Tutorial Laman Web Joomla


tutorial joomla

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk menggunakan Joomla untuk membuat kehadiran web anda sendiri, anda telah sampai di tempat yang tepat. Berikut ini, anda akan mempelajari semua yang perlu anda ketahui untuk memulakan.

Tutorial langkah demi langkah ini akan menunjukkan kepada anda cara memasang perisian di pelayan anda dan memberi anda gambaran keseluruhan mengenai fungsi asas. Pada akhirnya, kami ingin anda merasa dapat mula meneroka sendiri dan membina laman web impian anda di Joomla.

Walaupun Joomla lebih kompleks daripada WordPress, ia jauh lebih mesra daripada pemula daripada Drupal (anda sebenarnya boleh mendapatkan perbandingan ketiga-tiganya di sini). Oleh itu, jika anda mengikuti tutorial, laman web anda harus dikemas kini dalam masa 3 jam atau kurang.

Cara membina laman web Joomla (jadual kandungan):

 1. Daftarkan nama domain dan cari perkhidmatan hosting web
 2. Pasang dan sediakan Joomla
 3. Ketahui asas-asas Joomla
 4. Pilih templat untuk laman web anda
 5. Pasang templat Joomla anda
 6. Sesuaikan reka bentuk
 7. Gunakan modul Joomla
 8. Tugaskan modul ke kedudukan
 9. Buat halaman baru
 10. Tetapkan halaman ke menu navigasi Joomla
 11. Tambah bahagian blog
 12. Pasang sambungan

Jumlah masa untuk membuat laman web menggunakan Drupal: ~ 2-3 jam
Tahap kemahiran: Permulaan / Pertengahan

1. Daftarkan nama domain dan cari perkhidmatan hosting web

Sekiranya anda sudah memiliki nama domain dan hosting web, lompat ke langkah 2.

Sebelum anda mula membina laman web Joomla, anda memerlukan nama domain dan hosting web.

Sekiranya anda tidak tahu mahu memulakan topik ini, baca catatan kami mengenai cara memilih nama domain. Sekiranya anda hanya memerlukan penyegaran semula, pilih domain laman web yang mudah, sehingga mudah diingat.

Selain nama domain, anda juga memerlukan perkhidmatan hosting web.

Pendedahan penuh: WebsiteSetup memperoleh komisen jika anda membeli Bluehost melalui pautan rujukan kami dalam panduan ini. Ini membantu kita memastikan segala-galanya sentiasa terkini. Terima kasih atas sokongan anda.

Anda boleh mendapatkan nama domain dan web hosting dari Bluehost (mereka juga menawarkan domain percuma untuk tahun pertama).

hosting joomla

Mereka mempunyai pemasangan cepat untuk Joomla sehingga anda tidak perlu menghabiskan masa anda untuk memuat turun, memuat naik dan memasangnya secara manual melalui FTP.

Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan hos web lain, pastikan ia memenuhi keperluan sistem Joomla, yang boleh anda temui di sini.

2. Pasang dan sediakan Joomla

Terdapat dua cara untuk memasang dan menyediakan Joomla.

Memasang Joomla menggunakan pemasangan cepat Bluehost (langkah demi langkah)

Memasang Joomla secara manual ke mana-mana hos web (langkah demi langkah)

3. Ketahui asas Joomla

Langkah seterusnya dalam belajar bagaimana membina laman web dengan Joomla adalah memberi kesan. Kami akan menggunakan banyak menu yang dapat anda lihat di panel kawalan di bawah, namun, ini berguna untuk melihat pandangan burung untuk memulakan.

Jelas sekali, anda boleh menyingkirkan dua kotak biru dengan memilih masuk atau keluar dari Joomla mengumpulkan data statistik dan kemudian membaca (dan menyembunyikan) mesej pasca pemasangan anda.

Di sebelah kiri, anda menemui jalan pintas ke bahagian yang sering digunakan di kawasan pentadbir, seperti membuat artikel baru, mengubah struktur menu atau memasang peluasan. Di sebelah kanan, adalah maklumat penting mengenai keadaan laman web anda.

Walau bagaimanapun, bahagian yang paling penting adalah bar tugas di bahagian atas. Di sini, anda dapati pilihan yang sama seperti pada panel kawalan dan kemudian beberapa. Inilah yang terdapat dalam pelbagai menu:

kali pertama di panel kawalan joomla

 • Sistem – Akses ke panel kontrol, tetapan laman web, item konten yang belum selesai atau terkunci, pilihan untuk membersihkan cache dan melihat maklumat sistem (laman web, pelayan, dan lingkungan).
 • Pengguna – Urus pengguna, kumpulan pengguna dan tingkat akses, tambahkan nota mengenai pengguna, urus permintaan berkaitan privasi, lihat log pengguna dan e-mel massa semua orang di laman web anda.
 • Menu – Seperti namanya, ini berisi semua pilihan mengenai pembuatan dan pengurusan menu.
 • Kandungan – Tambahkan artikel dan taksonomi, tetapkan kandungan unggulan dan uruskan fail media laman web anda.
 • Komponen – Buat dan urus sepanduk laman web, kenalan, kemas kini laman web, mesej peribadi, persatuan pelbagai bahasa, dan suapan berita. Ini juga menyediakan akses ke pesan pasca pemasangan (kami sudah membahasnya), memungkinkan anda mengatur pengalihan (walaupun anda memerlukan plugin untuk itu), melihat istilah carian laman web, menggunakan carian pintar (sekali lagi, ini memerlukan pemalam) dan menguruskan tanda nama.
 • Sambungan – Membolehkan anda memasang, mengemas kini, mengurus, mengkonfigurasi, mencari dan menyelesaikan masalah sambungan. Dalam menu ini, anda juga dapat melihat keadaan pangkalan data anda dan mengemas kini laman web anda.
 • Tolonglah – Akses terus ke topik bantuan penting di dokumentasi rasmi.

Semua jelas setakat ini? Kemudian mari kita teruskan.

4. Pilih templat untuk laman web anda

Seperti sistem pengurusan kandungan lain yang terdapat di laman web ini, Joomla menawarkan cara untuk mengubah reka bentuk laman web anda tanpa pengekodan. Di sini, alat untuk melakukannya dipanggil Templat. Tampilan, fungsi, dan rasa seluruh laman web anda bergantung sepenuhnya kepada mereka. Jadi, jangan memandang rendah keputusan ketika memilihnya!

Terdapat templat Joomla percuma dan premium (berbayar). Walau bagaimanapun, mencari satu boleh menjadi sukar. Malangnya, CMS tidak mempunyai direktori pusat untuk ini. Oleh itu, anda perlu melihat-lihat kedai untuk mencarinya. Ramai dari mereka yang menjual tema premium juga menawarkan versi percuma yang boleh anda uji. Berikut adalah beberapa tempat untuk memulakan:

Sudah tentu, terdapat beberapa ciri asas yang harus anda perhatikan semasa memilih tema. Pertama jelas citarasa anda sendiri. Walau bagaimanapun, anda juga harus mempertimbangkan perkara berikut:

 • Sokongan – Senang mendapat sokongan teknikal, kerana orang-orang ini dapat menyelesaikan sebarang masalah untuk anda.
 • Kemas kini – Joomla sentiasa mengemas kini sistem mereka. Pastikan penyedia templat anda juga sentiasa mengemas kini templat mereka untuk memastikannya berfungsi dengan keluaran terbaru.
 • Dokumentasi – Dari semasa ke semasa, anda perlu memeriksa beberapa ciri untuk mengetahui cara kerjanya. Pastikan ada tempat di mana anda boleh melakukannya.
 • Tindak balas dan keserasian merentas penyemak imbas – Ini bermaksud templat anda akan kelihatan hebat di setiap penyemak imbas dan juga pada mana-mana peranti mudah alih.
 • Kesesuaian – Periksa ciri templat yang boleh disesuaikan sendiri. Sebagai contoh, cari templat yang mempunyai banyak kedudukan modul (lebih lanjut akan segera).

5. Pasang templat Joomla anda

Memasang templat di Joomla pada dasarnya cukup mudah. Sebaik sahaja anda membuat pilihan, anda biasanya mendapatkannya dalam bentuk fail zip. Ini boleh anda muat naik di bawah Sambungan> Pasang.

muat naik sambungan joomla

Seret dan lepas ke medan atau klik Atau semak fail butang untuk mencarinya di cakera keras anda. Pilihnya dan Joomla harus melakukan yang lain dengan sendirinya. Sebagai alternatif, anda juga boleh memasang templat melalui URL-nya jika anda tahu di mana pakej itu berada.

Selepas itu, anda masih perlu mengaktifkan templat dan anda melakukannya di bawah Sambungan> Templat> Gaya. Di sini, klik ikon bintang di sebelah kanan nama templat untuk menjadikannya lalai untuk keseluruhan laman web.

tetapkan templat joomla sebagai lalai

Perhatikan bahawa, semasa memuat turun templat anda, anda mungkin mendapat fail tambahan seperti permulaan pantas, tetapan, dan sambungan. Yang pertama adalah versi lengkap Joomla termasuk templat. Dengan begitu, reka bentuk baru anda sudah siap digunakan semasa laman web anda disiapkan, selalunya termasuk kandungan demo. Yang terakhir ini masuk akal untuk disertakan sehingga semuanya disiapkan seperti dalam demo dan yang perlu anda lakukan adalah menukar kandungannya. Dua fail lain untuk merujuk kepada perkara yang mungkin anda lihat di laman demo templat, seperti slaid, dll.

6. Sesuaikan reka bentuk

Semasa anda membina laman web dengan Joomla, salah satu tujuan utama adalah membuat reka bentuk yang anda mahukan. Untuk melakukannya, kebanyakan templat dilengkapi dengan sekurang-kurangnya beberapa pilihan penyesuaian dan anda dapat mengaksesnya dengan mengklik nama templat dalam senarai.

pilihan penyesuaian templat joomla

Di sini, anda boleh membuat penyesuaian terhadap perkara seperti warna, fon, logo, saiz dan banyak lagi. Beberapa templat juga dilengkapi dengan halaman tetapan mereka sendiri di mana mereka membolehkan anda mengendalikan lebih banyak dan melihat perubahan dalam masa nyata. Dalam apa jua keadaan, jangan lupa untuk melihat templat anda dan untuk menyimpan perubahan yang telah anda buat!

7. Gunakan modul Joomla

Sekarang, walaupun kelihatan lebih baik, laman web anda masih kosong. Masa untuk mengubahnya. Dari sini, kita akan membahas cara membuat kandungan di Joomla.

Malangnya, kita harus memulakan dengan salah satu topik yang lebih rumit, iaitu modul. Ini adalah unit kecil kandungan yang dapat muncul di banyak tempat halaman. Mereka berfungsi seperti blok bangunan yang boleh anda hasilkan reka bentuk yang berbeza. Namun, penggunaannya memerlukan sedikit. Mari mencubanya di laman utama.

Untuk membina halaman dari awal, sebaiknya mulakan dengan mengaktifkan mod pratonton untuk kedudukan modul. Dengan cara ini, anda dapat melihat di mana tepat di halaman anda, anda dapat menambahkan modul dan nama-nama kedudukannya.

pratonton kedudukan modul joomla

Untuk melihat sesuatu seperti di atas, pergi ke Sistem> Konfigurasi Global> Templat.

aktifkan pratonton kedudukan modul joomla

Di sini, tetapkan Pratonton Modul Kedudukan ke Diaktifkan, simpan dan tutup. Kemudian, kembali ke senarai templat anda dan klik Pratonton butang (ikon mata). Ini kemudian akan memaparkan semua kedudukan modul yang ada seperti gambar di atas.

Nota ringkas: Jangan lupa untuk mematikan pratonton apabila anda selesai menetapkan modul.

8. Tetapkan modul ke kedudukan

Baiklah, setelah anda tahu ke mana modul anda boleh pergi, bagaimana anda memberikannya ke posisi tersebut? Semua itu berlaku di bawah Sambungan> Modul.

senarai modul joomla

Di sini, anda dapat melihat semua yang sedang aktif di laman web anda serta kedudukan, halaman, pengguna, dan bahasa yang mereka tetapkan. Namun, jangan risau, ini bukan satu-satunya pilihan yang tersedia untuk anda. Di bawah Baru di sudut kiri atas, anda dapati banyak blok lain yang boleh anda gunakan di laman web anda.

modul tambahan joomla

Katakan anda mahu memasukkan beberapa teks mengenai anda dan laman web anda di halaman utama. Perkara pertama yang anda lakukan ialah periksa di mana halaman tersebut akan pergi. Dalam kes ini, ini adalah kedudukan-2. Kemudian, anda akan pergi ke menu modul, buat yang baru dan pilih Adat sebagai jenisnya. Ini membolehkan anda membuat blok kandungan anda sendiri menggunakan editor WYSIWYG (apa yang anda lihat adalah apa yang anda dapat).

buat modul joomla tersuai

Ini hanyalah editor untuk membuat dan memformat kandungan yang membolehkan anda melihat apa yang anda lakukan. Sayangnya, akan memakan masa terlalu lama untuk memeriksa semua pilihan di skrin ini. Namun, jika pernah menggunakan pemproses kata, semuanya akan kelihatan sangat biasa. Di samping itu, anda boleh mengarahkan kursor ke mana-mana ikon untuk mendapatkan penerangan tentang apa yang dilakukannya. Dengan cara ini, anda seharusnya dapat dengan cepat mengetahui cara menulis dan memformat teks, memasukkan tajuk, gambar dan media lain dan apa sahaja yang ditawarkannya.

modul khas joomla dengan kandungan

Apabila anda selesai, pastikan bahawa semasa anda menyimpan, Status di sebelah kanan ditetapkan ke Diterbitkan dan bahawa anda memilih lokasi templat yang betul di bawah Kedudukan (perhatikan bahawa anda memilih tema aktif anda!). Kemudian, pergi ke Tugasan Menu (tab di bawah tajuk) dan gunakan menu lungsur untuk memilih halaman yang ingin anda paparkan modul ini. Dalam kes ini, Hanya di halaman yang dipilih dan kemudian Rumah.

tugasan menu modul joomla

Simpan dan anda mesti melihatnya di laman utama anda (dan hanya ada).

bina laman web dengan modul khas joomla di laman utama

Anda boleh menggunakan kaedah yang sama untuk memasukkan perkara lain ke halaman seperti catatan blog (lebih banyak lagi di bawah), sepanduk, menu, gambar, dan iframe. Di samping itu, anda juga boleh menambahkan modul baru melalui sambungan (lebih banyak lagi di bawah).

9. Buat halaman baru

Sekarang untuk sesuatu yang lebih mudah: halaman. Apabila anda membina laman web dengan Joomla, kemungkinan anda akan membuat beberapa laman web tersebut. Tetapi, setelah anda menguasai perkara di atas, bahagian ini akan menjadi lebih mudah.

Perkara pertama yang perlu dipelajari mengenai halaman di Joomla ialah anda membuatnya di satu tempat dan membuatnya muncul di tempat lain. Ini adalah perkara umum yang perlu diingat bahawa apa sahaja yang anda buat di Joomla tidak akan muncul secara automatik di laman web anda.

Di Joomla, halaman hanya dipanggil artikel. Ini mungkin sedikit membingungkan pada mulanya ketika datang dari latar belakang blog tetapi jangan biarkan hal itu membuat anda tidak tahan. Anda boleh membuat artikel melalui Kandungan> Artikel> Tambah Artikel Baru. Sebagai alternatif, gunakan jalan pintas pada panel kawalan. Kedua-duanya akan membawa anda ke skrin penyuntingan yang sangat serupa yang anda gunakan sebelumnya.

joomla buat artikel baru

Buat dan format kandungan dengan cara yang sama seperti sebelumnya. Apabila anda selesai, di bawah Alias anda dapat menentukan permalink (bermaksud URL halaman). Selalunya masuk akal untuk meletakkan kata kunci di sini daripada menggunakan tajuk yang sama dengan artikel. Di bawah Status pastikan bahawa ia ditetapkan Menerbitkan sebelum menyimpan.

Untuk membolehkan pengunjung mengakses halaman baru anda, sudah waktunya untuk menetapkannya ke menu. Anda boleh melakukannya dengan cara berikut: Di bawah Menu, cari yang mempunyai ikon rumah yang diberikan kepadanya. Itulah yang anda aktif sekarang.

menu menu joomla

Untuk memberikan pautan baru kepadanya, arahkan kursor ke atasnya dan pilih Tambah Item Menu Baru. Melakukannya akan membawa anda ke skrin di bawah.

joomla buat item menu baru

Di bawah Jenis Item Menu, pilih Artikel> Artikel Tunggal. Kemudian, di bawah Pilih Artikel, anda boleh memilih kandungan yang ada di laman web anda melalui Pilih dan kemudian klik pada tajuk yang ingin anda tetapkan.

tetapkan halaman joomla ke menu

Sekarang anda hanya perlu memasukkan a Tajuk Menu di bahagian atas (yang merupakan teks yang akan muncul di menu) dan pastikan menu untuk menetapkannya dipilih di sebelah kanan. Apabila anda sekarang menyimpan dan menutup, anda boleh menggunakan ikon di sebelah kiri untuk menyeret item menu ke sekeliling dan mengubah susunannya.

joomla tukar pesanan item menu

Apabila anda berpuas hati dan kembali ke laman web anda, item baru kini akan muncul.

item menu baru di halaman

11. Tambah bahagian blog

Namun, anda tidak hanya dapat membuat halaman, tetapi juga dapat menerbitkan catatan blog di Joomla. Pada dasarnya ia berfungsi dengan cara yang sama hanya bahawa anda akan menetapkan catatan blog anda ke kategori. Untuk melakukannya, anda mesti membuatnya terlebih dahulu.

Anda boleh melakukan ini di bawah Kandungan> Kategori> Tambah Kategori Baru. Ini membawa anda ke editor yang sama seperti sebelumnya. Dalam kes ini, anda hanya perlu memasukkan nama di bahagian atas (mis. Blogkemudian simpan dan tutup.

Selepas itu, anda boleh menetapkan kategori ke menu anda dengan cara yang sama dengan halaman sebelumnya. Cuma kali ini, di bawah Jenis Item Menu, pilih Artikel> Blog Kategori.

buat blog kategori joomla

Selepas anda melakukannya, pastikan untuk memilih anda Blog kategori di bawah Pilih Kategori. Kemudian, pastikan untuk memeriksa apakah itu ditugaskan ke menu yang tepat dan berikan tajuk menu yang masuk akal. Simpan dan tutup untuk mendapatkannya di laman web anda. Mulai sekarang, setiap artikel yang anda berikan kepada anda Blog kategori akan muncul dalam bentuk catatan blog di bawah item menu tersebut.

12. Pasang sambungan

Perkara terakhir yang ingin kita bincangkan ialah sambungan. Dengan bantuan mereka, anda boleh membawa ciri dan fungsi baru ke laman web anda. Anda dapati mereka di direktori sambungan Joomla rasmi.

direktori sambungan joomla

Cukup masukkan istilah carian, gunakan kategori di bawah atau carian lanjutan untuk mencari apa yang anda cari. Namun, dengan hampir 8,000 sambungan tersedia, sukar untuk membuat pilihan. Oleh sebab itu, adalah idea yang baik untuk memulakan artikel seperti ini:

Setelah anda mengetahui apa yang hendak dipasang di laman web anda, anda mempunyai beberapa cara untuk melakukannya. Anda mendapati mereka semua berada di bawah Sambungan> Pasang. Apabila anda berada di sana untuk pertama kalinya, di bahagian atas anda mendapat pilihan untuk menyiapkan pasang dari web pilihan. Apabila anda melakukannya, ini memberi anda akses ke semua yang ada di direktori sambungan Joomla langsung dari hujung belakang anda.

pasang sambungan joomla dari hujung belakang

Klik pada mana-mana pelanjutan dan kemudian tekan Pasang butang (dua kali) untuk memuatkannya secara automatik ke laman web anda. Sekiranya ini tidak berfungsi untuk anda kerana sebab tertentu, anda boleh memuat turun pelanjutan atau menyalin URL di mana ia berada. Selepas itu, anda dapat menggunakan Muat naik Fail Pakej dan Pasang dari URL tab untuk mendapatkannya di laman web anda.

Perhatikan, bahawa anda mungkin masih perlu mengaktifkan bahagian peluasan di bawah Sambungan> Urus.

menguruskan sambungan joomla

Dari sini, anda juga dapat menyahaktifkan dan menyahpasang pelanjutan yang tidak lagi anda perlukan. Malangnya, ini agak membingungkan dan penuh sesak, jadi anda mungkin perlu mencari peluasan mengikut nama.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me