WordPress aanpassen (101)

WordPress aanpassingsgids voor beginnersU heeft een webhostingplan en domeinnaam voor uw website gekocht. En met één klik heb je WordPress op je server geïnstalleerd.

Dat is het makkelijke gedeelte. Nu is het tijd om te beginnen met het bouwen en aanpassen van uw WordPress-website.

In deze handleiding voor WordPress-aanpassing laten we u zien hoe u de standaard WordPress-installatie gebruikt en deze aanpast. Je leert hoe je:

 1. Configureer WordPress-instellingen.
 2. Voeg nieuwe gebruikers toe.
 3. Kies een thema en pas het aan.
 4. Stel essentiële plug-ins in.
 5. Integreer SEO.
 6. Maak uw inhoud.
 7. Maak een contactformulier.
 8. Voeg widgets toe.
 9. Stel het menu in.
 10. Maak verbinding met Google.

Een stapsgewijze handleiding voor WordPress-aanpassing

Aan het einde van deze 10-stappenhandleiding heb je een eenvoudige maar volledig aangepaste WordPress-website opgezet en klaar voor gebruik.

P.S.. Als je nog geen WordPress-website hebt opgezet, volg je deze stapsgewijze handleiding hier.

Stap 1: Configureer WordPress-instellingen

Er zijn een aantal verschillende plekken waar je WordPress-instellingen kunt vinden.

De eerste set helpt je het uiterlijk van WordPress zelf aan te passen. De tweede helpt u het uiterlijk van uw website aan te passen.

Schermopties aanpassen

De allereerste keer dat u WordPress binnenstapt, ziet u dit:

Nieuwe WordPress-installatie

Dit is het WordPress-dashboard. En het leidt een beetje af omdat al die widgets het scherm verstoppen, toch?

Dus de eerste set instellingen die u kunt aanpassen, zijn Schermopties, die u hier vindt:

Pas WordPress-schermopties aan

Klik op “Schermopties” om de instellingen te openen:

Schermopties bewerken

De aangevinkte vakjes zijn degene die als widgets op uw dashboard verschijnen.

Werkzaamheid biedt u een snelle momentopname van nieuwe inhoud die op uw site is gepubliceerd.

In een oogopslag laat zien hoeveel pagina’s en berichten je hebt gepubliceerd en welke reacties je hebt ontvangen.

Snel concept is een manier om gedachten of aantekeningen te maken voor een nieuwe blogpost, maar verder kom je niet.

Welkom is niets meer dan een vereenvoudigde checklist voor nieuwe gebruikers.

WordPress evenementen en nieuws zijn niet echt nuttig, tenzij je een ontwikkelaar bent die in de WordPress-ruimte werkt.

Als je een van deze widgets wilt behouden, laat je ze gewoon aangevinkt. U kunt de rest van de vakjes uitschakelen om ze uit het zicht te laten verdwijnen.

Dashboardboxen verwijderen

Zodra je hebt geselecteerd welke vakken je wilt behouden, kun je ze slepen en neerzetten. Je kunt ze verticaal stapelen (zoals in de bovenstaande schermafbeelding) of beide kolommen gebruiken:

Aangepast WordPress-dashboard

U kunt de dashboardweergave aanpassen.

Notitie: Terwijl u begint met het toevoegen van plug-ins aan uw website, ziet u mogelijk nieuwe vakken op uw dashboard. Als u ze nuttig vindt, bewaar ze dan waar ze zijn. Als u ze als afleiding wilt verwijderen, verberg ze dan op dezelfde manier als u de standaardvakken hebt verborgen.

Pas WordPress-instellingen aan

Om de instellingen van uw WordPress-website aan te passen, gaat u naar het menu Instellingen in de zijbalk:

Menu WordPress-instellingen

Ook al hoef je de instellingen in elke categorie misschien niet aan te passen, het is altijd een goed idee om ze allemaal door te nemen om er zeker van te zijn dat je je i’s hebt gestippeld en je t’s hebt gekruist.

Begin met algemene instellingen:

Algemene instellingen

Let op het volgende:

Als je geen logo hebt, zorg dan dat je een sitetitel hebt. Deze verschijnt bovenaan de site als deze afwezig is. Dit is ook de naam die je in de linkerbovenhoek van je WordPress-beheerder ziet.

Zorg ervoor dat de WordPress- en siteadressen bij elkaar passen, evenals de domeinnaam die u hebt gekocht. Als een van deze twee onjuist is, kan dit fouten veroorzaken.

U kunt de schrijfinstellingen overslaan totdat u bent begonnen met het schrijven en categoriseren van uw blogposts.

Ga vervolgens naar Leesinstellingen:

Instellingen lezen

Nadat u de inhoud voor uw site heeft gemaakt, keert u terug naar deze instellingen en werkt u ‘Uw startpagina-weergaven’ bij (hieronder vindt u instructies). Anders is de standaardinstelling om ervoor te zorgen dat uw blog de startpagina invoert.

Concentreer u voorlopig op de laatste twee instellingen.

‘Voor elk bericht in een feed, inclusief’ moet worden ingesteld op ‘Samenvatting’. Dit is niet alleen handig voor bezoekers die snel door de blogonderwerpen in uw feed willen bladeren, maar ook om de laadtijd van de pagina te versnellen.

Voordat u uw wijzigingen opslaat en verder gaat, moet u ervoor zorgen dat ‘Zichtbaarheid van zoekmachines’ niet is aangevinkt. U wilt absoluut dat Google en andere zoekmachines uw website vinden en indexeren.

Als je van plan bent om te bloggen, is je volgende stop Discussie-instellingen:

Discussie-instellingen

U kunt het grootste deel van deze pagina naar eigen inzicht aanpassen. Als u wilt dat bloglezers commentaar kunnen geven op uw inhoud, configureert u de instellingen dienovereenkomstig.

Dat gezegd hebbende, er is één instelling die u hier om veiligheidsredenen moet oplossen.

Verwijder onder ‘Standaard berichtinstellingen’ het vinkje uit ‘Sta linkmeldingen van andere blogs (pingbacks en trackbacks) op nieuwe berichten toe’.

In een notendop, pingbacks en trackbacks zijn meldingen die verschijnen in je feed moderatiefeed wanneer iemand naar je blog linkt.

Pingbacks of trackbacks zijn niet echt waardevol. Bovendien vormen ze een bekend beveiligingsrisico, dus u kunt ze het beste uitschakelen en voorkomen dat hackers en spammers op die manier toegang krijgen tot uw site.

Als u ooit besluit dat u de standaardafbeeldingsgrootte van WordPress wilt aanpassen, kunt u dat doen in Media-instellingen. Het is echter waarschijnlijk niet de moeite waard om het nu te doen.

Ga vervolgens naar Permalink-instellingen.

De permalink is de structuur van uw webpagina-adressen. WordPress biedt je een aantal opties om uit te kiezen:

Permalink instellingen

‘Post Name’ is standaard de manier waarop uw links worden gestructureerd – en het is een goede keuze. Het houdt uw URL’s eenvoudig gestructureerd en gemakkelijk om bezoekers terug te halen.

Maar het is aan jou. Als het logisch is om je blogposts te structureren op datum van publicatie, wil je misschien een van die opties inschakelen. Dat zal de dingen echter meer dan te ingewikkeld maken.

Privacyinstellingen zijn pas onlangs toegevoegd aan WordPress-instellingen:

Privacy instellingen

In het licht van de AVG en het verreikende effect dat het had op WordPress-websites over de hele wereld, is privacy een belangrijk onderdeel geworden van het website-ontwikkelingsproces.

Er zijn andere dingen die u kunt en moet doen om strikte privacynormen op uw site af te dwingen. Selecteer om te beginnen een pagina met het privacybeleid (welke WordPress automatisch voor u maakt) waarnaar bezoekers kunnen verwijzen als ze vragen of opmerkingen hebben.

Stap 2: Voeg nieuwe gebruikers toe

Met WordPress-instellingen uit de weg, zou u nu uw aandacht moeten richten op het menu Gebruikers.

WordPress-gebruikers

Hier maakt u nieuwe gebruikers aan en bewerkt u de profielen van gebruikers, toegangsrechten en aanmeldingsgegevens, inclusief die van uzelf.

Voeg een gebruiker toe

Om een ​​nieuwe gebruiker toe te voegen, klikt u op “Nieuwe gebruiker toevoegen” en vult u de volgende gegevens in:

Nieuwe WordPress-gebruiker toevoegen

De enige velden die verplicht zijn, zijn hun gebruikersnaam (zorg ervoor dat het nooit ‘admin’ is) en e-mailadres.

Zorg ervoor dat u hun gebruikersrol aanpast voordat u ze aan het systeem toevoegt:

Gebruikersrol aanpassen

Dit zal bepalen hoeveel van de WordPress admin-backend ze kunnen zien en wat voor soort bewerkingsbedieningen (indien aanwezig) ze hebben.

Bewerk een gebruikersprofiel

Zelfs als u de enige persoon bent die aan deze website werkt, is het nog steeds een goed idee om uw gebruikersprofiel te bezoeken en ervoor te zorgen dat het up-to-date is.

Dit is wat je ziet als je je eigen profiel bewerkt:

Gebruikersprofiel bewerken

Het enige dat u in deze sectie wilt aanpassen, is het kleurenschema van het WordPress-beheergebied. Anders scroll je naar beneden en begin je je profielgegevens in te vullen.

WordPress gebruikersprofiel

Dit lijkt op dit moment misschien niet zo belangrijk, maar als u besluit te bloggen, wordt hier uw biografische informatie opgehaald (en hetzelfde voor andere gebruikers).

Een laatste ding om op te merken is het gedeelte Accountbeheer:

Gebruikersaccountbeheer

Als je ooit je wachtwoord wilt wijzigen (wat een goede zaak is om het minstens een paar keer per jaar te doen), doe dat dan hier.

Het leuke hiervan is dat WordPress je helpt om sterkere wachtwoorden te genereren (en je andere gebruikers aanmoedigt om dit ook te doen):

WordPress wachtwoordgenerator

Zorg ervoor dat u hier een sterk wachtwoord heeft gemaakt – met of zonder de tool – dat kleine letters en hoofdletters, cijfers en symbolen bevat.

Stap 3: pas uw thema aan

Voordat u een thema kunt aanpassen, moet u eerst de juiste voor uw website vinden.

Er zijn tienduizenden om uit te kiezen, dus laat deze gids met de 25+ beste en meest populaire WordPress-thema’s je helpen je focus te beperken.

Nadat je een thema hebt geselecteerd, ga je naar het menu Uiterlijk> Thema’s.

WordPress-thema's

Standaard heeft WordPress automatisch zijn eigen thema’s op uw systeem geïnstalleerd. Om een ​​ander thema te installeren, moet je het eerst installeren.

Installeer een gratis thema

Als je een gratis thema uit de WordPress-repository hebt, zoals OceanWP, klik op de knop ‘Nieuw toevoegen’ en zoek naar de naam van je thema:

Nieuw thema toevoegen

Plaats de muisaanwijzer op de themakaart en klik op “Installeren”. De blauwe knop ‘Installeren’ verandert in een blauwe knop ‘Activeren’. Klik hierop als je het ziet.

Dit vervangt het standaard WordPress-thema door uw eigen thema.

Installeer een Premium-thema

Als je een premium-thema hebt, moet je eerst de bestanden van het thema downloaden. Als je ze hebt gekregen van een externe leverancier of een themamarktplaats zoals ThemeForest, u vindt ze in uw account:

ThemeForest downloadbestanden

Download de bestanden en keer terug naar WordPress.

Klik op “Nieuw toevoegen” om uw thema toe te voegen. Klik vervolgens op het “Uploadthema” bovenaan het scherm:

Premium-thema toevoegen

Er verschijnt een bestandsuploader en u kunt uw WordPress-bestanden erin plaatsen:

WordPress Theme Uploader

De uploader installeert en activeert automatisch het thema voor je.

Pas uw thema aan

Nu je thema is geïnstalleerd, is het tijd om het aan te passen. Klik in het menu Uiterlijk op Aanpassen. Dit start de WordPress Customizer:

WordPress Customizer

Hoewel deze tool er van thema tot thema anders uitziet, is de lay-out altijd hetzelfde. Uw WordPress-aanpassingsopties staan ​​aan de linkerkant en het voorbeeld aan de rechterkant.

Laten we de basisaanpassingsmodules doornemen die u hier kunt gebruiken:

Site-identiteit
Als u uw sitetitel (of slogan) onder Algemene instellingen al heeft bijgewerkt, hoeft u dit niet opnieuw te doen. Onthoud: deze worden alleen op de website weergegeven als u geen logo toevoegt.

Site-identiteit

Door het vakje hier uit te vinken, maak je ruimte voor het logo (dat we binnenkort zullen toevoegen).

Nu is het sitepictogram niet uw logo. Het is het herkenbare symbool – meestal een kleiner stuk van een logo – dat op het browsertabblad verschijnt.

U kunt hier bijvoorbeeld de sitepictogrammen voor WebsiteSetup.org, WordPress.org en Google zien:

Website pictogrammen

Merk op hoe elk van de pictogrammen het gemakkelijk maakt om de exacte pagina te vinden waarnaar u wilt terugkeren? Zodra uw logo is ontworpen, moet u ervoor zorgen dat u een onderscheidend sitepictogram heeft dat erbij past. Upload het dan hier.

Logo
U vindt dit onder het kopje ‘Koptekst’:

Logo aanpassen

Om uw logo toe te voegen, klikt u op het “Selecteer logo” en uploadt u het vanaf uw apparaat.

Zorg ervoor dat het logo een transparante achtergrond heeft (wat betekent dat het een PNG of WebP moet zijn). Op die manier maakt het niet uit op welke achtergrondkleur het wordt weergegeven.

Als het logo te groot is voor ruimte, gebruik dan de schuifregelaar om de breedte dienovereenkomstig aan te passen. Je wilt niet dat het zo groot is dat er aan de rechterkant te veel witruimte rond je navigatiemenu is.

Kleuren
Veel van de beslissingen met betrekking tot kleuren worden bepaald door het thema en de sjablonen die u gebruikt. U kunt hier echter enkele van de universele kleuren wijzigen.

Kleuren aanpassen

De koptekstkleur kan bijvoorbeeld worden bijgewerkt als u iets anders dan het standaardwit wilt gebruiken. Het kan ook de moeite waard zijn om de primaire kleur die wordt gebruikt voor links en knoppen aan te passen aan een merkkleur.

Globaal
Mogelijk vindt u andere algemene instellingen die u wilt aanpassen:

Algemene instellingen

Als je je branding (logo, kleurenpalet, lettertypen, enz.) Al hebt uitgezocht, kun je die instellingen hier aanpassen. Zo niet, dan wilt u ze misschien laten en de standaardinstellingen van het thema laten zoals ze zijn.

Als uw thema u toegang geeft tot deze instellingen, weet dan dat dit niet de basiskleur- of lettertypekeuzes zijn die u maakt. U kunt de grootte van lettertypen, de standaardlay-outs van pagina’s, de kleuren van uw thema-elementen, enzovoort wijzigen.

Als je niet zeker weet of je iets moet veranderen, geef deze instellingen dan in ieder geval een kijkje om er zeker van te zijn dat je je basis hebt bedekt.

Wat betreft andere instellingen die u mogelijk tegenkomt in de Customizer, u zult de meeste in de latere stappen behandelen. Dus maak je geen zorgen als we niet alles hebben aangeraakt. We geven je later tips om ze aan te passen.

Pas uw Premium-thema aan

Voor alle thema’s – gratis of betaald – gebruik je de WordPress Customizer om te beginnen. Als je echter een freemium- of premium-thema hebt, moet je aanvullende instellingen configureren.

Kijk op uw WordPress-zijbalk en kijk of er een nieuw menu-item is voor uw thema. Als dat zo is, vindt u uw instellingen daar.

Dit is bijvoorbeeld het hoofdpaneel van de Thema ontcijferen:

Uncode-instellingen

Er zijn eigenlijk geen instellingen om aan te passen. Het thema vraagt ​​gebruikers echter om een ​​aantal plug-ins te installeren die nodig zijn om het thema te laten werken zoals bedoeld.

Met de Astra gratis thema, er verschijnt een nieuwe menutab onder Uiterlijk:

Astra-opties

De gratis instellingen brengen je eenvoudig terug naar de WordPress Customizer. Als je echter een upgrade naar pro uitvoert, krijg je nog meer aanpassingsmogelijkheden, zoals je kunt zien in deze lijst.

Bottom line: WordPress geeft u standaard bepaalde instellingen voor thema-aanpassingen. Afhankelijk van het thema dat je kiest, heb je misschien meer om mee te werken.

Maar maak je geen zorgen. Zodra u begint met het bouwen van uw pagina’s, krijgt u een idee of er aanvullende thema-aanpassingen nodig zijn en kunt u altijd terugkeren naar dit menu.

Stap 4: essentiële plug-ins instellen

Hoewel u zoveel WordPress-plug-ins kunt toevoegen als u nodig heeft aan uw website, moet u hierin terughoudend zijn.

Vind je essentials

Plug-ins zijn geweldig voor het uitbreiden van de functionaliteit van een website zonder dat u code hoeft te gebruiken, maar ze kunnen uw hostingserver onnodig onder druk zetten.

Dus, om te beginnen, focus je op het instellen van alleen de essentiële zaken. U kunt indien nodig later andere WordPress-plug-ins toevoegen.

Veiligheid
Om je WordPress inlogscherm te beschermen tegen brute force-aanvallen en dat de website zelf een thuis wordt voor spam en malware, heb je de hulp nodig van een beveiligingsplug-in zoals Wordfence.

Caching
WordPress-websites hebben de neiging traag en traag te worden als u er geen caching aan toevoegt. Alle caching is een proces waarbij uw webserver uw website efficiënter levert aan de browsers van bezoekers. Wat is leuk aan de meeste WordPress caching-plug-ins zoals W3 Totale cache, is echter dat ze worden geleverd met andere instellingen voor prestatieoptimalisatie, zoals Gzip-compressie en bestandsminificatie.

Al deze dingen zijn bedoeld om uw website sneller te laten laden.

Beeldoptimalisatie
Een ander ding dat elke website nodig heeft, is een plug-in voor beeldcompressie Smush. Op deze manier kunt u een heleboel afbeeldingen met een hoge resolutie gebruiken om uw website te ontwerpen of uw producten te laten zien zonder u zorgen te hoeven maken over de grote bestandsgroottes die alles vertragen (wat kan gebeuren zonder deze plug-in).

Back-ups
Uw webhostingplan moet gratis websites bevatten. Het is echter altijd een goed idee om een ​​extra set back-ups ergens anders op te slaan voor het geval er iets met de originelen gebeurt. Plus, met een back-up plug-in zoals UpdraftPlus, u kunt back-ups op de achtergrond automatiseren en plannen.

Page Builder
Hoewel deze optioneel is, zult u waarschijnlijk merken dat u sneller kunt werken met een plug-in voor het maken van pagina’s met slepen en neerzetten dan met de blokeditor die WordPress u geeft. Er zijn er een heleboel, dus zorg ervoor dat u een plug-in voor paginabuilder kiest die het beste voor uw doeleinden werkt.

Installeer uw gratis WordPress-plug-ins

Zodra je een lijst hebt met de essentiële plug-ins die je nodig hebt, installeer en activeer je ze.

Ga hiervoor naar Plug-ins> Nieuw toevoegen:

WordPress Voeg nieuwe plug-ins toe

Dit is de gratis WordPress-plug-inrepository. Om de plug-in te vinden die je zoekt, typ je de naam ervan in het zoekvak.

Installeer plugin

Klik op de knop “Nu installeren” voor de plug-in die u wilt toevoegen. De knop verandert in een blauwe knop “Activeren”. Klik erop om de plug-in en de functionaliteit ervan aan uw website toe te voegen.

Herhaal deze stappen totdat je al je essentiële plug-ins hebt geïnstalleerd.

Installeer uw Premium-plug-ins

Als je een premium-plug-in hebt gekocht van een externe leverancier of marktplaats, is dit hetzelfde proces als het installeren van een premium-thema.

Ga naar Plug-ins> Nieuw toevoegen. Klik op “Upload plug-in”.

Plug-in uploaden

Upload vervolgens de gedownloade bestanden. Het installatieprogramma installeert en activeert automatisch de plug-in voor u.

Pas uw WordPress-plug-ins aan

Na het installeren van een WordPress-plug-in ontvang je meestal een prompt met de vraag of je klaar bent om te beginnen, zoals deze inleiding van Elementor:

Aan de slag met Elementor

Hoewel de meeste WordPress-plug-ins vooraf zijn geconfigureerd, moet u toch de tijd nemen om al uw nieuw geïnstalleerde plug-ins te bekijken en ervoor te zorgen dat er geen andere instellingen zijn die u wilt aanpassen.

Om de instellingen van uw nieuwe plug-in te vinden, kijkt u gewoon naar uw zijbalk. Voor elk ervan zou u een nieuw menu-item moeten zien.

Nieuwe plug-in-menu's

De menunamen komen mogelijk niet altijd overeen met de plug-ins (zoals “Prestaties” is het menu voor de W3 Total Cache-plug-in). En sommige menu’s bevinden zich mogelijk niet op het hoogste niveau, zoals de bovenstaande voorbeelden.

Het menu van UpdraftPlus verbergt zich bijvoorbeeld onder Instellingen:

Menu UpdraftPlus

Als je het ooit moeilijk vindt om het instellingenmenu van je plug-in te vinden, ga dan naar je hoofdpagina voor plug-ins en klik daar op de knop Instellingen:

Plugin-instellingen

Instellingen verschillen van plug-in tot plug-in, dus er is niet veel te doen. Nogmaals, neem gewoon de tijd om de installatieprocedures te doorlopen die je hebt gekregen, zoals deze van Smush:

Smush Setup

En let ook op eventuele aanbevelingen die de ontwikkelaar van plug-ins op uw instellingenpagina heeft gedaan. Deze tips zijn handig om ervoor te zorgen dat je je plug-in correct hebt aangepast en geoptimaliseerd.

Stap 5: SEO integreren

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is een complexe zaak. Als zodanig ga ik niet ingaan op de fijne kneepjes van hoe je een website vandaag volledig kunt optimaliseren.

Wat ik u echter wel wil laten zien, is een snelle en gemakkelijke manier om een ​​SEO-tool aan WordPress toe te voegen die u zal helpen ermee aan de slag te gaan.

Installeer de SEO-plug-in

De plug-in die je nodig hebt, wordt genoemd Yoast SEO.

Yoast SEO-plug-in

Dit is de best beoordeelde en gedownloade SEO-plug-in in WordPress. En als u wilt dat uw zoekmachineoptimalisatie gemakkelijker wordt gemaakt, dan is dit de beste plug-in om mee te werken.

Yoast SEO instellen en aanpassen

Zodra de plug-in is geïnstalleerd, zoekt u het nieuwe SEO-menu in de zijbalk:

Yoast SEO-instellingen

Dit opent uw Yoast-dashboard. Je hebt ongeveer vijf tot tien minuten nodig om de instellingen aan te passen, maar de configuratiewizard versnelt de zaken.

Klik op de gegeven link om het proces te starten.

Milieu
Yoast SEO Wizard

Kies optie A.

Het kost Google ongeveer een week of zo om een ​​website te indexeren, dus u hoeft zich geen zorgen te maken dat uw website in de zoekresultaten wordt weergegeven voordat deze is voltooid. Er is sowieso niet veel meer aan dit proces te voltooien.

Type site
Yoast - Sitetype

Kies wat voor soort website je gaat bouwen. Yoast laat zoekmachines weten zodat ze je pagina’s en berichten kunnen laten zien aan mensen die op zoek zijn naar dat soort inhoud.

Organisatie of persoon
Yoast - Type organisatie

Zorg ervoor dat u deze pagina invult. Zodra u (merk) naamsbekendheid begint te genereren, wilt u dat mensen uw gegevens kunnen bekijken wanneer ze u zoeken in de zoekresultaten.

Hier is een voorbeeld van hoe uw gegevens kunnen verschijnen in de kennisgrafiek wanneer dat gebeurt:

Google Zoeken - Kennisgrafiek

Zichtbaarheid van zoekmachines
Yoast - Zicht

Tenzij u privé-inhoud heeft waarvan u niet wilt dat mensen op internet deze vinden, laat u al deze waarden op ‘Ja’ staan.

Meerdere auteurs
Yoast - Auteurs

Voor blogs met meerdere bijdragende auteurs is het een goed idee om deze instelling te activeren, zodat mensen die naar die personen zoeken, hun archiefpagina’s in de zoekresultaten en vervolgens op uw website zullen vinden. Als u alleen blogs schrijft, houdt u deze waarde op ‘Nee’.

Titelinstellingen
Yoast - Titel

Wanneer een webpagina in de zoekresultaten verschijnt, wordt over het algemeen de titel van de pagina (of het bericht) en de website of bedrijfsnaam erna weergegeven. Bijvoorbeeld:

Titelscheidingstekens zoeken

Maar in plaats van dat uw titels de merknaam tegenkomen, kunt u Yoast automatisch een scheiding laten plaatsen tussen die essentiële gegevens. Het streepje (-) en de pijp (|) worden het meest gebruikt, maar u kunt een van de beschikbare opties kiezen.

Andere Yoast-instellingen

De configuratiewizard zorgt voor de meeste instellingen die u nodig heeft voor deze plug-in.

Dat gezegd hebbende, wilt u misschien rondneuzen in de submenu’s Zoeken Uiterlijk en Sociaal. Hier kunt u verder aanpassen hoe uw pagina’s en links buiten uw website worden weergegeven.

Dit zal u ook helpen tijd te besparen bij het aanpassen van deze details telkens wanneer u een nieuwe pagina in WordPress maakt.

Gebruik de SEO-plug-in

Waarom hebben we je de SEO-plug-in laten instellen voordat je inhoud hebt om te optimaliseren? Om u tijd te besparen.

Terwijl u de volgende stap doorloopt, moet u Yoast gebruiken elke keer dat u nieuwe inhoud maakt.

Onder elke webpagina of blogpost die u maakt, vindt u de Yoast SEO-widget:

Yoast SEO Widget

Hier voegt u uw zoekgegevens toe (alle dingen die mensen te zien krijgen wanneer ze u op internet vinden).

Pas Yoast SEO aan

Zorg ervoor dat u altijd een aangepaste maakt:

 • Focus zoekwoord – het belangrijkste onderwerp en trefwoord voor de post
 • Naaktslak – de specifieke link naar de pagina
 • Meta omschrijving – de korte beschrijving die onder de paginatitel in zoekresultaten wordt weergegeven

Als je klaar bent, ‘scoort’ Yoast hoe goed je de pagina hebt geoptimaliseerd voor SEO.

Onder het tabblad SEO vindt u tips voor het verbeteren van de rangschikking van uw website:

Yoast SEO-tips

Op het tabblad Leesbaarheid vindt u tips om uw pagina leesbaarder te maken:

Yoast leesbaarheid

Als er iets is gemarkeerd met een rode of oranje stip, breng dan de aanbevolen wijzigingen zo goed mogelijk aan. Deze suggesties helpen uw website echt hoger te scoren in de zoekresultaten (en zorgen ervoor dat bezoekers meer tijd besteden aan het lezen van uw inhoud).

Stap 6: Maak uw inhoud

De meeste websites bevatten dezelfde basisset pagina’s:

 • Huis: De pagina die uw bezoekers begroet.
 • Over: De pagina die het verhaal van uw bedrijf vertelt.
 • Diensten / producten: De pagina die bezoekers laat kennismaken met uw diensten of producten (u heeft mogelijk meer dan één pagina nodig, afhankelijk van wat u verkoopt en hoeveel inhoud er is).
 • Contact: De pagina waarop bezoekers weten hoe ze contact kunnen opnemen.
 • Privacybeleid: De pagina die uitlegt wat voor soort gegevens uw website verzamelt en wat u ermee doet.

Er zijn ook andere pagina’s die u mogelijk wilt maken. Bijvoorbeeld:

 • Portefeuille: De pagina met voorbeelden van uw werk.
 • Blog: De nieuwsfeed waar al uw blogposts of artikelen verschijnen.
 • Prijzen: De pagina waar u prijzen voor uw services en misschien zelfs “Nu kopen” -opties opgeeft.

Ongeacht welke pagina’s u nodig heeft, u moet dezelfde stappen doorlopen om ze te maken en aan te passen:

Maak een nieuwe pagina

Ga naar je Pages-menu.

Voeg nieuwe pagina's toe

Standaard maakt WordPress een voorbeeldpagina en privacypagina voor u. U kunt de voorbeeldpagina verwijderen. Houd de privacypagina vast, want u kunt de inhoud aanpassen en publiceren als u klaar bent met al het andere.

Om uw eerste pagina te maken (u kunt meestal het beste beginnen met de startpagina), klikt u op ‘Nieuwe toevoegen’.

Even terzijde, u kunt uw website ook in de onderhoudsmodus zetten, waardoor anderen uw onvoltooide website niet kunnen zien.

Dit is de WordPress-blokeditor en de bijbehorende instellingen:

Nieuwe WordPress-pagina

U kunt dit gebruiken om uw webpagina’s te bouwen of u kunt een plug-in voor paginabuilder gebruiken. Het toevoegen van inhoud aan de pagina is bij elke optie hetzelfde.

Geef de pagina een naam
Geef eerst uw pagina een naam.

WordPress-paginanaam

Klik op ‘Concept opslaan’ zodat de URL van uw pagina automatisch wordt gegenereerd. (Ik zal je laten zien hoe je de startpagina kunt repareren, zodat er niet meteen een slug aan vast zit.)

Maak het ontwerp en de lay-out
Je hebt hier een keuze: maak het ontwerp en de lay-out van je pagina helemaal zelf of gebruik een sjabloon.

Om het helemaal opnieuw te bouwen, voegt u elk element één voor één toe met een blok. Dit is echter niet de meest tijdbesparende manier om een ​​website te bouwen, dus u moet waarschijnlijk uw sjabloonopties verkennen voordat u die route volgt.

Controleer je WordPress-thema om te zien of het kan helpen. Sommigen van hen worden geleverd met vooraf gemaakte paginasjablonen die u op de site kunt importeren.

Als uw thema geen hulp biedt, kunt u een plug-in voor paginabuilder gebruiken om paginagrote pagina’s toe te voegen of sjablonen te blokkeren om de hiaten in te vullen.

Stel dat u Elementor gebruikt en dit is wat u ziet wanneer u uw nieuwe pagina opent:

Voorbeeldpagina van Elementor

Om de pagina te vervangen door een sjabloon, klikt u op de map om toegang te krijgen tot uw sjablonen:

Elementor-map-sjablonen

Zoek de sjabloon die u wilt gebruiken en klik op ‘Invoegen’ om deze aan de pagina toe te voegen:

Elementor-sjabloon invoegen

Zo ziet dit specifieke voorbeeld eruit wanneer u het aan de pagina toevoegt:

Elementor paginasjabloon

Pas de lay-out aan
Stel dat u de sjabloon die u heeft geïmporteerd leuk vindt, maar dat u niet tevreden bent met hoe deze op de pagina staat.

In het bovenstaande voorbeeld wilt u bijvoorbeeld de titelbanner van de startpagina en de zijbalk verwijderen. Je kunt dat niet doen op de daadwerkelijke pagina, omdat het geen elementen zijn die je naar hun plaats kunt slepen en neerzetten.

Gebruik in plaats daarvan de widget Instellingen (het tandwielpictogram) in de editor aan de linkerkant:

Elementor-pagina-instellingen

Wanneer u op “Titel verbergen” klikt, moet de titelbalk bovenaan de pagina worden verwijderd. Als u echter van plan bent deze balk op elke pagina op de website te verbergen, kunt u deze instelling het beste configureren vanuit het thema Customizer. Zo hoef je het maar één keer in te stellen.

Om de ruimte op de pagina beter te benutten, biedt Elementor in het bijzonder opties zoals “Volledige breedte” en “Canvas” om het ontwerp uit te rekken. Speel met deze instellingen om de lay-out en het ontwerp te vinden die het beste bij u passen.

Nogmaals, je kunt altijd terugkeren naar de Customizer om de standaardthema-instellingen aan te passen waar je niet blij mee bent.

Pas de inhoud aan
Zodra u tevreden bent met het ontwerp van uw pagina, kunt u de inhoud aanpassen. Dit omvat zowel alle tekst als de afbeeldingen.

Om dit in elke editor te doen – de blokeditor van WordPress of een plug-in voor paginabuilder – klikt u gewoon op het blok dat u wilt aanpassen en updaten.

Bewerk WordPress-inhoud

Als u uw inhoud in de editor aanpast, weerspiegelt deze die wijzigingen in realtime in het voorbeeld van uw website.

Hetzelfde geldt voor het updaten van media.

Bewerk WordPress Media

Of je nu een afbeelding of video voor jezelf verwisselt of iets nieuws toevoegt, je hebt de mogelijkheid om media vanaf je apparaat te uploaden of te kiezen uit iets dat al in je bibliotheek staat.

Media invoegen

Voeg nieuwe inhoud toe
Maak je geen zorgen als je het gevoel hebt dat er iets ontbreekt in je sjabloon. U kunt eenvoudig uw eigen blokken toevoegen aan vooraf gemaakte ontwerpen.

Zoek in een plug-in voor paginabuilder naar een plusteken in het deel van de pagina waar u een nieuw blok wilt toevoegen:

Nieuw blok toevoegen

Zoek vervolgens het bloktype dat u wilt gebruiken en sleep het naar de nieuwe ruimte:

Drag and Drop Block

De WordPress Editor werkt op dezelfde manier:

WordPress Editor Blokken

Zoek het plusteken om een ​​nieuw blok toe te voegen of selecteer er een in het menu Blokken in de linkerbovenhoek. Klik op degene die u wilt toevoegen en begin met aanpassen.

Werk de pagina-instellingen bij
Je hebt de Yoast-widget al onder aan de pagina gezien. Zorg ervoor dat als u die plug-in heeft geactiveerd, u die instellingen configureert voordat u uw pagina publiceert.

Zorg er ook voor dat u de “Document” -instellingen van uw pagina hier aanpast:

Instellingen voor WordPress-documenten

Je kunt bewerken:

 • De permalink (de paginaspecifieke link)
 • De uitgelichte afbeelding (elke pagina moet er een hebben, dus uw blogfeedsamenvattingen en promoties op sociale media hebben zowel een afbeelding als een beschrijving)
 • Categorieën en tags (alleen voor blogposts)

Wanneer u klaar bent met het invullen van alle relevante details, klikt u op de knop ‘Voorbeeld’ om uw website in een nieuw browservenster te bekijken.

WordPress Voorbeeld

Dit geeft u de kans om uw webpagina in realtime te zien voordat u deze publiceert (of wijzigingen die u in een bestaande pagina hebt aangebracht).

Als je er tevreden mee bent, klik je op de knop ‘Publiceren’ en je webpagina gaat live.

Notitie: de pagina wordt nog niet aan je menu toegevoegd. Daar zorg je voor voordat dit proces is voltooid.

Afspoelen en herhalen
Herhaal dit proces totdat al uw webpagina’s zijn voltooid. Als ze zijn gepubliceerd, kun je verder gaan.

Stel de startpagina in
Nog een ding:

U wilt dat uw startpagina zich bevindt op https://uwdomeinnaam.com. Niet zoiets https://uwdomeinnaam.com/home.

Om dit op te lossen, ga naar Instellingen> Lezen.

Selecteer onder “Uw startpagina wordt weergegeven” “Een statische pagina”:

Leesinstellingen - Stel startpagina in

U kunt nu de startpagina (en blogpagina, als u er een heeft gemaakt) kiezen uit uw lijst met gepubliceerde pagina’s.

Sla uw wijzigingen op. Hiermee wordt je startpagina ingesteld als de voorpagina van je website en wordt de blog gevuld met alle berichten die je schrijft.

Stap 7: Bouw een contactformulier

Met uw belangrijkste pagina’s op hun plaats, is de volgende stap het toevoegen van een contactformulier zodat bezoekers en geïnteresseerde prospects in contact kunnen komen.

Deze tutorial laat je zien hoe je van begin tot eind een contactformulier maakt met behulp van de Contactformulier 7 plug-in. Als er een ander contactformulier is waar je naar op zoek bent, scrol je naar de onderkant van het bericht voor aanbevelingen.

Wat betreft de beste werkwijzen voor het toevoegen van een aangepast contactformulier aan WordPress, zijn er enkele dingen waarmee u rekening moet houden:

Verberg het niet.
Plaats het formulier op een gemakkelijk te vinden locatie. Uw contactpagina heeft er zeker een nodig. Je kunt er ook een toevoegen aan de zijbalk van je blog of aan de onderkant van de startpagina.

Neem alleen velden op die u nodig heeft.
Omdat iedereen tegenwoordig zo goed is afgestemd op privacykwesties op internet, wil je niet gaan vragen om informatie die niet relevant is voor jouw doeleinden.

Vergeet de vervolgberichten niet.
Nadat uw contactformulier is ingevuld, ontvangen twee mensen vervolgberichten.

De persoon die het formulier heeft ingevuld, krijgt een bevestigingsbericht. Meestal verschijnt het in plaats van het formulier nadat het is ingediend.

Uw formulier verzendt standaard vooraf geschreven berichten naar de gebruiker:

Contact Form Berichten

Voel je vrij om dit een persoonlijk tintje te geven door je berichten aan te passen.

Vergeet het bericht dat u als follow-up ontvangt niet. De jouwe komt als een e-mail:

Contactformulier E-mail

Een onderwerpregel als ‘Uw domeinnaam ‘[Onderwerpsregel van gebruiker]’’ is niet geweldig en kan uw e-mailformulier rechtstreeks naar spam sturen. Als u deze inzendingen van het contactformulier zonder fouten wilt ontvangen, past u de details in de onderwerpregel en de hoofdtekst van het bericht aan.

Nadat u het contactformulier heeft ingesloten, bezoekt u uw website en vult u deze zelf in. Zorg ervoor dat alles werkt zoals bedoeld – vooral als u verplichte velden instelt. Controleer vervolgens de vervolgberichten op de site en in uw e-mailinbox om er zeker van te zijn dat alles in orde is.

Stap 8: Widgets toevoegen

Toen u eerder uw Customizer-instellingen doornam, is het u misschien opgevallen dat er een sectie was voor “Footer” of “Widgets”.

We hebben je toen gevraagd om ze met rust te laten. Dat komt omdat het niet veel zin heeft om deze kleine blokken inhoud in te vullen totdat je de rest van de onderdelen van je website bij elkaar hebt gezet.

Wat betreft widgets, beschouw ze als de blokken voor diverse secties van uw website. Widgets gaan voornamelijk in de voettekst, de zijbalk en soms op de startpagina.

Hoewel u kunt terugkeren naar Aanpassen om uw voettekst te configureren, kunt u het beste al het werk doen onder Uiterlijk> Widgets:

WordPress Widgets

Op deze manier kunt u al uw widgets tegelijk aanpakken. Bovendien heb je een veel duidelijker beeld van wat voor soort widget-ruimtes beschikbaar zijn op je website om te vullen (dit verschilt trouwens van thema tot thema).

Aan de linkerkant van het scherm staan ​​uw beschikbare widgets:

Widgets

Aan de rechterkant van het scherm staan ​​de beschikbare widgetplaatsingen:

Widgetplaatsingen

Uw thema heeft mogelijk al een aantal van deze widgets vooraf ingevuld met inhoud (meestal is dit het geval voor de voettekst).

Bekijk de huidige widgets. Als je tevreden bent, bewaar ze dan waar ze zijn.

Als u de volgorde waarin ze verschijnen wilt aanpassen – zoals het verplaatsen van een lijst met recente berichten boven de zoekbalk – sleept u het widgetblok en zet u het daar neer waar u het wilt laten verschijnen.

En als u de inhoud van de widget wilt aanpassen, klikt u op het blok:

Widget bewerken

In dit voorbeeld kunt u de titel toevoegen of wijzigen die boven de lijst met recente berichten wordt weergegeven. Je kunt ook updaten hoeveel posts er tegelijkertijd worden getoond. Als je wilt, kun je ook de publicatiedatum toevoegen.

Nu hoef je geen van deze widgets te vullen als je dat niet wilt. Als u echter wilt profiteren van deze extra ruimte die WordPress u biedt, zorg er dan voor dat u al uw widgets invult voordat u verder gaat.

Stap 9: stel het menu in

Nu al uw inhoud aanwezig is, hoeft u alleen maar een navigatiemenu te maken om het te laten zien.

Je vindt dit onder Uiterlijk> Menu’s:

WordPress-menu's

Op deze pagina kunt u zoveel menu’s maken als uw website nodig heeft. Voor de meesten van jullie heb je er maar één nodig.

Geef het menu een naam

U hoeft dit niet te ingewikkeld te maken, want u bent de enige die de menunaam te zien krijgt. Noem het gewoon zoiets als “Hoofdmenu”.

Menu maken

Klik vervolgens op “Menu maken”.

Kies de menupositie

Geef vervolgens aan waar u het menu naartoe wilt laten gaan.

Menupositie

Als je een menu maakt voor de voettekst (wat zeldzaam is) of een ander voor mobiel (wat je misschien later besluit te doen), configureer je dat hier. Kies voor nu “Main”.

Schakel het selectievakje ‘Automatisch nieuwe pagina’s op het hoogste niveau aan dit menu toevoegen’ uit. Zelfs als je dat stuk ervan automatiseert, moet je nog steeds naar deze pagina terugkeren om de bestelling bij te werken. Je kunt net zo goed wachten om een ​​pagina in het menu te plaatsen wanneer je de juiste plek ervoor kunt kiezen.

Voeg pagina’s toe aan het menu

Klik op de selectievakjes ernaast om uw pagina’s aan het menu toe te voegen. Klik vervolgens op ‘Toevoegen aan menu’.

Pagina's aan menu toevoegen

U kunt ook meer toevoegen dan alleen pagina’s. Als je blogposts, categorieën, producten of andere links hebt die je wilt toevoegen, doe dat dan hier.

Uw pagina’s komen hier terecht:

Menustructuur aanpassen

Als u de volgorde waarin ze verschijnen wilt wijzigen, sleept u ze op hun plaats en zet u ze daar neer:

Sleep Drop Menu

Als u wilt dat uw pagina’s allemaal op het hoogste niveau van uw navigatie verschijnen, zorg er dan voor dat ze links zijn uitgelijnd. Als u subpagina’s wilt maken voor pagina’s op het hoogste niveau, plaatst u ze hieronder met een inspringing als volgt:

Sleep Drop Sub Menu

Menu en pagina’s aanpassen

Zodra uw pagina’s op hun plaats zitten, opent u ze allemaal en zorgt u ervoor dat alle instellingen naar wens zijn aangepast.

Menu aanpassen

Jij kan:

 • Verander de paginanaam.
 • Schakel de link uit als u niet wilt dat er op het hoogste niveau kan worden geklikt.
 • Schakel een megamenu in als u een groot menu met meerdere lagen onder één paginanaam wilt plaatsen.

Voor het grootste deel hoeft u deze instellingen waarschijnlijk niet aan te passen. Het is echter goed om te weten dat ze hier zijn voor het geval je dat doet. Hier kunt u ook pagina’s uit uw menu verwijderen.

Stap 10: Maak verbinding met Google

Zodra uw website naar wens is gebouwd en aangepast, is er nog een laatste ding dat u kunt doen: het koppelen aan Google.

Stel Google Analytics in

Met of zonder verbinding naar Google Analytics, Google en andere zoekmachines kunnen uw website nog steeds crawlen en indexeren. Wat u dan wint, is de mogelijkheid om te zien wat voor soort gegevens Google van uw website heeft verzameld met betrekking tot verkeer en prestaties.

Deze tutorial leidt u door de stappen om een ​​Google Analytics-account te maken en deze vervolgens aan uw website te koppelen. U kunt dit doen met behulp van een WordPress-plug-in of u kunt het handmatig doen met code.

Zodra Google Analytics klaar is voor gebruik, kunt u de verkeerspatronen van uw website volgen en op gegevens gebaseerde beslissingen nemen over de toekomst van het ontwerp, de inhoud, het doel, enzovoort van uw website..

Google Analytics

Dit is echter niet de enige Google-tool waarmee uw website moet zijn verbonden.

Stel Google Search Console in

Google Analytics biedt u gegevens over hoe bezoekers omgaan met uw website. Google Search Console, biedt u daarentegen gegevens over hoe bezoekers uw website overal op internet tegenkomen.

Als je al een Google Analytics-account hebt, is het instellen van Search Console eenvoudig.
De volgende stap is het verbinden van de Google Search Console.

Google Search Console

Ga naar de Search Console-website en klik op “Nu starten”. Het leidt u door het snelle installatieproces en vraagt ​​u om uw eigendom van het account te verifiëren aan de hand van een aantal opties. Google Analytics is een van de gemakkelijkste manieren om dit te doen, dus neem die optie als je dat liever hebt.

Google-verificatie voor webmasters

Het is ook belangrijk om deze verbinding tot stand te brengen vanaf de kant van Google Analytics. U vindt deze instelling onder Beheerder> Property> Property-instellingen:

Google Analytics - Google Search Console

Je zou je Search Console-account als een optie moeten zien. Selecteer het en koppel het aan Google Analytics, zodat u enkele van die zoekgegevens kunt ophalen onder uw acquisitierapport:

Acquisitierapport van Google Analytics

Of u kunt altijd gewoon inloggen bij Google Search Console zelf om diepere inzichten te krijgen over wat er met uw website gebeurt tijdens het zoeken:

Dashboard van Google Search Console

Je kunt dingen leren als:

 • Hoeveel klikken en weergaven uw website en elke afzonderlijke pagina in Google krijgt – in zoekopdrachten op internet, afbeeldingen en video’s.
 • Hoeveel klikken en weergaven komen van gebruikers op desktop, tablet en mobiel.
 • Wat de gemiddelde rangorde is voor de pagina’s van uw site.
 • Wat zijn de belangrijkste zoekopdrachten voor uw website?.
 • Welke soorten problemen met mobiel gebruiksgemak, beveiliging of snelheid heeft uw website (indien aanwezig).
 • Welke websites de meeste links hebben die naar uw website verwijzen.
 • Hoe goed u omgaat met interne links binnen uw eigen site.

Als u de tijd neemt om Google Search Console te leren kennen, kunt u uw zoekoptimalisatiestrategie in WordPress (en daarbuiten) verfijnen voor een betere weergave in zoekresultaten.

Stuur uw sitemaps naar Google

Het laatste dat u met Google Search Console kunt doen, is uw sitemaps uploaden. Op deze manier kunt u een directe link maken tussen WordPress en Google, en Google vertellen waar de inhoud op uw website te vinden is.

Een van de leuke dingen van het gebruik van de Yoast SEO-plug-in is dat uw XML-sitemaps automatisch worden gegenereerd. U kunt een link ernaar vinden onder Algemeen> Functies:

Yoast XML Sitemaps

Klik op het vraagteken om de link naar je sitemaps te krijgen. Je kunt nu terugkeren naar Google Search Console.

Open het tabblad Sitemaps:

Voeg een sitemap toe

Voor elke sitemaplink die je van je WordPress-website hebt gekregen, voer je deze in de balk ‘Een nieuwe sitemap toevoegen’ in. Google Search Console verwerkt vervolgens de sitemap en alle paginakoppelingen erin. De volgende keer dat de bots van Google het web verkennen, worden de pagina’s van uw site opgehaald.

Aangezien uw sitemap automatisch wordt bijgewerkt wanneer u nieuwe inhoud aan uw site toevoegt, hoeft u zich geen zorgen te maken dat Google belangrijke updates mist omdat het nu uw sitemap heeft in Search Console.

Afronden

Een van de geweldige dingen van het bouwen van een website met WordPress is dat je volledige controle hebt over hoe je het bouwt en hoeveel maatwerk erin zit. Zoals je kunt zien, is er veel aan te passen in WordPress, van je thema tot de lay-out van de navigatie. U kunt zelfs aanpassen hoe en waar uw Google-verkeersgegevens aan u worden gepresenteerd.

Bottom line: als je de keuze gaat maken om WordPress te gebruiken, profiteer dan van alles wat het te bieden heeft. U kunt zoveel doen met dit inhoudbeheersysteem om een ​​unieke en krachtige website te creëren die u altijd al wilde hebben.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me