prestanda och också märka trender som en hög avvisningsfrekvens.

Vad du kan göra med Google Analytics

Google Analytics är en enda butik för alla saker som är trafikrelaterade och publikrelaterade. Med det här verktyget kan du samla in data om dina trafikkällor, enheter, händelser och mer. Dessutom finns det många rapporteringsverktyg som hjälper dig att se data i ett lättförståeligt format som grafer, procenttal, kartor och tidslinjer. På det här sättet kan du snabbt se vilka inlägg som presterar, var huvuddelen av dina läsare kommer från eller till och med hur en kund går från din hemsida till ett slutfört köp.

Det finns massor av fantastiska funktioner och rapporter, för många att gå över just nu. Men du kan lära dig mer om Google Analytics genom att besöka deras funktioner sida och gräva sedan hur man använder dem via sina gratis Analytics Academy-onlinekurser.

Hur du registrerar dig för Google Analytics?

Google Analytics SIgnup

Att registrera dig för Google Analytics är snabbt, enkelt och gratis. Du behöver bara några saker innan du kan registrera dig:

  1. Ett gratis Google-konto som du kan använda för din analys
  2. En Google Analytics-plugin ELLER åtkomst till din WordPress-webbplats via FTP ELLER ett kompatibelt tema (som Total)

Det första steget är att Klicka på knappen för att registrera dig. Se till att det nya kontoalternativet för “webbplats” är valt. Lägg sedan till ett kontonamn, webbplatsens namn, URL och din bransch / tidszoninfo. Klicka sedan på den blå knappen för att få ditt spårnings-ID.

Därefter får du en spårningskod för din webbplats. Kopiera din kod att klistra in i ditt föredragna Google Analytics-plugin (som en av de som vi delar nedan).

Om du hellre inte vill använda ett plugin som är helt bra – vissa teman som Total WordPress-temat innehåller inbyggt Google Analytics-stöd. Till exempel har Total ett anpassat åtgärdsfält där du kan klistra in din kod direkt i WordPress-instrumentpanelen (du kan se mer information i dokumentationen). Eller om du har mer hand om (och vet vad du gör) kan du klistra in koden i dina features.php-filer med följande utdrag:


// Klistra in din Google Analytics-kod från steg 4 här

Det sista steget är att gå tillbaka till ditt Google Analytics-konto för att spara. Nu måste du bara vänta lite på att Google samlar in data från din webbplats så att du kan börja kolla din statistik och rapporter.

Bästa Google Analytics-plugins

Naturligtvis kan du logga in på ditt Google Analytics-konto och söka igenom alla många (många, många) rapporter, grafer och andra medföljande verktyg. För att göra det skulle du klistra in din spårningskod i ditt tema eller i dina WordPress-filer. Eller så kan du göra ditt liv mycket enklare genom att använda ett plugin. Följande plugins tar Google Analytics direkt till din WordPress-instrumentpanel.

Google Site Kit

Google Site Kit för WordPress

När det gäller Google Analytics kan du inte gå fel med det officiella Google Site Kit-insticksprogrammet. Med den kan du enkelt komma åt alla dina Google-verktyg från din WordPress-instrumentpanel, som inkluderar Analytics (tillsammans med Tag Manager, Search Console, PageSpeed ​​Insights och mer). Installera bara plugin, klicka på Anslut service för Analytics, logga in med ditt Google-konto och bekräfta att du gör det Tillåta Site Kit för att få åtkomst till din Analytics. Allt du behöver göra är att klicka på Konfigurera Analytics för att avsluta. Allt du normalt loggar in i Analytics för att visa visas bekvämt i din WordPress-instrumentpanel.

Om du vill lära dig mer har vi en fullständig guide för Google Site Kit som hjälper dig att få igång plugin-programmet på din WordPress-webbplats.

Google Analytics av ​​MonsterInsights

MonsterInsights Analytics för WordPress

Info & nedladdningVisa demonstrationen

Google Analytics av ​​MonsterInsights är en populär gratislösning för att integrera Google Analytics med din WordPress-installation. Lägg bara till din Google spårningskod och börja lära dig mer om din trafik! Det finns ytterligare alternativ för att spåra demografi, spela utgående länkar som sidvyer, anpassa spårning av interna länkar och mer. Plus för ännu fler funktioner (och support) kan du uppgradera till premium för att lägga till fler rapporter och spårning av e-handel.

Google Analytics Dashboard för WP

Google Analytics Dashboard för WP-plugin

Den kostnadsfria Google Analytics Dashboard för WP-plugin gör det möjligt för dig att visa viktiga analysmätningar direkt på din WordPress-instrumentbräda. Vissa rapporter inkluderar antalet besök, besökare och sidvisningar du får, dina avvisningsfrekvenser och många andra.

Naturligtvis är den största fördelen med att använda plugin möjligheten att se dina nyckelmätningar helt inom WordPress snarare än att logga in direkt i Google Analytics. Detta plugin innehåller olika alternativ så att du kan visa din Google-statistik i realtid från din instrumentpanel. Se många av Googles standardrapporter för dina besökare, sessioner, sidvisningar, avvisningsfrekvenser och mer. Det är snabbare och gör det möjligt för dig att finslipa de mätvärden som verkligen är viktiga för dig, snarare än att vada igenom en mängd andra (mindre viktiga) rapporter.

Hur du tolkar dina Google Analytics-rapporter

Att ha tillgång till dina analysrapporter är naturligtvis allt för ingenting om du inte vet hur du använder dem. Några av de viktigaste rapporterna du sannolikt vill se är:

  • Sidvisningar. En av de enklaste rapporterna som Google Analytics genererar, detta berättar helt enkelt hur många gånger en sida har visats. Med den här informationen kan du lära dig vad som är populärt på din webbplats och vad som kan göra med lite arbete. Naturligtvis berättar detta inte hela historien, och du kommer sannolikt att använda den tillsammans med andra rapporter.
  • TrafikkällorGoogle Analytics kan spåra var besökare kommer ifrån, både på webben och deras geografiska plats. Denna statistik kan vara nyckeln till att mäta effektiviteten i marknadsföringskampanjer.
  • Avvisningsfrekvens. Detta mäter hur många besökare som bläddrade till din hemsida och sedan omedelbart lämnade utan att interagera med den. En hög avvisningsfrekvens indikerar att människor inte håller sig fast för att se ditt innehåll (vilket är dåligt!). När du väl är medveten om detta kan du dock utforska varför det händer.

Det finns många andra rapporter att se i Google Analytics, och den här artikeln kan inte ens börja täcka dem alla! Du kommer sannolikt att vilja bedriva din egen forskning om vad som erbjuds och konsultera en praktisk Google Analytics-guide eller två på vägen.

Finns det ett alternativ att spåra webbplatsstatistik?

Du kanske inte vill gå igenom alla hoops för att installera Google Analytics, eller kanske du helt enkelt inte vill lita på tredje parts webbplatser. Inga problem – du kan fortfarande hålla reda på grundläggande statistik för webbplatstrafik på egen hand. Kolla in vår senaste Matomo Analytics-guide för att se hur du kan hålla reda på din statistik helt själv.


Google Analytics kan användas för att generera en mängd information om webbplatsens besökare och deras beteende. Att ha den här informationen kan hjälpa dig att bättre utvärdera hur din webbplats presterar och göra det möjligt för dig att sätta mer specifika webbplatsmål.

Har du några frågor om hur du integrerar Google Analytics med WordPress? Låt oss veta i kommentarerna nedan!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me