Een Google Analytics-spoedcursus voor digitale marketeers

Bijgedragen door gastexpert Andrew McLoughlin voor Colibri Digital Marketing

Een ding dat we hebben geleerd als een van de beste digitale marketingbureaus in San Francisco, is dat onze inspanningen bijna helemaal zinloos zijn als we geen manier hebben om onze impact te meten. Zoals de meeste bedrijven, is de onze afhankelijk van feedback, het volgen van resultaten, het testen van nieuwe benaderingen en strategieën en het objectief kunnen vergelijken van de resultaten.

Voor digitale marketeers is Google Analytics een van de belangrijkste tools om resultaten bij te houden en ervoor te zorgen dat uw website is geoptimaliseerd voor zoekmachines. We hebben deze spoedcursus hieronder samengesteld om u het raamwerk te geven dat u nodig hebt om de software te begrijpen en om het in uw eigen digitale toolkit te verwerken. Een kleine disclaimer, dit is niet bedoeld om de eigen cursus en certificering van Google te vervangen, maar om deze aan te vullen.

Google Analytics en het belang van cijfers

Stel je een scenario voor: het is halverwege de lente. Uw site heeft zojuist een nieuwe bestemmingspagina gepubliceerd die een iets andere formulering gebruikt dan uw gebruikelijke branding. U linkt vanuit uw maandelijkse nieuwsbrief naar de bestemmingspagina en publiceert er links naar op uw sociale media-accounts. Drie dagen later heeft uw site een afgemeten toename in conversies (bijvoorbeeld verkopen uit uw online winkel). Het lijkt erop dat de conversies correleren met de nieuwe bestemmingspagina, met de gewijzigde branding, dus je doet je hele site opnieuw om de nieuwe toon en afbeeldingen te matchen. Plots dalen echter de conversies en de omzet bereikt een dieptepunt. Wat ging er mis?

De fout in dit voorbeeld was het matchen van de correlatie van de twee gebeurtenissen – de nieuwe bestemmingspagina en de toename van conversies – en zonder aan te nemen dat de nieuwe branding direct veroorzaakt de piek in conversies. Als u uw verkeer met Google Analytics had gevolgd, had u gezien dat het bouncepercentage voor de nieuwe bestemmingspagina ongebruikelijk hoog was en dat de tijd op de pagina ongebruikelijk laag was. Mensen gehaat de nieuwe branding, zelfs mensen die uw site voldoende leuk vonden om zich aan te melden voor de nieuwsbrief. Uw conversies zijn gestegen omdat ze altijd rond deze tijd van het jaar piekeren: mensen kopen cadeaus voor Moederdag.

In dit scenario zou data-analyse uw site hebben gered van de ongelukkige zelfsabotage van onbezonnen handelen zonder bewijs. Het hebben van harde cijfers, het achterhalen van hun oorsprong en het segmenteren van de gegevens door een aantal verschillende variabelen is het enige duidelijke pad naar succes.

Hoe Niet Google Analytics gebruiken

-Kanalen versus technieken

Hoewel ons bovenstaande scenario veelzeggend was, moet u Google Analytics niet verwarren met de allesomvattende marketingtool waarvoor sommige mensen het gebruiken. Er is inderdaad een hoofdfout die veel onervaren digitale marketeers maken wanneer ze Google Analytics voor het eerst gebruiken. Laat het ons uitleggen.

Kortom, Google Analytics verdeelt de gegevens voornamelijk per kanaal. Er zijn andere manieren om uw rapporten te configureren, maar de standaard en degene waarmee de meeste mensen beginnen, verdeelt het verkeer in groepen als ‘Organisch’ (mensen die uw site in de zoekresultaten hebben gevonden door relevante zoekwoorden te zoeken), ‘Direct’ ( mensen die op een link hebben geklikt, een bladwijzer hebben geladen of een URL hebben getypt), ‘Sociaal’ (mensen die afkomstig zijn van verwijzingen naar sociale media), ‘Betaalde zoekresultaten’ (mensen die op een betaalde advertentie hebben geklikt), enzovoort.

Deze standaardgroepering van gegevens maakt het gevaarlijk om elk afzonderlijk kanaal als een afzonderlijke marketing te beschouwen strategie. Dat is een serieuze valkuil, en het vangt steeds meer digitale marketeers in zijn strik.

Google Analytics kan u uitstekend vertellen over uw siteverkeer en gebruikersgedrag, enzovoort, maar beschouw het niet als een verzamelpunt voor uw bredere marketinginspanningen. Het beste advies dat we u kunnen geven, is om de tool te gebruiken zoals deze bedoeld is. Probeer niet met een schroevendraaier op een spijker te slaan en verwacht niet dat Google Analytics het zware werk doet voor uw digitale marketingstrategie.

Wat het Kan Doen

Laten we, nu dat uit de weg is, praten over de verschillende sterke punten en toepassingen van Google Analytics. Het kan u vertellen waar uw bezoekers vandaan komen, door uw verkeer in afzonderlijke bronnen te groeperen. Het kan u vertellen welke soorten paden gebruikers volgen zodra ze uw site bereiken, en de gegevens kunnen worden gesegmenteerd door een aantal variabelen om een ​​uitgebreider beeld te krijgen. Het kan conversies, doelen en gebruikersinteracties bijhouden en, onder de juiste omstandigheden, kan het worden gebruikt om te zien of nieuwe marketinginitiatieven de impact hebben waarop u had gehoopt.

Laten we ons een ander scenario voorstellen. U wilt meer weten over de demografische gegevens van uw gebruikers, met name om u te helpen beslissen of het de moeite waard is om te investeren in een speciale mobiele versie van uw site of om uw marketinginspanningen om te leiden. U brengt dus de gegevens in kaart, waarbij u uw gebruikers opsplitst naar locatie, apparaattype (schermresolutie kan u vertellen of het een tablet, mobiele telefoon of desktop was), browser, taal, enzovoort.

Door de resultaten te analyseren, ontdek je dat een meerderheid van je bezoekers voornamelijk Duitstalige tabletgebruikers zijn, van wie de meesten in Europa zijn gevestigd. Het lijkt er ook op dat de meerderheid van uw gebruikers terugkerende bezoekers zijn, meestal via een directe link.

Dus wat doe je?

In dit geval is het verstandig om te investeren in een Duitstalige versie van uw site, geoptimaliseerd voor mobiel. Je zou waarschijnlijk ook aanzienlijk succes zien van een nieuwsbrief, aangezien zo’n groot percentage van uw gebruikers een terugkerende of consistente interesse in uw inhoud heeft getoond.

Door de gegevens u meer te laten vertellen over wat er echt aan de hand is, heeft u meer geleerd over uw gebruikers en kunt u beter aan hun behoeften voldoen.

Benchmarking

Het ding met gegevens, zelfs uitgebreide gegevens, is dat het zonder context niet nuttig voor je is. Je kunt niet extrapoleren van zelfs maar een paar gegevenspunten. Dit is waar benchmarking binnenkomt.

Benchmarking is in feite het proces waarbij u gegevens in de tijd, in verhouding tot de omstandigheden, bijhoudt om een ​​idee te krijgen van hoe een “typische” spread eruit zou zien, zodat u een manier hebt om de gegevens voor een bepaalde campagne te vergelijken met een gemiddelde . Waar mogelijk volgen we gegevens voor minimaal drie maanden, minimaal, bij het bedenken van onze benchmarks, alleen om rekening te houden met uitbijters (zoals winkelen op moederdag!) In het ideale geval zou u gegevens willen traceren met benchmarks van dezelfde maand van de jaar, dezelfde dag van de week en zelfs op hetzelfde tijdstip van de dag. Als uw verkeer bijvoorbeeld rond 5 uur ‘s ochtends PST stijgt (dat is 14 uur’ s middags in Berlijn), wilt u uw resultaten van dezelfde periode volgen wanneer u de resultaten van een nieuwe campagne of bestemmingspagina vergelijkt. De meeste bedrijfssites pieken over het algemeen op weekdagen halverwege de dag, terwijl de meeste vrijetijdslocaties ‘s avonds en in het weekend pieken.

Als uw site al een tijdje bestaat, is het altijd goed om ook de benchmarks van jaar op jaar bij te houden. Als uw site rond Kerstmis piekt, wanhoop dan niet als uw verkeer voor juni niet overeenkomt met uw hoogste punten ooit. Hoe meer u uw gegevens in een context plaatst, hoe nuttiger deze zal zijn en hoe nauwkeuriger en correcter de gevolgtrekkingen die u genereert.

Tips en strategieën

-Raak de onbewerkte gegevens niet aan

Vanaf het moment dat u uw trackingcodes voor analyse implementeert, moet u één weergave behouden die volledig ongefilterd en ongewijzigd is. Als je er geen hebt, maak er dan een nu. Nadat u uw gegevens heeft gefilterd, wordt deze met terugwerkende kracht gefilterd. Google slaat eerdere versies niet op, dus uw wijzigingen zijn permanent. Als u per ongeluk een filter onjuist implementeert of bepaalde gegevens wist, is het voorgoed verdwenen, dus bewaar één back-up van uw hele account. U kunt filters altijd opnieuw samenstellen, maar u kunt geen gegevens herstellen zonder een archief.

-Probeer eerst alles in een testweergave

Net als de vorige tip, moet u bij het toevoegen van filters of het maken van een aangepaste weergave altijd eerst de wijziging in een sandbox aanbrengen. Gebruik een testweergave om te spelen en om ervoor te zorgen dat uw filters doen wat u wilt. Op die manier krijgt u de kans om het opnieuw te proberen en te perfectioneren voordat u de wijziging definitief aanbrengt.

-Maak geen miljoen filters wanneer je het doet

Stel dat u botspam filtert (en dat zou u ook moeten zijn!). U wilt niet dat nep-gebruikersgegevens uw resultaten in de war sturen en er zijn tal van hostnamen die u wilt uitsluiten. Onthoud echter dat u een eenvoudige reguliere expressie kunt schrijven waaraan u voor onbepaalde tijd kunt toevoegen voor elke nieuwe hostnaam die u wilt filteren. Door slechts één filter te maken, genaamd “botspam” of zoiets, en het op de juiste manier te gebruiken, kunt u uzelf de moeite besparen om honderden individuele filters te doorzoeken wanneer u een bepaald ding moet toevoegen of wijzigen. Het is een goede gewoonte en het zal je op de lange termijn behoeden voor enorme hoofdpijn.

-Document alles op datum

Met Google Analytics kunt u een logboek bijhouden van wijzigingen, revisies, nieuwe pagina’s en meer, en u zou moeten opnemen elk verandering. Ik kan dat niet genoeg benadrukken. Stel je voor dat je een onverklaarbare piek in het verkeer opmerkt die twee of drie maanden geleden is begonnen, maar begint af te nemen. Welke wijziging heeft u drie maanden geleden op uw site aangebracht waardoor deze mogelijk is veroorzaakt? Publiceerde u een nieuwsbrief of behandelde u een bepaald onderwerp in uw blog? Heeft u de site-architectuur gewijzigd of uw menu’s opnieuw gestructureerd? Heeft u een trackingcode toegevoegd aan een pagina die er altijd al was, die nu om de een of andere reden slechter presteert?

Zonder een logboek en zonder context zijn uw gegevens, hoe verleidelijk ook, niet nuttig voor u.

Afscheid gedachten

Dat is het voor onze snelle Google Analytics-spoedcursus voor digitale marketeers. We hopen dat het u meer een basis heeft gegeven in het gebruik van deze uiterst veelzijdige tool. Als u al bekend bent met Analytics, hopen we dat dit bericht u zal inspireren om door te gaan met het ontwikkelen van goede gewoonten en om het meeste uit uw gegevens te halen in uw voortdurende inspanningen voor digitale marketing. Als je het einde van dit bericht hebt gehaald, dan namens Colibri Digital Marketing, bedankt voor het lezen. Jij rockt. We stellen uw feedback op prijs, dus geef ons een seintje Facebook of Twitter, en laat ons weten wat je ervan vindt! En oprechte dank aan onze vriendelijke gastheren voor het uitvoeren van deze post.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me