Vad är huvudlös handel och hur kan det gynna dig?

Vad är huvudlös handel och hur kan det gynna dig?

Att hantera kundens förväntningar i dagens digitala landskap kan vara ganska utmanande. Leadgenerering och skapande av innehåll är bara två av de dyrare artiklarna involverade, än mindre leverans av en spännande upplevelse. Med det i åtanke kanske du undrar om det finns ett mer effektivt sätt att hantera ditt innehåll och e-handelslösningar.

Lyckligtvis gör den huvudlösa affärsmetoden exakt det. Detta är ett sätt för dig att lägga till e-handelsfunktioner på din webbplats, samtidigt som du får ut det mesta av innehållet som driver din trafik. Dessutom har du bättre kontroll över hur komponenterna på din webbplats fungerar tillsammans.

I den här artikeln kommer vi att presentera dig för begreppet huvudlös handel. Sedan diskuterar vi alla fördelar och nackdelar och förklarar hur man kommer igång med ett huvudlöst system. Låt oss börja arbeta!

Förlora inte ditt huvud: Vad du ska veta om frikoppling

När vi talar om webbplatser och Content Management Systems (CMS) tenderar vi att hänvisa till två huvudkomponenter. Dessa är “främre” och “bakre” ändar på en webbplats. Den främre delen refererar till klientsidan, eller enklare, den del av webbplatsen dina kunder kommer att se och interagera med.

Baksidan är administrationssidan, där du kan ange innehåll och göra justeringar av design och funktionalitet:

WordPress Dashboard

Huvudlös handel involverar det som kallas ett “avkopplat” CMS. Detta innebär att du kopplar bort framsidan och baksidan av din webbplats. När du kopplar bort din handelslösning från ditt offentliga gränssnitt och går huvudlöst, frigör du dig i princip att utforska flera leveransalternativ i front-end. I slutändan kan detta hjälpa dig att uppnå en ny nivå av flexibilitet över hur och var ditt innehåll kommer att levereras och dina produkter kommer att finnas tillgängliga för köp.

I huvudsak kommer du att få ett back-end-gränssnitt som gör att du enkelt kan skapa och lägga till innehåll i en databas. Alla dina e-handelshanteringsfunktioner kan också hanteras separat.

Därför kan ditt innehåll hanteras nästan var som helst genom olika applikationsprogrammeringsgränssnitt (API: er). Detta gör det lättare att skapa en innehållskälla för leverans till många slutpunkter, inklusive enheter som tillhör de ständigt växande Internet of Things (IoT) -marknaden.

Varför överväga en huvudlös handelstrategi?

Det är viktigt att notera att inte alla kommer att ha nytta av att koppla från sina webbplatser. I vissa situationer kan detta emellertid vara en mycket värdefull metod. Du vill gå igenom alternativen och din e-handelsbehov innan du tar bort guillotinen.

Några av de element som du bör tänka på när du beslutar om huvudlös e-handel är rätt för dig inkluderar:

  • Innehåll: Webbplatser som är innehållstunga kan maximera leveransen av samma innehåll till flera slutpunkter utan att kopiera sina ansträngningar eller resurser.
  • Engagemang: Ett huvudlöst tillvägagångssätt kan öppna möjligheten att öka engagemanget genom artificiell intelligens (AI) och augmented reality (AR), utan en ny databas.
  • Upplevelse: Du kan skapa en tillfredsställande och sömlös kundupplevelse över en mängd enheter från en databas.

Att ta en huvudlös inställning till din webbplatshantering kan verkligen öppna upp nya möjligheter för din innehållsleverans och marknadsföring. Om du letar efter en mycket smidig och flexibel lösning kan en huvudlös arkitektur vara rätt för dig.

Dessutom, när det gäller e-handel, har ett huvudlöst system många fördelar. När du avkopplar din webbplatshantering, betyder det att ditt lager och produkthanteringssystem inte längre behöver kopplas till ditt CMS.

Med andra ord kan du använda din valda innehållsleveransplattform genom baksidan av din webbplats utan att oroa dig för hur det kommer att påverka affärsaspekterna. Genom API: er kan du leverera en shoppingupplevelse exakt hur du vill.

Potentiella nackdelar med huvudlös handel

Huvudlös handel kan dock inte vara för alla. Det är viktigt att notera några potentiella nackdelar till detta tillvägagångssätt. Om du till exempel letar efter en allt-i-ett-lösning med färre komponenter att underhålla, kan det hända att den här installationen inte passar dig.

Det finns några andra potentiella nackdelar att tänka på, inklusive:

  • Du kanske behöver mer resurser för att hantera ett huvudlöst system.
  • Om du är en ny CMS-användare kanske du inte har de tekniska färdigheter som krävs för att hantera ett huvudlöst system.
  • Ett avkopplat system kan ha flera användarändpunkter, vilket kan leda till ökade utvecklingskostnader.
  • Du kommer troligen inte ha tillgång till en direkt förhandsvisning av frontprodukten när du utvecklar den.
  • Det kan finnas fler potentiella frontändskärmar att hantera.

Som vi nämnde, om du letar efter en lösning utanför hyllan och redo att gå, kan det hända att det inte är det du letar efter. Du behöver ett mycket engagerat team med kunskap och förståelse för API: er för e-handel för att göra avkopplingen framgångsrik.

Kom igång med en huvudlös affärsmetod

Kom igång med en huvudlös affärsmetod

Nu när du vet vad huvudlös arkitektur är och förstår fördelarna och nackdelarna med det, låt oss ta en titt på vad som krävs för att uppnå denna struktur. När du kopplar bort kan du plötsligt ha många gränssnitt för front-end-användare. Du kan sedan ansluta ditt back-end-system via e-handels-API: er.

Detta innebär att din e-handel och produkthanteringsfunktionalitet blir separat från din innehållshantering. Med rätt verktyg kan du uppnå detta via befintliga CMS som WordPress.

Det finns också flera plugins du kan överväga, som vi kommer att titta på inom kort. Först är det dock en bra idé att förstå vissa nyanser om frikopplade och huvudlösa system:

  • frikopplat: Innehåll kommer att finnas tillgängligt via API-slutpunkter, men systemet är fortfarande involverat i leveransprocessen till front-end-presentationslagret.
  • Huvudlös: Innehåll kommer att finnas tillgängligt via API-slutpunkter, men systemet är reaktivt och antar att leveransen av innehåll tas om hand av ett annat program.

Detta innebär att om du kör WordPress och vill skapa ett verkligt huvudlöst system, kommer du troligtvis att behöva några extra verktyg för att få det att hända. Detta är naturligtvis om du inte planerar att programmera i alla nödvändiga element själv.

Om du vet att du inte kommer att använda den front-end-display som WordPress erbjuder kan du börja med att installera ett plugin som WP Headless. Plugins utvecklade för att skapa headless WordPress är inte så rikligt och tenderar att sakna recensioner. Men WP Headless är ett bra exempel på vad du hittar när det gäller funktionalitet.

Denna plugin stänger väsentligen åtkomst till fronten på din webbplats för alla som inte är en tilldelad användare. Om du till exempel skickar en annan webbplatsredaktör en permalänk kommer de att föras till inläggets redigeringssida. Att blockera allmän åtkomst till din vanliga startsida för webbplatsen är ett av de första stegen för att avkoppla din WordPress-installation.

När du har tagit bort front-end-åtkomsten till din webbplats måste du börja bygga ditt innehållsförråd. Ett av de plugins som kan vara till hjälp med detta är Avancerade anpassade fält:

Avancerade anpassade fält

Denna plugin är ganska populär och rekommenderas starkt. Du kan använda den för att lägga till anpassade fält för nästan alla användningsfall. Dessutom kan du snabbt utveckla fält som kommer att visas på din redigeringsskärm utan att oroa dig för hur informationen kommer att visas i ditt tema.

När du bygger upp din huvudlösa arkitektur kan det vara användbart att organisera dina data med anpassade fält senare. Om du kommer att ringa in dina data via API: er kommer du att kunna få mycket specifik och fastställa riktad information för att leverera till dina nya slutpunkter..

Utvecklarverktyg som du borde veta innan du går huvudlös

Även om det kan verka som ett huvudlöst system kan vara komplicerat, behöver du egentligen bara några få vanliga programmeringsspråk för att det ska fungera. För att arbeta med en huvudlös struktur, vill du kunna navigera och potentiellt skriva Cascading Style Sheets (CSS) och HTML.

JavaScript kan också användas för att åstadkomma nästan alla samtal du behöver för att leverera innehåll. Du behöver bara bestämma vilken typ av databas du vill arbeta med. Om du till exempel använder WordPress, vill du förstå och kunna navigera i en PHP-databas.


Att skapa en huvudlös e-handelslösning för din marknadsförings- och e-handelswebbplats kan vara ett fördelaktigt val. Med den här installationen kommer du att kunna bibehålla flexibilitet och hastighet, samtidigt som du ökar antalet användarändpunkter som du kan leverera erfarenheter till.

Naturligtvis finns det några för- och nackdelar att komma ihåg. Även om huvudlös e-handel kan vara fördelaktigt för innehållstunga webbplatser, behöver du ett kunnigt team och lämpliga resurser för att använda ditt innehåll genom API: er. Glöm dock inte att det finns användbara plugins tillgängliga om du använder WordPress.

Har du några frågor om huvudlös handel och om det är rätt för dig? Fråga bort i kommentarerna nedan!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me