WordPress-utvecklare: Hur man hanterar mardrömskunder (och kysser dem farväl)

Hur man hanterar WordPress-klienter

Har du precis börjat som WordPress-utvecklare bara för att hitta dig själv kämpa klienter som verkar ha sprungit direkt från dina värsta mardrömmar? Stressar budgetbuden eller ständiga ändringar i sista minuten dig ut? Om så är fallet är det dags att lägga ner foten och förbinda sig att göra en förändring.

Även om du inte alltid kan upptäcka fruktansvärda klienter i förväg, du kan sätta in system för att hantera ditt företag bättre och göra förbindelser med problematiska kunder mycket mindre smärtsamma.

I den här artikeln kommer vi att diskutera sätt du kan hitta och locka till dig perfekta möjligheter, bäst hantera din utvecklare och dela sätt med mardrömskunder. Låt oss börja med att identifiera rätt personer.

Lär känna din ideala klient

Är du kristallklar över vem du helst skulle vilja jobba med? Ibland är frilansare och mindre erfarna utvecklare så angelägna att börja arbeta att de inte skärmar sina kunder ordentligt.

Om du befinner dig som kämpar för att locka anständiga kunder kan det vara dags att ändra din strategi. Ställ dig själv följande huvudfrågor:

 • Vill jag arbeta med nystartade företag eller etablerade företag?
 • Vilka är mina icke-förhandlingsbara villkor?
 • Vilken typ av klienter är mina färdigheter bäst lämpad att servera?

När du har fastställt svaren på dessa första frågor vill du börja tänka på misstag för att undvika. Börja fundera över följande frågor:

 • Hur bidrar jag positivt till den övergripande tonen för kommunikation om projektet?
 • Hur planerar jag att presentera det färdiga projektet?
 • Kommer jag att övergå klienten till att hantera sitt eget konto när projektet slutar eller inte?

Att ha en drömklient i åtanke och aktivt tänka på framtida projektrelaterade scenarier gör att det är mycket mindre troligt att du lockar fel typ av klient till en början. Nu när vi har täckt den lyckliga vägen, låt oss vända vår uppmärksamhet på mindre önskvärda situationer.

Identifiera och hantera mardrömskunder

Som en relativt oerfaren WordPress-utvecklare är det inte alltid lätt att upptäcka en fruktansvärd kund i förväg – även när du har vidtagit försiktighetsåtgärder. Det finns dock vissa säkra tecken på fruktansvärda klienter. Några av följande problem bör vara tillräckliga för att ställa in alarmklockor som ringer och skicka röda flaggor som skinglar himmelrik:

 • Konsekventa problem med betalningen.
 • Kunder som konsumerar för mycket av din tid.
 • Ständiga förändringar eller massivt skiftande projektmål.
 • Aggressiva eller manipulativa kunder som stränger dig med möjligheten till framtida arbete snarare än rättvis lön nu.
 • Klienter som inte låter dig göra ditt jobb och försöker kommunicera ditt ansvar.

Det är inte alltid lätt att hålla ett svalt huvud, men du måste kunna observera dessa beteenden i första hand och sedan lugnt bestämma hur du ska lösa problemen.

Projektledningsverktyg som Trello hjälper saker att fungera smidigt.

Projektledningsverktyg som Trello hjälper saker att fungera smidigt.

När du har bestämt vilka av dina nuvarande kunder som är potentiellt problematiska är det dags att vidta åtgärder för att mildra eventuella problem. Grundläggande projektorganisation går långt mot att släcka bränder i förväg, eller åtminstone få dig fram till mållinjen i ett stycke. Överväg att använda alla följande tekniker:

 • Använd ett klienthanteringssystem som Trello, eller Basläger för att hålla dina olika ankor i rad.
 • Skapa en klientmanual som hjälper din klient att gå över till att hantera sin egen webbplats och spara framtida smärta.
 • Skapa en kundfrågeformulär för att klargöra servicevillkor och förväntningar framåt.
 • Redigera din klients administrativa meny för att göra självhantering till ett enklare alternativ längs vägen.
 • Läs igenom och (potentiellt) noggrant ditt kontrakt.
 • Ständigt finslipa dina kunders kommunikationsförmåga.

Viktigast av allt, skäm bort dig själv genom hela denna process. Professionalism motsvarar inte någon dörrmatta. Om du do känner att du kommer att behöva bita kulan och uthärda en svår klientupplevelse fram till slutet av ett visst projekt, tänk på dessa försiktighetspunkter:

 • Sätt gränser. Gå inte till stora extrema som försöker behaga orimliga kunder. Vissa människor blir helt enkelt aldrig nöjda, oavsett vad du gör. Du har all rätt att bevara din förnuft; din långsiktiga framgång beror på att göra det.
 • Var rak med dig själv. Utvärdera ärligt dina känslor för en klient och om något känns konstigt men du inte kan fastställa vad det är, lita på din tarm och börja vidta åtgärder för att koppla ur. 99 gånger av 100 kommer du att ha rätt.
 • Var inte rädd för att släppa taget. Planera framåt genom att marknadsföra dina tjänster till din ideala kund när du förbereder dig för att avfyra din nuvarande kund. Ibland öppnar dörren för flera perfekta släpper.

Avfyra klienter som inte är en bra match

Även med de bästa ansträngningarna måste du ibland helt enkelt bryta banden med en klient förr än väntat. När en klient-utvecklarrelation bryts ned irreparabelt är det dags att dela vägar – inga undantag. Idén att skjuta upp en klient kan vara skrämmande, men det är en normal del av det kommersiella livet och du bör behandla den som en inlärningsupplevelse. Här är viktiga steg att komma ihåg:

 1. Respekt och tacksamhet: Behåll denna övergripande ton, låt inte känslor krypa in och förbli lugn och respektfull.
 2. Förbli neutral men fast: Skylla inte, använd faktiska språk och klargör att du bryter relationen.
 3. Sammanfatta din position: Erbjud en kort förklaring till dina handlingar och ställ in ett sista datum.
 4. Erbjud en lösning: Föreslå andra WordPress-utvecklare som kan passa bättre. Om det är lämpligt, erbjuda en återbetalning helt eller delvis.
 5. Positiv sändning: Tacka klienten för inlärningsupplevelsen och önskar honom väl i alla framtida ansträngningar.

Exempelmall

Det finns många sätt att göra detta. Så här kan ovanstående kontur se ut i e-postformulär:

Kära [klient],

Jag hoppas att det här meddelandet kommer bra. Det är ett viktigt ämne som jag vill föra er uppmärksamhet på.

Vi har arbetat tillsammans de senaste sex månaderna och jag tror att det är nödvändigt för det att förändras. Eftersom vi har olika tillvägagångssätt och standarder för projektets slutförande, tror jag att en WordPress-utvecklare som har mer tid att ägna åt dina ansträngningar bäst tjänar ditt företag. Från och med [datum] kommer jag inte längre kunna ge dig WordPress-utvecklingstjänster.

För att hjälpa dig med denna övergång har jag sammanställt en lista över utvecklare som kan vara tillgängliga för att ta dig som ny klient:

[Förslag]

Du kan förvänta dig att en full återbetalning för det förbetalda projektet som skulle betalas inom åtta veckor krediteras ditt konto inom 24 timmar.

Tack för möjligheten att arbeta med och lära av dig. Jag önskar er all lycka framöver.

vänliga hälsningar.

[Ditt namn]

Nu då?

Är du redo att kyssa dina mardrömsklienter farväl? Låt oss sammanfatta stegen vi föreslog:

 1. Börja med att bestämma vem du vill att dina ideala klienter ska vara.
 2. Bekräfta om du har några nuvarande helvetliga kunder.
 3. Hantera problemklienter effektivt på kort sikt.
 4. Hantera dig själv – det finns inget behov av att ta extremt missbruk. Om en plötslig skjutning är nödvändig, gör det.
 5. Avsked graciöst klienter som inte matchar bra.

Vi är nyfiken på att höra hur du har hanterat liknande erfarenheter som de som diskuterats ovan. Hur hanterar du outhärdliga klienter? Har du någonsin varit tvungen att skjuta någon? Dela dina erfarenheter i kommentarerna nedan!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me