Cara Menggunakan Wix (Tutorial)


tutorial wix

Wix mudah digunakan, hebat, dan pembangun laman web yang sangat berpatutan yang boleh digunakan untuk membuat laman web perniagaan / peribadi, kedai dalam talian dan portfolio.

Tutorial langkah demi langkah yang mudah ini membantu anda mempelajari asas-asas pembangun laman web Wix.

Kami akan menunjukkan cara membina laman web menggunakan Wix dari awal sendiri. Ini termasuk memilih templat, menyesuaikan laman web anda, menambahkan halaman, produk dan banyak lagi.

Sedia? Mari kita mulakan…

Cara membuat laman web menggunakan Wix (jadual kandungan):

 1. Mendaftar dengan Wix
 2. Memilih jenis laman web yang ingin anda buat
 3. Memilih templat
 4. Menyesuaikan laman web
 5. Mengoptimumkan laman web untuk mudah alih
 6. Membuat halaman
 7. Melancarkan blog
 8. Melancarkan kedai e-dagang
 9. Kenali papan pemuka Wix utama
 10. Menambah fungsi melalui aplikasi
 11. Memilih rancangan harga dan melancarkan kedai anda kepada umum

Jumlah masa untuk membuat laman web menggunakan Wix: ~ 30 minit
Tahap kemahiran: Pemula

Pendedahan penuh: Tutorial ini merangkumi pautan afiliasi Wix. Sekiranya anda memutuskan untuk membeli Wix melalui pautan rujukan kami, kami mendapat komisen. Terima kasih atas sokongan anda.

1) Pergi ke www.Wix.com Dan Klik “Bermula”

Wix membolehkan anda terus membangun laman web anda tanpa perlu memikirkan sebarang butiran teknikal mengenai penyediaannya. Walau bagaimanapun, masih perlu meluangkan masa sebentar untuk menjelaskan keseluruhan proses:

Perkara pertama yang perlu diketahui mengenai bekerja dengan Wix ialah anda dapat membina laman web anda terlebih dahulu, dan hanya dengan itu anda harus memutuskan sama ada akan membayar ciri tambahan atau kekal dengan penyediaan percuma.

Yang perlu anda lakukan untuk memulakan ialah menavigasi ke laman web Wix utama, klik pada yang besar Bermula butang dan kemudian hidupkan Mendaftar.

wix.com

Masukkan maklumat hubungan anda dan klik pada utama Mendaftar butang. Setelah melakukannya, anda akan dibawa terus ke apa yang disebut Wix ADI – Pereka Kecerdasan Buatan.

wix adi

Klik pada Mari lakukannya untuk memulakan.

Dalam langkah-langkah awal ini, Wix akan menanyakan kepada anda serangkaian pertanyaan dan kemudian menyiapkan laman web anda dengan pengoptimuman tertentu – berdasarkan jawapan anda.

Soalan pertama sangat mudah:

wix adi 1

Perkara yang kemungkinan besar ingin anda pilih ialah “saya sendiri”.

Soalan kedua bertanya kepada anda mengenai jenis laman web yang ingin anda bina:

wix adi 2

Seperti yang anda lihat, terdapat banyak pilihan. Anda tidak boleh mengabaikan langkah ini kerana Wix akan mengambil input anda dan menggunakannya untuk mengoptimumkan laman web anda untuk anda.

Untuk panduan ini, kami akan memilih “perniagaan” kerana ini adalah jenis laman web yang paling biasa dibina oleh orang.

Soalan seterusnya sesuai dan membawa anda ke definisi satu ayat yang baik untuk laman web anda dan tujuannya.

2) Pilih Jenis Laman Web yang Anda Ingin Bina

Dengan persoalan awal, Wix akan bertanya kepada anda jika anda cukup mempercayai ADI untuk membiarkannya membina laman web contoh untuk anda, atau jika anda ingin membina semuanya dengan tangan. Menggunakan ADI adalah pendekatan yang jauh lebih cekap, terutamanya kerana anda boleh kembali kemudian dan menyesuaikan setiap butiran kecil laman web anda. Anda tidak terperangkap dengan cadangan awal yang diberikan oleh Wix kepada anda.

melancarkan adi

Klik pada Mula sekarang.

Bergantung pada jawapan yang anda berikan satu minit yang lalu, Wix akan mempunyai beberapa pertanyaan lanjutan untuk menunjukkan jenis reka bentuk dan struktur laman yang tepat yang paling mungkin berfungsi dalam senario anda.

Soalan pertama adalah mengenai jenis perniagaan yang ingin anda bina laman webnya.

jenis laman web

⚠️ Nota; jika anda memilih pilihan lain pada langkah sebelumnya – bukan “laman perniagaan”, tetapi mungkin “kedai dalam talian” – maka Wix akan menunjukkan pilihan yang berbeza kepada anda.

Sebaik sahaja anda mula mengetik definisi perniagaan anda, Wix akan mempunyai pelbagai cadangan. Sebagai contoh, ketika kita memasuki “urut”, Wix mempunyai cadangan berikut:

cadangan urut

Kami menunjukkan ini hanya untuk menyampaikan berapa banyak jenis perniagaan yang disokong oleh Wix dan mempunyai reka bentuk dan struktur tapak yang telah dibuat sebelumnya. Pada akhirnya, untuk laman web contoh yang kami buat, kami telah memilih “Ahli terapi urut” dari senarai.

Klik pada Seterusnya apabila anda menemui jenis perniagaan / laman web yang paling sesuai dengan anda.

Berdasarkan semua yang anda pilih hingga saat ini, Wix akan mencadangkan satu set ciri untuk laman web anda.

pilih ciri

Dalam kes kami, Wix mencadangkan modul untuk tempahan dalam talian, sembang, blog, dan beberapa perkara lain. Apa yang anda akan lihat di skrin ini boleh berbeza-beza berdasarkan jawapan anda. Lihat senarai ini dan tandakan ciri yang kelihatannya sesuai untuk laman web anda.

Pada langkah seterusnya, Wix akan bertanya mengenai nama perniagaan anda, yang akan menjadi nama laman web anda.

Nama Perniagaan

Sekiranya laman web untuk jenama peribadi yang anda buat, anda boleh memasukkan nama anda sendiri di sana.

Seterusnya, Wix akan bertanya kepada anda jika anda sudah mempunyai beberapa kandungan di web yang ingin anda import ke laman web Wix baru anda. Wix membenarkan import dari laman web lain dan juga dari senarai Tempat Google. Dalam praktiknya, mengimport kandungan dari laman web lain boleh menyusahkan, jadi sebaiknya tinggalkan ini. Klik sahaja Seterusnya.

import dari laman web lain

Dengan ini, Wix kini akan membolehkan anda memilih reka bentuk untuk laman web anda.

3) Pilih Templat (Reka Bentuk)

Wix cuba menjadikan proses pemilihan reka bentuk sehalus mungkin, jadi daripada menunjukkan dinding beratus-ratus templat untuk dipilih, ia bermula dengan bertanya mengenai gaya reka bentuk yang anda sukai.

pilih gaya reka bentuk

Terdapat beberapa pilihan, dan, berdasarkan jawapan anda, Wix akan memberikan senarai templat yang difilter yang sesuai dengan pilihan sebelumnya.

Kami merasakan gaya itu dipanggil “Angin” tidak apa-apa untuk ahli terapi urut, tetapi anda bebas membuat pilihan anda sendiri.

Sebaik sahaja anda membuat pilihan, anda akan melihat bahawa Wix mengumpulkan alternatif halaman utama yang cukup tepat untuk dipilih. Berdasarkan pilihan anda sebelumnya, laman web ini akan diisi dengan grafik yang relevan dan mematuhi gaya reka bentuk tertentu. Inilah yang dicadangkan kepada kami:

cadangan laman utama wix

Anda akan melihat bahawa terdapat banyak gambar berkaitan urut di laman utama ini. Anda harus tahu bahawa kami tidak meletakkannya di sana. Itu semua usaha Wix ADI yang cuba meramalkan apa yang sesuai untuk saya dan perniagaan. Hebat!

Pilih laman utama yang paling anda sukai, dan teruskan.

4) Sesuaikan Laman web

Setelah memilih halaman utama yang anda suka, anda akan terus masuk ke editor Wix ADI di mana anda dapat menyesuaikan setiap sedikit perincian tentang bagaimana laman web itu muncul dan elemen apa yang terdapat di dalamnya.

Sebagai permulaan, anda akan melihat antara muka seperti ini:

penyunting wix

Ini semua sangat intuitif, jadi setiap elemen pada halaman berkelakuan seperti yang anda harapkan.

Contohnya, jika anda ingin mengedit salah satu teks di halaman, cukup klik pada teks yang diberikan. Bar sisi baru akan muncul di mana anda dapat melakukan pengubahsuaian anda.

Sebagai contoh, di bawah ini, kami mengklik blok utama di tengah (mengatakan “Wyatt Collier”). Bar sisi muncul yang membolehkan saya mengedit nama dan juga menambah sari kata dan keterangan.

blok utama ubah suai

Mengklik pada blok lain di laman utama akan memberi kesan yang sama – membiarkan anda memasuki antara muka penyuntingan di mana anda boleh mengubah kandungan blok yang diberikan.

Berikut adalah contoh kita bekerja di blok “Rawatan Saya”. Kami dapat mengedit setiap bahagian teks secara berasingan dan juga menyusun senarai rawatan.

blok rawatan saya ubah suai

⚠️ Nota; editor Wix ADI berfungsi dengan penjimatan automatik, jadi anda tidak perlu risau kehilangan kemajuan anda.

Tetapi ada lebih banyak untuk menyesuaikan reka bentuk anda daripada hanya menukar teks di sana sini:

Menyelaraskan Bahagian

Editor Wix ADI membolehkan anda menyeret dan melepaskan elemen individu di sekitar halaman dan juga mengubah susunan bahagian.

Sekiranya anda melihat mana-mana bahagian, anda akan melihat dua ikon anak panah di sudut kanan atas bahagian:

blok anak panah

Anak panah ini membolehkan anda menggerakkan bahagian tertentu ke atas dan ke bawah. Cukup klik pada mereka, dan anda akan melihat bahagian anda beralih tempat dalam beberapa saat.

Menukar Gaya Reka Bentuk Bahagian

Selain mengedit apa yang ada di bahagian kandungan anda, anda juga boleh mengubah keseluruhan reka bentuk bahagian itu sendiri. Sebagai contoh, ketika kita mengarahkan kursor tetikus ke bahagian “Rawatan Saya”, butang kecil muncul di sudut kiri atas berlabel “Reka Bentuk”. Setelah mengkliknya, panel baru muncul dengan beberapa gaya reka bentuk alternatif untuk dipilih:

reka bentuk blok suis

Cukup pilih yang paling anda sukai, dan, dengan satu klik, ia akan menggantikan yang lama.

Menambah Bahagian Baru

Menyesuaikan bahagian yang sudah ada di halaman adalah satu perkara, tetapi anda juga boleh menambah yang baru. Untuk melakukannya, klik pada Tambah butang yang ada di menu atas, dan kemudian klik “Bahagian ke Halaman.”

tambah bahagian ke halaman

Anda akan melihat bahawa terdapat banyak bahagian kandungan yang boleh dipilih. Nasib baik, untuk menjadikannya lebih mudah, bahagian-bahagian telah dikategorikan sebelumnya:

jenis bahagian

Anda boleh merebut bahagian mana pun dari bar sisi dan seret dan lepas ke kanvas di sebelah kanan.

Contohnya, inilah yang testimoni bahagian kelihatan seperti ketika ditambahkan ke halaman:

testimoni di halaman

Seperti yang anda harapkan, anda boleh memperincikan sedikit butiran mengenai bahagian testimoni dan teks di dalamnya.

Menetapkan Font Dan Warna

Apabila anda mula menggunakan editor Wix ADI, anda akan mendapat skema warna dan tetapan fon yang telah ditentukan secara langsung. Itu cukup baik dalam kebanyakan kes, tetapi anda boleh mengubahnya dengan mudah untuk mendapatkan penampilan yang lebih baik.

Untuk melakukannya, klik pada Reka bentuk butang di menu atas dan kemudian hidupkan Warna.

menukar fon warna

Ini adalah tempat lain di mana Wix akan melakukan apa sahaja untuk memudahkan kerja anda. Daripada menunjukkan beribu-ribu pilihan warna, ia hanya bertanya kepada anda mengenai warna pilihan utama yang ingin anda bangunkan reka bentuk anda, dan kemudian akan mencadangkan skema warna tertentu berdasarkan itu.

warna mencadangkan

 1. Pilih warna biji utama anda.
 2. Pilih mod warna (berwarna, berwarna-warni, bersemangat, cahaya, gelap, campurkan).
 3. Pilih dari pelbagai palet warna yang disyorkan.

Secara keseluruhan, mengubah keseluruhan skema warna hanya memerlukan beberapa minit.

Perkara yang sama berlaku untuk fon anda. Mulakan dengan yang sama Reka bentuk butang di menu atas, dan pilih Fon.

menukar fon warna

Sekali lagi, Wix akan mempunyai pelbagai cadangan untuk anda.

fon mencadangkan

Sebaiknya beralih antara pilihan berulang-ulang sehingga anda menemui sesuatu yang anda gemari. Anda juga harus bereksperimen dengan alat ukuran fon untuk memastikan bahawa semua teks di laman web anda dapat dibaca.

Menambah Imej, Tayangan slaid, dan Ciri Visual Lain

Wix sedia menyambut apa-apa jenis kandungan visual di laman web anda. Baik itu gambar, video, tayangan slaid, galeri, malah umpan Instagram; Wix boleh mengatasi semuanya!

Mari kita mulakan dengan asasnya; menambah gambar ke laman web anda atau menukar yang ada.

Cukup klik pada bahagian yang mengandungi gambar yang ingin anda ganti, dan kemudian dari bar sisi, klik Edit & Ganti.

ganti gambar

Apabila anda mengklik butang itu, Wix akan menunjukkan panel lain di mana anda dapat melakukan penyesuaian lebih lanjut pada gambar.

ganti gambar 2

Sekiranya anda ingin mengganti gambar, cukup klik pada Ganti butang. Anda akan melihat bahawa Wix mempunyai pelbagai gambar yang disyorkan dengan tema yang sama. Ini adalah gambar yang boleh anda gunakan di laman web anda secara bebas tanpa perlu risau tentang masalah hak cipta.

gambar untuk dipilih

Sekiranya anda ingin memuat naik gambar anda sendiri, klik pada + Muat naik Media butang di sudut kiri atas. Setelah muat naik selesai, anda akan dapat mengubah gambar sekiranya diperlukan.

gambar ubah suai

Setelah selesai, klik pada Memohon untuk memasukkan gambar di halaman.

Untuk menambah jenis media lain, klik pada utama Tambah butang yang ada di menu atas, dan kemudian, dari senarai bahagian yang tersedia, masuk ke kategori yang anda mahukan:

tambah kategori visual

Prosedurnya sangat serupa dengan menambahkan atau mengganti gambar. Cukup klik ke blok dengan cara yang sama, kemudian klik Edit & Ganti, dan atur media anda dengan sewajarnya.

5) Tingkatkan Laman Web Anda Untuk Peranti Mudah Alih

Pada masa ini, telefon bimbit sering kali menjadi alat utama orang untuk mengakses web. Sebenarnya, lebih banyak orang menggunakan telefon bimbit daripada gabungan desktop dan komputer riba (data). Maksudnya dalam praktiknya adalah sangat sederhana, anda mesti memastikan bahawa laman web anda kelihatan betul di telefon bimbit! Sekiranya anda gagal, orang akan pergi dan mungkin tidak akan kembali.

Lebih-lebih lagi, jika anda menjalankan perniagaan tempatan, kesan mudah alih lebih besar lagi. Pelbagai carian “berdekatan saya” merangkumi sebahagian besar lalu lintas tempatan di Google (data), dan dapat melayani pengguna dengan cepat adalah sangat penting jika anda ingin menjana perniagaan mereka.

Contohnya, bayangkan anda mengendalikan ruang urut yang disebutkan di atas. Sekiranya seseorang mencari “Urut berhampiran saya” dan laman web anda muncul tetapi gagal memuatkan pada telefon mereka, maka calon pelanggan itu tidak akan datang kepada anda.

Nasib baik, menjadikan laman web anda dioptimumkan dengan mudah alih dengan Wix. Untuk memulakan, klik pada butang pengalih pandangan yang berada di bar atas. Yang ini:

beralih ke telefon bimbit

Ini akan memuatkan semula halaman dan menunjukkan kepada anda bagaimana halaman itu akan muncul di peranti mudah alih.

laman web di telefon bimbit

Dalam kebanyakan kes, laman web anda akan kelihatan baik, tetapi anda boleh membuat sedikit penyesuaian untuk menonjolkan elemen yang lebih penting dan menyembunyikan yang tidak begitu penting.

Paling penting, sebarang perubahan yang anda buat di sini tidak akan mempengaruhi penampilan laman web anda di desktop. Ini hanya untuk telefon bimbit!

Inilah yang boleh anda lakukan yang secara amnya menjadikan laman web anda lebih baik di telefon bimbit:

 • sembunyikan gambar yang tidak penting dan hanya mengambil ruang pada paparan mudah alih
 • letakkan maklumat hubungan anda lebih tinggi di halaman – orang ingin mendapatkannya dengan cepat
 • serlahkan hanya produk atau perkhidmatan utama anda

Wix membolehkan anda menyesuaikan banyak di sini mengenai menyembunyikan elemen yang berlainan di halaman, menyusun semula keseluruhan bahagian dan sebagainya. Manfaatkan ini dan bereksperimen.

Setelah selesai, beralih sahaja ke paparan desktop lagi. Perubahan anda akan disimpan secara automatik.

6) Buat Halaman Lain

Sekarang setelah kami menyediakan halaman utama, inilah masanya untuk mula mengusahakan beberapa halaman lain yang akan dimanfaatkan oleh kebanyakan laman web. Terutama, anda harus membuat:

 • halaman Perihal
 • halaman Perhubungan

Kami akan memfokuskan hanya pada kedua ini, buat masa ini, untuk menunjukkan kepada anda prinsip bagaimana membina halaman baru.

Mengenai halaman

Untuk memulakan, klik pada Halaman: Rumah butang di sudut kiri atas. Kemudian, klik pada + Tambah Halaman.

tambah halaman

Wix sudah mencadangkan beberapa jenis halaman popular yang mungkin anda berminat untuk buat. Bukan secara tidak sengaja, cadangan pertama dalam senarai adalah untuk halaman Tentang.

halaman yang dicadangkan

Wix bukan sahaja mencadangkan halaman yang boleh anda bina tetapi juga mempunyai beberapa reka bentuk yang sudah siap untuk setiap halaman.

Untuk menyelesaikan halaman Perihal anda, cukup tatal senarai reka bentuk halaman yang tersedia dan pilih yang paling anda sukai.

Editor Wix ADI akan memuat semula antara muka dan membiarkan anda bekerja di halaman Perihal baru anda. Seluk-beluk bagaimana semuanya berfungsi sama seperti laman utama.

Cukup teruskan untuk menambahkan bahagian kandungan apa sahaja yang anda fikir berada di halaman Perihal anda, dan edit mengikutinya.

Setelah menghabiskan beberapa minit di sini, anda mesti mempunyai halaman About yang cukup menarik di tangan anda.

mengenai halaman

Halaman Perhubungan

Cara anda membuat halaman Kenalan sangat serupa, tetapi halaman tersebut akan menampilkan beberapa elemen asal. Untuk memulakan, sekali lagi, klik pada Halaman butang dan kemudian hidupkan + Tambah Halaman. Bertukar kepada Hubungi dan lihat apa yang Wix ada untuk anda.

pilih kenalan

Pilih salah satu reka bentuk yang dicadangkan.

Antara muka penyuntingan Wix ADI akan dimuat semula sekali lagi. Anda mungkin akan melihat beberapa blok asal di halaman ini berbanding halaman Tentang anda atau bahkan halaman utama. Mereka adalah:

 • borang hubungan
 • peta interaktif

halaman hubungan

Wix mendorong anda untuk menggunakan kedua-dua elemen ini untuk menjadikan perniagaan anda lebih mudah bagi pelanggan. Borang hubungan berfungsi sepenuhnya, yang bermaksud bahawa pengunjung boleh menggunakannya untuk menghantar mesej kepada anda secara langsung.

⚠️ Sekiranya anda tidak menjalankan perniagaan dan tidak mahu berkongsi alamat anda, anda dapat menonaktifkan peta dan hanya tinggal dengan borang kontak.

Halaman Khusus Niche Lain

Berdasarkan jawapan awal yang anda berikan semasa mendaftar ke Wix, anda mungkin melihat halaman lain di laman web anda yang telah dibuat sebelumnya oleh Wix.

Dalam kes kami, ada Tempah Dalam Talian halaman dan Pemeriksaan Tempahan halaman. Anda dapat melihat bagaimana keadaan di laman web anda dengan mengkliknya Halaman butang sekali lagi di sudut kiri atas.

halaman

Lihat seperti apa halaman tersebut dan kerjakan jika diperlukan. Prinsipnya sama.

Navigasi Tapak Fine-Tuning

Secara lalai, setiap halaman baru yang anda buat akan ditambahkan ke menu utama laman web anda secara automatik.

Sekiranya anda ingin mengubah urutan halaman muncul di menu, klik pada tajuk laman web anda, dan kemudian di Edit butang di sebelah MENU.

menu suntingan

Anda dapat menyeret dan melepaskan halaman untuk menyusunnya semula.

menu suntingan 2

Anda juga boleh menambahkan item menu dengan tangan jika anda ingin memautkan ke tempat di luar laman web anda (misalnya profil media sosial anda).

7) Tambah Blog (Pilihan)

Blogging adalah salah satu cara terbaik untuk menjangkau khalayak baru dan mengubah khalayak tersebut menjadi bakal pelanggan. Pelbagai laporan sumber bahawa blog adalah antara saluran pemasaran yang paling berkesan untuk perniagaan dalam talian. Dengan pemasar yang mengutamakan blog 13x lebih cenderung untuk melihat ROI positif dari usaha dalam talian mereka daripada mereka yang tidak.

Dengan kata lain, jika anda mahu orang mencari laman web anda secara aktif, anda mesti memberi mereka alasan untuk melakukannya. Blogging boleh menjadi salah satu sebabnya, dengan syarat kandungan yang anda terbitkan berkualiti dan memenuhi keperluan dan kehendak khalayak anda.

Dari sudut pandangan teknikal, memulakan blog di Wix benar-benar – anda mempunyai semua alat yang diperlukan sudah terbina dalam.

Membuat Blog Di Wix

Dari menu atas, klik pada Halaman butang dan kemudian hidupkan + Tambah Halaman. Dari senarai, pilih Blog dan kemudian pilih susun atur blog yang anda suka.

pilih susun atur blog

Susun atur tepat yang anda pilih sepenuhnya bergantung pada anda. Kesemuanya akan berjaya! Editor Wix akan dimuat semula, dan anda akan melihat halaman blog baru anda beraksi:

laman blog

Anda boleh mengedit halaman ini seperti halaman lain yang ada di laman web ini. Yang paling penting, anda boleh:

 • ubah cara catatan blog anda muncul di halaman,
 • ubah susun atur blog (ke mana gambar pergi, dll.)
 • ubah apa yang ditunjukkan di samping catatan (nama pengarang, tarikh, dll.)

Anda juga boleh menguruskan blog dan menulis catatan baru.

Menulis Catatan Blog Baru

Klik pada bahagian blog utama, dan kemudian Urus Blog.

menguruskan blog

Dari sana, anda boleh menguruskan catatan yang ada serta membuat yang baru.

sengkang blog

Antaramuka sangat mudah digunakan, dan menyerupai apa yang anda lihat di MS Word atau Google Docs.

ui menulis blog

Inilah yang anda dapat:

 • Alat SEO bersepadu – untuk memastikan catatan anda muncul di Google
 • Penyunting teks kaya
 • Kategori dan hashtag
 • Kemungkinan untuk bekerja dengan pelbagai penulis
 • Pengalaman mudah alih yang hebat
 • Sokongan HTML tersuai

8) Tambah Kedai Dalam Talian (Pilihan)

Ini mungkin tidak akan mengejutkan anda ketika ini, tetapi anda boleh melancarkan kedai dalam talian dengan Wix dengan cepat. Selain itu, ia akan menjadi kedai dalam talian yang berfungsi sepenuhnya, tidak membatasi anda dengan cara apa pun.

 • Anda boleh memiliki jumlah produk yang tidak terhad.
 • Dapatkan reka bentuk etalase dan troli tersuai.
 • Menjual produk fizikal dan digital.
 • Jejaki pesanan.
 • Tetapkan kadar penghantaran.
 • Terima pembayaran dalam talian.
 • Jual melalui Facebook dan Instagram.
 • Uruskan penjualan anda di mana sahaja dengan Aplikasi Wix.

Membuat Kedai Dalam Talian Dengan Wix

Dari menu atas, klik pada Halaman butang dan kemudian hidupkan + Tambah Halaman. Dari senarai, pilih Kedai atas talian dan pilih susun atur kedai yang anda suka.

pilih susun atur kedai

Untuk menguruskan kedai anda dan menambah produk, klik pada bahagian kedai dan kemudian Urus Produk.

menguruskan kedai

Anda akan melihat antara muka yang berasingan di mana anda dapat menambahkan produk, menukar keterangannya, menetapkan harga dan sebagainya.

menguruskan kedai 2

Membangun kedai dalam talian yang berjaya adalah topik untuk panduan tersendiri, jadi kami tidak akan membahas lebih terperinci di sini. Perkara utama yang ingin kami tunjukkan di sini ialah melancarkan kedai e-dagang dengan Wix sangat mungkin. Anda benar-benar mendapat semua ciri yang anda perlukan.

9) Kenali Papan Pemuka Wix Utama

Kami banyak berurusan dengan Wix ADI dan segala yang dapat dicapai dengannya, yang banyak!

Walau bagaimanapun, terdapat keseluruhan papan pemuka Wix yang berasingan. Ini bertujuan untuk memberi anda gambaran yang lebih luas mengenai apa yang berlaku dengan laman web anda dan semua metrik yang berbeza yang berkaitan dengannya.

Untuk mengakses papan pemuka, log keluar dan log masuk semula ke Wix. Anda akan melihat sesuatu seperti ini:

wix dash

Mari jelaskan apa yang ada di halaman ini blok demi blok:

 • (a) – Bar sisi utama di mana anda dapat mengakses kawasan laman web anda dengan cepat. Sekiranya anda mempunyai blog atau kedai dalam talian, anda akan melihat bahagian untuk menguruskan produk, pesanan, catatan blog, atau tempahan di sana. Terdapat juga pautan ke alat dan aplikasi lain. Di bahagian bawah, ada pautan untuk mengedit laman web anda, yang akan membawa anda ke editor Wix ADI yang sama yang kami gunakan sebelumnya.
 • (b) – Panel kawalan utama laman web anda. Di sinilah anda dapat memilih dari pilihan tindakan untuk dilakukan di laman web anda.
 • (c) – Panduan awal. Ikuti langkah-langkah ini untuk memastikan laman web anda siap 100% untuk dilihat oleh orang.
 • Di bawah halaman, terdapat juga blok dengan petua lebih lanjut mengenai cara menggunakan laman web anda.

Satu kawasan di mana anda mungkin ingin melihat lebih mendalam adalah Tetapan menu – boleh diakses dari bar sisi utama. Di sinilah anda dapat menemukan semua tetapan utama laman web anda, seperti nama, maklumat umum, penyatuan dengan alat lain, pilihan pembayaran, mata wang, dan banyak lagi. Walaupun anda tidak mengubah apa-apa di sana, masih ada idea yang baik untuk melihat pilihan ini dan melihat apa yang ada.

tetapan

10) Tambahkan Fungsi Melalui Aplikasi Wix

Sekiranya ciri yang anda dapatkan dari kotak Wix tidak mencukupi, anda boleh melihat Wix App Market. Anda akan menemui lebih daripada 200 aplikasi yang berbeza di sana untuk membantu anda membina dan mengembangkan laman web anda.

Untuk mengakses aplikasi, klik Aplikasi di bar sisi utama papan pemuka Wix.

aplikasi

Terdapat aplikasi untuk pelbagai perkara di sana. Dari pembantu pemasaran hingga SEO, sembang langsung, buletin, integrasi media sosial, pop timbul, ujian A / B, alat peninggalan troli, pengurus hubungan, dan banyak banyak lebih banyak lagi.

Aplikasi boleh ditambah dengan beberapa klik. Cukup pilih aplikasi yang anda suka dari senarai, dan klik Tambah Aplikasi.

tambah aplikasi

Berdasarkan aplikasi yang telah anda pilih, mungkin diperlukan penyiapan lebih lanjut.

11) Pilih Pelan Harga dan Lancarkan Laman Web Anda

Pada peringkat proses ini, laman web anda hampir siap. Anda kini boleh menjadikannya umum. Hanya ada beberapa perkara yang anda perlukan …

Untuk menerbitkan laman web anda, kembali ke editor Wix ADI (klik pada Edit Laman web butang yang terdapat di sudut kiri bawah papan pemuka Wix), dan kemudian klik pada utama Menerbitkan butang:

menerbitkan laman web

Anda mesti memilih sama ada anda mahu menggunakan subdomain Wix percuma (biasanya kelihatan seperti NAMA ANDA.wixsite.com/website) atau sambungkan nama domain tersuai.

subdomain

Sekarang, sebelum anda membuat pilihan ini, mari kita bincangkan mengenai harga rancangan Wix yang berbeza kerana pilihan anda dari rancangan tertentu juga akan menentukan pilihan domain anda.

Mula-mula, ada rancangan sepenuhnya percuma dengan Wix tersedia. Sebagai sebahagian daripadanya:

 • anda hanya dibenarkan menggunakan subdomain Wix percuma dan tidak dapat menghubungkan nama domain khusus,
 • Iklan Wix akan muncul di setiap halaman di laman web anda,
 • anda mendapat simpanan sehingga 500MB dan lebar jalur 500MB, yang tidak banyak,
 • anda tidak boleh melancarkan kedai dalam talian,
 • anda tidak dapat menghubungkan Analitis Google.

Sekiranya anda baik-baik saja dengan had ini, anda boleh terus memilih pilihan subdomain percuma dari tangkapan skrin di atas. Pada peringkat ini, laman web anda akan berada dalam talian dan bersedia untuk menyambut pengunjung. ��

Sekiranya, sebaliknya, had ini terlalu banyak, anda harus meningkatkan ke salah satu rancangan premium. Cuma klik pada salah satu Naik taraf butang kelihatan di papan pemuka.

naik taraf

Pilih rancangan harga yang paling sesuai dengan anda. Terdapat dua jenis rancangan yang tersedia:

 • Berikut adalah harga jika anda ingin melancarkan laman web klasik dengan Wix (tidak ada kedai dalam talian atau apa-apa yang melibatkan pengunjung anda membayar apa sahaja di laman web ini):

harga wix 1

 • Berikut adalah harga jika anda ingin menjual sesuatu dari laman web:

harga wix 2

Seperti yang anda lihat, ada banyak perkara di sini, tetapi anda tidak perlu menghabiskan banyak masa untuk membuat keputusan. Pertimbangkan templat ringkas ini untuk memilih rancangan Wix yang sesuai untuk laman web anda:

 • �� Mahu menjual sesuatu di laman web? Pilih Asas Perniagaan merancang untuk $ 23 / bulan. Anda mendapat semua ciri e-commerce yang anda perlukan.
 • �� Hanya mahukan maklumat peribadi, perniagaan, atau laman web blog yang dioptimumkan? Pilih Tanpa had merancang untuk $ 17 / bulan.

Mengapa kita mengesyorkan pada dasarnya apa rancangan termurah? Ringkas; anda sentiasa boleh menaik taraf ke rancangan yang lebih mahal jika menghadapi had yang ketara.

Menggunakan salah satu rancangan yang disyorkan juga akan memberi anda akses ke nama domain percuma untuk tahun pertama. Semasa memilih nama domain, cari sesuatu yang mudah diingat dan sesuai dengan perniagaan / jenama anda.

Sebaik sahaja anda menaik taraf ke salah satu rancangan premium ini dan menyelesaikan proses pembelian, laman web anda akan secara rasmi dalam talian dan bersedia untuk perniagaan! ����

Selesai!

Tahniah! Anda baru sahaja belajar bagaimana membina laman web yang berfungsi di Wix, dan anda telah melakukannya sendiri.

Seperti yang anda lihat, Wix sangat hebat dan berkebolehan dalam bidang laman web DIY. Sangat luar biasa bagaimana hari ini anda boleh membina laman web profesional sendiri!

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan, jangan ragu untuk mengemukakannya di komen.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai cara mempromosikan dan mengembangkan laman web baru anda, lihat panduan kami yang lain:

 • 5 Cara Mudah Meningkatkan Trafik Laman Web
 • 33 Cara Mengewangkan Laman Web
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me