Joomla Website-zelfstudie


joomla tutorial

Als u overweegt Joomla te gebruiken om uw eigen aanwezigheid op het web te creëren, bent u hier aan het juiste adres. In het volgende leer je alles wat je moet weten om aan de slag te gaan.

Deze stapsgewijze zelfstudie laat zien hoe u de software op uw server installeert en geeft u een overzicht van de basisfunctionaliteit. Uiteindelijk willen we dat u zich zelf kunt gaan verkennen en de Joomla-website van uw dromen kunt bouwen.

Hoewel Joomla complexer is dan WordPress, is het veel beginnersvriendelijker dan Drupal (je kunt hier eigenlijk een vergelijking van de drie vinden). Dus als u de tutorial volgt, moet u uw website binnen 3 uur of minder in gebruik nemen.

Hoe een Joomla-website te bouwen (inhoudsopgave):

 1. Registreer een domeinnaam en zoek een webhostingservice
 2. Installeer en stel Joomla in
 3. Raak vertrouwd met de basis van Joomla
 4. Selecteer een sjabloon voor uw site
 5. Installeer uw Joomla-sjabloon
 6. Pas het ontwerp aan
 7. Gebruik Joomla-modules
 8. Wijs modules toe aan posities
 9. Maak nieuwe pagina’s
 10. Wijs pagina’s toe aan het Joomla-navigatiemenu
 11. Voeg een bloggedeelte toe
 12. Installeer extensies

Totale tijd om een ​​website te maken met Drupal: ~ 2-3 uur
Vaardigheidsniveau: Beginner / gemiddeld

1. Registreer een domeinnaam en zoek een webhostingservice

Als je al een domeinnaam en webhosting hebt, ga je door naar stap 2.

Voordat u kunt beginnen met het bouwen van uw Joomla-site, heeft u een domeinnaam en webhosting nodig.

Als je niet eens weet waar je met dit onderwerp moet beginnen, lees dan ons bericht over het kiezen van een domeinnaam. Als u alleen een opfrisser nodig heeft, kies dan een websitedomein dat eenvoudig is, zodat u het gemakkelijk kunt onthouden.

Naast een domeinnaam heeft u ook een webhostingservice nodig.

Totale openheid: WebsiteSetup verdient commissie als u Bluehost koopt via onze verwijzingslinks in deze handleiding. Dit helpt ons om alles up-to-date te houden. bedankt voor je ondersteuning.

Je kunt zowel domeinnaam als webhosting krijgen van Bluehost (ze bieden ook het eerste jaar een gratis domein).

joomla hosting

Ze hebben een snelle installatie voor Joomla, dus u hoeft uw tijd niet te besteden aan het downloaden, uploaden en handmatig installeren via FTP.

Als u besluit een andere webhost te gebruiken, zorg er dan voor dat deze voldoet aan de Joomla-systeemvereisten, die u kunt vinden hier.

2. Installeer en stel Joomla in

Er zijn twee manieren om Joomla te installeren en in te stellen.

Joomla installeren met Bluehost snelle installatie (stap voor stap)

Joomla handmatig installeren op elke webhost (stap voor stap)

3. Raak vertrouwd met de basis van Joomla

De volgende stap bij het leren bouwen van een website met Joomla is je oriënteren. We zullen veel van de menu’s gebruiken die u hieronder in het configuratiescherm kunt zien, maar het helpt om in vogelvlucht te beginnen.

Het is duidelijk dat u de twee blauwe vakken kunt verwijderen door Joomla in of uit te schakelen voor het verzamelen van statistische gegevens en vervolgens uw post-installatieberichten te lezen (en te verbergen).

Aan de linkerkant vind je snelkoppelingen naar veelgebruikte delen van het admin-gebied, zoals het maken van nieuwe artikelen, het wijzigen van de menustructuur of het installeren van extensies. Aan de rechterkant vindt u belangrijke informatie over de staat van uw site.

Het belangrijkste onderdeel is echter de taakbalk bovenaan. Hier vindt u dezelfde opties als in het configuratiescherm en nog wat. Dit is wat de verschillende menu’s bevatten:

de eerste keer op het joomla-configuratiescherm

 • Systeem – Toegang tot het configuratiescherm, site-instellingen, in behandeling zijnde of vergrendelde inhoudsitems, de optie om de cache te wissen en systeeminformatie te bekijken (site, server en omgeving).
 • Gebruikers – Beheer gebruikers, gebruikersgroepen en toegangsniveaus, voeg opmerkingen toe over gebruikers, behandel privacygerelateerde verzoeken, bekijk gebruikerslogboeken en stuur massa-e-mails naar iedereen op uw site.
 • Menu’s – Zoals de naam al doet vermoeden, bevat dit alle opties voor het maken en beheren van menu’s.
 • Inhoud – Voeg artikelen en taxonomieën toe, wijs aanbevolen inhoud toe en beheer de mediabestanden van uw site.
 • Componenten – Maak en beheer sitebanners, contacten, site-updates, privéberichten, meertalige koppelingen en nieuwsfeeds. Het biedt ook toegang tot berichten na de installatie (we hebben die al behandeld), je kunt omleidingen instellen (hoewel je daarvoor een plug-in nodig hebt), zoektermen voor sites bekijken, slim zoeken gebruiken (nogmaals, dit heeft een plug-in nodig) en beheren tags.
 • Extensies – Hiermee kunt u extensies installeren, bijwerken, beheren, configureren, zoeken en problemen oplossen. In dit menu kunt u ook de status van uw database zien en uw site bijwerken.
 • Helpen – Directe toegang tot belangrijke helponderwerpen in de officiële documentatie.

Alles duidelijk tot nu toe? Laten we dan verder gaan.

4. Selecteer een sjabloon voor uw site

Net als andere contentbeheersystemen op deze site, biedt Joomla een manier om het ontwerp van uw site te veranderen zonder codering. Hier worden de tools genoemd om dit te doen Sjablonen. Het uiterlijk, de functie en het gevoel van uw hele website zijn er volledig van afhankelijk. Onderschat dus niet de beslissing wanneer je er een kiest!

Er zijn gratis en premium (betaalde) Joomla-sjablonen beschikbaar. Het kan echter lastig zijn om er een te vinden. Helaas heeft het CMS hiervoor geen centrale directory. Daarom moet je rondkijken in winkels om ze te vinden. Veel van degenen die premiumthema’s verkopen, bieden ook gratis versies die u kunt testen. Hier zijn een paar plaatsen om te beginnen:

Er zijn natuurlijk een paar basiskenmerken waar je op moet letten bij het selecteren van een thema. De eerste is natuurlijk je eigen smaak. Houd echter ook rekening met het volgende:

 • Ondersteuning – Het is geweldig om technische ondersteuning te hebben, omdat deze mensen elk probleem voor u kunnen oplossen.
 • Updates – Joomla werkt hun systeem constant bij. Zorg ervoor dat uw sjabloonprovider ook regelmatig hun sjablonen bijwerkt om ervoor te zorgen dat deze werkt met de nieuwste releases.
 • Documentatie – Van tijd tot tijd moet u enkele functies controleren om te zien hoe ze werken. Zorg ervoor dat er een plek is waar u dit kunt doen.
 • Responsiviteit en compatibiliteit tussen browsers – Dit betekent dat uw sjabloon er in elke browser en op elk mobiel apparaat geweldig uit moet zien.
 • Aanpasbaarheid – Bekijk welke sjabloonfuncties u zelf kunt aanpassen. Zoek bijvoorbeeld naar sjablonen met veel moduleposities (daarover binnenkort meer).

5. Installeer uw Joomla-sjabloon

Het installeren van een sjabloon in Joomla is in principe vrij eenvoudig. Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, krijg je deze meestal in de vorm van een zip-bestand. Deze kunt u eenvoudig uploaden onder Extensies> Installeren.

upload joomla-extensies

Sleep het en zet het neer in het veld of klik op Of blader naar bestand knop om het op uw harde schijf te vinden. Selecteer het en Joomla zou de rest zelf moeten doen. Als alternatief kunt u de sjabloon ook via de URL installeren als u weet waar het pakket zich bevindt.

Daarna moet je nog steeds de sjabloon activeren en dat doe je onder Extensies> Sjabloon> Stijlen. Klik hier op het sterpictogram rechts van de sjabloonnaam om dit de standaard te maken voor de hele site.

stel joomla-sjabloon in als standaard

Merk op dat u bij het downloaden van uw sjabloon mogelijk extra bestanden krijgt, zoals snelle start, instellingen, en uitbreiding. De eerste is een complete versie van Joomla inclusief de sjabloon. Op die manier is uw nieuwe ontwerp al klaar voor gebruik wanneer uw site is opgezet, vaak inclusief demo-inhoud. Dit laatste kan logisch zijn om op te nemen, dus alles is ingesteld zoals in de demo en het enige dat u hoeft te doen is de inhoud uitwisselen. De andere twee bestanden verwijzen naar dingen die u mogelijk op de sjabloondemosite hebt gezien, zoals schuifregelaars, enz.

6. Pas het ontwerp aan

Wanneer u een website met Joomla bouwt, is een van de belangrijkste doelen het maken van het gewenste ontwerp. Om dit te doen, worden de meeste sjablonen geleverd met ten minste enkele aanpassingsopties en u kunt ze openen door op de sjabloonnaam in de lijst te klikken.

aanpassingsopties voor joomla-sjablonen

Hier kunt u aanpassingen maken aan zaken als kleuren, lettertypen, logo’s, formaten en nog veel meer. Sommige sjablonen hebben ook een eigen instellingenpagina waar ze u veel meer controle geven en de wijzigingen in realtime kunnen bekijken. Vergeet in beide gevallen niet om te kijken wat uw sjabloon te bieden heeft en om eventuele wijzigingen die u heeft aangebracht op te slaan!

7. Gebruik Joomla-modules

Op dit moment, zelfs als het er beter uitziet, is uw site nog steeds behoorlijk leeg. Tijd om daar verandering in te brengen. Vanaf hier zullen we bespreken hoe u inhoud in Joomla kunt maken.

Helaas moeten we beginnen met een van de meer gecompliceerde onderwerpen, namelijk modules. Dit zijn kleine inhoudseenheden die op veel plaatsen op een pagina kunnen verschijnen. Ze werken als bouwstenen waaruit u verschillende ontwerpen kunt maken. Het gebruik ervan is echter even wennen. Laten we het uitproberen op de startpagina.

Om een ​​geheel nieuwe pagina op te bouwen, kunt u het beste beginnen met het inschakelen van de voorbeeldmodus voor moduleposities. Op deze manier kunt u zien waar u precies op uw pagina modules en de namen van de posities kunt toevoegen.

joomla module positie voorbeeld

Om zoiets te zien, ga naar Systeem> Algemene configuratie> Sjablonen.

joomla module positievoorbeeld inschakelen

Hier, zit Voorbeeld van moduleposities naar Ingeschakeld, opslaan en afsluiten. Ga vervolgens terug naar uw lijst met sjablonen en klik op Voorbeeld knop (het oogpictogram). Hierdoor worden alle beschikbare moduleposities weergegeven zoals hierboven weergegeven.

Snelle opmerking: vergeet niet het voorbeeld uit te schakelen wanneer u klaar bent met het toewijzen van modules.

8. Wijs modules toe aan posities

Oké, nu je weet waar je modules naartoe kunnen, hoe wijs je ze dan toe aan die posities? Dat gebeurt allemaal onder Extensies> Modules.

joomla modules lijst

Hier ziet u alles wat momenteel actief is op uw site, plus de posities, pagina’s, gebruikers en talen waaraan ze zijn toegewezen. Maak je echter geen zorgen, dit zijn niet de enige opties die voor jou beschikbaar zijn. Onder Nieuw in de linkerbovenhoek vindt u een heleboel andere blokken die u op uw site kunt gebruiken.

joomla aanvullende modules

Stel dat u wat tekst over u en uw site op de startpagina wilt opnemen. Het eerste dat u zou doen, is controleren waar op de pagina het naartoe zou gaan. In dit geval is dat zo positie-2. Vervolgens gaat u naar het modulemenu, maakt u een nieuwe aan en kiest u Op maat als het type. Hiermee kunt u uw eigen inhoudsblok maken met behulp van een WYSIWYG-editor (wat u ziet is wat u krijgt).

maak een aangepaste joomla-module

Dit is gewoon een editor voor het maken en opmaken van inhoud waarmee u kunt zien wat u doet. Helaas zou het te lang duren om alle opties in dit scherm te bekijken. Als je echter ooit een tekstverwerker hebt gebruikt, moet alles er heel vertrouwd uitzien. Bovendien kunt u de muisaanwijzer op een van de pictogrammen plaatsen om een ​​beschrijving te krijgen van wat het doet. Op deze manier zou u in staat moeten zijn om er snel achter te komen hoe u tekst kunt schrijven en opmaken, koppen, afbeeldingen en andere media kunt invoegen en al het andere dat het te bieden heeft.

joomla aangepaste module met inhoud

Als je klaar bent, zorg er dan voor dat wanneer je opslaat, Toestand aan de rechterkant is ingesteld op Gepubliceerd en dat u de juiste sjabloonlocatie kiest onder Positie (let op dat u uw actieve thema selecteert!). Ga dan naar Menu toewijzing (het tabblad onder de titel) en gebruik het vervolgkeuzemenu om de pagina’s te kiezen waarop u deze module wilt weergeven. In dit geval is dat zo Alleen op de geselecteerde pagina’s en dan Huis.

joomla module menu toewijzing

Sla op en je zou het op je startpagina moeten zien (en alleen daar).

bouw website met joomla custom module op homepage

U kunt dezelfde methode gebruiken om andere dingen in pagina’s in te voegen, zoals blogposts (meer hierover hieronder), banners, menu’s, afbeeldingen en iframes. Daarnaast kun je ook nieuwe modules toevoegen via extensies (meer hierover hieronder).

9. Maak nieuwe pagina’s

Nu voor iets eenvoudiger: pagina’s. Wanneer u een site met Joomla bouwt, zult u er waarschijnlijk meerdere maken. Als je echter het bovenstaande onder de knie hebt, zou dit deel veel gemakkelijker moeten zijn.

Het eerste dat u over pagina’s in Joomla moet leren, is dat u ze op de ene plaats maakt en ze op een andere plaats laat verschijnen. Dit is een algemeen gegeven om in gedachten te houden dat alles wat u in Joomla maakt niet automatisch op uw site wordt weergegeven.

In Joomla worden pagina’s gewoon aangeroepen Lidwoord. Dit kan in het begin een beetje verwarrend zijn als je afkomstig bent van een blogachtergrond, maar laat dat je niet tegenhouden. U kunt artikelen maken via Inhoud> Artikelen> Nieuw artikel toevoegen. U kunt ook de snelkoppeling op het bedieningspaneel gebruiken. Beide brengen je naar een vergelijkbaar bewerkingsscherm dat je eerder gebruikte.

joomla maak een nieuw artikel

Maak en formatteer inhoud op dezelfde manier als eerder. Als je klaar bent, onder Alias je bent in staat om een ​​permalink (betekenis pagina-URL) te bepalen. Het is vaak logisch om hier een trefwoord te plaatsen in plaats van dezelfde titel te gebruiken als het artikel. Onder Toestand zorg ervoor dat het is ingesteld op Publiceren voordat u opslaat.

Om bezoekers toegang te geven tot uw nieuwe pagina, is het tijd om deze aan een menu toe te wijzen. U kunt dit op de volgende manier doen: Onder Menu’s, zoek degene met het toegewezen huispictogram. Dat is je momenteel actieve.

joomla menu menu

Om er een nieuwe link aan toe te wijzen, beweeg je erover en kies je Nieuw menu-item toevoegen. Als u dit doet, gaat u naar het onderstaande scherm.

joomla maak een nieuw menu-item

Onder Menu-itemtype, selecteer Artikel> Eén artikel. Dan onder Selecteer artikel, u kunt bestaande inhoud op uw site kiezen via Selecteer en klik vervolgens op de titel van degene die je wilt toewijzen.

wijs joomla-pagina toe aan menu

Nu hoeft u alleen nog maar a in te voeren Menutitel bovenaan (dat is de tekst die in het menu zal verschijnen) en zorg ervoor dat het menu waaraan het moet worden toegewezen rechts is geselecteerd. Wanneer u nu opslaat en sluit, kunt u het pictogram aan de linkerkant gebruiken om menu-items rond te slepen en hun volgorde te wijzigen.

joomla verander de volgorde van menu-items

Als u tevreden bent en teruggaat naar uw site, zou het nieuwe item nu moeten verschijnen.

nieuw menu-item op pagina

11. Voeg een bloggedeelte toe

Je kunt echter niet alleen pagina’s maken, het is ook mogelijk om blogposts te publiceren in Joomla. Het werkt in feite op dezelfde manier, alleen dat u uw blogposts aan een categorie toewijst. Om dit te doen, moet je het eerst maken.

Je kunt dit doen onder Inhoud> Categorieën> Nieuwe categorie toevoegen. Het brengt je naar dezelfde editor als voorheen. In dit geval hoeft u alleen een naam bovenaan in te voeren (bijv. Blog) opslaan en sluiten.

Daarna kunt u de categorie op dezelfde manier aan uw menu toewijzen als op de vorige pagina. Alleen deze keer onder Menu-itemtype, Kiezen Artikelen> Categorie blog.

maak een joomla categorie blog

Nadat u dit hebt gedaan, moet u uw selecteren Blog categorie onder Kies een categorie. Zorg er vervolgens voor dat het aan het juiste menu is toegewezen en geef het een menutitel die logisch is. Opslaan en sluiten om het op uw site te krijgen. Vanaf nu elk artikel dat u aan uw toewijst Blog categorie verschijnt in de vorm van een blogpost onder dat menu-item.

12. Installeer extensies

Het laatste waar we het over willen hebben, zijn extensies. Met hun hulp kunt u nieuwe functies en functionaliteit naar uw site brengen. Je vindt ze in de officiële Joomla extensie directory.

joomla extensie directory

Voer gewoon een zoekterm in, gebruik de onderstaande categorieën of de geavanceerde zoekopdracht om te vinden wat u zoekt. Met bijna 8.000 beschikbare extensies kan het echter moeilijk zijn om een ​​keuze te maken. Om die reden kan het een goed idee zijn om aan de slag te gaan met artikelen als deze:

Als u eenmaal weet wat u op uw site moet installeren, kunt u dit op verschillende manieren doen. Je vindt ze allemaal onder Extensies> Installeren. Wanneer je er voor het eerst bent, vind je bovenaan de optie om de installeren vanaf internet keuze. Wanneer u dit doet, krijgt u vanaf uw back-end toegang tot alles in de Joomla-extensiemap.

installeer joomla-extensie vanaf de achterkant

Klik op een extensie en klik vervolgens op Installeren knop (tweemaal) om het automatisch op uw site te laden. Mocht dit om de een of andere reden niet werken, dan kunt u de extensie gewoon downloaden of de URL kopiëren waar deze zich bevindt. Daarna kunt u de gebruiken Pakketbestand uploaden en Installeer vanaf URL tabbladen om het op uw site te krijgen.

Merk op dat u mogelijk nog steeds delen van de extensie moet activeren onder Extensies> Beheren.

joomla-extensies beheren

Vanaf hier kunt u ook de extensie deactiveren en verwijderen die u niet langer nodig heeft. Helaas is het een beetje verwarrend en druk, dus het kan zijn dat u uw extensie op naam moet zoeken.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me