Beste statische sitegeneratoren

Beste statische sitegeneratoren

Het proces van het bouwen van een website bestaat uit twee delen: u levert de inhoud en vervolgens neemt uw CMS – WordPress, of wat u maar wilt gebruiken – die inhoud, combineert deze met het door u gekozen thema en de door u gekozen sjablonen en maakt er een website van voor uw klanten of uw lezers om te lezen. Maar die twee delen hoeven niet samen te worden gedaan: ze kunnen van elkaar worden gescheiden, en dat is wat een statische sitegenerator (SSG) doet.

In deze handleiding leggen we uit wat statische sitegeneratie is en de voordelen ervan, en geven we een lijst van de tien beste statische sitegenerators om een ​​leidraad te geven bij het kiezen tussen deze.

Hoe werkt een statische sitegenerator? En waarom er een gebruiken?

De meeste CMS’en doen, zoals gezegd, twee dingen: ze zetten uw inhoud om in HTML door deze te combineren met uw thema’s en sjablonen, en maken die HTML vervolgens beschikbaar als website. Een statische sitegenerator splitst dat proces in tweeën: het deel waar uw inhoud in HTML wordt omgezet, gebeurt op uw eigen computer, waardoor u een map vol HTML-bestanden krijgt. Vervolgens upload je die HTML-bestanden naar het web, waar ze voor iedereen als website beschikbaar worden gesteld.

Maar waarom zou je dit doen? Er zijn een aantal voordelen.

De eerste is veiligheid. Omdat uw website, waar mensen mee communiceren, eenvoudige HTML is en het veel moeilijker is om te worden gehackt. En aangezien de statische sitegenerator, die alle computercode bevat die het werk doet, alleen op uw eigen computer draait en helemaal niet wordt blootgesteld aan de rest van de wereld, kan deze ook niet worden gehackt. Dit betekent dat beveiligingsupdates grotendeels overbodig zijn; u hoeft zich geen zorgen meer te maken over regelmatige pop-ups die u vertellen uw CMS bij te werken, uw plug-ins bij te werken, uw site bij te werken.

Voor sommigen is dit misschien al reden genoeg, maar er is een tweede groot voordeel aan het genereren van statische sites: prestatie.

Een website gemaakt van statische HTML kan veel sneller laden dan een website die bij elk bezoek moet worden verwerkt. In plaats van dat de inhoud en het thema elke keer dat een bezoeker de site bekijkt opnieuw worden gecombineerd, wordt dit werk één keer per generatie op uw computer gedaan en is het niet meer nodig. In plaats daarvan is de website al in zichtbare vorm.

Betere prestaties komen uw website op allerlei manieren ten goede. Uw klanten blijven vaker kijken en bouncepercentages zijn lager,  Snellere laadtijden van pagina’s zijn geweldig voor SEO, omdat Google en andere zoekmachines snelle prestaties waarderen en uw rangschikking verhogen.

Verkeerspieken zijn geen probleem; als u plotseling een piek in het aantal bezoekers heeft, wordt dit prima afgehandeld en u zult nooit een van die ‘502 Bad Gateway’-berichten zien wanneer een site overbelast is op het moment dat deze populair wordt.

Met alle zilveren voeringen, hoewel er een wolk is, en voor het genereren van statische sites, moet u ongetwijfeld bereid zijn om een ​​beetje technischer te zijn om deze techniek voor uw site te gebruiken.

Deze scheiding tussen de “generatiefase” en de “publicatiefase” moet worden begrepen, en statische sitegeneratoren hebben in het algemeen de neiging om iets meer een technische kennisbasis aan te nemen dan het standaard soort dynamische CMS. In het bijzonder vereisen de meeste statische sitegeneratoren op zijn minst een beetje bekendheid met de opdrachtregel: deze apps worden meestal aangedreven door het uitvoeren van opdrachten, in plaats van door te wijzen en te klikken.

Vanwege de behoefte aan de commandoregel zijn statische sitegenerators misschien niet voor iedereen, maar als je bereid bent te overwegen je mouwen op te stropen en iets dieper dan normaal te duiken, zijn er enkele potentiële overwinningen te behalen.

Laten we eens kijken naar de tien beste statische sitegeneratoren en vervolgens hoe we tussen deze kunnen kiezen.

De 10 beste statische sitegeneratoren

1. Hugo

Hugo logo

Hugo bevindt zich aan het gemakkelijkere einde van de terminalgebaseerde statische sitegeneratoren om in te stellen en te gebruiken. Hun documentatie, vooral op hoe Hugo te installeren en het aan de praat krijgt, is vrij uitgebreid en u hoeft niet eerst een nieuwe pakketwinkel te installeren en vervolgens Hugo van te installeren.

Het heeft een grote hoeveelheid kant-en-klare thema’s wat het gemakkelijker maakt om de look te kiezen die u voor uw site wilt, en een van de belangrijkste kenmerken van het Hugo-team is de bouwsnelheid.

Als u een wijziging in uw site aanbrengt door inhoud toe te voegen of te bewerken of het thema te wijzigen, moet u de site ‘herbouwen’: dat wil zeggen, het proces van het combineren van inhoud met een thema in HTML voor elke pagina doorlopen. Zelfs een klein verschil in prestaties van de bouwsnelheid kan het verschil maken tussen je wachtende seconden en je wachtende minuten om het resultaat te zien van een wijziging die je hebt aangebracht, en Hugo werkt er hard aan om hierin de snelste te zijn.

Als je een site bouwt op basis van bestaande gegevens, dan is Hugo’s “Gegevensgestuurde inhoud”-Functie maakt het relatief eenvoudig om de inhoud van de site in CSV- of JSON-indelingen te hebben. Dit kan een handige manier zijn om een ​​aantal bestaande gegevens die u aan de wereld wilt laten zien op een gemakkelijkere manier te gebruiken, zodat ze kunnen bladeren en navigeren zonder dat ze Excel of Google Spreadsheets hoeven op te starten.

2. Eleventy of 11ty11ty logo

11ty is een van de nieuwere SSG’s, maar stijgt de populariteitslijst. Het factureert zichzelf als “een eenvoudigere statische sitegenerator”. Het vereist echter een redelijke mate van technische bekendheid (en de documentatie weerspiegelt dit) maar voor degenen die het kunnen begrijpen, doet het de dingen op een elegante manier.

11ty is geschreven in JavaScript en vereist daarom node.js werken; je moet dat eerst installeren als je dat nog niet hebt gedaan, en dan 11ty installeren vanaf de opdrachtregel.

11ty heeft een sterke kijk op de prestaties van de website, tot het punt waarop ze trots een prestatie leaderboard van websites die ermee zijn gebouwd, en het is erg populair bij webprofessionals en degenen die het open web in het algemeen beheren en bouwen.

3. Pelikaankrijg pelikaan logo

Pelican heeft een nogal uitgeklede esthetiek, maar met Python als onderliggende programmeertaal kan het worden uitgebreid in bijna elke richting die je maar wilt met een beetje extra programmeren.

Het heeft ondersteuning voor het importeren van sitegegevens van WordPress, wat het gemakkelijker maakt dan sommige andere SSG’s om van een bestaande WordPress-site over te stappen op het genereren van statische sites zonder je huidige setup te verliezen. En net als de betere klasse SSG’s is het ontworpen om een ​​hele website te kunnen verwerken en niet primair om te bloggen.

Pelican heeft in het begin echter een enigszins steile leercurve, waardoor het meer geschikt is voor iemand die al een beetje bekend is met Python. Evenzo hebt u al een Python-installatie op uw computer nodig en wordt er geen begeleiding gegeven voor niet-ontwikkelaars die dit niet hebben … maar als u een ontwikkelaarstype bent dat al Python gebruikt, dan is Pelican een goede plek om te beginnen.

4. Nikola

nikola-logo

Nikola kiest voor een “batterijen inbegrepen” benadering van het genereren van statische sites en biedt zeer gedetailleerde sjablonen voor bloggen en volledige websites, maar ook fotogalerijen en zoeken onder andere.

Het heeft een vrij uitgebreide lijst van plug-ins en thema’s ook. Hoewel Nikola neigt naar het meer technische einde van de markt; je moet redelijk zeker zijn van Python-ontwikkeling om meer te doen dan de basis hier, maar als je dat bent, biedt Nikola meer uitbreidbaarheid dan veel van de alternatieven.

De lijst met thema’s is niet erg uitgebreid, dus als u op zoek bent naar iets moois in plaats van informatief, is het misschien beter om ergens anders te zoeken. De herbouwsnelheid is echter sneller dan de meeste andere mogelijkheden.

Net als Pelican veronderstelt Nikola dat je Python al beschikbaar hebt en legt niet uit hoe je dat mogelijk kunt maken, dus als je dat niet doet en op Windows werkt, wil je misschien een van de andere alternatieven bekijken.

5. GatsbyGatsby-logo

Gatsby noemt zichzelf een statische PWA-generator. PWA is de term voor kunst Progressive Web Apps, die offline kan werken, kan worden toegevoegd aan het startscherm op mobiele apparaten, enzovoort. Het is mogelijk om dit te doen met elke website, inclusief die gegenereerd met andere SSG’s, maar Gatsby biedt deze ondersteuning direct uit de doos.

Voor degenen die bekend zijn met React, de webcomponentenbibliotheek, is Gatsby misschien een goede keuze omdat het eromheen is gebouwd, zodat u de vertrouwde omgeving die u al kent opnieuw kunt gebruiken – inderdaad, React’s eigen website is gebouwd met Gatsby.

Gatsby vereist zowel node.js als het versiebeheersysteem git te installeren. Ze hebben een vrij gedetailleerde set documentatie pagina’s over het opzetten van een Gatsby-omgeving, ook op Windows, maar het is eerder een ingewikkeld proces als u niet bekend bent met de opdrachtregel. Ook vermengt de documentatie de instructies van Windows en Linux en Mac samen, waardoor het een beetje moeilijk te volgen is.

6. Jekyll

Jekyll-logo

Jekyll is een van de oudste generatoren van statische sites, maar is nog steeds in actieve ontwikkeling en de populariteit ervan veroorzaakte grotendeels de golf van SSG-innovatie die al het andere in deze lijst heeft voortgebracht.

Een van zijn roem is dat het is ingebouwd in de Github-codehostingservice: het is mogelijk om uw inhoud op te slaan in een Github opslagplaats, een clouddrive voor code, op een manier dat Github de Jekyll-code zal uitvoeren voor u en zet de inhoud om in een website zonder dat u code hoeft uit te voeren.

Op deze manier kan de Github-pagina’s service kan gratis worden gebruikt als host voor uw statische website, en de documentatie voor het opzetten hiervan is vrij duidelijk en gemakkelijk te volgen.

Het vereist echter nog enige bekendheid met de git code controlesysteem. Het is natuurlijk ook mogelijk om Jekyll zelf op je eigen computer uit te voeren, en ze bieden een set Windows-installatie-instructies, hoewel Windows niet officieel wordt ondersteund.

7. Statiq.web

statiq logo

Het Statiq Web is een vrij nieuwe toevoeging aan de gelederen van SSG’s en wordt nog steeds behoorlijk ontwikkeld. Het is dus het meest geschikt voor diegenen die bereid zijn deel te nemen aan dat proces en zich bij de community aan te sluiten door terug te koppelen wat goed werkt en wat niet.

Het unieke verkoopargument is dat het is gebouwd met .NET, dus degenen die enige kennis van die programmeerstapel hebben, zullen Statiq Web goed passen bij hun bestaande ervaring. Het is een voorbeeldproject van het meer algemene Statiq Framework, dus een meer ervaren programmeur kan mogelijk het grotere framework omarmen om iets uitgebreider te bouwen.

8. Publii

Publii-logo

Publii is, in tegenstelling tot de meeste andere statische sitegeneratoren hier, geen opdrachtregelprogramma. In plaats daarvan is het een desktop-applicatie, beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.

Je zou dit kunnen zien als iets dat lijkt op WordPress, behalve dat het in plaats van een website is, een applicatie is die op je computer draait en vervolgens een statische versie van de website genereert, klaar om te worden gepubliceerd zoals de andere tools doen.

Er zijn ingebouwde publicatietools om de statische website naar verschillende bestaande hosts te pushen, zoals Netlify en cloudhostinglocaties. Het heeft een importsysteem voor het converteren van een bestaande WordPress-site naar Publii en een marktplaats met betaalde professionele thema’s.

De applicatie zelf is gratis en open source en heeft een actieve gemeenschap van gebruikers die elkaar helpen op een discussieforum. Publii is de minst technische van de statische sitegeneratoren die momenteel worden aangeboden, maar heeft nog steeds vrijwel al hun voordelen. Voor iemand die niet op zoek is naar een coderings- en opdrachtregelbenadering, is het een geweldige oplossing.

9. WP2Static

wp2static-logo

WP2Static heeft een nogal andere benadering dan andere statische sitegeneratoren: het is niet strikt een sitemanager op zich. In plaats daarvan werkt het hand in hand met WordPress om een ​​statische versie te maken van een site die door WordPress zelf wordt beheerd.

In de taal van de bovenstaande beschrijving laat WP2Static WordPress de leiding nemen over uw bewerking en het omzetten van uw inhoud in HTML door het te combineren met uw thema’s en sjablonen. Stap dan in WP2Static om die HTML te nemen en deze te publiceren net zo platte HTML ergens op het web.

Dit heeft enkele duidelijke voordelen: je kunt de WordPress-interface blijven gebruiken waarmee je bekend bent en je hebt toegang tot de hele WordPress-bibliotheek met thema’s en plug-ins.

Er zijn echter ook nadelen aan: het is belangrijk om uw WordPress-installatie naar een andere locatie te verplaatsen, anders verliest u de meeste voordelen van het genereren van statische sites.

Als uw site statisch is, biedt dit grote beveiligingsvoordelen omdat u geen dynamisch product zoals WordPress gebruikt, maar met deze oplossing wel zijn gebruikt nog steeds WordPress. Het is dus belangrijk om die WordPress ergens te verbergen waar niemand anders dan jij die kan bereiken.

Technisch ingestelde mensen kunnen het naar een verborgen server verplaatsen of WordPress op hun lokale machines uitvoeren. Iemand die niet meteen begrijpt hoe dat moet, kan het moeilijk vinden om de betrokken concepten te volgen, en het kan verwarrend zijn om te onthouden dat de site die uw (verborgen) WordPress genereert, niet de site is die het publiek ziet tot de publicatieknop wordt ingedrukt.

Als u echter erg gewend bent aan de WordPress-gebruikersinterface of sterk verbonden bent met bepaalde WP-plug-ins of thema’s die moeilijk te vinden of beschikbaar te maken zijn op een andere SSG, is WP2Static wellicht de ideale oplossing.

10. Next.js

Nextjs-logo

Next.js is minder een generator voor statische sites en meer een raamwerk voor het bouwen van statische applicaties met React. Het ondersteunt het genereren van statische sites (en heeft deze ondersteuning vernieuwd om het in de release van 9.3 begin 2020 aanzienlijk te verbeteren), en als je op zoek bent naar een applicatie met React en je wilt de allerbeste statische sitegeneratie ondersteunen, Volgende .js is een goede plek om te kijken.

Het veronderstelt een goede kennis van zowel JavaScript als React, dus het is niet voor de niet-technische, en de documentatie neigt naar een Linux- of Mac-omgeving met lippendienst betaald aan Windows-gebruikers.

Maar voor wat het waard is, het is erg goed, en er is nogal wat geroezemoes rond, wat betekent dat het een zware ontwikkeling krijgt en met grote sprongen vooruitgaat.

Hoe u de juiste kiest?

Daar heb je het: de lijst waaruit je kunt kiezen.

Maar hoe kies je degene die het beste bij je past?

Nou, als je niet geïnteresseerd bent om in de commandoregel te komen, kijk dan zeker naar Publii. Als je een WordPress-expert bent die statisch wil worden, bouwt WP2Static voort op die uitgebreide vaardigheden die je al hebt. Als je om snelheid geeft, dan zijn 11ty of Hugo jouw plaatsen om te zoeken.

Als je ervaring hebt in een bepaalde programmeertaal of omgeving, kies dan een statische sitegenerator die met die taal is geschreven om je bestaande vaardigheden optimaal te benutten: gebruik voor Python Pelican of Nikola; voor Ruby, Jekyll, voor .NET, Statiq, voor React kijk op Next.js en Gatsby, en voor JavaScript, 11ty.

Als u verhuist van een bestaande WordPress-site, controleer dan of uw favoriete tool een importeur heeft voor uw WordPress-inhoud (de meeste doen dat), en houd er rekening mee dat experimenteren goedkoop en gemakkelijk is. U kunt een statische testsite bouwen met enkele voorbeeldinhoud en deze gewoon op uw eigen computer genereren zonder dat iemand anders deze kan zien.

Probeer de tools waarvan je het geluid leuk vindt – ze zijn allemaal gratis en open source – en als je er klaar voor bent, ga dan op zoek naar plaatsen om je statische inhoud te hosten.