Een portfolio maken

hoe-om-een-online-portfolio te maken

Dus je vraagt ​​je af hoe je een online portfolio kunt maken.

Ten eerste – dat is een geldige vraag om te stellen! Het is zeker iets waar u aan moet denken, of u nu een bedrijf bent dat meer klanten wil bereiken, of een persoon die op zoek is naar nieuwe vacatures.

U maakt zich waarschijnlijk (in ieder geval) een beetje zorgen dat de taak nogal moeilijk wordt, vooral als u geen ervaring heeft met het bouwen van een nieuwe website. Maar zweet niet. Vandaag pakken we dit onderwerp van boven naar beneden aan.

Als je klaar bent met lezen, weet je precies:

 • Waarom een ​​online portfolio belangrijk is voor uw bedrijf
 • Sites waar u een online portfolio kunt bouwen
 • Hoe u uw eigen online portfolio opbouwt (stap voor stap)
 • Conclusie

Waarom is een online portfolio belangrijk??

Het belangrijkste voordeel van een portfoliopagina is dat het uw merk op internet vestigt. Het enige feit dat u uw bedrijf / services online vermeldt, geeft u toegang tot miljoenen mensen die hun onderzoek doen via Google en andere zoekmachines voordat ze zelfs besluiten om met een bedrijf samen te werken of een nieuwe persoon aan te nemen.

Een online portfolio is daarom geweldig klantenwerving of baan vinden gereedschap. Omdat websites de klok rond beschikbaar zijn, kunnen mensen naar de uwe navigeren wanneer het hen het beste uitkomt.

Het gaat niet alleen om klanten – maar een portfolio kan u ook helpen andere gelijkgestemde mensen te bereiken – uw collega’s in dezelfde niche – met wie u een partnerschap zou kunnen aangaan, en elkaar dus helpen groeien door werk te verwijzen. Uiteindelijk kunt u met een online portfolio nieuwe contacten leggen en uw netwerk laten groeien op manieren die anders niet mogelijk waren geweest.

Ten slotte heeft u dankzij moderne websitetechnologie volledige controle over uw portfolio, wat betekent dat het helemaal aan u is hoe u ervoor kiest om uw vaardigheden, ervaring of wat u verder in het portfolio wilt laten zien (meer hierover later).

Waar kunt u zelf een portfolio opbouwen?

online portfolio is beter
Online is een manier om te gaan

Dit is de belangrijkste vraag die beantwoord moet worden voordat we bij de hoe.

Laten we allereerst nogmaals benadrukken dat de belangrijkste vereiste hier is alles zelf kunnen doen, zelfs als u geen eerdere ervaring heeft met het maken van portfolio’s (of het bouwen van websites).

Dit feit beperkt de mogelijkheden enigszins, maar het betekent niet noodzakelijkerwijs dat de kwaliteit van het eindproduct eronder zal lijden. Het is zelfs zo dat de beste tools voor het bouwen van websites – die u kunt gebruiken om een ​​portfolio mee te maken – heel gemakkelijk te begrijpen, modulair en krachtig zijn zonder dat u programmeerkennis van de gebruiker nodig hebt.

Er zijn met name twee tools die perfect zijn voor alle soorten online portfolio’s, WordPress en Wix:

 • WordPress is eigenlijk het platform waarop deze website draait. De belangrijkste troef is dat het gratis en open source is, en tegelijkertijd extreem veelzijdig, flexibel en gebruiksvriendelijk is zodra je de eerste installatie hebt doorlopen. Huidige gegevens geven zelfs aan dat WordPress wordt gebruikt voor bijna 30% van alle websites op internet. Dat is allemaal de websites die er zijn!
 • Wix is een op abonnementen gebaseerde online websitebouwer. Met andere woorden – het is nog gemakkelijker om mee te beginnen dan WordPress – u hoeft alleen Wix.com te bezoeken, het aanmeldingsformulier in te vullen en u kunt vrijwel onmiddellijk aan uw portfolio werken.

Als dit u niet veel zegt in termen van wat voor u de betere keuze zou kunnen zijn, overweeg dan deze vergelijkingstabel:

WordPress of Wix voor een online portfolio?
WordPressWix
Website-software. Het is de motor die uw online portfolio onder de motorkap voert. Hoewel WordPress zelf gratis is, moet je het op een webserver installeren, die meestal een prijskaartje heeft (goede opties beginnen bij $ 5 per maand).Op abonnementen gebaseerde tool. Nadat u zich heeft geabonneerd op een account (zowel gratis als premium-lidmaatschappen), kunt u meteen aan uw portfolio werken.
Heeft een server nodig om te werken.U hoeft geen servers of technische instellingen af ​​te handelen. Het wordt allemaal op de achtergrond voor je geregeld.
Uitbreidbaar via thema’s en plug-ins. Met behulp van thema’s en plug-ins kunt u het uiterlijk en de werking van uw online portfolio aanpassen. Thema’s en plug-ins zijn eenvoudig te installeren en configureren – programmeren is niet nodig. Er zijn zowel betaalde als gratis opties voor thema’s / plug-ins beschikbaar.U kunt kiezen uit meer dan 500 websiteontwerpen, plus de Wix App Market die u toegang biedt tot add-ons. De add-ons bootsen enigszins de manier na waarop WordPress-plug-ins werken – hiermee kunt u de standaardfunctionaliteit van uw online portfolio uitbreiden.
Er zijn geen programmeervaardigheden nodig.Er zijn geen programmeervaardigheden nodig.
Enige mate van comfort rond computerdingen en websites is nodig (waarschijnlijk geen tool voor een complete beginner). Krijgt 9/10 op de gebruiksvriendelijke afdeling.Geschikt voor een complete beginner tot website bouwen. Krijgt 10/10 op de gebruiksvriendelijke afdeling.
Er is geen officiële klantenondersteuning voor WordPress. U krijgt alleen de ondersteuning van uw webhost (een bedrijf dat u ruimte op een server verkoopt).Er is 24/7 hoogwaardige klantenondersteuning beschikbaar.

Hoe u uw eigen online portfolio kunt opbouwen

Uw platformkeuze, of het nu WordPress of Wix is, zal het daadwerkelijke proces van het stap voor stap opbouwen van uw online portfolio beïnvloeden.

Vanwege deze verschillen gaan we ons in deze gids concentreren “wat moeten we doen” liever dan ‘Welke knoppen moeten worden ingedrukt en in welke volgorde.’ Op die manier is het advies universeel, ongeacht welk platform u kiest.

Als je specifiek nodig hebt hoe over het gebruik van elk platform van boven naar beneden, voel je vrij om onze handleidingen op WordPress te bekijken, evenals onze diepgaande evaluatie van Wix.

Laten we nu aan het werk gaan:

Een goed online portfolio heeft een handvol cruciale elementen nodig. We gaan ze een voor een bekijken en uitleggen hoe u er het maximale uit kunt halen.

Stap 1: zorg voor de juiste structuur

Elk goed portfolio heeft een verrassend eenvoudige structuur. Er zijn in feite vier hoofdelementen:

 1. Introductie (wie je bent)
 2. Projecten – een showcase van uw werk
 3. Uw diensten / arbeidsstatus
 4. Manieren om contact met je op te nemen

Het belangrijkste is dat we in principe onmiddellijk beginnen met het presenteren van je werk (blok nr. 2), direct nadat we het introductiegedeelte uit de weg hebben geruimd. Dit is belangrijk omdat het de bezoeker niet dwingt om muren van saaie tekst te lezen voordat ze eindelijk kunnen krijgen wat hen echt interesseert.

Dit brengt ons bij het volgende punt:

Stap 2: Maak de introductie kort

Hoe moeilijk dit ook klinkt, het kan mensen niet zoveel schelen wie je bent totdat ze zien waartoe je in staat bent (dwz totdat ze je werk zien). Daarom willen we de introductie kort houden.

Hier is een combinatie die nooit faalt:

Een goede foto van jezelf (kan op de achtergrond van de pagina staan) + uw naam + een one-liner van wat je doet

Hier is een goed voorbeeld van Anders Norén:

Anders Noren voorbeeld van het maken van een portfolio

Dit is echt zo alles die mensen op dit moment over u moeten weten.

Oh, en nog een ding: laat u niet misleiden tot het gebruik van laadschermen. Dit maakt de ervaring alleen maar erger voor de persoon die leest. Je moet zorgen echte informatie zo spoedig mogelijk.

Stap 3: Breng uw projecten onder de aandacht (dit is waar de strijd wordt gewonnen of verloren)

Met de intro uit de weg, is dit het belangrijkste deel van uw online portfolio. Heel eenvoudig – als het werk dat u presenteert de bezoeker – uw potentiële klant of werkgever – niet trekt, dan zal geen ander stuk tekst hen overtuigen om met u samen te werken.

Hier leest u hoe u het goed doet:

a) Showcase Just Your BEst Werk, niet All van uw werk

Elk klein project opnemen is een van de meest voorkomende fouten die mensen maken bij het bouwen van een portfolio.

Een portfolio gaat niet echt over kwantiteit, maar over kwaliteit. Zelfs als je maar één, enorm, geweldig voorbeeld van je werk zou opnemen, zou je nog steeds beter af zijn dan wanneer je 20 kleine, ondermaatse kleine projecten opneemt.

Kies eerst de beste voorbeelden van uw werk en vermeld deze alleen!

b) Geef context voor elk project

Een andere veelgemaakte fout bij online portefeuilles is dat u zich alleen richt op de koppen of de visuele aspecten van uw werk.

Met andere woorden, laat niet alleen de afbeeldingen zien, of de namen van wat u deed of de bedrijven waarvoor u werkte. Concentreer u in plaats daarvan op hoe u waarde kunt leveren.

Praat over de bereikte doelen en hoe uw betrokkenheid dat mogelijk heeft gemaakt. Dit biedt veel contexten en vertelt de persoon die leest waarom het project een succes was.

Hier is een goed voorbeeld van hoe dit kan worden uitgevoerd, door Sadok:

Voorbeeldvoorbeeld Sadok-project

c) Zorg ervoor dat het up-to-date is

Dit is simpel. U wilt niet dat het meest recente item in de portfolio al twee jaar oud is.

Streef er altijd naar om ten minste één actueel project in het portfolio weer te geven. Bij voorkeur op de nummer 1 plek.

Stap 4: Maak duidelijk wat de deal is

De volgende sectie in het portfolio gaat over uw diensten (voor het geval u een freelancer bent) of over het geven van een duidelijke boodschap dat u beschikbaar bent voor werk (in het geval u op zoek bent naar werk).

Houd in gedachten – dit gaat niet alleen over een simpele, “huur mij” kop. We hebben iets meer nodig om de deal af te sluiten.

Op dit moment is uw potentiële klant – die het portfolio leest – al geïnteresseerd in wat u doet (ze hebben zojuist uw lijst met projecten doorgenomen), dus dit is het moment om hen die laatste duw in de rug te geven om contact met u op te nemen.

a) Maak een lijst van uw belangrijkste prestaties en vaardigheden

Er zijn verschillende manieren waarop u uw vaardigheden kunt presenteren. Om te beginnen kunt u dit doen in een eenvoudige lijstvorm. Een modernere methode is echter om individuele blokken te gebruiken die wat meer aandacht besteden aan elke vaardigheid die je aan tafel brengt.

Hier is een voorbeeld van Denise Chandler:

Denise toont vaardigheden

Zoals u kunt zien, ziet het er vrij eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen uit. Het grote voordeel van deze vorm van presenteren is dat de lezer snel een blik kan werpen op je vaardigheden zonder dat hij dingen uit een lange tekstbeschrijving hoeft te halen.

Wat betreft uw belangrijkste prestaties, dit is waar het volgende punt in het spel komt:

b) Voeg getuigenissen toe

Als je ze hebt, kunnen getuigenissen een ongelooflijk krachtig element zijn wanneer je leert hoe je een portfolio van je werk kunt maken, en waarschijnlijk de beste manier om te bewijzen dat je prestaties en de waarde die je kunt opleveren inderdaad echt zijn.

Hier is een geweldig voorbeeld van Matt Farley:

Mat voorbeeld van getuigenissen

Getuigenissen zijn vrij eenvoudig van structuur. Het minimum van wat u nodig heeft, zijn de namen van klanten / werkgevers en een kort tekstblok over waarom ze het leuk vonden om met u samen te werken. Als je ook wat foto’s van je klanten kunt krijgen, krijg je bonuspunten.

Heeft u geen getuigenissen? Geen zorgen – u kunt altijd per e-mail contact opnemen met voormalige klanten of werkgevers en hen eenvoudig rechtstreeks om getuigenissen vragen. We garanderen dat ze het niet erg zullen vinden en helpen u graag verder.

c) Vermeld je opleiding (optioneel)

Je formele opleiding is niet altijd iets dat ertoe doet in bepaalde vakgebieden of bedrijfstakken. Als het voor jou een verschil maakt, vergeet het dan niet te vermelden in je portfolio, maak het ook een zichtbaar element zodat niemand het mist.

Je kunt echter alles overslaan van de middelbare school en eerder. Universiteiten, professionele cursussen, de bedrijfstrainingen die je hebt gevolgd – dat zijn de dingen die ertoe doen!

d) Maak een lijst van uw diensten / arbeidsstatus

Een algemene vuistregel bij deze dingen is dat je er niet van afhankelijk moet zijn dat mensen tussen de regels kunnen lezen. Als je wilt dat ze iets doen, moet je het openlijk zeggen:

 • Als u momenteel op zoek bent naar uw volgende baan, zorg er dan voor dat dit duidelijk is in dit gedeelte van het portfolio. Op dit punt kunt u ook linken naar uw cv als die er in uw branche toe doen.
 • Als u een freelancer bent die klaar is om nieuwe klanten aan te nemen, vermeld dan de specifieke diensten die u aanbiedt plus alles wat een klant moet weten – prijzen, reikwijdte, enz..

Stap 5: Maak het gemakkelijk om u te bereiken

Nu komt het laatste deel: mensen de mogelijkheid geven om contact met u op te nemen.

Gelukkig is dit met moderne tools zoals WordPress of Wix opmerkelijk eenvoudig.

 • Met WordPress heb je alleen een plug-in nodig Contactformulier 7.
 • Met Wix kunt u een contactformulier aan uw portfolio toevoegen vanuit de hoofdtool van Wix Builder.

Het belangrijke detail met contactformulieren is dat u ze alleen onderaan uw portfolio moet opnemen.

Zorg ervoor dat het beschikbaar is op alle apparaten

Tegenwoordig besteden volwassenen in de VS meer tijdrovende inhoud op mobiel dan op de desktop. Daarom moet u er absoluut voor zorgen dat uw portfolio er net zo goed uitziet op iPhones, Android-apparaten, tablets als op een standaard desktopcomputer.

Loop niet het risico om voor een rare designtrend te gaan bij het bouwen van uw portfolio

Tools zoals WordPress en Wix bieden u een heleboel ontwerpen om uit te kiezen, waardoor u zich gemakkelijk kunt verliezen in dat alles en uiteindelijk eindigt met iets dat er weliswaar goed uitziet, misschien niet het meest geoptimaliseerd is.

Om jezelf van dergelijke problemen te redden, streef altijd naar minimale ontwerpen. Ze raken nooit uit de mode!

Als je bijvoorbeeld WordPress hebt gekozen als je favoriete platform, kun je een gratis thema gebruiken, zoals Welgevormd om een ​​mooie minimalistische look te krijgen:

Mooi gevormd thema

Conclusie: heeft u uw online portfolio bij de hand?

Dat is onze gids over het maken van een online portfolio. Het doorlopen van alle stappen hier duurt even, maar dat is om een ​​aantal redenen een goede zaak:

 • een) U moet absoluut veel tijd besteden aan het opbouwen van uw portfolio, om er zeker van te zijn dat alles in orde is. U bent immers afhankelijk van dit portfolio om nieuwe klanten of arbeidsmogelijkheden binnen te halen. Daarom verdient het uw uiterste aandacht.
 • b) Ook al breng je wat tijd door achter de computer om een ​​portfolio samen te stellen, je vermijdt nog steeds dingen als leren coderen. In plaats daarvan investeert u tijd waar het ertoe doet – in het vlees van uw portefeuille!

Het mooie van het online maken van uw portfolio is dat u er op elk moment op terug kunt komen en regelmatig dingen kunt bijwerken. Dit zijn de voordelen die tools zoals WordPress en Wix je bieden.

Heb je de tool gekozen waarmee je je portfolio gaat bouwen?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me