Alles over MySQL-databases

Wat is een MySQL-database?

Een MySQL is een Open Source databasebeheersysteem dat wordt gedistribueerd en ondersteund door Oracle Corporation. Technisch gezien zijn databases goed gestructureerde gegevensverzamelingen die variëren van de meest elementaire tot de meest complexe gegevens, van een eenvoudige namenlijst tot een verzameling van enorme hoeveelheden informatie voor een grote onderneming. Om het verzamelen en ophalen van gegevens gemakkelijk en overzichtelijk te maken, hebt u een databasebeheersysteem nodig.

Een ander kenmerk van MySQL is dat het een relationele database is. Relationele databases zijn die databases die gegevens in afzonderlijke tabellen opslaan in plaats van ze allemaal in één grote opslagruimte te plaatsen. Dit betekent dat het opslaan en ophalen van gegevens efficiënt verloopt omdat bestanden zijn georganiseerd in specifieke opslaglocaties. In feite staat de term SQL voor “Structure Query Language” en is sindsdien de meest gebruikelijke gestandaardiseerde taal voor gegevenstoegang geworden.

Een ander voordeel van MySQL is dat het Open Source is, wat betekent dat iedereen die het wil gebruiken en zelfs kan aanpassen aan hun behoeften. En omdat het open source is, is het gratis, zodat iedereen het gewoon van internet kan downloaden zonder bang te hoeven zijn ervoor te betalen. En als klap op de vuurpijl staat de MySQL-server bekend om zijn snelheid, betrouwbaarheid, schaalbaarheid en gebruiksgemak. Sommigen denken misschien dat gratis zijn veel nadelen met zich meebrengt, maar de server werkt comfortabel snel op een desktop of een laptop.

Hoe een MySQL-database te maken?

Veel applicaties zoals software voor e-commerce, CMS-applicaties en forums gebruiken MySQL-databases om te draaien. Om een ​​MySQL-database te maken, moet u een proces in drie stappen doorlopen; het eerste is het aanmaken van een databasegebruiker en wachtwoord, het tweede proces is het toekennen van rechten aan een gebruiker om toegang te krijgen tot de databank en het derde, het aanmaken van de databank.

Dit klinkt misschien ontmoedigend, maar met het gebruik van de MySQL Database Wizard in je cPanel, wordt het maken van een database snel, eenvoudig en gemakkelijk. Je moet de volgende stappen volgen:

 • Eerst moet u inloggen op uw cPanel en op de MySQL Database Wizard klikken die u kunt vinden onder het kopje “Databases”.
 • Vervolgens moet u de naam van uw database invoeren in “Stap 1”.
 • Bij “Stap 2” moet u de gebruikersnaam en het wachtwoord van de database invoeren.
 • Vervolgens moet u in “Stap 3” uw gebruiker de rechten toewijzen aan uw database. U kunt eenvoudig op ‘Alle rechten’ klikken, tenzij specifiek anders gevraagd door een ontwikkelaar.
 • ‘Stap 4’ is eigenlijk een samenvatting van alle taken die zojuist zijn voltooid. Mogelijk merkt u dat uw databasenaam en databasegebruiker de cPanel-gebruikersnaam als voorvoegsel gebruiken. Als u extra databases moet aanmaken, hoeft u alleen maar het bovenstaande proces te herhalen.

Een MySQL-database exporteren in phpMyAdmin?

Soms kan het nodig zijn om een ​​back-up van uw database te maken, hetzij als veiligheidsmaatregel, hetzij om uw database naar een andere server over te zetten. U kunt uw database eenvoudig exporteren met phpMyAdmin, een tool die u in uw cPanel kunt vinden. Om te exporteren, moet u het volgende doen:

 • Alles begint met uw cPanel, dus u moet eerst en vooral ingelogd zijn op uw cPanel.
 • Klik onder de kop Databases op het phpMyAdmin-pictogram en selecteer vervolgens de database die u wilt exporteren in de lijst in het linkermenu. U kunt deze selecteren door erop te klikken.
 • Klik vervolgens op het tabblad Exporteren dat u in het menu bovenaan de pagina kunt vinden.
 • Controleer onder de kop “Exporteren” onder de “Bekijk dump (schema) van database” en zorg ervoor dat alle tabellen evenals de SQL-optie zijn geselecteerd.
 • Schakel vervolgens onder “Structuur” de optie “DROPTABLE / VIEW.PROCEDURE / FUNCTION” in en zorg ervoor dat “Opslaan als bestand” linksonder op de pagina is geselecteerd. Houd er rekening mee dat als uw database vrij groot is, u “gezipt” of “gzipt” kunt kiezen voor een veel snellere download.
 • Klik op de knop “Ga” rechtsonder en klik vervolgens op Opslaan wanneer daarom wordt gevraagd. Deze actie start het downloadproces naar uw lokale computer. Herhaal stap 3 – 7 voor meerdere databases.

Importeren naar een MySQL-database in phpMyAdmin?

Hoewel er een database moet worden geëxporteerd, vindt u ook de noodzaak om een ​​database van een andere server naar uw server te importeren. Om dit te doen, kunt u ook de phpMyAdmin gebruiken. Om het te importeren, moet u echter een databaseback-upbestand hebben dat gewoonlijk de extensie “.sql” heeft, hoewel .zip en tar.gz ook worden geaccepteerd. Om een ​​bestand te importeren, moet je het volgende doen:

 • Nogmaals, je moet inloggen op je cPanel.
 • Eenmaal ingelogd, klik op het phpMyAdmin-pictogram dat te vinden is onder de “Databases” van uw cPanel-startscherm.
 • Selecteer vervolgens de database die u wilt importeren uit de lijst in het linkermenu.
 • Klik in het bovenste menu op het tabblad Importeren.
 • Klik vervolgens onder het “Te importeren bestand” op de knop “Bladeren” en zoek het back-upbestand van uw database.
 • Klik vervolgens op de knop “Ga” in de rechterbenedenhoek van uw scherm om het importproces te starten. Zodra de import is voltooid, zou u een groen vinkje onder de tabbladen moeten zien en een melding die zoiets als dit zou moeten zeggen: “Import is succesvol voltooid, … ..”
 • Als u meer of meerdere databases moet importeren, moet u stap 3 – 7 herhalen en voltooien voor elke database die u wilt importeren.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me