WordPress Ordlista för nybörjare (förvirrade villkor förklarade!)

För någon ny i bloggvärlden kan alla nya termer som kastas runt bli ganska förvirrande – särskilt om du har liten eller ingen bakgrund i datorer och webbutveckling. Den här artikeln kommer att förklara några av de vanligare termer du troligtvis kommer att stöta på när du börjar blogga. Låt oss komma direkt till det!

Vad är en blogg, hur som helst?

blogg är förkortning för “weblog” – en online-logg, som en dagbok eller en dagbok. Bloggar är vanligtvis personliga webbplatser där individer skapar inlägg om allt från deras dagliga liv till recept till kommentarer om heta ämnen, men de har utvecklats till att inkludera användning av företag och organisationer för att prata om viktiga frågor eller för att tillhandahålla expertis.

Blogginlägg listas vanligtvis i omvänd kronologisk ordning (det vill säga den senaste listas först). Men oroa dig inte, du kan alltid ordna dina blogginlägg med inbyggda temalternativ (som att ändra datumet) eller genom att installera ett gratis plugin som t.ex. Posttyper order.

Front End vs Back End

Du kanske ibland ser orden frontend och back end kastade omkring. De frontend är den del av webbplatsen som slutanvändare (det vill säga webbplatsbesökare) ser när de besöker en webbplats.

En webbplats frontend

En webbplats frontend

De baksida är den del där all kodning sker – eller, i bloggarens fall, där innehållshantering och webbdesign sker. För dig, bloggaren, är WordPress-admin din baksida. När du loggar in på din WordPress-webbplats loggar du in på baksidan av din webbplats.

Det här är baksidan

WordPress Dashboard, en del av admin.

Bootstrap, HTML5, CSS3, JavaScript, jQuery

Om du trodde att dessa termer kommer från ett annat språk helt, är du faktiskt inte långt borta. Men du behöver inte låta dina ögon glasera över varje gång du ser dem!

CSS3, HTML5 och PHP är alla vanliga, populära programmeringsspråk. Det är vad utvecklare använder för att bygga och designa webbplatser. Som bloggare behöver du förmodligen inte lära dig eller använda någon kod – speciellt eftersom sidbyggare wordpress-plugins har blivit så populära. Om du använder ett tema som Total kan du skapa en helt anpassad webbplats utan att lära dig eller använda kod (alla sidavsnitt, färgväljare, ikoner och mer är inbyggda!).

bootstrap är en utvecklingsram som används för att bygga webbplatser. Det är ett gränssnitt, vilket innebär att du istället för att hantera kodningsspråk ser vad slutanvändaren ser. Ursprungligen utformad för att uppmuntra konsistens mellan interna verktyg på Twitter, det breddas till en samling verktyg som är tillgängliga för alla utvecklare.

jQuery är ett JavaScript-bibliotek – programvara som är utformad för att göra manipulering av webbsideselement enklare och enklare för utvecklare. Detta

Det här är inte saker som den genomsnittliga bloggaren behöver oroa sig för, men de nämns ofta i funktionerna i plugins, teman och andra applikationer, så nu vet du vad de är när du stöter på dem.

Tema

EN tema är din främsta design av din blogg, ibland känd som hud. Det innehåller ditt färgschema, teckensnitt, innehållslayout och mer. De flesta premium WordPress-teman tillåter betydande anpassning och är byggda för att vara kompatibla med populära plugins.

När du skapar en blogg är en av de första sakerna du gör att välja ett tema. Detta hjälper dig att ställa in stilen för din blogg. Om du bestämmer dig för att du inte gillar det tema du har valt kan du ändra ditt WordPress-tema senare utan för mycket svårighet. Vissa teman är gratis och andra är premium (det vill säga att du måste köpa dem). Det finns ett gäng gratis teman tillgängliga på WordPress.org, men de har vanligtvis begränsad funktionalitet och lite till inga anpassningsalternativ jämfört med premiumtema (bara något att tänka på).

themedirectory

Temakatalogen WordPress.org

EN barn tema används förutom ett överordnat tema för att visa anpassningar. När du vill göra kärnändringar i ett tema (till den faktiska koden) måste du använda ett underordnatema för att fortsätta uppdatera ditt överordnade tema. Ett populärt exempel är Genesis föräldertema skapat av StudioPress som har massor av barnteman tillgängliga över hela webben. Genesis föräldertema innehåller alla de viktigaste temafunktionerna, medan barntema inkluderar anpassad styling och layouter.

plugin

plugins är en typ av programvara som utökar funktionaliteten eller lägger till specifika funktioner till annan programvara. WordPress har massor av plugins tillgängliga från tredjepartsutvecklare som du kan använda på din webbplats (igen, gratis och premiumalternativ), från shopping till bildgallerier till kontaktformulär och allt däremellan. Bläddra i WordPress-plugin-katalog, och regelbundet kolla in vår blogg för att lära dig mer om plugins som vi rekommenderar!

plugindirectory

WordPress.org-plugin-katalogen

Obs: WordPress-plugins kan bara användas med självhostade bloggar och webbplatser, inte med den kostnadsfria WordPress.com-plattformen.

widget

widgets är små mjukvaruapplikationer som ofta samlar information från webbplatser eller andra applikationer och visar dem. Några exempel är väderappar, nedräkningar av händelser och konverteringsrutor. I WordPress lägger widgets till innehåll och funktioner i dina sidfält, till exempel taggmoln och sökningar. Många plugins tillåter dig att lägga till widgetar på din webbplats.

dashboardwidgets

Widgetavsnittet på din instrumentbräda

Widgets kan också vara temaspecifika eller utökas med hjälp av ett plugin. Till exempel inkluderar vårt eleganta WordPress-tema för anpassade widgets för Instagram, registrering av nyhetsbrev, om avsnitt och sociala länkar.

Det är anpassade widgets till höger

Mottaglig

När en webbplats är mottaglig, det betyder att den är utformad för att konfigurera sig själv så att den passar på vilken skärm som helst, oavsett om det är din smartphone eller surfplatta eller stationär dator. Element kan dölja eller ordna om sig för att passa ordentligt beroende på skärmens storlek. Lyhördhet har blivit en standardfunktion inom webbdesign under de senaste åren.

Vissa teman tar det ett steg längre och lägger till anpassningsalternativ. Exempelvis innehåller temat Totalt alternativ för att dölja eller visa rader på olika enheter. Detta är en unik responsfunktion som du kan använda för att visa en reglage på stationära datorer men dölja på mobil (eftersom reglagen kan vara svåra att se på små skärmar kan du välja att visa ett foto istället).

Totalt ramverk: responsiva rader

Totalt inkluderar anpassade radresponsalternativ

kortkod

kortkoder är i huvudsak makroer, eller uppsättningar av programmeringsinstruktioner som är utformade för att göra saker automatiskt, vilket leder till minskad tid och ansträngning från din sida (och inget behov av kodning heller). Med andra ord är genvägar genvägar. I WordPress-bloggar innehåller vissa teman kortkoder som du kan använda för att formatera ditt innehåll – till exempel för att lägga till bilder eller knappar eller för att formatera styckeanbud eller rubriker. Men om de inte gör det, kan du alltid bara installera vårt gratis Symple-kortkoder WordPress-plugin (vi släppte just version 2.0, som är kompatibel med Visual Composer!).

buttonshortcodes

Exempel på knappkortskoder

Permalänk, Slug

EN permalink (förkortning för “permanent länk”) är URL: en för ett blogginlägg eller en webbsida. När du delar inlägg eller sidor med andra personer är permalänken webbadressen som du delar. Du kan kolla in vårt blogginlägg för att lära dig mer om att förbättra dina permalänk.

EN snigel är den del av webbadressen som innehåller inläggets namn. Det är ofta bara några ord långt, för att beskriva vad inlägget handlar om. WordPress använder automatiskt postens titel som slug, men du kan redigera snigeln om det behövs. På bilden nedan är den gula markerade delen snigeln.

glossary_slug

Akismet

Akismet är ett spamfilter-plugin för bloggkommentarer och pings. Tanken är att moderera kommentarer automatiskt så att du kan spendera din tid på att göra andra saker – det slutar i genomsnitt 7,5 miljoner skräppost per timme! Akismet är förinstallerat på din WordPress-blogg, men du måste aktivera den när du ställer in din webbplats. För mer information besök akismet.com.

Akismet-wordpress-alternativ-wpexplorer

SEO

Den här förkortningen är förkortning sökmotoroptimering. I grund och botten ser SEO till att din webbplats dyker upp i sökresultat istället för att gå vilse i etern – vilket innebär fler besökare på webbplatsen. Du kan förbättra din WordPress SEO genom att använda relevanta taggar, kategorier och nyckelord i dina inlägg och rubriker och genom att skriva rubriker som berättar besökarna vad dina inlägg handlar om.

Parallax

Parallax-rullning är där bakgrundsbilder rör sig långsammare än resten av webbsidans innehåll, vilket skapar en illusion av djup. Det har använts i videospel och datoranimation sedan 1980-talet, men användes inte i webbdesign förrän 2011. Om du använder ett tema med parallax-rullningseffekter förmodas din webbplats en snygg, modern look.

Slider

Du är förmodligen väldigt bekant med reglagen, även om du inte inser det – har de använts i webbdesign i flera år. Skjutreglage är små bildgallerier utformade så att varje bild visas i flera sekunder innan du går vidare (eller glider) till nästa bild. Många innehåller länkar till blogginlägg eller annat innehåll. WordPress har dussintals reglage-plugins tillgängliga, av vilka vissa ofta ingår i premiumtema. Vi har pratat om de bästa skjutreglaget WordPress-plugins tidigare, så se till att kolla in det här inlägget!

reglaget

En skjutbild.

Trackback, Ping

trackbacks är meddelanden för webbplatsförfattare som låter dem veta när någon länkar till sitt innehåll. EN ping är en nätverkssignal som skickar en trackback. Trackbacks kan hjälpa till att underlätta kommunikation mellan bloggar. Trackbacks används ibland för att infoga skräppostlänkar, så om du använder trackback-funktionen bör du överväga att använda speciella trackback-spamfilter.

Slutsats

Grattis, du känner nu till vanliga blogg- och utvecklingsvillkor! Förhoppningsvis kan du veta vad dessa villkor hjälper dig att bli en mer säker bloggare när du kommer igång. Kan du tänka på fler förvirrande termer? Om du inte är ny med att blogga, vilka termer var förvirrande för dig när du först började? Låt oss höra om det i kommentarerna!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me