Kako očistiti in obnoviti vdrto mesto WordPress

Pred nekaj dnevi sem naredil nekaj, čemur se običajno skušam izogniti; Na družbene medije sem se odpeljal, da sem odkuhal. To je bilo potem, ko sem prejel grozljivo sporočilo po e-pošti, ki me je spodbudilo, da se obrnem na svojega spletnega gostitelja, toda tehnična podpora je naredila vse, razen da bi pomagala, zato je treba na Twitterju umazati perilo.

Ker sem to, kar sem, bi se odločil, da to zadevo drsi, toda takšno podporo, ki sem jo dobil od svojega spletnega gostitelja, ko sem potreboval pomoč, najbolj zanič velik čas. Bil je tako šoker kot odpirač za oči. Zdaj nezadovoljna stranka kupujem novega spletnega gostitelja.

Mislim, kaj so pričakovali po tako slabi podpori strankam? Eden izmed predstavnikov je imel drznost, da me je prosil, da svoje spletno mesto premaknem drugam, če bom nezadovoljen. Živec. Prosim, priporočite odličnega gostitelja v komentarjih in mi na obraz nasmejte nasmeh. Apart Toda kaj drugega kot zamerljiva služba za stranke je bil vzrok mojim težavam? Tu je zgodba za tem grozljivim e-poštnim sporočilom:

kako obnoviti-hacked-wordpress-site-stressing-notify-email

Pred kratkim sem postal žrtev resnično odločnega hekerja, ki je dobil dostop do moje strani WordPress in sčasoma prevzel moj celoten imenik public_html. Ali obratno – resnično ne vem, kako so me prekorili, ker moj spletni gostitelj ni uspel posredovati teh informacij, niti potem, ko sem nekajkrat poizvedoval..

Zdaj sem na tem računu živel šest WordPress spletnih mest. Zaradi kraje so bili vsi uvedeni kot varnostni ukrep, kar je povsem razumljivo. Ker pa je situacija šla povsem izpod nadzora, se je promet zmanjšal in nikoli več nisem prejel niti ene preiskave v 72 urah, ko sem bil zaprt iz mojega podjetja.

Zato sem šel na Twitter in se zelo hrupal, po tem pa mi je na pomoč priskočil na videz prijeten fant Matthew (hvala, če berete). Potem ko je Matt posegel, sem lahko obnovil svoje glavno mesto, čeprav je doživel velike udarce v smislu osnovne funkcionalnosti. Ostalih pet spletnih mest ni imelo toliko sreče, da so morali ugrizniti prah, kar me je pustilo s slabim okusom v ustih.

Bilo je mučno in stresno doživetje, zlasti ob majhni pomoči, ki sem jo dobil od podpornikov pri Bluehostu. Ja, pravkar sem te zasul Bluehost. Dovolj je reči, da sem že drugič vdrl v njihov paket gostovanja. Moral bi začeti učiti.

Izjava o omejitvi odgovornosti: Moje izkušnje ne popuščajo dejstva, da ste se z gostiteljem morda veliko zabavali – to je samo moja osamljena izkušnja.

Kaj je Matt naredil drugače? Naredil mi je datoteko malware.txt, ki vsebuje podrobnosti o poškodovanih datotekah. Čiščenje večine teh datotek je bilo enostavno, pomenilo pa je brisanje pomembnih vtičnikov in zamenjavo osnovnih datotek, zaradi katerih je moje glavno spletno mesto resno onesposobljeno. Bilo je, čeprav v nobenem trenutku, kar je bilo bolje kot nič.

Ostalih pet sem popolnoma izbrisal, ker so bile poškodovane, varnostne kopije pa – glede na predstavnike podpor – tudi poškodovane. Veste, kot po popravilu. Škoda. Zdaj moram začeti delati na petih različnih spletnih mestih, kar je za veliko podjetje, kot je Bluehost, resnično razočaranje. Kakorkoli že, Mattu sem dal odličen pregled, vendar ostali predstavniki niso imeli sreče. Ampak še vedno me skrbi, da bom morda spet pokvarjen in to ni takšen način razmišljanja, kot ga potrebujete pri vodenju podjetja.

Če bi se oddaljili vstran, to, da bi bili vdrli, ni nekaj, kar bi si kdaj želeli komurkoli, tudi vaš najhujši sovražnik. Tudi če boste na koncu obnovili svoje spletno mesto, vam bo to povzročilo neupravičen stres in vam dragoceni čas in denar. Če je vaš spletni gostitelj zanič kot moj, tvegate, da vas bodo drugič vlomili. Izgubili boste promet in prodajo, grenki spomin pa bo trajal dolgo. Tudi vaša verodostojnost je na sporedu, tako da, da, prekinili se ne zabavamo.

Torej, kaj storiti, ko nekdo kreten ugrabi vaše WordPress spletno mesto in uniči vsa prizadevanja; čas, denar in ambicije, ste vložili v svoj projekt? Ali lahko pokličete številko? Internetna policija morda? Obstaja hiter gumb za popravilo, ki ga lahko kliknete in obnovite spletno mesto v nekaj minutah, ne pa v dneh?

Ali boste morali doživeti tako mučno izkušnjo, kot sem jo jaz, ali bo vaš izbrani gostitelj razumel, da ste že v stresu zaradi izgube digitalnih sredstev? Kaj mora storiti WordPress uporabnik? Se je treba bati hekerjev ali se lahko zaščitite? Tu je nekaj nasvetov, ki jih lahko uporabite za upanje, da nikoli ne bomo imeli izkušenj kot jaz.

Varnost WordPressa

Pravijo, da je preventiva boljša od zdravljenja, in strinjam se. Varnost WordPressa je ključna. Hkrati pa, ne glede na to, kako se trudiš, se zdi, da slabi fantje vedno natančno vedo, kje lahko udarijo na tvojo utrjeno spletno stran. To pravim, ker sem na svojih spletnih mestih uporabljal vrhunske varnostne vtičnike, a sem bil še vedno vlomljen.

Ne glede na to, ali ste neofit WordPress ali začarani spletni skrbnik, morate vedno poskušati okrepiti svojo WordPress varnost, v nasprotju s tem, da bi poskušali obnoviti spletno mesto, če že leži na koščkih. Preden razpravljamo o tem, kako lahko obnovite svoje vdrto spletno mesto WordPress, poglejmo, kaj je na voljo tam v smislu preventivnih ukrepov. Kako lahko izboljšate svoje možnosti, da ostanete nepoškodovani, tudi če hekerji vržejo vse, kar so dobili v vašem spletnem poslu, ki temelji na WP? Tukaj je sok.

Naložite v odličnega spletnega gostitelja

izbira spletnega gostitelja

Kaj je odličen gostitelj programa WordPress? V preteklosti smo razpravljali o tem, kako izbrati najboljšega gostitelja WordPressa, zato se ne bom spuščal v podrobnejše podrobnosti. Omenimo pa nekaj pomembnih dejavnikov, ki jih morate upoštevati pri izbiri popolnega spletnega gostitelja.

Cena v primerjavi z vrednostjo

Najprej se ne bi smeli ozirati na “ščepec denarja” s svojo ponudbo gostovanja. Nizki stroški gostovanja so predvsem zato, ker sem se odločil za Bluehost. Nisem imel pojma, da se bo to obrnilo in me ugrizilo v **.

Za vas imam preprosto vprašanje, amigo. Ali bi raje plačevali 4 USD na mesec in tvegali, da bi se pokvarili (+ slaba storitev) ali 29 USD na mesec in si priskrbel zvezdna in prilagojena storitev, ki je prilagojena za vaše podjetje? Koliko je vreden vaš duševni mir?

V nedavni preteklosti sem bil tako prepričan, da sem prihranil denar s plačevanjem 4 USD na mesec za gostovanje. Zdaj vem bolje in razmišljam o prehodu na upravljano gostovanje WordPressa. Razen če seveda Bluehost ni pripravljen masirati mojega ega z ogromno rojstnodnevno torto ali kaj podobnega. Šalim se seveda, vendar bi morali preučiti skrb za stranke. Razmislite tudi o upravljanem WordPress gostovanju, če pozneje ne želite izgubiti podjetja.

Težava pri načrtih gostovanja v skupni rabi 4 USD na mesec je, da vaše spletno mesto živi z milijonom drugih spletnih mest na istem strežniku, kar pomeni, da če boste ogrozili katero od drugih spletnih mest, boste imeli srečo, da se izognete napadu. Če na svojem spletnem mestu zbirate / shranjujete podatke o strankah, ne želite, da takšne informacije sodijo v napačne roke. Če ste vložili čas in denar za ustvarjanje odlične vsebine, ne potrebujete nekaj hekerja, da bi vse to zmanjšal na domačo stran Viagra, ali še huje, ničvrednost.

Prestaviti se moramo v upravljane WordPress gostujoče ljudi. Mnogi cenovno ugodnejši gostitelji že ponujajo upravljane načrte gostovanja, in če povečamo povpraševanje, bodo morda cene padle kot rezultat. Sliši se kot načrt, kajne? Iti naprej…

Kakovostna podpora

Ali se moramo sploh pogovarjati o tem, zakaj bi vaš spletni gostitelj moral nuditi veliko podporo? Če sem trenutno na voljo, je super, vendar sem moral čakati več kot 20 minut, da sem lahko v živo klepetal s predstavnikom za podporo Bluehostu. Ko se prikažejo, vam vljudno povedo, da sodelujejo na več klepetih hkrati, kot da bi morali nadoknaditi njihovo osebje. Ne kul fantje, ne kul.

Tako na koncu zapravite še več časa za malenkosti, saj prenašajo vprašanja iz drugih klepetov. Je to lahko razlog, da imajo na trenutke grozne drže? Toda namesto da s kazalci s prsti pričakujem preveč od 4 dolarjev na mesec? Mogoče sem. Pazljivo izberite svojega spletnega gostitelja ali pa bi lahko plačali z izgubo prometa (ali morda vašega podjetja).

Poleg tega imajo varne strežnike? Katere druge varnostne ukrepe imajo? Ali boste lahko obnovili svoje WordPress spletno mesto v primeru, da je ta vložena, ali pa vam bodo sporočili, da so tudi vaše varnostne kopije poškodovane? Ali bodo vdori opazili že dolgo, preden napadalec povzroči resno škodo, ali bodo ustavili vaše spletno mesto in vas obvestili, ko je že prepozno?

Ali se morate res zadržati pri skupnem paketu gostovanja? Ali je vaš spletni strežnik varen ali vas pusti ranljive za vse vrste napadov? Edini način za iskanje odgovorov na vsa vprašanja, ki jih morda imate, je preberite recenzije (in ta objava šteje za eno) in naredite potrebno raziskave. Mislim, samo naredite in presenečeni boste, koliko lahko izvedete o podjetju na velikem svetovnem svetovnem spletu.

Pridobite čiste teme WordPress + vtičnike

izbira-wordpress-vtičniki

Najljubši igralski prostor, teme in vtičniki hekerja (zlasti slabo kodirani tipi) omogočajo enostaven dostop do skrbnika spletnega mesta. Ta trenutek se nekdo heker verjetno trudi pridobiti dostop do svojega spletnega mesta / bloga WordPress z uporabo slabo kodirane teme ali vtičnika. Če heker uporablja zaledni kramp (skrit v temi ali vtičniku) za dostop do upravnega območja, ste pečena gos. Lahko se uničijo, če hočejo.

Pomembno je, da teme in vtičnike naložite z zanesljivih spletnih mest. Iščete čisto temo? Priporočamo strokovne teme WPExplorer, Elegantne teme, Genesis in Themeforest. Potrebujete čiste vtičnike? Oglejte si WordPress Repo in CodeCanyon. Ali poznate katera druga zanesljiva spletna mesta, kjer lahko dobimo teme in vtičnike? Prosimo, delite v komentarjih.

Posodobite teme + vtičnike + WordPress

wordpress-posodobitve

Včasih lahko velika tema ali vtičnik pride z varnostno napako. Ponavadi razvijalci izdajo posodobitve za zapečatenje teh varnostnih lukenj. Če pa ne posodobite teme ali vtičnikov, postanete lahka tarča za hekerje, ki se – v večini primerov – zavedajo pomanjkljivosti v varnosti. Konec koncev so informacije o napaki v varnosti na voljo v javni domeni, tako da, že pritisnite gumb za posodobitev.

Posodobite teme in vtičnike. Ne pozabite nadgraditi tudi svoje namestitve WordPress ali pa se boste pokvarili, ko se bo pekel zlomil.

Naredite varnostno kopijo spletnega mesta WordPress

Ne bodite tisti, ki bo obnovil svoja WordPress spletna mesta iz nič, kot je resnično vaše. S popolnimi in rednimi varnostnimi kopijami lahko spletno mesto WordPress obnovite z lahkoto, tudi če ga heker iztrga s tečajev in ga pretaka vse do Atlantskega oceana.

Prosimo, ne storite napake, če domnevate, da vaš spletni strežnik ohranja varnostne kopije vašega spletnega mesta, tudi če ga ponosno razglasijo v svojih marketinških brošurah. Edini (in najboljši) način, da se zaščitite, je vlaganje v profesionalno in ugledno rešitev za varnostno kopiranje VaultPress. Druge možnosti vključujejo BackWPup, blogVault, Sucuri.net in številni upravljani gostitelji, kot je WPEngine, celo ponujajo lastne varnostne kopije z različnimi načrti.

Če poznate svoj spletni strežnik, lahko celo ustvarite ročne varnostne kopije v rednih presledkih (za dodatno varnost pa priporočamo, da poleg enega od zgoraj omenjenih vtičnikov vzamete tudi lastne ročne varnostne kopije). Dvotedensko je odličen urnik za začetek. Samo stisnite spletno mesto WordPress in ga naložite v svoj lokalni stroj. Prenesite tudi bazo podatkov WordPress in oboje shranite v varno mapo v računalniku. Poskrbite, da je računalnik čist.

Obstaja tudi veliko rezervnih vtičnikov za WordPress, da bi lahko opravili svoje ponudbe, zato ne skrbite, če ne najdete poti po spletnem strežniku. Preberite si lahko več o varovanju spletnega mesta WordPress in delite svoje nasvete. Nadaljujmo in poglejmo, kako lahko obnovimo vaše vdrto mesto WordPress.

Želite izvedeti več o tem, kako lahko izboljšate svojo varnost WordPressa? Oglejte si Vodnik za varnost programa Sucuri WordPress, ki zajema bistvene korake, ki jih morate storiti za varno spletno mesto.

Kako obnoviti vdrto mesto WordPress

Mladi heker

Pravkar ste se zbudili in vaše spletno mesto ni tam. Poof, odšel z vetrom kar tako. Verjetno ste pravkar dobili e-poštno ali besedilno sporočilo, s katerim ste seznanjeni pregovorni deževen dan je tu ste izgubili varovalo nadzora v nekaterih zamaskiranih samicah. Kaj storiti?

Vaša prva reakcija bi bila panika, kar je v redu, saj pomeni, da ste še vedno živi, ​​in lahko storite nekaj o hecu – ali če imate res srečo – hekerju. Vendar se ne bi smeli skrbeti do duševnega rušenja, še vedno vas potrebujemo. Konec koncev je škoda pogosto povrnjena v nobenem trenutku.

Še vedno se lahko prijavite

Z nekaj krampami boste morda še vedno imeli dostop do svojega skrbniškega področja WordPress. Če ste to vi, lahko spletno mesto enostavno obnovite tako, da odstranite poškodovane datoteke in zapečatete vstopno mesto. Običajno vas Google in vaš spletni strežnik obvestita, kdaj ste bili vloženi. Lahko vam celo prikažejo vdrte datoteke in URL-je.

Vse, kar morate storiti, je, da se prijavite na svoje WordPress spletno mesto, odstranite prizadete datoteke ali spremenite svoje podatke za prijavo in posodobite celotno namestitev WordPressa. Preprosto znova namestite WordPress s področja skrbnika. Morda boste morali zamenjati okužene teme in vtičnike tudi z novimi novimi kopijami.

Uh, oh, zaklenjeni ste

Drugič pa vas lahko heker popolnoma zaklene ali pa ste zaklenjeni s svojih spletnih mest v WordPressu. To se je zgodilo v mojem primeru – nisem se mogel prijaviti na nobeno od svojih spletnih mest. Kako sem obnovil spletno mesto? Rada bi vam povedala, da je enostavno, vendar bi ležala skozi zobe.

Najprej, se obrnite na svojega spletnega gostitelja, in četudi jim informacije ne bodo več, jih pritiskajte, da predložijo podrobnosti o krampju, vključno s seznamom okuženih datotek. Če vam fantje v živo težko pomagajo, jim pozovite in če to še ni dovolj, se samo spoprite z njimi na družbenih medijih. Mnoga podjetja, ne le podjetja, ki gostijo spletno gostovanje, bodo na račun ene nezadovoljne stranke dvakrat razmišljala o tem, da bi na družbenih medijih skrbela za ugled znamke. Bodi prijazen vendar; ne hiti z neprimerljivimi izkušnjami. To sem tudi storil in Matthew je zagotovo shranil datoteko malware.txt v svoj strežnik.

čiščenje vtičnikov

S takšno datoteko je stvar čiščenja in na koncu obnovitve spletnega mesta WordPress odstranjevanje in zamenjava prizadetih datotek. Kljub temu je to lahko dolg postopek, še posebej, če je škoda obsežna, saj morate vsako datoteko poiskati eno za drugo.

Vendar pa z datoteko, ki prikazuje, kje so okužene datoteke, morate le prijaviti v svoj cPanel -> Upravitelj datotek in izbrisati / zamenjati žrtve. Upoštevajte, da vas to lahko prisili, da izbrišete celotne vtičnike in celo teme. Če ne uporabljate otroške teme in se zgodi, da je okužena vaša matična tema, boste izgubili svojo prilagojeno zasnovo, ampak hej, vsaj vaše spletno mesto je postavljeno! Vtičnike lahko vedno zamenjate, tako da to ne bi smelo biti problem.

Če izbrišete osnovne WordPress datoteke, bo vaše spletno mesto onesposobljeno na način, ki ga zagotovo ne želite. V tem primeru je najboljši postopek nadomeščanja prizadetih datotek z novimi. Prepričajte se le, da so nadomestne datoteke iz iste različice WordPress-a, ki jo uporabljate. V nasprotnem primeru razbijete svoje spletno mesto. Poglejte, zakaj je pomembno, da se vaša namestitev WordPress stalno posodablja?

Če imate na voljo zanesljivo rešitev za varnostno kopiranje, se vaše možnosti za obnovitev vdrtega spletnega mesta WordPress v desetkrat povečajo. Vse, kar morate, je vrnitev na prejšnjo različico spletnega mesta in se sprostite.

Upoštevajte, da bo po obnovitvi spletnega mesta morda potrebna ponovna obnova. Ko ponovno postavite spletno mesto WordPress (kar pomeni, da se lahko prijavite v skrbniško območje), preverite, ali vse osnovne funkcije delujejo. Med iskati je treba pripomočke, obrazce za stike, vtičnike za socialne medije in vse drugo, kar je povezano s katerim koli prizadetim vtičnikom ali temo.

Na primer, potem ko obnovim spletno mesto, noben moj obrazec ni deloval, saj sem moral izbrisati kontaktni obrazec 7, vtičnik, ki poganja vse moje obrazce. Moral sem tudi izbrisati Jetpack, da sem med drugimi funkcijami izgubil skupno rabo v družabnih omrežjih, komentarje in vire RSS. Izbrisal sem tudi vse v enem faviconu in izgubil favicon po meri. Vse te funkcije sem obnovil s preprostim nameščanjem prizadetih vtičnikov.

Upoštevajte, da vtičniki sami niso bili težava, ker pa je heker imel dostop do mojega strežnika in skrbnik do mojih spletnih mest WordPress, so lahko kadarkoli želeli dodati zlonamerno kodo. Prav tako sem izbrisal WordPress SEO pri Yoastu, kar pomeni, da so se moja SEO prizadevala. Vzel sem zadetek kot bi moral človek, in še vedno okrevam.

K sreči se heker ni motil z mojo vsebino. Niso dodali puha in povezav do nekaterih lažnih spletnih mest, kot se je to zgodilo v preteklosti. Še vedno obnavljam spletno mesto in razmišljam o preoblikovanju spletnega mesta / vsebine. Vidite? Hakiranje sploh ni bilo vse tako slabo. Odprlo mi je oči za stvari, ki jih delam narobe, in mi dalo zagon, ki sem ga potreboval, da ukrepam na bolje. Dejansko ne bi, če bi predstavniki podpore za Bluehost ne zapravili toliko mojega časa, bi svoje spletno mesto v hipu obnovila in jim prihranila ta podroben pregled.

Ko ste očistili spletno mesto, se vrnite na taksist, se obrnite na svojega spletnega gostitelja, da vas odstrani s črnega seznama. Obenem obnavljanje vdrtega spletnega mesta WordPress ne bo pomenilo priključka, če se boste drugič vlomili. Če varnostne luknje ne zapnete, so vsa vaša obnovitvena dela zaman. Obrnite se na svojega spletnega gostitelja in mu svetujte, kako to storiti zatesni kršitev. Včasih je težava lahko drugo spletno mesto v vašem načelu gostovanja v skupni rabi. Čeprav vam to lahko daje nekaj miru, morate nadgraditi na bolj varen načrt ali investirati v zgoraj omenjene varnostne možnosti.

po meri prijava dostop do wordpress vtičnika po pressapps codecanyon

Najbolj temeljna stvar, ki jo morate storiti po obnovi spletnega mesta spremenite vse poverilnice za prijavo, vključen e-poštni naslov skrbnika. Tako se hekerju ne bo povrnil dostop do vašega spletnega mesta ali celo drugih spletnih računov. Previdna beseda: Tudi če spremenite svoje podatke za prijavo, se lahko heker še vedno prijavi na vaše spletno mesto, kar premaga celoten namen pridobivanja novih podatkov o prijavi. Kaj storiti? Prvič, če imate na svojem spletnem mestu več uporabnikov, poskrbite, da za nobenega ni bila vstopna točka. Ustvarite lahko nove za različne uporabnike; pisatelji, spletni oblikovalci, uredniki itd.

Drugič, morate spremenite varnostne ključe v datoteki wp-config.php za samodejno odjavo vseh nepooblaščenih uporabnikov, vključno s hekerjem. Ustvarjanje novih varnostnih ključev je enostavno graško delo. Samo pojdi ustvarjanje novih varnostnih ključev, ustvarite nove ključe, se prijavite na strežnik in posodobite wp-config.php z novimi podrobnostmi. Postopek je preprost, ne pričakujemo, da boste naleteli na težave.

Recapping

Kaj še pozabim? Naj pogledam; Na kratko, kako se zaščititi in obnoviti svoje WordPress spletno mesto v primeru nepredstavljivega:

 • Najprej si zagotovite boljšega spletnega gostitelja, po možnosti upravljanega gostovanja WordPress, npr. WPEngine
 • Vložite v varnostne rešitve WordPress – požarni zidovi, varnostne kopije – dela. Priporočamo Sucuri.net, VaultPress, blogVault itd
 • Ustvarite močne podatke za prijavo in jih ohranite zasebne
 • Očistite računalnik in sproti posodabljajte programsko opremo
 • Posodobite WordPress, teme in vtičnike
 • Pridobite teme in vtičnike iz uglednih virov

In naj se zgodi najhujše:

 • Ne razmišljajte, vedno obstaja rešitev. Tudi obnova iz nič je priložnost za izboljšanje
 • Stopite v stik s svojim spletnim gostiteljem in jih potuhnite
 • Odpravite težavo ali najemite strokovnjaka (takoj so na voljo)
 • Dvignite se iz pepela in se na nebu dvignite še enkrat
 • Bodite super in morda dokumentirajte svoje izkušnje, da boste pomagali drugemu

Viri

Morda sem nedolžno izpustil nekatera področja ali pa preprosto ne bi mogel obnoviti svojega spletnega mesta s tu objavljenimi nasveti. Morda se želite samo naučiti več. Kdo sem, da vam stojim na poti? Konec koncev, resnično želimo, da obnovite svoje vdrto mesto WordPress. Torej, tukaj je odličen seznam virov za lažje delo:

Na koncu dneva…

Hakiranje ni nikoli prijetna izkušnja in svet bi bil zagotovo boljše mesto brez neetičnih hekerjev, ki iz užitka pridobivajo zadovoljstvo. Nimam težav z etičnimi hekerji, ki opravljajo svoje delo, da nas zaščitijo.

Vseeno ne bi smeli iti v panično stanje ali trpeti napade tesnobe, ko neka nehvaležna sodica poganja železno palico skozi srce vašega mesta WordPress. S pravo pripravo in s pravilnimi koraki lahko v hipu obnovite vklenjeno mesto WordPress.

Ste že slišali grdo zaletavanje s smeti po internetu? Kako ste okrevali? Delite z nami in se nam pomagajte znebiti grožnje hekerjem, en komentar naenkrat.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me