Kako dodati pisave po meri na svoje WordPress spletno mesto

Kako dodati pisave po meri na svoje WordPress spletno mesto

Zakaj bi bil vaš blog dolgočasen z uporabo standardnih pisav? Naj vaš blog govori o vaši živahni osebnosti in temah, ki jih pokrivate z najrazličnejšimi pisavami po meri. Pisave po meri so prijetna funkcija, ki omogoča, da je vaš blog videti boljši kot drugi.

Soočimo se s tem; vsi imamo radi bloge in spletna mesta s pravimi pisavami. Spletno mesto ne samo okrasijo, ampak tudi privabijo uporabnika k vaši vsebini. Vendar pa je izbira običajnih pisav WordPress omejena in je odvisna od teme, ki jo uporabljate. Dobra novica je, da jih lahko dodate ročno ali s specializiranimi vtičniki.

In tu se pojavita dve vprašanji – kje dobiti pisave po meri za WordPress in kako namestiti pisave po meri na vašem spletnem mestu WordPress.

Pa ugotovimo.

 Zakaj naj uporabljam pisave po meri?

Minili so dnevi, ko sta Times New Roman in Georgia veljala za edini pisavi besedil na spletnih straneh. V zadnjih nekaj letih se je prostor pisav popolnoma spremenil s pojavom pisav, kot so Google Fonts in druge.

Danes je na spletu na voljo več sto brezplačnih pisav, pripomočkov za informiranje in usposabljanje ter virov za oblikovanje. Za razliko od Adobe Illustrator, Photoshop in drugih klasičnih aplikacij WordPress ne privzeto omogoča popolnega nadzora nad pisavami. Samo nekatere teme se odločijo za podporo in uporabo pisav po meri.

Zato se boste v tej objavi naučili, kako najti ustrezne pisave po meri in kako jih uporabljati na svojem mestu WordPress.

Pomen uporabe pisav po meri

Zakaj želite spremeniti pisave, alineje med besedami, razmik med črkami, razmik črk ali nasičenost pisave? Kakor koli že, nekatere raziskave to dokazujejo tipografija izboljša bralno razumevanje.

Veliko je odvisno od gradnje pisav. Na zavestni in podzavestni ravni – vsi ocenjujejo vsebino spletne strani po načrtu.

Zasnova pisave vpliva na bralce, tudi če nanjo ne bodo pozorni. Opustiti oblikovanje pisave pomeni opustiti sam razvoj! Od tega je odvisno razpoloženje bralca. Pisava bodisi olajša branje ali uporabnike prisili, da zapustijo stran.

Vsi spletni brskalniki vključujejo niz privzetih pisav. To pomeni, da če pisava ni določena v CSS strani, bo uporabljena standardna različica. Vedno lahko uporabite privzete pisave, vendar zapletejo delo uporabnikov. Zato je bistvenega pomena uporaba pisave po meri. Če vam tema ne daje možnosti za spreminjanje pisave, vam lahko pomagajo številna spletna mesta in orodja.

Nadomestne možnosti za Google Pisave

Kje najti pisave po meri

Mnogi od vas vedo o brezplačnih Googlovih pisavah. Obstaja veliko več spletnih mest, kjer najdete čudovite pisave. Nekateri od njih so brezplačni za osebno uporabo. Če potrebujete komercialno uporabo, potem potrebujete licenco. Google Pisave in Adobe Edge Fontovi so brezplačni. Zato niso tako edinstveni. In to nam ne ustreza.

Tukaj je nekaj drugi viri za iskanje pisav za brezplačno in komercialno uporabo:

 1. TemplateMonster – Na spletnem mestu spletnega mesta TemplateMonster boste našli vse, kar potrebujete za spletni dizajn. Obstaja tudi veliko pisav in paketov pisav za osebno uporabo za majhno ceno. Prav tako so predstavljeni v ONE spletnem razvojnem kompletu. Kolekcija je ogromna in ustvarjalna. Za lažjo izbiro vse pisave, predstavljene v brošurah ali okvirjih. Vsaka pisava ima tudi komercialno licenco.
 2. MyFonts – MyFonts trenutno ponuja največji izbor pisav na svetu. Vendar so cene tukaj tudi v višjem segmentu. Torej, če imate tesen proračun, morda ne bo za vas.
 3. FontSpring – Fontspring prodaja domišljijske pisave za komercialno uporabo. Toda v skoraj vsaki družini 1-2 brezplačnih pisav, ki jih je mogoče uporabiti v osebne namene. Poleg tega obstaja ločen odsek z brezplačnimi pisavami. Kolekcija je živahna. Pred prenosom boste morali natančno preučiti podatke o licenci za določeno pisavo.
 4. Cufonfonts – Je tudi obsežna zbirka različnih pisav. Izberite katero koli in prikazana bo stran s podrobnimi informacijami o njej. Brezplačnih pisav je veliko in so razdeljene na posamezne odseke. Sistem razvrščanja na CufonFontsu je dokaj prilagodljiv in priročen. Vključena je tudi podpora za Webfont.
 5. Dafont – Še ena dostopna zbirka 3.500 brezplačnih pisav. Večina jih je zasnovana samo za osebno uporabo. Lepa lastnost DaFont je sistem kategorij. Lahko izberete pisave v slogu stripov, video iger, vintage ali stilizirane kot japonske znake.

Izbira pisav je zelo mamljiva, ker so vse lepe. Ampak ne bi smeli izbrati veliko. Uporaba na spletnem mestu ne več kot dve pisavi. Potem bo videz vaše spletne strani dosleden. Ko izberete pisave, prenesite datoteke za vsak slog, ki ga uporabljate (običajno, krepko, poševno in podobno itd.).

Zdaj, ko ste izbrali ustrezno pisavo za spletno mesto, ugotovimo, kako jo dodati.

Kako dodati pisave po meri v WordPress

Obstaja nekaj načinov za dodajanje pisav na WordPress spletno mesto:

 1. Vtičniki: v tem primeru se za olajšanje postopka uporabljajo različni vtičniki WordPress.
 2. Ročno: z uporabo te metode potrebujete naloženo pisavo na spletno mesto in uredite datoteko CSS.
 3. Teme: številne priljubljene teme vključujejo vgrajene možnosti za prilagajanje pisav (upoštevajte – te možnosti ne bomo pokrivali, ker se bo postopek razlikoval glede na temo, ki jo uporabljate, vendar bodo kakovostne premijske teme, kot je tema Total WordPress, na voljo v spletu dokumentov, ki jih lahko preprosto sledite – kot je ta vodnik za dodajanje pisav po meri v Skupno)

Možnost 1 – Spremenite pisave WordPress s pomočjo vtičnikov

Če nas ne zanimajo globalne spremembe, lahko namestimo WordPress vtičnike, ki bodo spremenili pisave na vašem spletnem mestu.

Značilnosti vtičnikov po meri pisave

Programska oprema z odprto kodo ima prednost zaradi interesa skupnosti, to prednost ima tudi WordPress. Več vtičnikov WordPress vam omogoča dodajanje pisav po meri. Kako izbrati primeren vtičnik s toliko? Katere so značilnosti vtičnikov pisav po meri?

Tu je nekaj točk, ki jih morate upoštevati:

 • Sposobnost uporabe pisave po meri
 • Sposobnost uporabe več kot ene pisave
 • Ciljne glave in komponente
 • Bonus: možnost spreminjanja nastavitev pisave v vizualnem urejevalniku

To je vse. Prva značilnost na seznamu je zelo pomembna. Vedno lahko naložite pisave s spletnih mest, kot so DaFont, Squirrel pisave itd., Vendar jih morate imeti možnost, da jih naložite v WordPress.

Oglejmo si nekaj vtičnikov za WordPress, ki omogočajo nalaganje pisav po meri.

Pošiljatelj pisave po meri

Pošiljatelj pisave po meri

Ta vtičnik vam omogoča, da naložite Googlove pisave in jih uporabite za različne elemente svojega spletnega dnevnika. Na primer v naslove ali telo izdelka ali strani.

Uporabite katero koli pisavo

Uporabite katero koli pisavo

To je WordPress vtičnik, ki vam omogoča priročen vmesnik za prenos pisav in njihovo uporabo neposredno prek vizualnega urejevalnika. Vizualni urejevalnik WordPress lahko samodejno spremeni pisavo katerega koli besedila. Ta vtičnik ponuja več funkcij, zaradi česar je postopek dodajanja pisav po meri veliko bolj obvladljiv.

WP Google Pisave

WP Google Pisave

WP Google Fonts omogoča uporabo Googlovega kataloga pisav. Ena izmed neverjetnih prednosti tega vtičnika je dodajanje blizu 1000 Googlovih pisav. Čeprav se lahko Googlove pisave zavežete ročno, je veliko večino uporabnikov vtičnik za večino uporabnikov.

Kako namestiti pisave s pluginom?

Vzemimo na primer WP Google Fonts. Preprosto namestite ta vtičnik iz uradnega skladišča WordPress in odprite razdelek Google Fonts.

WP Google Pisave

Tu boste videli Googlovo nadzorno ploščo pisav. Izberite pisave in spremenite različne nastavitve, na primer slog pisave, elemente, na katere je uporabljen itd.

Možnost 2 – Ročno namestite pisave po meri WordPress

Z @ font-face direktivo lahko na svoje spletno mesto povežete eno ali več pisav. Toda ta metoda ima svoje prednosti in slabosti.

Prednosti:

 • Skozi CSS lahko povežete pisave katere koli oblike: ttf, otf, woff, svg.
 • Datoteke pisav bodo na vašem strežniku – ne boste odvisne od storitev tretjih oseb.

Slabosti:

 • Za pravilno povezavo pisave za vsak slog morate registrirati ločeno kodo.
 • Brez poznavanja CSS-a se lahko preprosto zmedete.

A ni resnična težava, če lahko preprosto kopirajte končano kodo in kje morate določiti svoje vrednosti.

Opomba: Pred začetkom se prepričajte, da ustvarite otroško temo za svoje spletno mesto. Tako lahko uredite svojo otroško temo, pri čemer svojo osnovno temo pustite v taktu, tako da jo boste lahko v prihodnosti posodabljali, kot je potrebno.

1. korak: ustvarite mapo s pisavami

Znotraj otroške teme ustvarite novo mapo s pisavami pod: wp-content / themes / tema vašega otroka / pisave

Korak 2. Naložite datoteke s pisavami na svoje spletno mesto

To lahko storite na nadzorni plošči vašega gostovanja ali prek FTP.

Dodajte vse datoteke s pisavami v novo dodano mapo s pisavami: wp-content / themes / tema vašega otroka / pisave ste ustvarili.

Korak 3. Uvozite pisave prek nadrejenega tematskega lista

Odprite datoteko style.css za otroško temo in dodajte naslednjo kodo na začetek datoteke CSS (po komentarju podrejene teme):

@ font-obraz {
družina pisav: 'MyWebFont';
src: url ('fonti / WebFont.eot');
src: url ('fonts / WebFont.eot? #iefix') format ('embedded-opentype'),
format URL-ja ('fonts / WebFont.woff') ('woff'),
format URL-ja ('fonts / WebFont.ttf') ('truetype'),
url ('fonts / WebFont.svg # svgwebfont') format ('svg');
teža pisave: običajna;
slog pisave: normalno;
}

Kje MyWebFont je ime pisave, vrednost lastnosti src (podatki v oklepajih v narekovajih) pa njihova lokacija (relativne povezave). Vsak slog moramo določiti posebej.

Ker najprej povežemo običajni slog, smo lastnosti teže in pisave nastavili na normalno vrednost.

Korak 4. Pri dodajanju poševna pisava, napišite naslednje:

@ font-obraz {
družina pisav: 'MyWebFont';
src: url ('fonti / WebFont-Italic.eot');
src: url ('fonts / WebFont-Italic.eot? #iefix') format ('embedded-opentype'),
format URL-ja ('fonti / WebFont-Italic.woff') ('woff'),
oblika URL-ja ('fonti / WebFont-Italic.ttf') ('truetype'),
url ('fonts / WebFont-Italic.svg # svgwebfont') format ('svg');
teža pisave: običajna;
slog pisave: poševno;
}

Kjer je vse enako, smo le v pisavi dodali lastnost pisave.

Korak 5. Če želite dodati krepko pisavo, dodajte to kodo:

@ font-obraz {
družina pisav: 'MyWebFont';
src: url ('pisave / WebFont-Bold.eot');
src: url ('fonts / WebFont-Bold.eot? #iefix') format ('embedded-opentype'),
format URL-ja ('fonti / WebFont-Bold.woff') ('woff'),
oblika URL-ja ('fonti / WebFont-Bold.ttf') ('truetype'),
url ('fonts / WebFont-Bold.svg # svgwebfont') format ('svg');
pisava: krepka;
slog pisave: normalno;
}

Tam, kjer smo lastnost teže pisave postavili krepko.

Ne pozabite navesti pravilne lokacije datotek s pisavami za vsak slog.

Korak 6. Če želite povezati krepko poševno pisavo, vnesite naslednje:

@ font-obraz {
družina pisav: 'MyWebFont';
src: url ('pisave / WebFont-Italic-Bold.eot');
src: url ('fonts / WebFont-Italic-Bold.eot? #iefix') format ('embedded-opentype'),
url ('fonts / WebFont-Italic-Bold.woff') format ('woff'),
format URL-ja ('fonti / WebFont-Italic-Bold.ttf') ('truetype'),
url ('fonta / WebFont-Italic-Bold.svg # svgwebfont') format ('svg');
pisava: krepka;
slog pisave: poševno;
}

No, to je vse. Zdaj ste na svoje spletno mesto povezali štiri sloge pisav.

Vendar obstaja ena pripomba – ta povezava pisave bo nepravilno prikazana v Internet Explorerju 8. Uteha je, da zelo malo ljudi še vedno uporablja IE8.

Zavijanje pisav po meri za WordPress

Kaj je prvo, kar uporabniki opazijo, ko obiščejo vašo spletno stran? Prav, njegov dizajn! Večina zasnove se opira na pravilno uporabo čudovitih pisav. Torej morate poskrbeti za obliko pisave vaše spletne strani. Dodajte kodo ali uporabite enega od zgoraj omenjenih vtičnikov, da vdelate nov slog pisave. Odvisno od tega, kateri način boste izbrali, je odvisno od vas.

Na istem mestu ne uporabljajte več kot dveh pisav. Ker več spletnih pisav, ki jih dodate na spletno mesto, postane počasnejša njegova hitrost.

To je vse, lahko komentirate. 

Z veseljem bomo slišali tudi, katero možnost izberete, da dodate pisavo po meri na svoje spletno mesto in kje najdete svojo pisavo.