OpenCart-zelfstudie

Een gedetailleerde OpenCart-zelfstudie Deze OpenCart-zelfstudie laat u kennismaken met nog een andere tool om een ​​online winkel te maken. Hoewel het online verkopen van dingen vroeger moeilijk en technisch was, heb je tegenwoordig, als je een online winkel wilt openen, tal van opties.

We hebben al gidsen geschreven over uitstekende keuzes zoals WooCommerce, Shopify, Prestashop en Magento. Met OpenCart heb je nog een andere optie.

Hieronder leert u wat OpenCart is en hoe u het kunt gebruiken om helemaal opnieuw een online winkel te maken.

Klaar om aan de slag te gaan? Laten we dit dan doen.

Wat is OpenCart?

Voordat we het hebben over het gebruik ervan, laten we eerst eens kijken waar we het over hebben.

Een gratis e-commerceplatform

Net als andere eCommerce-oplossingen die op deze site worden genoemd, is OpenCart een door uzelf gehost, open-sourceplatform.

Het eerste deel houdt in dat je het op je eigen server installeert en er zelf voor zorgt: hosting, onderhoud, beheer, beveiliging. Dit staat in tegenstelling tot SaaS-oplossingen (Software as a Service) zoals Shopify die veel hiervan bieden als onderdeel van hun service, maar ook minder flexibiliteit en controle bieden.

Open source betekent daarentegen dat het platform het werk is van een gemeenschap van mensen die hun tijd besteden aan het bouwen en verbeteren ervan, in plaats van een product dat eigendom is van één bedrijf.

Het prettige neveneffect van open source producten is dat ze meestal helemaal gratis te gebruiken zijn. Een van de bekendste voorbeelden is WordPress, het meest succesvolle contentmanagementsysteem ter wereld.

In dezelfde geest kan iedereen OpenCart gebruiken om een ​​online winkel te bouwen zonder er een cent voor te betalen.

OpenCart-functies

Op het gebied van functies biedt OpenCart het volgende:

 • De mogelijkheid om onbeperkte producten, zowel fysiek als virtueel, te maken en te beheren vanuit een gebruiksvriendelijke interface
 • Een overvloed aan betalings- en verzendopties
 • Hoge uitbreidbaarheid door gratis en betaalde plug-ins
 • Een manier om meerdere winkels vanuit dezelfde backend te beheren
 • Meerdere valuta en meertalige opties
 • Gedetailleerde SEO-opties en responsiviteit uit de doos
 • Een breed scala aan marketingtools

Niet slecht voor een gratis stukje software, toch?

Hoe OpenCart te installeren

Oké, nu dat is geregeld, gaan we naar het hoofdgedeelte van deze OpenCart-zelfstudie: hoe het programma te gebruiken, te beginnen met de installatie ervan. Zoals eerder vermeld, is dit een door uzelf gehoste oplossing, dus u heeft een webhost nodig en een domein waartoe u toegang hebt. Als alternatief kunt u het ook lokaal installeren om OpenCart te testen.

1. Download OpenCart en bereid de installatie voor

Het eerste dat u hoeft te doen, is naar toe gaan de OpenCart downloadpagina en raakte de grote Download nu knop.

download opencart om de tutorial te starten

Als je klaar bent, zou je een zip-bestand op je harde schijf moeten vinden dat je onmiddellijk moet uitpakken. Daarin vindt u een aantal bestanden en een directory met de naam uploaden. Dit is het belangrijkste onderdeel, dus houd het bij de hand.

Nu is het tijd om via FTP verbinding te maken met uw hostingprovider. Daarvoor heb je een FTP-client nodig FileZilla. Een FTP-client is een zeer belangrijk hulpmiddel voor webontwerpers waarmee u op afstand verbinding kunt maken met een server.

Het enige dat u nodig heeft, is een hostnaam, FTP-gebruikersnaam en wachtwoord. Die krijg je meestal van het management panel van je hostingprovider. Neem contact op met ondersteuning als je het niet kunt vinden.

Wanneer u bent verbonden met de server, navigeert u naar de directory waarnaar uw domein verwijst. Hier moet je alle bestanden van binnenuit uploaden uploaden map waar we het eerder over hadden.

U kunt dit doen door naar hun locatie binnen uw FTP-client te navigeren, ze te markeren en te kiezen uploaden of open uw bestandsverkenner en sleep de bestanden naar de FTP-client.

upload opencart bestanden via ftp

2. Maak de database

Terwijl de upload plaatsvindt, is het tijd om voor het tweede deel van uw eCommerce-website te zorgen: de MySQL-database.

Hier slaat OpenCart al uw inhoud, de relatie met elkaar, gebruikersnamen, wachtwoorden en andere informatie op. Het is eigenlijk het hart van uw online winkel, waarbij OpenCart de tool is die deze opent en weergeeft.

Hoe u een database maakt, hangt echt af van uw provider. Velen van hen laten je dit doen via phpMyAdmin, waarvoor je de kunt controleren instructies. Als je op cPanel zit, gebruik dan deze stappen. Veel providers hebben ook gewoon een menu genaamd MySQL-databases of iets soortgelijks waar u deze instellingen kunt beheren.

u kunt phpMyAdmin gebruiken om een ​​database voor opencart te maken

Wat je nodig hebt is:

 • Het hostingadres van uw database
 • De databasenaam
 • Een gebruikersnaam met volledige toegangsrechten
 • Het wachtwoord van die gebruiker

Ik snap het? Laten we dan verder gaan.

3. Voer de installatie uit

Nu heb je alles wat je nodig hebt om OpenCart te installeren. Om dit te doen, gaat u gewoon naar de URL die verwijst naar de directory waar u de bestanden hebt geüpload. Als je alles correct hebt geconfigureerd, zou dit je op dit scherm moeten brengen:

opencart installatie

Dit is het begin van de installatiewizard die u door de installatie zal leiden. De eerste pagina is gewoon de licentieovereenkomst voor OpenCart, die u kunt accepteren door op te klikken Doorgaan met.

In de volgende stap controleert OpenCart of uw omgeving compatibel is om in te werken.

opencart installatie stap 2

Een ding dat je hier zeker tegenkomt is een waarschuwing onder het vierde punt met betrekking tot twee opgeroepen bestanden config.php.

opencart config php configuratie

U kunt dit eenvoudig oplossen door de naam van de opgeroepen bestanden te wijzigen config-dist.php in uw installatiemap en de beheerder map naar config.php.

Laad de installatiepagina opnieuw en deze moet allemaal groen verlicht zijn. Raken Doorgaan met opnieuw.

Nu is het tijd om de informatie voor uw database in te voeren die u eerder heeft gemaakt.

opencart installatie stap 3

Voer de hostnaam, gebruikersnaam, wachtwoord, databasenaam in de respectievelijke velden in. Om veiligheidsredenen is het ook logisch om het databasevoorvoegsel te wijzigen in iets anders dan de standaard oc_, bijvoorbeeld een willekeurige string zoals xyz555p_.

Voeg ten slotte een gebruikersnaam, wachtwoord en e-mailadres toe voor de beheerder van uw winkel. Vermijd echter de standaard beheerder naam, dit maakt het voor hackers alleen heel gemakkelijk om uw login te raden.

Als je klaar bent, klik je nogmaals op de blauwe knop. En dat is het, als je het onderstaande scherm ziet, heb je OpenCart met succes geïnstalleerd, gefeliciteerd!

opencart installatie voltooid

Nog één ding: zoals de regel bovenaan suggereert, moet u, om uw winkel veilig te houden, teruggaan naar uw server en de installatiemap verwijderen. Dit betekent simpelweg dat u uw FTP-client opnieuw moet gebruiken om de opgeroepen map te vinden installeren en verwijder het. Dat is het.

OpenCart – eerste stappen

Op de laatste pagina van de installatie ziet u twee knoppen die u naar uw online winkel brengen en waarmee u zich kunt aanmelden bij het administratie gedeelte.

Als u op de eerste klikt, komt u op de voorkant van uw winkel, compleet met dummy-inhoud om u een indruk te geven van wat OpenCart kan doen.

opencart front end met dummy content

De Log in op uw administratie knop brengt u naar deze inlogpagina, waar u de admin-informatie moet invoeren die u tijdens het installatieproces hebt gemaakt.

opencart admin login

Het is ook logisch om een ​​bladwijzer voor deze pagina te maken, zodat u deze later opnieuw kunt vinden.

Wanneer u inlogt, komt u terecht op het hoofddashboard van OpenCart, mogelijk met een pop-up waarin u wordt gevraagd de te verplaatsen opslag directory buiten uw openbaar toegankelijke webruimte.

verplaats de opslagmap

U kunt dit meestal automatisch oplossen door in de linkerbenedenhoek het pad te kiezen waar u het wilt hebben (OpenCart zal u vertellen welke paden een goed idee zijn) en op Actie.

Als dat niet werkt, kies dan Handmatig verplaatsen in het vervolgkeuzemenu om instructies te ontvangen over het handmatig verplaatsen van de directory.

OpenCart Backend Overzicht

Daarna zie je eindelijk voor het eerst het hoofddashboard.

opencart hoofddashboard

Het is vrij makkelijk te begrijpen. Aan de linkerkant heeft u de hoofdnavigatie, waarmee u toegang krijgt tot alle belangrijke onderdelen van uw online winkel:

 • Dashboard – Brengt u terug naar het hoofddashboard, dat u nu ziet.
 • Catalogus – Hier doet u alles met betrekking tot producten, zoals het maken ervan, het toewijzen aan categorieën en het toevoegen van aanvullende informatie.
 • Extensies – De plek om extensies te installeren die meer functionaliteit aan uw winkel toevoegen.
 • Ontwerp – Wijzig paginalay-outs, bewerk hier uw thema, talen, banners en SEO-URL’s.
 • verkoop – Beheer uw verkopen, retouren, cadeaubonnen en meer.
 • Klanten – Hier regelt u alles wat met klanten te maken heeft, inclusief groepering.
 • Marketing – Vind marketingtools zoals het volgen van campagnes, coupons en e-mailmarketing op deze plek.
 • Systeem – Winkelinstellingen, gebruikersbeheer, lokalisatie-opties en onderhoud.
 • Rapporten – Gedetailleerde rapporten over hoe het met uw winkel gaat en wat er momenteel aan de hand is.

We zullen hieronder verder in detail ingaan.

Het dashboard leren kennen

In de rechterbovenhoek kunt u uw profiel configureren door op de tijdelijke naam te klikken en vervolgens op Jouw profiel. Het vervolgkeuzemenu bevat ook enkele handige links naar de OpenCart-startpagina, documentatie en ondersteuningsforum.

opencart profiel menu-opties

Het belangrijkste onderdeel is echter het winkeloverzicht dead center. Zodra u actief verkoopt, ziet u hier uw bestellingen, verkopen, klanten en huidige bezoekers. Een klik op Bekijk meer… brengt u voor elk van hen naar een meer gedetailleerd rapport.

Er is ook een wereldkaart die laat zien waar bestellingen vandaan komen, verkoopanalyses (verander het tijdsbestek via het kalenderpictogram), de recente activiteit van klanten in uw winkel en de laatste bestellingen.

Kortom, deze pagina houdt u in één oogopslag op de hoogte van de status van uw OpenCart-winkel wanneer u inlogt.

Producten maken met OpenCart

Natuurlijk is voor een online winkel het creëren van producten de meest centrale functionaliteit. Dat is daarom waar we hierna naar zullen kijken in onze OpenCart-tutorial.

1. Maak een nieuw product

U vindt alle producten op uw site onder Catalogus> Producten. Als je daar nu naar toe gaat, zie je dat de winkel al een aantal voorbeeldproducten op de lijst heeft staan.

producten lijst

Gebruik de filteropties aan de rechterkant om een ​​bepaalde (of meerdere) te vinden. Om iets te verwijderen, vinkt u eenvoudig het kleine vakje aan de linkerkant aan en klikt u op de rode knop met het prullenbakpictogram in de rechterbovenhoek. Dit is ook waar we bestaande producten kunnen dupliceren.

In dit geval willen we echter een nieuw product maken, wat we kunnen doen door op de blauwe knop met het plusteken te klikken. Dit brengt ons op het onderstaande scherm:

maak een nieuw product in opencart

Als je ooit eerder met een CMS hebt gewerkt, zou dit er allemaal redelijk bekend uit moeten zien. Begin met het invoeren van een productnaam en beschrijving. U kunt opmaakopties voor de laatste gebruiken en zelfs multimedia zoals afbeeldingen en video’s invoeren.

Hieronder staan ​​de SEO-instellingen. Hier kunt u een afzonderlijke titel instellen die in zoekmachines wordt weergegeven, evenals een metabeschrijving die eronder wordt weergegeven.

Een voorbeeld van een SERPs-pagina.

Meta-trefwoorden kun je vergeten, deze worden niet meer gebruikt.

Verderop zijn producttags trefwoorden die ervoor zorgen dat producten worden weergegeven wanneer klanten ze invoeren in de zoekbalk van de winkel. Daarom is het handig om er enkele op te nemen om het vinden van producten gemakkelijker te maken.

2. Configureer productgegevens

Daarna is het tijd om jezelf door de andere tabbladen te klikken. In de Gegevens sectie, configureert u alle informatie die klanten te zien krijgen op de productpagina.

productgegevens instellingen

Dit is wat het allemaal betekent:

 • Model – Voer een modelnummer in voor het product. Het moet bestaan ​​uit letters en cijfers en is vereist.
 • SKU, UPC, EAN, JAN, ISBN, MPN – Dit zijn verschillende trackingnummers voor producten die u wel of niet heeft of nodig heeft.
 • Plaats – Waar uw product zich bevindt (als u meerdere winkellocaties heeft).
 • Belastingklasse – Configureert de belastingklasse van het product.
 • Hoeveelheid, Minimumhoeveelheid, Voorraad aftrekken, Status niet op voorraad – Hier stelt u in hoeveel van deze producten u beschikbaar heeft, hoeveel een klant er minimaal moet kopen, of OpenCart hun aantal moet aftellen en welk bericht moet worden weergegeven voor niet op voorraad zijnde waren.
 • Verzending – Of dit product moet worden verzonden, evenals de afmetingen en het gewicht om de verzendkosten te berekenen.
 • Datum beschikbaar – Wanneer het product beschikbaar zal zijn.
 • Toestand – Schakel het product in en uit zodat het niet op de frontend van de winkel verschijnt.
 • sorteervolgorde – De prioriteit van het product bij weergave in een lijst.

3. Stel links in

product links

Alles hier bepaalt waar dit product in uw winkel zal verschijnen en geeft bezoekers ook manieren om te filteren wat u verkoopt:

 • Fabrikant – Als u producten van bepaalde fabrikanten verkoopt (bijvoorbeeld Apple of Samsung), kunt u ze hier per merk opzoeken door ze hier op te nemen.
 • Categorieën – Door categorieën toe te voegen worden producten filterbaar en gemakkelijker te sorteren en te vinden.
 • Filters – Filters kunnen zaken zijn als kleuren of maten, waardoor gebruikers bijvoorbeeld alleen naar rode producten kunnen zoeken.
 • Winkels – Indien u meerdere winkels heeft, kunt u hier bepalen op welke locatie het product beschikbaar is.
 • Downloads – Als het een downloadbaar product is, voegt u hier het bestand toe dat klanten na aankoop zullen ontvangen.
 • gerelateerde producten – Voeg hier gerelateerde producten toe zodat ze op de productpagina verschijnen.

4. Voeg attributen toe

productkenmerken

Dit menu is standaard leeg, maar u kunt productkenmerken maken. Dit kan iets zijn als schermgrootte, processortype of besturingssysteem. Echter geen spullen zoals kledingmaat of kleur. Controleer daarvoor het volgende punt.

Klik op het pluspictogram om wat toe te voegen. Je kunt dit ook regelen onder Catalogus> Attributen. Meer informatie hier.

5. Maak meer opties

product opties

Hier ben je voeg productopties toe zoals verschillende maten of kleuren. Je kunt deze ook instellen onder Catalogus> Opties en wijs ze dan hier toe.

6. Configureer terugkerende betalingen

product terugkerende profielen

Als een product wordt geleverd met terugkerende betaling (zoals een abonnement), stelt u dit hier in. Klik op het pluspictogram en kies vervolgens een bestaand terugkerend profiel en klantengroep in het vervolgkeuzemenu. Meer informatie over het instellen van terugkerende profielen op deze pagina.

7. Sta kortingen en specials toe

kortingen

In de volgende menu’s kunt u prijsverlagingen voor klanten instellen. Dit kan in de vorm van kortingen (bijvoorbeeld voor een groep zoals nieuwsbriefabonnees) of specials (zoals een vakantieverkoop). U kunt definiëren op welke klantengroep deze van toepassing zijn, voor hoeveel producten, begin- en einddatum, en meer.

8. Vergeet afbeeldingen niet

Beeld is een belangrijke instelling omdat u hier de beelden definieert die uw klanten van het product zullen zien.

product afbeeldingen

Bovenaan zie je de hoofdafbeelding die in de winkel zal verschijnen. Momenteel is het slechts een tijdelijke aanduiding. Klik erop en kies het pensymbool om te bewerken. U kunt dan kiezen uit uw beeldbank of een nieuwe uploaden.

fotobeheerder

Onderaan kunt u meer afbeeldingen toevoegen die verderop op de productpagina worden weergegeven. Wanneer u ze opneemt, stelt u nummers in voor sorteervolgorde om de volgorde te bepalen waarin ze verschijnen.

9. Overweeg beloningspunten

Beloningspunten

OpenCart heeft een functie waarmee u loyaliteitspunten aan klanten kunt toewijzen. Als u dat wilt gebruiken, definieert u hier hoeveel punten een koper krijgt voor de aankoop van dit specifieke product.

10. Behandel SEO en Design

Onder SEO, je vindt maar één optie genaamd Zoekwoord.

product seo

Het is echter een belangrijke, want als u SEO-URL’s in de instellingen activeert, is wat u hier invoert het einde van uw product-URL.

Dus, als je zoiets invoert apple-iphone-11, de link naar het product zal zijn yourshop.com/apple-iphone-11. Dit is natuurlijk veel beter voor zoekmachines dan een permalink die eindigt in schijnbaar willekeurige getallen en parameters.

Ten slotte heeft u, afhankelijk van uw thema, mogelijk andere lay-outs voor uw pagina’s. Als dat het geval is, kunt u de productlay-out onder overschrijven Ontwerp.

instellingen voor productontwerp

11. Opslaan en publiceren

Als u klaar bent met uw configuratie, gebruikt u het opslagsymbool in de rechterbovenhoek om het product op te slaan. Als u de status hebt ingesteld op ingeschakeld in de Gegevens sectie, kunt u vervolgens naar de voorkant van uw winkel gaan en het product daar vinden.

afgewerkt opencart product

Om het te bewerken, keert u terug naar de productlijst en klikt u op de blauwe knop aan de rechterkant. U kunt het ook uitschakelen door de status te wijzigen en op te slaan. Goed gedaan, je hebt zojuist je eerste product gemaakt!

Andere catalogusopties

Hier zijn de andere menu-items die u vindt onder Catalogus en wat ze bevatten:

 • Categorieën – Bestel producten in categorieën voor betere filteropties. Dit heeft ook invloed op menu-items. Meer daarover hieronder.
 • Terugkerende profielen – Zoals eerder vermeld, configureert u hier terugkerende betalingen zoals abonnementen.
 • Filters – Creëer aangepaste filters uw klanten kunnen hun zoekopdracht verfijnen.
 • Attributen – Beheer productkenmerken op uw site.
 • Opties – Hetzelfde maar voor opties.
 • Fabrikanten – Hetzelfde maar voor fabrikanten.
 • Downloads – Beheer downloadbare producten en bestanden op uw site.
 • Recensies – Met OpenCart kunt u klanten verzamelen en weergeven beoordelingen. Alle opties daarvoor vind je hier.
 • Informatie – Configureer wat er onder verschijnt Informatie in de voettekst van uw winkel.

Het ontwerp van uw OpenCart-winkel wijzigen

Na producten is het ontwerp waarschijnlijk het op één na belangrijkste onderdeel van elke webshop. Laten we daar eens over praten.

1. Download nieuwe thema’s

Net als veel andere contentmanagementsystemen, bepaalt OpenCart het ontwerp van uw winkel met thema’s. Je kunt er nog meer vinden in de OpenCart-marktplaats.

opencart extensie winkel

Dit bevat allerlei extensies voor OpenCart waar we later in deze tutorial over zullen praten. Het heeft ook een groot aantal gratis thema’s die u kunt vinden door te kiezen Thema’s als categorie en dan Vrij op de top.

Gebruik de andere filteropties om de keuzes verder te beperken. Klik op een thema voor meer informatie, bekijk live demo’s en controleer de compatibiliteit met uw versie van OpenCart. Zodra je er een hebt gekozen, download je het naar je computer via de groene knop (je moet hiervoor een account aanmaken).

opencart thema downloaden

Hierdoor blijft er een zipbestand op uw harde schijf achter dat u meteen kunt uitpakken.

2a. Installeer thema’s automatisch

Helaas is het installeren van thema’s in OpenCart een beetje ingewikkeld, omdat er verschillende manieren zijn om dit te doen, afhankelijk van het thema.

Het gemakkelijkst is als het u een installatiebestand biedt. Je zult herkennen of dat het geval is als het eindigt op _theme.ocmod.zip. In dat geval hoeft u alleen maar naar te gaan Extensies> Installatieprogramma en gebruik de Uploaden knop om het bestand te uploaden naar uw OpenCart online shop.

opencart extensie installatieprogramma voor thema's

Dat is het, nu hoeft u alleen het thema te activeren zoals hieronder beschreven.

2b. Installeer thema’s handmatig

Als je geen installatiebestand hebt, moet je het thema handmatig installeren. Daarvoor logt u via FTP weer in op uw server en navigeert u naar de directory waarin u uw online winkelsoftware hebt geïnstalleerd.

Vervolgens moet u in uw uitgepakte themabestand vinden wat u moet uploaden. Dit zijn meestal twee directories genoemd beheerder en / of catalogus maar is mogelijk meer afhankelijk van uw thema, dus controleer de documentatie ervan.

opencart themabestanden

Als uw sjabloon bestanden bevat voor verschillende versies van OpenCart, zorg er dan voor dat u de juiste selecteert. Upload vervolgens de bestanden en mappen naar uw OpenCart-installatie en overschrijf de bestaande mappen. Dat is het voor de installatie, nu aan activering.

3. Activeer uw OpenCart-thema

Ga in uw OpenCart-backend naar Extensies> Extensies. Selecteer in het vervolgkeuzemenu bovenaan Thema’s. Kijk in de lijst die verschijnt of je het thema vindt dat je zojuist hebt geüpload. Zo ja, klik dan op de groene knop om het te installeren.

installeer het opencart-thema vanuit de extensielijst

Zodra dat is gebeurd, klikt u op het blauw Bewerk knop. Stel in de thema-opties die worden weergegeven Toestand naar Ingeschakeld en sla rechtsboven op.

thema inschakelen in thema-opties

Als uw thema niet in de lijst voorkomt, moet u mogelijk ook op de knop Bewerken voor klikken Jouw winkel. Op de volgende pagina onder Themadirectory, kies de naam van het nieuw geïnstalleerde thema en sla het op.

opencart standaard winkelthema bewerken

Als je alles goed hebt gedaan, ga je nu naar de frontend van je winkel (bijvoorbeeld via je profielfoto en Jouw winkel), kunt u het nieuwe thema in actie zien.

veranderde opencart thema aan de voorkant

5. Wijzig uw lay-outs

Een ander belangrijk ontwerpelement in OpenCart zijn de zogenaamde lay-outs. Deze worden gebruikt om verschillende inhoudsmodules toe te wijzen aan pagina’s van uw eCommerce-website. De beschikbare opties vindt u onder Ontwerp> Lay-outs.

opencart lay-outs menu

Laten we zeggen dat we het ontwerp van de startpagina wilden wijzigen. Daarvoor zou je op de blauwe knop klikken in de kolom die zegt Huis. In het volgende scherm vind je de mogelijkheid om modules aan posities onderaan toe te wijzen.

modules in lay-outs

Wanneer u op de vervolgkeuzemenu’s klikt, kunt u dat zien Inhoud bovenaan heeft momenteel een diavoorstelling, aanbevolen producten en een carrousel die eraan is toegewezen. Een ding dat u hier kunt doen, is de volgorde van de modules wijzigen door verschillende toe te wijzen aan de bestaande posities.

U kunt ook aanvullende modules toewijzen door het lege vervolgkeuzemenu te gebruiken, de module te kiezen die u wilt gebruiken en vervolgens op de blauwe plusknop te klikken om deze toe te wijzen.

voeg extra module toe

Sla uw wijzigingen op om ze te laten vertalen naar de startpagina.

nieuwe module aan de voorkant

U kunt hetzelfde doen met andere pagina’s zoals afrekenen, contact, enz.

6. Wijzig het menu

Een centraal ding om te doen met elke website / eCommerce-winkel is het wijzigen van het navigatiemenu. Standaard toont OpenCart de topcategorieën van uw winkel erin. Laten we een voorbeeld bespreken, zodat u begrijpt waar we het over hebben.

Dit is het huidige menu in de demo-winkel:

huidige winkelnavigatiemenu

Stel dat we wilden veranderen Telefoons en PDA’s naar Smartphones (want wie gebruikt PDA’s meer?), verhuizen Camera’s naar voren en verwijder Mp3 spelers helemaal. Al deze dingen gebeuren onder Catalogus> Categorieën.

lijst met categorieën

Hier vindt u een lijst met de productcategorieën in uw winkel. Zoek eerst Telefoons en PDA’s en klik op de blauwe bewerkknop aan de rechterkant. Hieronder Algemeen, verander beide categorie naam en Titel van metatag gewoon Smartphones, sla dan op.

verander categorienaam

Bewerk vervolgens de Camera’s categorie, ga naar Gegevens> Sorteervolgorde, verander het in 1 of 0, en bewaar dit dan ook.

categorie sorteervolgorde

Bewerk ten slotte de Mp3 spelers categorie, ga naar Gegevens> Boven, schakel het selectievakje uit en sla dat op.

sluit categorie uit van topcategorieën

Als alternatief, als u zeker weet dat u dit type product nooit meer zult verkopen, kunt u het ook controleren in de categorielijst (plus, de nakomelingen) en het vervolgens verwijderen met de rode knop in de rechterbovenhoek.

Hoe dan ook, na al deze stappen, wanneer u nu de winkelfrontend opnieuw laadt, ziet u het gewijzigde hoofdmenu.

aangepast winkelmenu

Helaas, voor meer gecompliceerde wijzigingen zoals aangepaste links of links naar pagina’s, moet u het themabestand bewerken of een extensie gebruiken.

Werken met extensies

Oké, het is tijd om over extensies te praten. Met extensies, zoals de naam al doet vermoeden, kunt u de functies van uw OpenCart-winkel uitbreiden. Dit kan van alles zijn, van verbinding maken met Google Analytics tot het toevoegen van backend-elementen aan betalings- en verzendaanbieders. Laten we eens kijken hoe dat ons helpt.

Modules wijzigen

Het eerste waar we het hier over zullen hebben, zijn de bovengenoemde modules. OpenCart wordt geleverd met een aantal kernmodules.

Ga naar om ze op uw site te openen Extensies> Extensies en kies Modules uit het drop-down menu.

lijst met opencart modules

Hier vindt u alle beschikbare opties in uw winkel, evenals of ze zijn in- of uitgeschakeld.

Je kunt ze hier ook wijzigen. Als je bijvoorbeeld naar gaat Aanbevolen> Startpagina en klik op de knop Bewerken, je komt in dit scherm.

uitgelichte module bewerken

Hier kunt u gemakkelijk zien dat u de inhoud van de module kunt wijzigen vanuit de lay-out van de startpagina. Voeg meer producten toe, wijzig het aantal getoonde producten of de breedte en hoogte van de module. Sla eventuele wijzigingen op en ze vertalen naar de startpagina.

Niet zo moeilijk te begrijpen, toch? Hetzelfde geldt voor alle andere modules, of het nu diavoorstellingen zijn, de nieuwste producten, afrekenknoppen, enz.

Extensies installeren / verwijderen

Als je rondkijkt in het extensiemenu, zul je zien dat je al veel extensies op je site hebt. Ze zijn echter niet allemaal actief of beschikbaar, tenzij u ze installeert.

Dit is heel eenvoudig. Als u bijvoorbeeld het vervolgkeuzemenu in gebruikt Extensies> Extensies gaan naar Analytics, u vindt de Google Analytics-extensie, maar deze is niet ingeschakeld.

Installeer Google Analytics-extensie

Niets eenvoudiger dan dat, klik gewoon op de groene Installeren knop. Daarna is het beschikbaar, maar nog steeds niet actief. Om dat te veranderen, klik op de Bewerk knop zoals voorheen.

opencart google analytics module

In het volgende scherm kunt u vervolgens niet alleen de analysecode toevoegen om deze daadwerkelijk te gebruiken, maar ook de status wijzigen in Ingeschakeld. Opslaan en je bent klaar.

Als je Google Analytics niet meer wilt gebruiken, kun je altijd op de rode klikken Verwijderen knop om terug te gaan naar het begin.

Extensies toevoegen vanuit de OpenCart Marketplace

U heeft de mogelijkheid om het aantal extensies op uw site uit te breiden door meer van de marktplaats te installeren. Dit werkt vrijwel hetzelfde als het installeren van thema’s, alleen dat je het installatieprogramma kunt gebruiken zoals beschreven.

Zoek een extensie op de markt, download deze en ga naar Extensies> Installatieprogramma, uploaden en u bent klaar en kunt de nieuwe toevoeging gebruiken.

Het wordt echter nog eenvoudiger met de marktplaatsintegratie in uw OpenCart-backend (onder Extensies> Marktplaats).

opencart extension marketplace in backend

Gebruik de knop om gratis en betaalde extensies te filteren, het vervolgkeuzemenu bovenaan om op categorie te filteren of typ een naam in.

Om extensies te downloaden, moet u eerst uw winkel registreren. U kunt dit dan doen op de OpenCart-startpagina Account> Uw winkels.

registreer winkel op opencart

Klik hier Winkel toevoegen, voer uw URL in en verzend. Dit geeft u toegang tot de API-informatie via het oogpictogram aan de rechterkant.

opencart api informatie

Met dat open in je browser, ga je terug naar de marktplaats in de backend en klik je op het pictogram in de rechterbovenhoek om dit menu te openen:

opencart api-informatie invoegen

Voer uw API-gebruikersnaam en geheime sleutel in en sla op. Wanneer je dit hebt gedaan, kun je elke extensie in de backend-markt openen, ga naar de Downloaden tabblad onderaan en klik op Installeren om het gewoon op uw site te krijgen.

installeer de opencart extensie in de backend

Gebruik het dan zoals voorheen.

OpenCart-rapporten gebruiken

Om te weten hoe uw winkel presteert, biedt OpenCart veel rapporten. De eerste vind je onder Verkoop> Orders.

opencart bestellingen menu

Hier ziet u alle bestellingen die op uw site zijn gedaan, inclusief de naam, status en meer van de klant. U kunt ook uw verkopen aan de rechterkant filteren om individuele bestellingen te vinden, die met een bepaalde status of die gedurende een bepaalde tijd zijn gemaakt.

Daarnaast kunt u of wijzigen bestellingen handmatig bijwerken indien nodig om de betaling, verzending en anders te wijzigen. De hetzelfde voor regelmatig gefactureerde producten onder Terugkerende bestellingen.

De echte rapportage gebeurt echter onder Rapporten> Rapporten.

opencart rapporten

Hier heb je toegang tot een veelheid aan informatie via het drop-down menu. Van transacties, bestellingen, belastingen tot verzending, retouren en bekeken of gekochte producten – er is heel weinig dat u hier niet kunt ontdekken over uw winkel.

Bekijk bovendien live statistieken voor wie uw site nu bezoekt via Rapporten> Wie is online.

De Klanten Menu

U vindt de informatie over uw klanten onder het menu-item met dezelfde naam.

klanten menu

Hier kunt u de informatie zien van iedereen die ooit in uw winkel heeft besteld. De lijst is doorzoekbaar voor het geval u iemand specifiek moet vinden. U kunt ook hun transactiegeschiedenis bekijken, beloningspunten geven, transacties beheren en meer.

Onder Klanten> Klantgroepen u kunt uw klanten ook in groepen ordenen. Dit is handig voor marketingdoeleinden, zoals het sturen van kortingen of speciale aanbiedingen naar bepaalde secties van uw klantenbestand. Lees er meer over in de documentatie.

OpenCart-marketingopties

OpenCart wordt geleverd met een heleboel opties om uw winkel op de markt te brengen en kopers aan te trekken. Laten we die nu bespreken.

Volg marketingcampagnes

Een van de meest interessante marketingtools in OpenCart staat onder Marketing> Marketing.

Hier kunt u trackingcodes maken voor marketingcampagnes. U kunt deze bijvoorbeeld koppelen aan links naar banners om te weten hoeveel klikken afkomstig zijn van welke van uw campagnes.

Klik gewoon op het pluspictogram in de rechterbovenhoek en vul het formulier in.

marketing tracking menu in opencart

De trackingcode wordt automatisch gemaakt, maar u kunt deze ook wijzigen in iets anders.

Coupons

Uiteraard kunt u als eCommerce-oplossing coupons maken om klanten kortingen te geven. Net zo natuurlijk vind je ze onder Marketing> Coupons.

menu met coupons

Hier vindt u een lijst met alle kortingsbonnen die op uw site aanwezig zijn, evenals de korting die ze bieden, geldigheid en of ze momenteel actief zijn. Als u een nieuwe maakt of op klikt Bewerk knop voor een bestaande coupon, je komt op deze pagina.

coupon maken in opencart

Alles spreekt voor zich. Voeg een couponnaam toe en de code die klanten moeten invoeren om deze te gebruiken, kies een vaste of procentuele korting en hoeveel het van de prijs afneemt.

Bepaal vervolgens hoeveel een klant moet kopen om het te gebruiken, of ze moeten inloggen of de korting als gast kunnen gebruiken. Omgeving Geen verzendkosten naar Ja geeft klanten gratis verzending voor het gebruik van de coupon.

Voeg de producten toe waarvoor deze van toepassing is, een begin- en einddatum, hoeveel totale gebruik van de kortingsbon is toegestaan ​​en hoeveel per klant.

Als alles naar wens is, zet het dan op Ingeschakeld en bespaar. Makkelijk. Meer informatie hier.

Naast kortingsbonnen kunt u ook eenmalig gebruik creëren Cadeaubonnen onder Verkoop> Cadeaubonnen en stuur ze vanuit uw winkel. Ze komen zelfs met configureerbare thema’s!

Email reclame

Naast het bovenstaande wordt OpenCart ook geleverd met ingebouwde e-mailmarketing, die u onder vindt Marketing> E-mail.

opencart opties voor e-mailmarketing

U kunt groepen ontvangers definiëren onder het bovengenoemde klantengroepen-menu. Kies naar wie u uw bericht wilt sturen, voeg een onderwerpregel en inhoud toe in de onderstaande editor. Zorg ervoor dat u gebruik maakt van de opmaakopties en multimedia!

Als je klaar bent, stuur het dan met de blauwe knop in de rechterbovenhoek.

Systeem configuratie

Als laatste deel van deze OpenCart-zelfstudie zullen we naar de instellingen kijken. Het eCommerce-platform biedt een veelvoud aan opties om uw winkel te configureren.

Instellingen

Onder Systeem> Instellingen u kunt basisinformatie van uw winkel configureren. Om het te wijzigen, moet je op de bewerkingsknop achter de naam van je winkel in de lijst klikken.

Deze extra stap is nodig omdat, zoals gezegd, OpenCart meerdere winkels kan runnen vanuit één installatie. Als je erop klikt, kom je hier:

opencart instellingen

Dit is wat de verschillende tabbladen bevatten:

 • Algemeen – Stel een metatitel en beschrijving in (cruciaal voor het uiterlijk van de zoekmachine), trefwoorden (vergeet dit maar), wijzig de sjabloon en selecteer uw standaardlay-out.
 • Winkel – Stel de naam van de winkel en de eigenaar in, evenals het adres, e-mail-, telefoon- en faxnummer, afbeelding, openingstijden en opmerkingen voor de klant. Dit alles verschijnt op de Neem contact met ons op pagina en wordt gebruikt als afzender voor e-mails die vanuit de winkel worden verzonden.
 • Lokaal – Hier configureert u alles wat te maken heeft met de plaats van uw winkel, zoals het land waar u woont, de taal van de winkel en beheerder, valuta en afmetingen.
 • Keuze – Veel weergaveopties hier voor producten, recensies, vouchers, belastingen, account, afrekenen en nog veel meer. Sla dit niet over!
 • Beeld – Stel een winkellogo en favicon in.
 • Mail – Configureer hoe e-mail in uw winkel wordt afgehandeld, evenals e-mailwaarschuwingen die u wilt ontvangen.
 • Server – Hier kunt u uw winkel instellen op onderhoudsmodus, mooie permalinks configureren, webcrawler-machtigingen, gebruik van Gzip-compressie, beveiligingsinstellingen (SSL, wachtwoorden, enz.), Toegestane uploadformaten en -grootte, evenals foutafhandeling. Dit is ook erg belangrijk!

Gebruikers

Zoals u zich kunt voorstellen, configureert u hier alles om te doen met gebruikers op uw site. U kunt nieuwe aanmaken en gebruikersgroepen en rechten instellen.

gebruikersmenu

Op die manier kunt u bepalen wie op uw site wat kan doen, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken dat mensen met instellingen knoeien die ze niet zouden moeten doen. Het bevat ook opties om in te stellen API-toegang naar uw winkel.

Lokalisatie

Dit deel gaat over extra winkels, taal, valuta en andere zaken om uw winkel aan klanten van over de hele wereld aan te bieden.

 • Winkellocaties – Als u fysieke locaties heeft samen met uw online winkel, kunt u hier alles regelen wat ermee te doen heeft.
 • Talen – Voeg nieuwe talen toe aan uw site (incl. De frontend). Dit wordt makkelijker gemaakt door taalpakketten. Nieuwe opties verschijnen bovenaan het winkelscherm.
 • Valuta’s – U kunt producten in meer valuta’s aanbieden. Configureer ze hier. Deze verschijnen ook in de bovenste balk van de winkel.
 • Voorraadstatussen – Configureer statussen die klanten te zien krijgen voor producten die niet op voorraad zijn.
 • Orderstatussen – Hetzelfde, maar voor bestelstatussen die aan klanten worden getoond.
 • Geeft terug – Hetzelfde als hierboven, maar voor retourstatus, retouracties en redenen die klanten kunnen selecteren om goederen terug te sturen.
 • Landen – Configureer landen die beschikbaar zijn voor verzending, adresformaat en meer.
 • Zones – Configureer zones binnen landen voor verzending en belastingdoeleinden.
 • Geo-zones – Hetzelfde, maar voor geologische zones die meerdere landen of gebieden kunnen bevatten (bijvoorbeeld de Amerikaanse westkust).
 • Belastingen – Configureer belastingklassen en belastingtarieven voor uw producten.
 • Lengte klassen – Beschikbare lengtematen in uw winkel.
 • Gewichtsklassen – Hetzelfde maar voor gewicht.

Onderhoud

Eindelijk heb je de Onderhoud menu:

 • Backup herstel – Maak een back-up en herstel de winkeldatabase.
 • Uploads – Bestanden geüpload naar OpenCart (afbeeldingen, PDF, etc.), zoek en filter indien nodig.
 • Foutlogboeken – Eventuele fouten in uw winkel worden hier gedocumenteerd.

OpenCart: een complexe maar krachtige e-commerce oplossing

OpenCart is een feature-rijke optie voor het creëren van online winkels. Het heeft een breed scala aan configuratie-instellingen en biedt alles wat je nodig hebt om een ​​winkel te bouwen. Het is ook gratis te gebruiken en uit te breiden.

In termen van een gebruikersgroep is dit waarschijnlijk het beste voor intermediaire gebruikers met enkele technische vaardigheden zoals HTML en PHP. Het gebruik is niet super eenvoudig en kan op veel plaatsen gemakkelijker zijn. Ook zult u waarschijnlijk de noodzaak tegenkomen om wijzigingen aan bestanden en code aan te brengen, wat de vaardigheden van absolute beginners te boven gaat.

De documentatie kan ook beter zijn. Het is soms onvolledig of onjuist, wat betekent dat u de forums van tijd tot tijd moet gebruiken.

Afgezien daarvan is OpenCart een goede oplossing om uw online winkel snel aan de praat te krijgen. Gebruik deze tutorial als je dat wilt.

Heb je al eerder OpenCart gebruikt? Wat is jouw indruk? Zijn er voor- en nadelen? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me