7 regels voor kleurenschema’s van websites

7 regels voor het maken van kleurenschema's voor websitesBij branding en website-ontwerp doen kleuren er echt toe.

Waarom?

Uit onderzoek blijkt dat 62-90% van snelle aankoopbeslissingen worden puur gedreven door de perceptie van kleuren.

Het kiezen van het juiste kleurenschema voor de website maakt het gedenkwaardig, betrouwbaar, aantrekkelijk en winstgevend. De eerste indruk is alles.

Bij het bouwen van een site moet u zorgvuldig overwegen welke kleuren u aan uw kleurenschema wilt toevoegen en waarom. Verschillende kleuren sturen verschillende berichten naar uw bezoekers, waardoor hun begrip van uw website verandert, zelfs als dat niet de bedoeling was.

Geen idee waar je moet beginnen? Volg deze stappen om een ​​kleurenschema voor een website te maken en vermijd de grootste ontwerpfouten.

Een gemiddelde gebruiker heeft een aandachtsspanne van 8 seconden. Zo lang moet je ze overtuigen om door te gaan met browsen op je website.

Het kiezen van het juiste kleurenschema voor uw webdesign helpt u de gebruikers te betrekken met kleuraccenten, scherpe navigatie-elementen en gedenkwaardige branding.

Hier begint u dus …

Contents

7 stappen om uw eigen website-kleurenschema te maken

1. Zoek uw primaire kleur

De kans is groot dat je je primaire kleur al hebt geselecteerd. Als je een logo of een bestaande branding hebt, is er waarschijnlijk één hoofdkleur die de ontwerpen domineert. Dit is de kleur waarmee uw merk wordt geassocieerd – uw primaire merkkleur.

Als u niet in de buurt bent van de uiteindelijke beslissing, doe deze quiz om uw opties te achterhalen, marktonderzoek uit te voeren en sites zoals te gebruiken Dribbelen of Behance voor een beetje inspiratie.

U kunt ook bladeren deze lijst met hex-codepaletten van enkele van ‘s werelds bekendste merken om uw ideeënpool uit te breiden.

Wanneer u een bijzonder oogstrelend ontwerp of afbeelding tegenkomt, aarzel dan niet om een ​​kleurkiezer te gebruiken om de hex-code te pakken en deze toe te voegen aan uw favorietenlijst. ColorZilla lijkt een populair hulpmiddel te zijn. En als u Chrome als uw hoofdbrowser gebruikt, kijk dan in de Eye Dropper browserextensie omdat het een van de hoogste tools is die er zijn.

2. Beslis over het aantal kleuren (aanbevolen: 3)

Zodra u de primaire kleur hebt vastgenageld, is de volgende stap om te beslissen hoeveel andere kleuren u aan de mix wilt toevoegen.

Het wordt doorgaans aanbevolen om een ​​combinatie van drie kleuren te gebruiken. Een triadisch kleurenschema, die bestaat uit drie gelijkmatig verdeelde kleuren rond het kleurenwiel, is een goed startpunt. Een triadisch palet kan behoorlijk dramatisch zijn als het drie primaire levendige kleuren heeft, dus ontwerpers kiezen vaak voor een combinatie van secundaire tinten.

Er is ook een oude ontwerpersregel die handig kan zijn bij het toepassen van uw kleurenschema op het websiteontwerp. Het staat bekend als de 60-30-10 regel.

De 60-30-10-regel adviseert om niet gelijke hoeveelheden van de geselecteerde kleuren te gebruiken, maar deze in percentages te verdelen en dienovereenkomstig toe te passen. Een goed voorbeeld van deze regel in de praktijk is een herenpak: de blazer en broek nemen ongeveer 60% van de look in beslag, het shirt vertegenwoordigt nog eens 30% en de stropdas 10%.

3. Gebruik indien nodig secundaire kleuren

Het matchen van secundaire kleuren met de kleuren van uw hoofdmerk kan een strijd zijn, maar wanhoop niet! Er zijn tal van slimme gratis tools online beschikbaar die deze taak veel gemakkelijker zullen maken. U kunt bijvoorbeeld naar gaan Kleur ruimte, voer de hexadecimale code van je gekozen kleur in en leun achterover! (Meer tools voor het genereren van kleurenpalet hieronder …)

Wat heeft het voor zin om secundaire kleuren toe te voegen? Soms vereist een ontwerp meer dan alleen een paar primaire kleuren. Dit geldt met name voor websites die vol zitten met inhoud en bestemmingspagina’s – producten, activeringsmaterialen, downloadbare middelen, enz.

Mailchimp heeft een breed en goed doordacht websiteschema voor al zijn merkinhoud.
Bijvoorbeeld, Mailchimp heeft een brede en goed doordachte website voor al haar branded content.

De mogelijkheid om koppen, zijbalken, bijschriften, knoppen en andere elementen visueel te scheiden, verhoogt de conversieratio en verbetert de gebruikerservaring.

Als je in deze boot zit, is het de moeite waard om verschillende tinten en tinten van je hoofdkleuren toe te voegen in plaats van op zoek te gaan naar extra kleuren. Soms is eenvoud de beste strategie.

4. Vergeet uw neutrale kleuren niet (wit, zwart grijs)

Je hebt neutrale kleuren nodig voor tekst, om contrast te creëren voor belangrijke elementen, of als achtergrondkleuren.

De functie van neutrale kleur in modern webdesign lijkt veel op die van witte ruimte – om gebruikers een pauze te geven en hen de tijd te geven om informatie op de pagina beter te verwerken en prioriteit te geven.

Voor verschillende gebruikssituaties is het een goed idee om één donkere en één lichtneutrale kleur te hebben. De meest voorkomende neutrale kleuren zijn wit, zwart en grijs. Je kunt ook tinten van je dominante kleuren als neutrale kleuren gebruiken, hoewel dat een beetje lastiger is om te harmoniseren.

Spotify-merkrichtlijnen
Bijvoorbeeld, Spotify biedt vier mogelijke versies van zijn logo, met een duidelijke instructie om het zwarte logo op lichtgekleurde achtergronden te gebruiken en het witte op donker gekleurde achtergronden.

Als je vastzit aan ideeën, ga dan terug naar Dribbelen of Designspiratie en gebruik de kleurzoekfunctie om te zien wat anderen doen.

5. Voeg primaire, secundaire en neutrale kleuren toe op de volgende plaatsen:

Hoe ga je om met het kleurenschema van de website? Welke kleuren gaan waar en waarom?

  • Primaire kleuren ga naar de “hotspots” op uw webpagina. U moet deze opvallende, levendige kleuren gebruiken om de aandacht van gebruikers te trekken en hen ertoe aan te zetten actie te ondernemen. CTA-knoppen, koppen, voordelenpictogrammen, downloadformulieren en andere belangrijke informatie moeten worden gemarkeerd met primaire kleuren.
  • Secundaire kleuren worden gebruikt om de minder belangrijke informatie op de website te markeren, zoals secundaire knoppen, subkoppen, actieve menu-items, achtergronden of ondersteunende inhoud zoals veelgestelde vragen en getuigenissen.
  • Neutrale kleuren zal hoogstwaarschijnlijk worden gebruikt voor tekst en achtergrond, maar kan van pas komen in bijzonder kleurrijke delen van de site, alleen om het te verzachten en het oog opnieuw te focussen.

6. Doorloop het proces meerdere keren

Wanneer u eindelijk uw kleurenpalet bedenkt, test u het in verschillende scenario’s. Werkt het in print? Wat als je besluit om een ​​merchandise-lijn te starten? Heeft het effect op de bezoekers die je ervan verwacht had??

U kunt dit proces het beste een paar keer doorlopen en een paar verschillende kleurenpaletten maken. Als iemand niet aan al uw vereisten voldoet, heeft u een plan B.

7. Brainstorm indien nodig

Mooie kleurenschema’s zijn niet zo moeilijk te vinden als je weet waar je moet zoeken. Hier is een lijst met handige tools die u zullen begeleiden bij uw zoektocht naar de beste kleurencombinaties voor websites.

  1. Kleur ruimte – deze site kan een volledig kleurenschema genereren op basis van de hex-code van een geselecteerde kleur.
  2. Adobe Color – deze Adobe-tool is gebouwd rond het concept van het kleurenwiel en stelt u in staat om met een paar klikken elk soort websitekleurenschema te ontwikkelen. U kunt ook een afbeelding uploaden om kleurcodes te extraheren door uw bestand naar de tool te slepen en neer te zetten.
  3. Paletton – Paletton is een andere gebruiksvriendelijke tool voor het genereren van prachtige kleurenschema’s zonder enige technische of ontwerpkennis.
  4. Koelers – deze tool is erg handig om te testen hoe verschillende kleuren samenwerken. Met de slepen-en-neerzetten-interface kun je de kleuren verplaatsen en zien of ze botsen of mooi samenwerken.
  5. ColorSpire – een andere website kleurenschema generator.
  6. Canva’s kleurenwiel – deze gratis tool is super gebruiksvriendelijk en kan u helpen begrijpen welke kleuren er geweldig uitzien bij elkaar en welke kleurencombinaties een no-no zijn. Bovendien is er veel educatieve inhoud om eventuele vragen over de kleurentheorie en het kleurenwiel te beantwoorden.

Meest gestelde vragen:

1. Waarom is het kleurenschema van een website belangrijk??

De invloed van kleur op het menselijk brein is een echt fenomeen. Of we nu bewust de effecten ervan voelen of niet, kleuren hebben een grote invloed op hoe onze hersenen informatie en de wereld om ons heen verwerken.

Wetenschap heeft aangetoond dat rood de bloedsomloop kan verhogen, terwijl blauw een kalmerend effect geeft.

Bijvoorbeeld in 2000, Glasgow introduceerde blauwe straatverlichting om het stadslandschap te verbeteren, wat per ongeluk heeft geleid tot een merkbare afname van het aantal misdrijven in gebieden die worden verlicht door de blauwe lichten. Zo ook, De Yamanote-spoorlijn in Tokio lijn koos ervoor om blauwe lichten aan het einde van perrons te installeren om het aantal zelfmoorden te verminderen. Als gevolg hiervan daalden de zelfmoorden op deze stations met 74%.

Dat verklaart waarschijnlijk waarom de meeste medische en farmaceutische merken blauw als primaire kleur kiezen.

Eén ding is duidelijk: bij correct gebruik kunnen kleuren een grote invloed op ons uitoefenen. En dat is precies waarom het zo belangrijk is om het juiste kleurenschema voor uw website te kiezen.

Door verschillende kleuren en tinten te combineren, kunnen we kleurenpaletten creëren die harmonie brengen in het ontwerp, gewenste emoties oproepen, de stemming van gebruikers beïnvloeden en hun perceptie van het merk vormgeven.

2. Welke emoties worden geassocieerd met verschillende kleuren?

Er is een heel wetenschapsgebied dat zich bezighoudt met het bestuderen van de effecten van kleur op menselijk gedrag – het wordt kleurenpsychologie genoemd. Door velen experimenten en onderzoek, wetenschappers hebben vastgesteld dat kleuren inderdaad emoties oproepen: sommige maken ons blij, alert of ontspannen, terwijl andere donkere gevoelens aanboren en ons angstig of verdrietig kunnen maken.

Eigenlijk, 85% van de klanten heeft gezegd ze kopen producten alleen op basis van kleur.

Door het juiste kleurenpalet voor uw website te kiezen, kunt u de manier waarop mensen over uw merk denken veranderen en blijvende emoties genereren die de aankoopbeslissingen van consumenten zullen stimuleren.

Maar waar te beginnen?

Hier zijn zes hoofdlijnen kleuren die een unieke emotionele reactie oproepen in kijkers:

Rood

Rood symboliseert belang, passie en agressie. Denk aan de rode loper, het hart als liefdesymbool of het stopteken. Het vraagt ​​aandacht en moet, als het om design gaat, spaarzaam worden gebruikt om de kijker niet te overweldigen of te vermoeien.

Vodafone.
Afbeelding tegoed: Vodafone.

Oranje

Oranje wordt geassocieerd met energie, speelsheid en lage prijzen. Het gebruik van oranje in webdesign kan helpen om de jeugdigheid van het merk naar voren te halen en zelfs de aandacht van kopers te trekken.

easyGroup
Afbeelding tegoed: easyGroup.

Geel

Als kleur van de zon kan geel spelen op geluk en leuke aspecten. Maar het activeert ook het angstgebied in de hersenen, dus het moet voorzichtig en in verschillende tinten worden gebruikt.

Rups
Afbeelding tegoed: Rups.

Groen

De kleur van de natuur, groen heeft een sterke associatie met gezondheid, welvaart en milieuvriendelijke initiatieven. Het leent zich prachtig voor allerlei biologische of natuurlijke producten en merken gericht op buiten en natuur.

Starbucks
Afbeelding tegoed: Starbucks.

Blauw

De kleur blauw wekt direct vertrouwen en roept een gevoel van veiligheid op. Bovendien is aangetoond dat het een kalmerend effect heeft op de hersenen, dus het komt ook uitnodigend en vriendelijk over. Omdat het zo veelzijdig en levendig is, is blauw een van de meest populaire kleurkeuzes onder webontwerpers.

NHS
Afbeelding tegoed: NHS.

Purper

Paars is de kleur van royalty. Vaak geassocieerd met elegantie, mysterie en creativiteit, is het een go-to-kleur voor merken die de high-end of luxe aantrekkingskracht najagen of een meer sensuele allure willen creëren met hun website-ontwerp.

Cadbury
Afbeelding tegoed: Cadbury.

Als u nadenkt over welke primaire en secundaire kleuren u voor het kleurenschema van uw website kunt gebruiken, kunt u de manier beïnvloeden waarop mensen over uw website en uw merk denken.

3. Wat moet ik weten over kleurverschillen tussen geslacht en leeftijd?

De best presterende websites hebben één ding gemeen: ze kennen hun doelgroep. Of het nu door marktonderzoek of jarenlange ervaring in uw branche is, u moet kunnen zien op wie u een beroep wilt doen. Waarom? Omdat kleuren, ontwerpkeuzes, typografie en zaken als tone of voice verschillende demografische categorieën anders beïnvloeden.

En het zijn niet alleen verschillende demografische groepen die kleuren anders bekijken. Het blijkt dat mannen en vrouwen ook de voorkeur geven aan verschillende kleuren.

In een studie uit 2012, bijna 2.000 mannen en vrouwen werd gevraagd of ze de voorkeur gaven aan paars, blauw, groen, geel, oranje, rood of roze.

42% van de mannen zei dat blauw hun favoriete kleur was, gevolgd door groen (25%) en paars (12%). Vrouwen zeiden ook dat blauw hun favoriete kleur was (29%), op de voet gevolgd door paars (27%) en groen (19%).

Cirkeldiagram: de favoriete kleuren van de mensheid
Cirkeldiagram: de favoriete kleuren van de mensheid.

Hoewel subtiel, kan het verschil in kleurvoorkeuren tussen mannen en vrouwen een grote impact hebben op het succes van een merk. Dat is niet alles. Bij het maken van een website-kleurenschema dat zowel mannen als vrouwen aanspreekt, is het ook belangrijk om de minst favoriete kleuren te overwegen.

Dus welke kleuren geven de verschillende geslachten de voorkeur?

Dus welke kleuren geven de verschillende geslachten de voorkeur? Sommige Onderzoek in die richting is gedaan.

Goedkope of goedkope kleuren

Volgens dit onderzoek, zowel mannen als vrouwen houden niet van bruin en oranje. 17% van de vrouwen zet ook grijs op hun lijst van de drie minst favoriete kleuren. Interessant is dat beide geslachten dezelfde kleuren beschouwen als ‘goedkoop’ of ‘goedkoop’.

4. Welke kleuren de meeste aandacht trekken?

De juiste kleurencombinaties zijn essentieel in webdesign omdat ze ontwerpers helpen vestig visuele hiërarchie. Visuele hiërarchie stelt gebruikers op hun beurt in staat om de kernelementen bijna onmiddellijk te onderscheiden en eerst de belangrijkste informatie te herkennen.

Guggenheim Museum
Bijvoorbeeld de Guggenheim Museum gebruikt kleur om verschillende locaties te accentueren en de belangrijkste informatie op de website te markeren.

Maar het zijn niet alleen verschillende kleurencombinaties die een ontwerpstructuur geven. Kleuren hebben van nature hun eigen hiërarchie, die het best wordt gedefinieerd door de impact die elke kleur heeft op onze emoties, zintuigen en gedrag.

Er zijn gedurfde kleuren, zoals rood, geel of oranje, die praktisch niet te missen zijn en onze onverdeelde aandacht vragen. En er zijn zwakkere kleuren, zoals grijs, wit of lichtblauw, die helpen om contrast te creëren en belangrijke elementen te laten opvallen.

Ontwerpers gebruiken graag gedurfde kleuren om de navigatie te verscherpen en een meer intuïtieve gebruikerservaring te creëren. Daarnaast kunnen gedurfde kleuren worden gebruikt om consistentie op verschillende pagina’s te creëren en gebruikers te helpen sneller te vinden wat ze nodig hebben. Bijvoorbeeld, rode kleur gebruiken voor call-to-action-knoppen op uw website kan uw conversieratio toenemen en het ontwerp van de gebruikersinterface intuïtiever maken.

5. Welke industrieën de voorkeur geven aan verschillende kleuren?

We hebben al besproken hoe belangrijk kleurpsychologie is voor branding, identiteit en logo-ontwerp en hoe elke kleur een andere psychologische impact heeft op de klant.

Het is dus helemaal niet verrassend om te horen dat verschillende industrieën verschillende kleuren prefereren, omdat ze proberen bepaalde emoties op te roepen en branchegerelateerde associaties te creëren.

Eén studie analyseerde 520 logo’s in een reeks industrieën om te bepalen welke sector de voorkeur geeft aan welke kleur. De bevindingen zijn gebundeld in een kleurrijke grafiek, die de top 20-merken in elke branche en hun dominante kleuren vertegenwoordigt.

6. Hoe verbeter ik merkherkenning?

Kleur is een van de belangrijkste elementen van een gedenkwaardig merk – naast typografie, merknaam en afbeeldingen.

We weten dat onze hersenen hunkeren naar visuele informatie. Het maken van boeiende visuele inhoud die de juiste kleuren en oogstrelend design gebruikt, wekt de interesse van gebruikers en houdt hun aandacht vast lang voordat de informatie daadwerkelijk wordt verwerkt. Het duurt een kwart seconde voordat de hersenen visuele signalen verwerken, terwijl de gemiddelde aandachtsspanne van de consument slechts 8 seconden bedraagt.

Laten we een snel experiment doen. Sluit je ogen en denk aan deze drie merken: Milka Chocolate, IKEA en Carlsberg. Heb je hun merkkleuren gezien? Ik wed dat je hersenen meteen werden overspoeld met paarse, blauw-met-gele en groene afbeeldingen.

Milka
Afbeelding tegoed: Milka.

Onderzoek heeft dat aangetoond kleur verhoogt merkherkenning met 80%. Door betere merkherkenning op te bouwen, kunnen bedrijven op hun beurt weer bekendheid krijgen. En hoe bekender iets is, hoe meer we het vertrouwen.

Kleurenpsychologie bestuderen kan u ook helpen ervoor te zorgen dat uw merk wordt geassocieerd met de juiste emoties en een positief sentiment bij consumenten kan creëren.

Dit lijkt misschien veel werk voor iets dat zo eenvoudig is als het kleurenschema van een website, maar het is een essentiële stap in het ontwerpproces van de website. Om te kunnen beïnvloeden hoe gebruikers jouw merk zien en voelen, moeten we het verband tussen kleuren en emoties beter begrijpen.

7. Wat zijn neutrale kleuren?

Kun je een aantrekkelijk websiteontwerp maken zonder kleur te gebruiken? Het antwoord is ja, maar dat vereist een goed begrip van andere ontwerpelementen, zoals typografie, raster en lay-out, om de aandacht van bezoekers te trekken.

Zwart-wit websiteontwerp staat bekend als een monochroom kleurenschema. De combinatie van zwarte en witte kleuren is een veilige gok – dit zijn de twee kleuren die nooit uit de mode raken. Een monochroom kleurenschema kan echter op elke kleur worden gebaseerd, zolang het maar is afgeleid van een enkele tint en uitgebreid met zijn tinten, tinten en tinten.

Een goed uitgevoerd monochromatisch ontwerp zorgt ervoor dat een website opvalt als verfijnd, stijlvol en tijdloos.

Speciale aanbieding Studio
Hier is een voorbeeld van een monochroom kleurenschema die rood gebruikt als basistint.

Aan de andere kant kan het een uitdaging zijn om een ​​emotionele reactie van uw bezoekers te krijgen. Zonder kleur, zijn monochromatische webontwerpen ook zonder persoonlijkheid en emotie. Ontwerpers moeten creatief nadenken over het ontwikkelen van een boeiende browse-ervaring wanneer ze kiezen voor een monochroom kleurenschema.

Onderzoek naar minimalisme in webdesignshows dat het opzettelijk en consistent gebruiken van een accentkleur in het ontwerp helpt om de belangrijkste informatie te benadrukken en gebruikers motiveert om actie te ondernemen.

Eén studie analyseerde 520 logo's
Eén studie analyseerde 520 logo’s.

Blauw, rood en groen zijn de drie dominante kleuren die in bijna elke branche voorkomen.

Er is echter een uitzondering die geldt voor de kleur blauw. Volgens voedselonderzoekers leerden mensen tijdens het zoeken naar voedsel giftige of bedorven voorwerpen te vermijden, die vaak blauw, zwart of paars waren. Wanneer blauw geverfd voedsel wordt geserveerd aan proefpersonen, verliezen ze hun eetlust.

Als elk ander merk in uw branche dezelfde kleuren gebruikt, lijkt het misschien onmogelijk om op te vallen en een herkenbaar merk op te bouwen. Daarom is het belangrijk om een ​​breder kleurenschema samen te stellen dat van toepassing is op alle branding- en marketingmaterialen, in plaats van te kiezen voor een simpele combinatie van primaire en secundaire kleuren.

8. Zijn er voorbeelden van een goede website kleurenschema’s?

Er zijn! Hier zijn 20 voorbeelden om het kleurenschema van uw website te inspireren.

1. Heldere accentkleur

Crescosa
Afbeelding tegoed: Crescosa.

Het gebruik van een accentkleur in het kleurenschema van uw website is een van de meest effectieve manieren om de aandacht van de bezoeker te vestigen op de belangrijkste stukjes informatie op de pagina. In het onderstaande voorbeeld worden drie gedurfde kleuren – geel, paars en rood – gebruikt om de kernservices te onderscheiden en een gedenkwaardig concept te creëren.

2. Een helder maar uitgebalanceerd kleurenschema

Perfecte storm
Afbeelding tegoed: Perfecte storm.

Het kleurenschema van deze website brengt twee levendige kleuren in evenwicht, met het felle rood als accentkleur.

Ontdek meer heldere accentkleurenschema’s op Adobe Color.

3. Fris en organisch ogend kleurenschema

Calem
Afbeelding tegoed: Calem.

Het gezegde dat we eerst met onze ogen eten, is perfect. Onze hersenen ontvangen een signaal van de ogen ruim voordat onze smaakpapillen aan het werk gaan. Kleur is vaak het eerste element dat onze ogen opmerken over een voedingsproduct, dat vooraf bepaalt hoe we de smaak en smaak ervaren van wat we gaan eten. In het onderstaande voorbeeld zien we hoe het gebruik van een natuurlijk kleurenschema, gedomineerd door gele, witte en groene kleuren, een organische en frisse uitstraling creëert.

4. Aardetinten

LaunchBuzz
Afbeelding tegoed: LaunchBuzz.

Het kleurenschema van deze website gebruikt een neutrale kleurachtergrond om de perzikkleur van het product naar voren te halen.

Ontdek meer frisse kleurenschema’s op Adobe Color.

5. Rustig en minimalistisch kleurenschema

Verantwoord werken
Afbeelding tegoed: Verantwoord werken.

Deze eenvoudige combinatie van aardse, rustige kleuren creëert een ontspannen sfeer en zet de juiste toon voor de boodschap van de website – het overwinnen van stress en angst. Het is ook een voorbeeld van hoe een beperkt kleurenpalet nog steeds krachtig kan zijn om invloed uit te oefenen op de stemming en het gedrag van een bezoeker.

6. Slank en ontspannen kleurenschema

Uitsparing
Afbeelding tegoed: Uitsparing.

Door het combineren van verschillende tinten blauw met bijpassende pastelkleuren, creëert dit gestroomlijnde websitekleurenschema een rustige en dromerige ambiance.

Ontdek meer minimalistische kleurenschema’s op Adobe Color.

7. Pastel en gedempt kleurenschema

Medeplichtige
Afbeelding tegoed: Medeplichtige.

Met behulp van een zacht pastelkleurenschema slaagt dit website-ontwerp erin om een ​​indruk van organische stroom en visuele structuur te creëren. Het is oogstrelend en goed uitgebalanceerd, en verleidt de bezoeker om rond te blijven hangen en door te bladeren.

8. Zacht en uitnodigend kleurenschema

Cédric Pereira
Afbeelding tegoed: Cédric Pereira.

Het kleurenschema van deze website combineert verschillende pastelkleuren om een ​​zachte en uitnodigende look te creëren.

Ontdek meer pastelkleuren op Adobe Color.

9. Levendig en vet kleurenschema

MA Echte cannabis
Afbeelding tegoed: MA Echte cannabis.

Dit levendige kleurenpalet barst van kleur en energie en brengt helder geel en levendig blauw samen, waardoor een krachtige combinatie ontstaat. Met levendige kleuren en interessante ontwerpelementen laat de website een langdurige indruk achter en een citrusachtige smaak.

10. Levendig contrast

Dropbox-ontwerp
Afbeelding tegoed: Dropbox-ontwerp.

In dit kleurenschema worden twee levendige kleuren gebruikt om een ​​opvallend contrast te creëren.

Ontdek levendigere kleurenschema’s op Adobe Color.

11. Kleurrijk en modern kleurenschema

Bevestigen
Afbeelding tegoed: Bevestigen.

Deze site zorgt voor een verfijnd en modern ontwerp door felgekleurde producten te combineren met neutrale achtergronden. Met één accentkleur voor CTA-knoppen werkt het websiteontwerp uitstekend om de bezoeker naar de gewenste actie te leiden.

12. Leuk en speels

Jouw plan, jouw planeet
Afbeelding tegoed: Jouw plan, jouw planeet.

Door een combinatie van veel verschillende kleuren en tinten, trekt deze website een speels kleurenschema uit dat kleur gebruikt om informatiecategorieën te creëren.

Ontdek meer kleurrijke kleurenschema’s op Adobe Color.

13. Monochromatisch kleurenschema

Draai Studio
Afbeelding tegoed: Draai Studio.

Spelen met textuur en verschillende tinten zwart en grijs, dit kleurenpalet helpt bij het creëren van een mysterieus maar benaderbaar website-ontwerp. Het gebrek aan kleur in dit webdesign dwingt de bezoeker om zich te concentreren op andere elementen, waaronder kopiëren, vormen en afbeeldingen.

14. Elegant en vredig

Mowellens
Afbeelding tegoed: Mowellens.

Dit websiteontwerp speelt met een paar tinten groen en creëert diepte en gebruikt een kalm, schoon kleurenschema om bezoekers betrokken te houden.

Ontdek meer monochrome kleurenschema’s op Adobe Color.

15. Levendig en scherp kleurenschema

Big Eye Herten
Afbeelding tegoed: Big Eye Herten.

Met een scherp kleurenschema maakt dit websiteontwerp een sterke eerste indruk. Het website-ontwerp is niet bang om te leiden met levendige kleuren en combineert verschillende tinten om een ​​sterk contrast te creëren en het oog van de bezoeker te trekken – van diep roze tot groenblauw en diepblauw, het kleurenschema is eclectisch maar evenwichtig.

16. Niet bang voor gedurfde kleuren

Kleur op code
Afbeelding tegoed: Kleur op code.

Met een hoog contrast en drie levendige kleuren, maakt dit website-kleurenschema een gedurfde indruk.

Ontdek levendigere kleurenschema’s op Adobe Color.

17. Elegant en luxe kleurenschema

Cher Ami
Afbeelding tegoed: Cher Ami.

Dit prachtige kleurenschema zorgt voor een koninklijke, elegante uitstraling door diepblauw te combineren met gouden tinten. Het is een klassiek kleurenschema met een moderne twist die een krachtige visuele ervaring biedt en het merk onmiddellijk positioneert als een high-end speler.

18. Met een vleugje goud

Paola Krauze
Afbeelding tegoed: Paola Krauze.

Het onderstaande voorbeeld laat zien hoe het inwerpen van een kleur met sterke culturele associaties – in dit geval; goud – kan de dynamiek van het hele ontwerp veranderen en het er majestueus laten uitzien.

Ontdek elegantere kleurenschema’s op Adobe Color.

19. Corporate maar energetisch kleurenschema

Bamboo Crowd
Afbeelding tegoed: Bamboo Crowd.

Dit website-ontwerp vertrouwt op een levendig maar toch vrij traditioneel kleurenpalet en slaagt erin vertrouwen op te wekken, terwijl het de indruk wekt van een vooruitstrevend, modern merk. Met een sterk contrast en goede leesbaarheid geeft de combinatie van rood en blauw de website een dynamische en krachtige sfeer.

20. Traditioneel maar interessant

Creddy
Afbeelding tegoed: Creddy.

De klassieke combinatie van rood en blauw komt tot leven in dit coole website-ontwerp.

Ontdek meer zakelijke kleurenschema’s op Adobe Color.

Nu weet u hoe u zelf een website kleurenschema kunt ontwerpen

De waarheid is dat u geen ontwerper hoeft te zijn om een ​​prachtig websitekleurenschema samen te stellen. Met een breed begrip van kleurenpsychologie, de grondbeginselen van de kleurentheorie en een arsenaal aan handige tools, kunt u een kleurenpalet ontwikkelen dat uw merk een krachtige visuele identiteit geeft.

Neem de tijd om creatieve voorbeelden te verkennen, verschillende kleurencombinaties uit te proberen en complementaire kleuren te vinden die mooi bij elkaar passen. Geweldig design is relatief – als het werkt voor uw merk, betrokkenheid stimuleert en merkherkenning stimuleert, is dat het enige dat er echt toe doet.

Zet nu je designer hoed op en begin te experimenteren met je kleurenpaletten!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me