WordPress vs Wix – Vilken plattform är bäst för ditt projekt?

WordPress vs Wix - Vilket är bäst

Att välja en plattform att skapa din webbplats på kan vara svårt, och många användare tycker att de jämför WordPress vs Wix. Både WordPress.org och Wix är populära och ansedda lösningar som gör att du kan bygga en fantastisk webbplats. Så vilket alternativ passar bäst ditt projekt?

I den här guiden till WordPress vs Wix kommer vi att titta i detalj på dessa två populära lösningar. Vi kommer att överväga vad båda alternativen har att erbjuda, deras användarvänlighet och deras viktiga funktioner. I slutet av denna artikel bör du med säkerhet kunna välja vilket plattform som passar dig.

En introduktion till WordPress.org

WordPress.org v Wix

För att vara tydlig, när vi talar om WordPress i den här artikeln, hänvisar vi bara till WordPress.org. Om du vill ha mer information om WordPress.com och skillnaderna mellan de två, vänligen kolla in vår artikel WordPress.com vs WordPress.org.

WordPress.org är ett helt kostnadsfritt, självhostigt innehållshanteringssystem. Det råder ingen tvekan om att WordPress har en större inlärningskurva än en lösning som Wix. Men kompensationen av detta är att WordPress ger dig full kontroll över alla projekt. Det ger dig inte bara möjlighet att skapa någon typ av webbplats, du kan också anpassa varje webbplats till dina exakta specifikationer.

WordPress är omgivet av ett samhälle av utvecklare, designers och andra webbföretag som skapar, utvecklar och stöder ett brett sortiment av WordPress-teman, plugins och andra verktyg och lösningar. Därför är möjligheterna med WordPress obegränsade. Nya produkter släpps ständigt och det finns alltid hjälp och support om du behöver det. Den senaste strävan mot att skapa användarvänliga WordPress-designverktyg innebär också att om du inte vill röra en kodrad du inte har. Ändå kan du fortfarande behålla den flexibilitet och omfattande funktioner som WordPress har.

En introduktion till Wix

Wix mot WordPress.org

Wix är en freemium molnbaserad webbbyggnadsplattform. Catering för över 100 miljoner människor, i 180 olika länder, har Wix använts för att skapa ett brett sortiment av webbplatser. Från professionella och affärswebbplatser, till bloggar, e-handel butiker, fotografer, designers och mer, kan denna flexibla lösning användas för alla projekt.

En av Wix huvudattraktioner är att den är användarvänlig. Det tillhandahåller en rad viktiga och användbara verktyg, mallar och funktioner, vilket säkerställer att designprocessen för varje skapad webbplats är snabb och rolig. Och med en kombination av ADI (Artificial Design Intelligence) och en intuitiv drag-och-släpp-sidbyggare, är Wix tillgänglig för alla, oavsett vilken kompetens du har och erfarenhet av webbdesign..

Så nu har vi en allmän uppfattning om vad båda dessa kraftfulla plattformar erbjuder, låt oss titta mer i detalj på de viktigaste funktionerna i WordPress vs Wix.

Prissättning

Även om vi uttalade tidigare att WordPress.org är helt gratis att använda, kommer du fortfarande att behöva betala för värd och det första köpet av ditt domännamn (diskuteras nästa). WordPress-själva programvaran är dock gratis att installera och använda. Det finns också ett stort antal gratis WordPress-teman och plugins som gör att du kan skapa vackra, eleganta webbplatser med imponerande funktionalitet. Och allt utan att kosta dig ett öre. Premiumtema och plugins kan också köpas om du behöver ytterligare avancerade funktioner.

Wix kan vara gratis, men gratisplanen inkluderar Wix-annonser och logotyper, låg bandbredd och lagring och är begränsande inom ett antal andra områden. Om du vill använda ditt eget domännamn måste du välja Basic premiumplan. Välj Combo-plan för att frigöra din webbplats från Wix-annonser. Eller om du vill skapa en onlinebutik måste du köpa e-handelsplanen. Därför, även om Wix ursprungligen tillåter dig att skapa din webbplats gratis, kan du mycket väl hitta dig själv som betalar ett månadsabonnemang när din webbplats växer och dess behov ändras.

Hosting och domännamn

Wix har en enklare allmän inställning jämfört med WordPress.org. En av orsakerna till detta är att webbhotell och domännamn hanteras av Wix själva. Med WordPress.org måste du dock ta ansvar för att välja och köpa ett lämpligt domännamn och webbhotell.

Hosting jämfört

När man jämför WordPress vs Wix-värd är en av de största variationerna mellan de två. För dig som väljer WordPress att bygga sin webbplats måste du undersöka och köpa rätt webbhotell för din webbplats. Många WordPress-förespråkare är värd för sina webbplatser med en WordPress-värdstjänst, som WPEngine. Men om detta ursprungligen är för dyrt för ditt nya projekt, finns det många andra webbhotellleverantörer som kan erbjuda billigare men fortfarande högsta priser för din WordPress-webbplats.

Kom ihåg att du alltid kan uppgradera din hosting längs linjen när ditt företag och webbtrafik växer. det är skönheten med att använda WordPress eftersom du alltid har full kontroll över din webbplats. Om du vill veta mer om hur du väljer rätt webbhotell för din webbplats, läs vår Vad du ska leta efter i WordPress Hosting guide.

Wix är å andra sidan en molnbaserad enda lösning. Det är värd för alla webbplatser som skapats på sin plattform på sina egna servrar, så det är inte nödvändigt att ta hänsyn till vilken webbhotell som ska användas för Wix. Lagring och bandbredd som tillhandahålls i gratisplanen räcker emellertid inte länge om du vill skapa en populär och framgångsrik webbplats.

Jämför inställning av domännamn

När du sätter upp en WordPress-webbplats måste du också välja och köpa ditt eget domännamn. Men beroende på din värdplan kan detta redan inkluderas. Till exempel inkluderar Bluehost det första året av ditt domännamn för gratis och eftersom du ställer in det via din värd finns det inga komplicerade pekande eller CNAME-saker att hantera.

Wix låter dig dock välja och använda a gratis underdomän, att de sedan ställer in för dig. Nackdelen med det här underdomänet är att ditt domännamn kommer att läsa som “ditt webbenamn.wix.com”. Om du vill ha ett fristående domännamn (utan “.wix.com”) eller vill överföra en tidigare köpad domän måste du uppgradera till en premium Wix-plan.

Användarvänlighet kontra kontroll

Wix verkar initialt ha överhanden över WordPress.org. Denna lösning är skapad för kompletta nybörjare och uppåt och gör det mycket enkelt att sätta ihop en webbplats. Lösningen ger tydliga steg-för-steg-instruktioner, förlagda mallar och front-end blogging, bland många andra funktioner. Men med denna “användarvänlighet” kommer en tydlig brist på kontroll. Och “kontroll” är där WordPress utmärker sig.

WordPress har utan tvekan en långsammare installation och tar mer tid att lära sig om du inte har tidigare erfarenhet av webbdesign. Men du har helt kontroll över alla webbplatser som har utvecklats på denna open source-plattform, så att du kan dra nytta av de överlägsna flexibla funktioner och funktioner som WordPress kan erbjuda. Så att ta dig tid att bekanta dig med komplikationerna med WordPress gör att du kan uppnå en högre kvalitet på webbplatsen på lång sikt.

WordPress Setup

WordPress Dashboard

WordPress har en ganska enkel installations- och installationsprocess. Efter att du har köpt ditt domännamn och webbhotell bör din webbhotell installera WordPress för dig. Nästa steg är att välja ett tema för att ge din webbplats önskad design. När ditt tema är installerat kan du ändra utseendet och känslan på din webbplats som temat tillåter.

Många teman har imponerande anpassningsalternativ och använder WordPress Customizer i framsidan av en webbplats, så att du kan se ändringarna när du gör dem. Premium-teman inkluderar ofta en drag-and-drop-sidbyggare. Exempelvis vårt helt eget WPExplorer-tema Totalt skickas med den levande sidbyggaren Visual Composer. En premiumsidebyggare gör det möjligt för människor att göra enkla men ändå omfattande ändringar av sin webbplats design om de så önskar. Du kan också köpa ett WordPress-sidbyggare-plugin om ditt tema inte innehåller ett.

Andra alternativ för WordPress inkluderar att ändra koden, om du har erfarenhet av kodning, för att ge dig obegränsade anpassningsalternativ. Eller för att lägga till avancerad funktionalitet på din webbplats, utan att behöva koda, kan du skaffa extra plugins (teman och plugins som båda nämns nedan).

Wix Setup

Wix Editor

Wix erbjuder några sätt att skapa en webbplats. Det finns valet att använda antingen Wix Artificial Design Intelligence (ADI), Wix Editor och Page Builder, eller så kan du använda Wix-kod. ADI fungerar genom att designa en webbplats för dig, baserad på dina personliga preferenser. Svara bara på några frågor, ange den nyckelinformation som du behöver för att visas på din webbplats så kommer Wix att göra resten. ADI ger dig också grundläggande modifieringsalternativ samt låter dig lägga till fler sidor och andra extrafunktioner som din webbplats kan behöva.

Om du väljer att skapa webbplatsen utan ADI gör du det inom Wix Editor. Detta är ett effektivt verktyg som gör att du kan anpassa alla mallar du väljer (mallar diskuteras nästa). Dra och släpp designelement som du vill, välj från ett brett utbud av bilder, videor och ljud, lägg till en bakgrund, ändra stil och storlek på teckensnittet och mycket mer. Du kan också snabbt lägga till nya sidor, bloggartiklar, Wix SEO data och sociala medieknappar.

Teman och mallar

Ett funktionellt och snyggt WordPress-tema eller Wix-mall kommer att säkerställa att din webbplats ger en bra användarupplevelse och gör att din webbplats kan sticker ut från mängden. Så hur jämför teman för WordPress vs Wix-mallar?

WordPress-teman

WordPress-teman

WordPress å andra sidan, erbjuder tusentals gratis och premiumtema att välja mellan. Detta garanterar praktiskt taget en unik webbplats som kommer att se ut och fungera som ingen annan. Gratis teman finns i WordPress-förvaret, och alla har genomgått stränga tester för att säkerställa att de är av hög kvalitet. För dem som har en budget eller bara börjar kan ett gratis tema vara ett bra alternativ, eftersom alla extra funktioner du kan behöva alltid kan läggas till med WordPress-plugins. Gratis teman har ofta en snabbare inställning på grund av deras mer grundläggande verktygsuppsättning.

Om du vill skapa en professionell och funktionsrik webbplats från start, är det värt att spendera pengarna och köpa ett premiumtema. Inbyggda temat innehåller alla lämpliga funktioner som behövs för din webbplats nisch. Eller så kan du välja ett mångsidigt tema, som gör att du kan bygga vilken typ av webbplats som behövs.

När du köper ett premiumtema ska du alltid kontrollera recensioner och köpa från välrenommerade temabutiker som Themeforest eller de större WordPress-utvecklarna som Elegant Temas eller StudioPress. Premium-teman inkluderar ofta tillgång till extremt användbara supportforum, omfattande dokumentation och till och med en-till-en-hjälp. Detta kan vara ovärderligt för dem med begränsad designerfarenhet.

Mallar från Wix

Wix mallar

Wix erbjuder precis över 500 mallar för dig att bygga din webbplats från. Uppdelat i kategorier, oavsett om du vill skapa en webbplats för bloggning, företag, mat, resor, fotografering eller något annat kommer det att finnas ett antal mallar för dig att välja mellan.

Mallar levereras med innehåll och bilder, så du kan använda eller ändra så mycket av dessa demos som du vill. Dra- och släppsidebyggaren gör anpassningar enkla. Och om du hellre vill börja med en tom duk, finns det ett antal tomma mallar att välja mellan.

Plugins och appar

Om du behöver lägga till extra funktionalitet på din webbplats kan du använda WordPress-plugins eller Wix Apps. Så låt oss titta på skillnaden mellan de två …

WordPress Plugins

WordPress Plugins

WordPress erbjuder tusentals plugins som du kan installera på din webbplats. Oavsett vilka funktioner du behöver kommer det att finnas otaliga insticksprogram att välja mellan, alla erbjuder precis vad du letar efter. WordPress-plugins är också extremt enkla att installera och beroende på plugin kan du ställa in på några minuter.

Gratis plugins finns i WordPress-arkivet och premium-plugins via marknadsplatser som CodeCanyon eller direkt på utvecklarens webbplatser. Kom bara ihåg att alltid kontrollera recensioner av plugins och bara köpa från de webbplatser som har rykte för högkvalitativa produkter.

Wix-appar

Wix-appar

Wix tillhandahåller ett antal gratis- och premiumappar för att lägga till extra funktionalitet på din webbplats (men ingenstans nära så många som WordPress). Gratis appar inkluderar Wix Pro Gallery, vilket gör att du kan visa vackra fotografier i ett galleriformat på din webbplats, Wix Forum, som gör att du kan förvandla din webbplats till ett communityhub och Wix Google Maps.

Många av de appar som tillhandahålls av Wix som du behöver för att växa ditt företag är dock bara tillgängliga till ett pris. Dessa premiumappar erbjuder funktioner som är tillgängliga med WordPress via gratis plugins och lösningar. Därför, om du väljer Wix kan du i slutändan spendera mycket mer pengar på lång sikt för att skapa en helt fungerande webbplats.

Underhåll, säkerhet och support

Eftersom Wix är en molnbaserad lösning, som kommer att ge din webbplats värd, underhåll och säkerhet på din webbplats är alla tagit hand om dig. Detta kan vara positivt om du inte vill bli besvärad med din egen webbplats säkerhet och uppdateringar. Wix tillhandahåller också ett hjälpcenter som består av omfattande dokumentation och där du kan bläddra i artiklar och ställa frågor. Du kan också skicka in en biljett för att få en-till-en hjälp om du behöver det. Stödet är bra, men du måste lita mycket på Wix för att hålla din webbplats säker.

Om du väljer WordPress måste du ta mer ansvar för din webbplats underhåll och säkerhet (vilket är bra – det är din webbplats trots allt). På det här sättet kontrollerar du din webbplats istället för att lita på en tredje part. Du måste välja ett bra värdföretag med gedigen säkerhetspraxis och eventuellt installera ytterligare WordPress-säkerhetsplugins. Dessutom är det viktigt att se till att du håller plugins, ditt tema och själva kärn WordPress uppdaterade. För mer information om hur du håller din webbplats säker och säker läs vår artikel om hur du kan förbättra din WordPress webbplats säkerhet.

Som nämnts tidigare är WordPress-scenen enorm, bestående av oändliga WordPress-webbplatser, användbara forum, hur man kan lära sig och mycket mer användbar information. Om du bestämmer dig för att köpa ett premiumtema eller plugins kan du också komma åt individuell hjälp genom att göra installationsprocessen för din webbplats eller särskilda verktyg snabb och smärtfri. Om du har frågor om något WordPress, 99% av tiden finns det en artikel eller ett verktyg som kan hjälpa.

WordPress vs Wix – Vilken bör du välja?

Den plattform du väljer kommer mycket att bero på ditt förtroende och erfarenhet av att designa webbplatser, såväl som ditt projekt.

Wix är perfekt för dig som bara vill kasta ihop en enkel blogg. Det är intuitivt med inbyggd hjälp varje steg på vägen. Wix har också gjort ett imponerande jobb med att marknadsföra sina produkter. Det är mycket tydligt vad du får med Wix, och hur du använder och får åtkomst till plattformen och dess verktyg. Detta kommer att vädja till många, liksom den initiala kostnadsfria installationen som Wix erbjuder. Wix erbjuder verktyg och appar för större projekt, men det är här Wix kan bli dyrt. Större webbplatser och e-handelsbutiker måste betala en pågående (större) månadsavgift.

WordPress är enligt min mening det bästa alternativet av de två plattformarna för alla som vill skapa en seriös webbplats för sin verksamhet eller företag. Även för den ödmjuka bloggaren, om du letar efter att skapa en framgångsrik webbplats med ett stort följande, kommer WordPress att passa bättre för dig. Även om en WordPress-webbplats kommer att ta några minuter längre tid att konfigurera den slutliga produkten (inklusive utseende och funktionalitet) kommer det att överträffa en Wix-webbplats.

Med WordPress har du full kontroll över alla aspekter av din webbplats. Du kan anpassa alla delar av din webbplatsdesign, välja den bästa värden för dina specifika behov och enkelt lägga till nya funktioner via plugins. Dessutom kan du skapa och växa din webbplats specifikt för att passa din nisch och målgrupp utan begränsning.

Sista tankar om WordPress vs Wix

Oavsett vilken plattform du väljer när du jämför WordPress vs Wix för att bygga din webbplats, varken kan göra din webbplats framgångsrik. Bara du kan göra det! Så när du har fattat beslutet om vilken lösning som passar dig, ta dig tid att utforma din webbplats. Gör det användarvänligt, skapa fantastiskt innehåll, lägg till eleganta och iögonfallande bilder och grafik och se till att det sticker ut från tävlingen. Marknadsför sedan din webbplats, nå din målgrupp och växa efter för att hjälpa ditt företag att frodas. Lycka till!

WordPress vs Wix – vilken plattform passar bäst ditt projekt? Vänligen dela dina tankar om dessa populära webbdesignlösningar i kommentarerna nedan …

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me