Kaj je RSS? In kako ga dodati v WordPress

Kaj je RSS? No, RSS pomeni „resnično preprosto združevanje“, čeprav je njegov izvor mogoče najti do „Povzetek obogatenega spletnega mesta“. Preprosto povedano, RSS je medij, ki združuje vsebino spletnega mesta na zelo učinkovit in organiziran način. RSS, ki je izšel leta 1999, je imel ogromen vpliv na razvoj interneta – zlasti na to, kako se vsebina porablja. Ljudem ni več treba obiskati svojih priljubljenih spletnih mest, da bi si ogledali najnovejše članke.

Spletna mesta z novicami, kot sta BBC in New York Times, so na svojih spletnih mestih močno promovirala ikono RSS. Lahko se naročite na celoten NY Times ali samo na razdelek Finance – vse, kar morate storiti, je, da se naročite na določen RSS vir. Takšna je bila lepota RSS-a! Povedano povedano, RSS je bil in je, eden najbolj priljubljenih medijev množična distribucija vsebine za založniki, in množična poraba vsebine za bralci (ali obiskovalcev).

Perks RSS: Produktivnost in berljivost

podcasting

RSS je bil dobesedno ravno tisto, kar je vodilo v rast bloganja in podcastinga. Lahko se naročite na svoje najljubše bloge in prihranite veliko časa s preprostim branjem vsebine v vašem RSS bralniku. V bistvu ste vi naredite veliko več z manj porabe in na koncu shranite a veliko časa.

Ena izmed najbolj neprecenljivih (ali bolje rečeno neobljudenih) prednosti uporabe RSS virov je berljivost. Mi ljudje smo navada. Ste se že kdaj vprašali, zakaj skoraj vsi romani sledijo določeni velikosti in širini strani, poravnavi besedila, višini vrstice, številu besed na vrstico, vrsti in velikosti pisave? To je ustvarjeno za ustvarjanje optimalnega užitka pri branju – manj naprezamo oči, fiksno gibanje oči in izboljšano hitrost branja.

RSS bralci storijo enako. Nastavite lahko želeno pisavo, velikost in višino črte. Ko berete različno vsebino na isti tipografski postavitvi, se hitrost branja izboljša. Vsako spletno mesto ima svoj dizajn, tipografijo in barvno paleto. Nekateri so vam lahko všeč, medtem ko nekateri morda popolnoma trpite. RSS premosti to vrzel in vam omogoča popolno bralno izkušnjo.

RSS viri

časopis za bralce RSS

Večine nas poznamo izraza „Ikone RSS“ – tiste oranžne škatle z belo ikono, ki so na voljo na večini spletnih mest. No, te ikone so povezane z RSS-om vašega spletnega mesta. Uporabljajo se predvsem za pošiljanje vsebine obiskovalcem vašega spletnega mesta ali v drugih primerih vašim strankam. RSS vir je kodiran markirano v XML (Razširljiv jezik označevanja). RSS bralniki in spletni brskalniki, ki imajo vgrajeno podporo za razčlenitev virov RSS (na primer Mozilla Firefox), lahko pravilno berejo oz. razčleniti RSS vir. Drugi brskalniki, kot je Google Chrome, ki nimajo vgrajene podpore za vire, bodo prikazali privzete podatke XML, ko kliknete povezavo v RSS.

Ustvarjanje virov RSS

RSS viri morajo biti ročno ustvarjeno ko ste ustvarili spletno mesto iz čistega HTML-ja, to je, ko ne uporabljate CMS-ja. V takih primerih lahko zaposlujejo spletne storitve da ustvarite vir RSS za vas. Ko boste enkrat nastavili svoj generator RSS, takoj ko objavite članek na svojem spletnem mestu, bo vaš RSS vir vključil to novo objavo. Ljudje, ki so naročeni na ta vir RSS, lahko članke prenesejo s pomočjo RSS čitalec. (Do tega bomo prišli malo). WordPress pa je nekoliko drugačen.

WordPress in RSS

wordpress in rss

WordPress ima vgrajeno podporo za RSS. Takoj, ko objavite objavo, jo bo WordPress dostavil vse svoje RSS vire. Vse to se naredi interno in za to vam ni treba klikniti enega samega gumba. Morda ste opazili, da sem uporabil besedo vse. V tem leži lepota WordPress-a (skupaj s tisoč drugimi perki).

Na vašem mestu WordPress je na voljo praktično „n“ število virov RSS. Število je odvisno od količine objavljene vsebine – to je števila oznak, avtorjev in kategorij. WordPress podpira štiri vrste formatov RSS:

  1. RSS
  2. RSS 2.0
  3. Atom in
  4. RDF – Okvir za opis virov

Do virov RSS lahko dostopate z naslednjo strukturo URL-jev:

Privzeta struktura URL-jaPrecej struktura Permalink
www.example.com/?feed=rsswww.example.com/feed/
www.example.com/?feed=rss2www.example.com/feed/
www.example.com/?feed=atomwww.example.com/feed/atom/
www.example.com/?feed=rdfwww.example.com/feed/rdf/

Zelo priporočljivo je uporabljati obliko RSS 2.0, saj je najbolj priljubljena in široko podprta oblika. Povezave z viri bi morali promovirati tudi s strukturo lepe povezave, saj jih je enostavno prebrati in si zapomniti. Da ne omenjam, večina spletnih mest sledi zelo trajni strukturi.

Več virov RSS v WordPressu

več virov RSS

Zdaj pa za najbolj zanimiv del – uvajanje več virov RSS s WordPressom. Do zdaj smo govorili o tem, kako RSS lahko distribuira vsebino spletnega mesta. WordPress omogoča razčlenitev naročnine RSS na določene ravni. To omogoča, da se vaši obiskovalci naročijo na natančno vsebino, ki si jo želijo.

Kako deluje?

Predpostavimo, da imate imenovano kategorijo “Psihologija” in oznako “Vedska terapija” na svojem blogu. Bralec, ki želi vse objave, vložene v okviru psihologije, lahko preprosto doda http://www.example.com/category/phychology/feed na njihov RSS čitalec. V prihodnosti bodo objavljena samo objava pod psihologija bo v tem viru na voljo kategorija. Podobno je mogoče dodati http://www.example.com/tag/vedic-therapy/feed do bralnika RSS za dostop do vseh objav z oznako Vedic Therapy. Tu je seznam različnih virov, ki so na voljo:

Vrsta naročninePrecej
Kategorijehttp://www.example.com/category/categoryname/feed
Oznakehttp://www.example.com/tag/tagname/feed
Pripombehttp://example.com/comments/feed/
Avtorhttp://example.com/author/authorname/feed/
Iskanjehttp://example.com/?s=searchterm&feed=rss2
Vrste objav po merihttp://example.com/feed/?post_type=posttypename

Prav tako lahko v svojih virih združite več kategorij, več oznak in kombinacijo obeh. Možnosti RSS virov je neomejeno. Pravzaprav je odvisno od tega, kako ga uporablja bralec (tj. Vi in jaz) (oglejte si uradna dokumentacija WordPressa če želite izvedeti več).

KombinacijaEnostavno (privzeto) Permalink
Več kategorijhttp://www.example.com/?cat=42,43&feed=rss2
Več oznakhttp://www.example.com/?tag=tag1,tag2&feed=rss2

Ko pripravite svoje vire, lahko s pomočjo vtičnika WordPress prikažete lastne vire po meri (ali tiste z drugih spletnih mest). Tom je napisal super članek o uporabi vtičnika WP RSS Aggregator WordPress za uvoz, združitev in predstavitev virov RSS na vašem spletnem mestu (odlično orodje, če veliko gostujete na drugih spletnih mestih in želite sami vključiti povezave do teh objav Spletna stran)

RSS bralci

rss branje dude

RSS čitalec je programska oprema, ki vam pomaga slediti in upravljati več virov RSS. Ko rečem upravljati, Strogo govorim o stališču potrošnika. Za začetek lahko dodate »n« število virov RSS in jih razvrstite v mape, oznake in kategorije. Specifične lastnosti se razlikujejo glede na uporabljeni bralnik RSS, splošne lastnosti pa so enake.

RSS bralci so lahko medvrstni in mobilni. Na voljo je več bralcev za skoraj vse operacijske sisteme – Windows, Mac, UNIX in številne okuse Linuxa. Z zaprtje Google Readerja, opazili smo stalno naraščanje števila neodvisnih bralcev RSS. Danes so najbolj priljubljene vse spletne strani in imajo aplikacije za vse mobilne operacijske sisteme – Windows, iOS in Android. Primeri vključujejo Feedly, Bloglines, Feedzilla, NewsBlur in NetVibes.

Izpisati se

pošta dostavljena

RSS je bilo eno od najmočnejših orodij za zagotavljanje svežih vsebin že od zore novega tisočletja. Dandanes pa je njegova prioriteta navzdol. Trženje po e-pošti je novi otrok v bloku. Zakaj? To je preprosto. Z RSS ne dobite e-poštnih naslovov svojih naročnikov. Z zaprtjem storitve Feedburner je tudi precej zapleteno oceniti število naročnikov RSS.

Z naročniki e-pošte dobite dostop do na zahtevo bazen strank. Z RSS je doseg omejen. Zato je večina spletnih mest, ki so težka v prometu, premaknila ikonično RSS desno v spodnjo nogo, medtem ko so nekatera RSS popolnoma ustavila. Polja za naročnino po e-pošti so prikazana na vse možne načine – pojavna okna, glave, stranske vrstice in noge v nogi.

Za en občutek menim, da je RSS potrebno komunikacijski medij – saj sem naročen na veliko spletnih mest in nisem navdušen nad tem, da bi prejel mojo poštno sporočilo. Pred vami – kakšno je vaše stališče do RSS? Ja ali ne? Ali uporabljate bralnike RSS ali dodate svoje članke v storitve Read it later, kot sta Instapaper ali Pocket? Radi bi slišali vaše misli!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me