Vad är WordPress-teman och plugins?

Vad är WordPress-teman och plugins?

Den grundläggande WordPress-plattformen ger ett anständigt utbud av alternativ för att anpassa din webbplats. Det ger dig också möjlighet att lägga till och redigera din sajtkod på vilket sätt som helst. Om du vill ha verklig flexibilitet men inte har den tid eller erfarenhet som krävs för att göra ändringar för hand behöver du några extra verktyg.

Med andra ord bör du kolla in den omfattande världen av WordPress-teman och plugins. Dessa är tillägg som gör att du kan anpassa hur din webbplats ser ut och fungerar, och det finns tusentals av dem tillgängliga. Oavsett vad du vill göra – hantera ett forum, bygga en onlinebutik eller helt ändra designen på din webbplats – det finns ett WordPress-specifikt verktyg där ute som hjälper dig att utföra uppgiften med minimal krångel.

Om du inte vet något om teman och plugins ännu, oroa dig inte. För att hjälpa dig förklarar vi vad de är, var du hittar dem och hur du börjar använda dem till din fördel. Låt oss börja med grunderna!

Vad är WordPress-teman och plugins?

Totalt WordPress-tema.

Total är ett exempel på ett WordPress-tema som kan hjälpa dig att anpassa utseendet på din webbplats.

Innan vi diskuterar hur vi hittar och installerar teman och plugins, låter vi prata om vad de är. När allt kommer omkring, om du är ny inom WordPress kanske du aldrig har hört de här villkoren tidigare.

Sammanfattningsvis är teman och plugins enskilda programvara som fungerar som tillägg till WordPress-kärnplattformen. Du kan installera ett tema eller ett plugin för att få tillgång till ytterligare funktioner. En WordPress-webbplats behov ett tema som finns, men det behöver inga plugins. Som sagt, är sannolikheten för att du uttömmer plugins extremt avlägsen.

WordPress-teman

EN WordPress-tema är ett tillägg till det styr din webbplats utseende – hur det ser ut och hur det är utformat. Vissa teman är mycket enkla och kan bara ändra grundläggande saker om din webbplats design, till exempel färger och teckensnitt. Många teman erbjuder dock en mängd nya layouter och stilar. Hursomhelst har du vanligtvis möjligheten att anpassa ditt tema efter dina behov. Du kan hitta flexibla teman som kan anpassas till många situationer (som vårt helt eget Total), eller så kan du leta efter ett tema med alternativ och layouter som är specifika för den typ av webbplats du skapar (som WordPress-teman för affär eller utbildning WordPress teman).

WordPress Plugins

Om du vill ändra något om hur din webbplats är funktioner, du behöver dock en WordPress-plugin. Syftet med ett plugin är att lägga till nya funktioner eller funktioner på din webbplats (eller utöka vad som redan finns). Oavsett vad du vill göra med din webbplats finns det nästan säkert en plugin som kan göra det möjligt. Vissa möjliggör enkla ändringar, till exempel att lägga till nya widgetar för användning i dina sidfält, medan andra ger dig tillgång till helt nya funktioner, till exempel en WordPress-händelsekalender eller en onlinebutik. Det finns också plugins som kan hjälpa dig med praktiska uppgifter som att säkerställa din webbplats säkerhet.

Det är omöjligt att beskriva alla olika tema- och pluginalternativ där ute. Nu när du förstår hur dessa avgörande verktyg fungerar, låt oss dock prata om hur du hittar de du vill ha.

Var hittar du de bästa WordPress-teman och plugins

Det finns tusentals teman och plugins tillgängliga online, och de finns i många varianter – gratis och premium, enkelt och komplex. Du kan ofta hitta de du behöver genom att göra en enkel sökning. Men eftersom alla som vill kan bygga ett tema eller plugin kan det vara svårt att veta vilka som är pålitliga och inte kommer att påverka din webbplats negativt.

Det är därför det kan vara bra att besöka en katalog där teman och plugins listas, rankas och kommenteras. Du kan också gå direkt till webbplatsen för ett välrenommerat företag som är känt för att skapa pålitliga tillägg. Här är bara ett urval av några utmärkta platser att leta efter teman och plugins:

  • WordPress.org: Den officiella WordPress-webbplatsen har båda en temakatalog och en plugin-katalog.
  • WPExplorer: Vi erbjuder många högkvalitativa teman och plugins på vår egen webbplats.
  • Tema Skog och kodKanyon: Dessa är systerwebbplatser som erbjuder teman respektive plugins.
  • ThemeIsle: Som namnet antyder är detta främst en resurs för teman.
  • Kreativ marknad: Här hittar du många teman och ett litet urval av plugins.
  • Eleganta teman: En annan medlemswebbplats som erbjuder populära teman som Divi.
  • Studio: Dessa killar erbjuder ett litet urval av solida temaval, rubriken av Genesis.

Om du inte är säker på var du ska börja rekommenderar vi att du kontrollerar de officiella WordPress-katalogerna först – allt där är helt gratis och du kan se betyg från andra användare. Titta också på våra tidigare inlägg om hur man köper ett tema och hur man väljer det bästa plugin för råd som kan guida dig i din sökning.

Hur man installerar WordPress-teman och plugins

Om du letar efter tillägg från WordPress.org kan du installera teman och plugins direkt från WordPress back end. Annars måste du först ladda ner filen du vill och spara den på din dator och sedan följa de relevanta anvisningarna nedan. Filen ska vara zippad – extrahera inte den!

Installera ett WordPress-tema

För att installera ett tema navigerar du först till Utseende> Teman i din WordPress baksida. Klicka sedan på Lägg till ny -knappen längst upp på skärmen:

Temavsnittet i WordPress back end.

Härifrån kan du bläddra bland de gratis teman som erbjuds av WordPress. Om det finns en du länkar, klicka bara på det blå Installera knappen sedan Aktivera knappen för att använda temat.

Eller så kan du ladda upp ditt eget WordPress-tema som du har laddat ner från tredje parts webbplats eller marknadsplats (som Themeforest). För att göra detta, klicka på Ladda upp tema -knappen och välj Välj FIL. Navigera till platsen där du sparade den zippade temafilen och öppna den. Du kommer att tas tillbaka till Lägg till teman skärmen, där du kan välja Installera nu:

Alternativet att installera ett nytt tema.

Installatören tar ett ögonblick att köra, varefter du får ett meddelande om att temat har installerats. Vid denna punkt kan du förhandsgranska temat eller välja Aktivera att börja använda det direkt:

Ett meddelande om att ditt tema har installerats.

Det är allt! Ditt nya tema är redo att gå. Du kan också följa med WP Urklippsguide som täcker installation av gratis teman och ladda upp teman via FTP.

Installera ett WordPress-plugin

Plugins installeras i huvudsak på samma sätt som teman. Börja med att navigera till plugins och välja Lägg till ny längst upp på skärmen:

Temavsnittet i WordPress back end.

Precis som med teman kan du hitta alla de gratis WordPress.org-plugins som listas här för att övertyga dig. Om du vill installera ett gratis plugin skulle du slicka på Installera sedan Aktivera knappar.

Eller du laddar upp en plugins med hjälp av Ladda upp plugin -knappen och välj Välj FIL. Hitta och öppna den zippade plugin-filen på din dator och klicka sedan på Installera nu knapp:

Alternativet att installera ett nytt plugin.

Efter ett ögonblick visas ett meddelande om att insticksprogrammet har installerats. Klicka på just nu Aktivera plugin:

Ett meddelande om att ditt tema har installerats.

Din nya plugin är nu klar att användas! Vissa plugins kan kräva ytterligare inställningar när de har aktiverats – kolla sidan du laddade ner plugin från eller utvecklarens webbplats för mer information om det behövs.


En klar tillgänglighet av teman och plugins är ett av de mest tvingande skälen att använda WordPress. Kärnplattformen är ganska fantastisk på egen hand, men när du börjar inkludera teman och plugins har du plötsligt tillgång till nästan obegränsade alternativ. Oavsett vilken typ av webbplats du vill skapa, erbjuder den breda världen av WordPress ett verktyg för att få jobbet gjort – troligen på ett enkelt och prisvärt sätt.

För att börja dra nytta av WordPress-teman och plugins vill du först kolla in en pålitlig katalog. Några utmärkta alternativ är WordPress.org själv, ThemeForest och CodeCanyon och vår egen webbplats. Se till att du vet hur du väljer det bästa temat och väljer rätt plugin för dina behov. Då kan du helt enkelt följa våra anvisningar ovan för att installera ditt nya tema eller plugin, så kommer du vara klar!

Har du några frågor om hur du kommer igång med WordPress-teman och plugins? Lägg dina frågor i kommentarerna nedan!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me