9 Ideeën voor het ontwerpen van websites + sites voor inspiratie

Ideeën voor website-ontwerpHet bedenken van een geweldig website-ontwerp kan moeilijk zijn.

Als je de creatieve sappen niet on demand kunt laten stromen, voel je je snel vastzitten en gefrustreerd raken.

Als dat is hoe je je nu (of soms) voelt, is dit bericht hier om je te helpen.

In het volgende bieden we u bruikbare manieren om over de ontwerper heen te komen blok wanneer de ideeën gewoon niet stromen.

Klaar? Laten we beginnen…

9 Web Design Tips voor als je vastzit

Om je te helpen met het bedenken van goede ideeën, beginnen we met webdesign tips die je direct kunt gebruiken om te verbeteren waar je aan werkt.

1. Gebruik Pinterest Mood Boards

Pinterest is een geweldig hulpmiddel om te maken moodboards. U kunt beeldmateriaal verzamelen waarvan u denkt dat het nuttig zou zijn in uw project of een richting zal geven. Dit kunnen afbeeldingen, kleurenschema’s, lay-outs, bestaande websites en meer zijn.

Pinterest moodboards

Het moodboard zal fungeren als een centrale hub voor uw ontwerpinspiratie. Je kunt het ook delen met klanten of medewerkers, zodat ze kunnen bijdragen aan hun eigen materiaal.

2. Maak een stappenplan

Een plan makenJe weet wat ze zeggen: niet plannen is van plan te mislukken. Dit geldt ook voor webdesign. Als de ideeën voor het ontwerpen van websites niet aankomen, komt dat misschien omdat u de basis nog niet hebt behandeld. Pas als de basis er is, kun je creatieve accenten leggen. Zo ziet planning eruit:

 1. Definieer het doel van de website – Je moet weten wat de site eigenlijk moet bereiken. Als u dat niet doet, waar bent u dan naar toe aan het ontwerpen? Goede doelen zijn SMART: Sspecifiek, Mgemakkelijk te maken, EENhoudbaar, Rverheven, en Timely. Daarover meer hier.
 2. Schets de reis van de koper – Naast het algemene doel, moet u ook uitzoeken welke weg u wilt dat bezoekers nemen. Vanaf het moment dat ze uw site bereiken tot het doel dat u in gedachten heeft. Op die manier kunt u een structuur maken om ze onderweg te begeleiden. Hubspot heeft een geweldig artikel op dat.
 3. Bedenk een stijlgids – Door een stijlgids te maken, blijft u consistent in uw ontwerp. Het definieert lettertypen, kleuren en andere ontwerpelementen. Het gebruik van één bevordert uniformiteit, vooral bij het werken met anderen. Google is een goed voorbeeld.
 4. Plan je SEO – Planning is ook belangrijk voor SEO. Maak een websitekaart om te begrijpen hoe u uw informatie kunt structureren voor zowel bezoekers als zoekmachines.

3. Focus eerst op de structuur

Net als bij het maken van een plan, kunt u zich eerst concentreren op de structuur van uw website om uit het proces te stappen en meer in vogelvlucht te krijgen.

Het kan helpen om met een ander medium te werken dan uw computer. Door bijvoorbeeld met één pen schetsen op papier te maken, vergeet je voorlopig kleuren en andere details. Als u flip-overs of een whiteboard gebruikt, kunt u zelfs de hele samenwerking tot stand brengen.

Een geweldige oefening kan ook zijn om de website op een post-it-notitie te tekenen. Dit dwingt je om vast te houden aan de essentie. Een variatie hierop is om eerst uw ontwerp in grijstinten te maken en pas later kleur toe te voegen. Op deze manier wordt u gedwongen een visuele hiërarchie op te zetten zonder op kleur te vertrouwen.

Begin met grijswaarden
Laura Elizabeth / Smashing Magazine

Als u er alles aan doet om uw computer te gebruiken om te ontwerpen, kunt u de “squint-test” gebruiken. Dat betekent dat je van het scherm weggaat en met je ogen knijpt. De wazige afbeelding laat zien wat het duidelijkst is op uw site en wat de eerste keer dat bezoekers het eerst zullen opvallen.

4. Blijf bij webstandaarden

Het zit in de aard van ontwerpers om creatief te willen zijn. Dat is over het algemeen een goede zaak. Houd er rekening mee dat het nodig is om grenzen te stellen waarbinnen je creatief moet zijn.

Bij webdesign zijn er bijvoorbeeld een aantal gevestigde standaarden. Bezoekers zijn gewend aan bepaalde designtropen en website-elementen. Wanneer u die regels te veel overtreedt, kan dit hen in verwarring brengen en uitschakelen.

Onder die gevestigde normen zijn:

 • Consistentie in branding en design op alle pagina’s
 • Website-logo in de linkerbovenhoek
 • Contactgegevens in de rechterbovenhoek of midden
 • Hoofdnavigatie bovenaan het scherm
 • Hoofdkop / waardepropositie en call-to-action hoog op de startpagina
 • De zoekfunctie in de koptekst
 • Social media iconen in de voettekst van de website

We zijn er zeker van dat u als enthousiaste internetgebruiker al op de hoogte bent van meer standaarden waar websites zich aan houden. Zo niet, dan kunt u er meer vinden hier.

5. Focus op minimalisme en CTA-knoppen

Als u het doel van uw site en pagina’s kent, kunt u hiermee ook alles verwijderen dat niet voor dat doel dient. Dit stroomlijnt uw ontwerp en maakt het prettiger om naar te kijken.

Nogmaals, er is onderzoek om dit te ondersteunen. In hetzelfde hierboven genoemde onderzoek heeft Google vastgesteld dat visuele complexiteit negatief gecorreleerd is met de aantrekkingskracht van websites. Kortom: mensen willen niet overweldigd worden! Het vereenvoudigen van uw ontwerp is goed voor andere functies, zoals websitesnelheid.

Hier zijn een paar dingen die u veilig kunt elimineren:

 • Menu items – Natuurlijk wilt u dat anderen meer van uw site ontdekken. Een overbelast menu kan echter super verwarrend zijn en negatieve effecten hebben. Nogmaals – blijf bij de essentie!
 • Zijbalken – Steeds meer websites verwijderen de zijbalk. Wat heb je in je zijbalk? Is dat echt belangrijk?
 • Modderig jargon – Hetzelfde geldt voor stockfoto’s voor taal. Te veel gebruikte zinnen, clichés en holle woorden zorgen ervoor dat mensen zich afmelden. Stop ermee ze te gebruiken, injecteer wat persoonlijkheid in uw schrijven, leer wat machtswoorden en leren schrijven.

6. Begin met mobiel

Mobiele apparaten hebben de wereld stormenderhand veroverd. Inmiddels surfen meer mensen via telefoons en tablets op het web dan op desktopcomputers.

Bovendien, Kondigde Google aan dat ze hun nieuwe mobile-first index uitrollen. Dat betekent dat de zoekmachine, wanneer deze volledig van kracht is, eerst elke website op hun mobiele aanwezigheid beoordeelt. Als het zijn werk niet goed doet, zul je een hit krijgen in de zoekrangschikking.

Om die reden zou het bij het ontwerpen van een website een goed idee zijn om eerst met de mobiele aanwezigheid te beginnen. Voortaan zullen mobiele gebruikers uw primaire klanten zijn. Zorg er daarom voor dat ze zich verzorgd voelen.

Tegelijkertijd is het een goede gewoonte om ideeën op te doen voor het ontwerpen van websites. Nogmaals, te beginnen met mobiel dwingt je om je te concentreren op de essentie en na te denken over het doel van je ontwerp. Vervolgens kunt u elementen verder uitvouwen en toevoegen naarmate de schermgrootte groter wordt.

7. Besteed aandacht aan de opmaak van inhoud

Contentopmaak is een onderschatte tool voor webdesigners. Inhoud is het belangrijkste element van uw site, of het nu gaat om blogposts of een verkoopkopie. Dat is uiteindelijk wat u wilt dat bezoekers consumeren. Het doel van uw ontwerp is om het te presenteren op een manier zoals zij dat doen.

Helaas zijn de mensen inmiddels zo verzadigd dat maar weinigen alles op uw pagina lezen. In plaats daarvan scannen de meeste bezoekers. Bovendien hebben ze de neiging doe dit in een F-vormig patroon.

Het betekent dat u uw inhoud moet aanpassen aan hun consumptiegewoonten om het effectiever te maken.

Zo doe je dat:

 • Kopjes opnemen – Koppen zijn een geweldige manier om inhoud op te splitsen. Veel lezers gebruiken ze ook als ankerpunten voor het scannen en alleen-lezen van die onderdelen onder koppen die voor hen interessant lijken. Zorg er daarom voor dat u koppen gebruikt en deze beschrijvend maakt.
 • Gebruik alinea’s en lijsten – Niemand wil één grote klodder tekst lezen. Alinea’s verdelen de inhoud in kleine stukjes. Open een nieuwe wanneer u een nieuw punt opent. Lijsten hebben een vergelijkbare functie en maken informatie toegankelijker. Gebruik ze ook.
 • Beknibbel niet op media en visuals – Visuele informatie is voor het menselijk brein veel toegankelijker dan tekst. Om die reden is het een goed idee om afbeeldingen en andere media te gebruiken om de punten in je kopie te onderstrepen. Het is ook weer een geweldige manier om langere stukken tekst op te splitsen.
 • Optimaliseer uw lettertypen – Uw gebruik van lettertypen heeft ook een grote invloed op de leesbaarheid. De belangrijkste tools die je hier hebt, zijn de grootte en lijnhoogte. Ga voor ten minste 16 px en zorg ervoor dat u meer regelhoogte toevoegt, hoe kleiner het lettertype dat u gebruikt.

Als u dit artikel onderzoekt, kunt u al het bovenstaande van kracht zien.

8. Probeer het ontwerpen van één pagina

Vroeger ging het bij website-ontwerp allemaal om de vouw. Alles wat belangrijk was, moest boven de limiet liggen van waaruit gebruikers zouden gaan scrollen. Er valt nog iets over te zeggen, want dat is nog steeds waar gebruikers brengen het grootste deel van hun tijd door.

Kijktijd van de bezoeker - de vouw

Dat betekent niet dat de vouw het eind van je pagina is. Mensen zullen inderdaad scrollen. In feite scrollen ze naar beneden over je hele pagina als je ze een reden geeft.

Crazy Egg probeerde dit uit toen ze hun oorspronkelijke verkooppagina vervangen met een 20 keer langere.

Ontwerp met één pagina

Het resultaat: de conversieratio steeg met 30 procent! Als de reis van uw huidige koper meerdere pagina’s beslaat, overweeg dan om ze allemaal op één plaats te consolideren. Dit is misschien een van die ideeën voor het ontwerpen van websites die het verschil maken.

Begraaf geen inhoud in diavoorstellingen / carrousels of tabbladen / accordeons, ze werken niet!

9. Gebruik A / B-testen

Soms kan het bij het evalueren van verschillende ideeën voor het ontwerpen van websites moeilijk zijn om te beslissen welke de juiste weg is. Je denkt heen en weer, maakt aanpassingen, maar blijft onzeker over je beslissing. Op een gegeven moment zal het denken het niet meer snijden. Je zult gebruikers moeten laten beslissen.

A / B-tests kunnen een geweldige manier zijn om te zien wat uw website beter maakt. Het betekent dat u verschillende versies van uw ontwerp willekeurig aan bezoekers moet aanbieden en vervolgens moet controleren hoe ze reageren. U kunt beslissingen nemen op basis van de resultaten.

Je kunt vrijwel alles testen. Van volledige paginaontwerpen over kleurveranderingen, oproepen tot actie tot afbeeldingen, artikeltitels en lettertypen. Deze kunnen allemaal een enorm verschil maken in de prestaties van een pagina. Maar als je het niet test, weet je het nooit!

Deze tools en plug-ins helpt u bij het uitvoeren van de tests.

6 Inspirerende websites om nieuwe ideeën voor websiteontwerp te genereren

Als je je op dit moment nog steeds vast voelt, zullen we in dit laatste deel een aantal websites bekijken die boordevol inspiratie voor webdesign staan.

1. Awwwards.com

Awwwards

Deze website reikt prijzen uit voor webdesigners, ontwikkelaars en bureaus over de hele wereld. Ze hebben een enorm en doorzoekbaar archief met voorbeelden van webdesign. Daarnaast is er een blog waar ze ontwerpen in detail introduceren en een sectie waar je kunt stemmen op de site van de maand genomineerden. Het is allemaal van hoge kwaliteit en echt inspirerend!

2. WebDesign-Inspiration.com

Website Design inspiratie

Het is een galerij met voltooide webontwerpprojecten. U kunt het op veel verschillende manieren filteren om te vinden wat u zoekt – bijvoorbeeld op branche, type, kleurenpaletten of stijlen. Hun archief is zo groot dat het vaak de enige pagina is die je nodig hebt om je eigen ideeën voor het ontwerpen van websites te bedenken.

3. SiteInspire.com

siteInspire

Deze website toont zowel webdesign als interactief design. Net als in het vorige voorbeeld, kunt u de items op verschillende manieren filteren, waaronder stijl, type, onderwerp en zelfs platform. Als u een account aanmaakt, kunt u ook collecties van uw favoriete ontwerpen instellen.

4. OnePageLove.com

One Page Love

Dit voorbeeld is een webdesign-inspiratiesite die speciaal is gemaakt voor ontwerpen van één pagina. We noemden het idee eerder in het artikel. U kunt door de galerij bladeren of specifiek zoeken naar dingen die u zoekt. Zorg ervoor dat u langskomt wanneer u uw eigen site van één pagina bouwt.

5. Dribbble.com

dribbelen voor inspiratie voor het ontwerpen van website-ideeën

Bij Dribbble pronken ontwerpers met hun werk. Dit kan van alles zijn, van apps tot pictogrammen, illustraties en andere voorbeelden. Je kunt het gebruiken voor algemene inspiratie of het tags om te vinden waar u het meest in geïnteresseerd bent, zoals webdesign.

6. Behance.net

Behance

Deze website lijkt erg op Dribbble. Het is ook een plek waar ontwerpers elkaar kunnen ontmoeten en hun portfolio kunnen laten zien. U heeft tal van voorbeelden van webdesign en kunt de zoekfunctie gebruiken om ernaar te zoeken.

Afsluiten

Ideeën voor webdesign groeien niet aan bomen. Soms heb je wat hulp nodig om met iets goeds te komen. Gelukkig zijn er berichten zoals deze om je weer op het goede spoor te krijgen!

Hopelijk hebben de tips, tools en bronnen voor webontwerp die in het bovenstaande bericht worden genoemd, je terug in creativiteitland geduwd. Er zijn natuurlijk nog veel meer nuttige dingen, daarom willen we van u horen!

Kent u aanvullende tips, tools of inspiratie om ideeën voor webdesign te genereren? Zo ja, deel het dan in de opmerkingen hieronder!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me