PrestaShop-zelfstudie

Prestashop-zelfstudie voor beginners

Er zijn veel manieren om een ​​online winkel te creëren. Van WooCommerce over Shopify, potentiële online verkopers hebben veel tools tot hun beschikking om aan de slag te gaan. In deze PrestaShop-zelfstudie leert u er nog een kennen.

Voor het geval je het niet weet, PrestaShop is een stuk software dat u kunt downloaden en installeren op uw server om een ​​online winkel te creëren. Als zodanig lijkt het erg op Magento, een andere zelf gehoste eCommerce-oplossing.

In de volgende tutorial gaan we dieper in op het onderwerp PrestaShop. We zullen praten over wat het is, hoe het te installeren en in te stellen, en hoe je stap voor stap begint met het bouwen van een online winkel met PrestaShop.

Ben je klaar? Laten we dan aan de slag gaan.

Wat is PrestaShop?

Voordat we het hebben over het gebruik van PrestaShop, gaan we eerst kijken wat het is. Zoals eerder vermeld, is het een softwareoplossing die is ontworpen om eCommerce-websites te bouwen.

prestashop homepage

Het programma is opgericht door een particulier bedrijf, maar is open source. Dat betekent dat er een groot netwerk van vrijwilligers is die hun tijd, vaardigheden en energie investeren om PrestaShop te verbeteren. Dit model heeft ook goed gewerkt voor WordPress en andere open-source CMS.

Meer dan 260.000 winkels vertrouwen op PrestaShop.

prestashop gebruiksstatistieken

De software wordt geleverd met alle functionaliteit die nodig is om een ​​online winkel te bouwen:

 • Beheer producten, voorraad, bestellingen en klanten
 • Betaling, verzending, belastingen en andere wettelijke vereisten
 • Marketingopties waaronder SEO, coupons, speciale aanbiedingen, e-mailmarketing
 • Gedetailleerde rapportage over alle onderdelen van uw online winkel
 • Manieren om uw winkel uit te breiden, te internationaliseren en aan te passen

Wat belangrijk is om op te merken is dat hoewel PrestaShop gratis is, er nog steeds kosten aan verbonden zijn. Allereerst heb je hosting en een domein nodig. De systeem vereisten zijn vrij normaal, dus je hebt niets speciaals nodig. PrestaShop heeft slechts een paar configuratiebehoeften waar de meeste hosts aan zouden moeten kunnen voldoen.

Om een ​​idee te krijgen van de kosten kun je daarom onze lijst met WordPress hostingproviders als voorbeeld bekijken. Bekijk ook een artikel over het registreren van een domein. Bovendien moet u mogelijk thema’s en plug-ins kopen. We zullen daar hieronder in detail over praten.

Tot slot, als je problemen hebt, biedt PrestaShop veel ondersteuning in de vorm van documentatie, ontwikkelaar docs, forums, en meer.

Installatie en installatie van PrestaShop

Oké, nu we weten waar we het over hebben, gaan we kijken hoe we het kunnen gebruiken. Dat is tenslotte waarschijnlijk de reden waarom u in de eerste plaats naar deze PrestaShop-zelfstudie bent gekomen.

Zoals gezegd heb je hosting en een domein nodig om de software te installeren. Als alternatief om PrestaShop te testen, kunt u ook een lokale omgeving opzetten en deze op uw computer installeren.

1. Downloaden en uitpakken

Het eerste dat u moet doen bij het opzetten van een online winkel met PrestaShop, is het downloaden van de software. Ga daarvoor naar de officiële downloadpagina.

prestashop downloadpagina

Hier moet u uw e-mailadres invoeren, de algemene voorwaarden accepteren en vervolgens op de grote roze knop drukken. Dit zal de download starten.

Als het klaar is, heb je een zip-bestand dat je moet uitpakken. Binnenin zitten drie items: een index.php bestand, een ander bestand genaamd Install_Prestashop.html, en een zip-bestand. We komen hier binnenkort op terug.

2. Maak een database

Het volgende dat we moeten doen, is een database maken. Net als andere softwareoplossingen zoals Joomla, Drupal en WordPress, bestaat een PrestaShop-site uit twee delen: het bestandssysteem en een database. Deze laatste bevat alle belangrijke gegevens zoals inhoud, tekst, gebruikers en inhoudelijke relaties. De PrestaShop-software zelf bevat uw afbeeldingen en de bestanden die nodig zijn om de inhoud uit de database weer te geven.

Hoe u een database maakt, hangt af van de hostingprovider. Velen gebruiken een programma zoals phpMyAdmin. Als uw provider cPanel gebruikt, Lees dit.

phpMyAdmin

Je hebt vier dingen nodig:

 1. De databasenaam
 2. Een gebruikersnaam voor die database met volledige toegangsrechten
 3. De hostnaam waar de database zich bevindt (vaak is dat de naam localhost)
 4. Het wachtwoord voor die gebruikersnaam

Schrijf ze ergens op, we gebruiken ze binnenkort.

3. Upload de bestanden en begin met het installeren van PrestaShop

Als je eenmaal een database hebt, is het tijd om de bestanden naar je server te uploaden en de installatie te starten. Maak daarvoor verbinding met uw hostingprovider via FTP, bijvoorbeeld met een client als FileZilla.

Hiervoor hebt u een FTP-gebruiker, wachtwoord en serveradres nodig. Hier vind je meer informatie over FileZilla tutorial. Eenmaal verbonden, zoek de gedownloade en uitgepakte bestanden en start de upload. Dit kan even duren.

Als je klaar bent, kun je de installatie starten door naar het domein te gaan dat naar de server wijst waar je de bestanden zojuist hebt geüpload. Dit zal het automatisch op gang brengen.

start de installatie

Wacht terwijl de PrestaShop-bestanden zijn uitgepakt.

4. Voltooi de installatie

Daarna bevindt u zich op dit scherm.

prestashop installatiewizard

Dit is het begin van een installatiewizard die u door de PrestaShop-installatie leidt.

Hier zijn de stappen en wat u in elke stap moet doen:

 1. Kies uw voorkeurstaal in het vervolgkeuzemenu en klik op De volgende knop.
 2. Ga akkoord met de licentieovereenkomst en klik vervolgens op De volgende opnieuw om door te gaan.
 3. PrestaShop voert een korte diagnose uit om te zien of uw serveromgeving geschikt is. Los eventuele waarschuwingen op die u hier ziet. Ververs indien nodig om verder te gaan.
 4. Voer uw winkelinformatie in, dat wil zeggen de winkelnaam, categorie (zij noemen het hoofdactiviteit) en het land en de tijdzone waarin u actief zult zijn. Maak een beheerdersaccount aan door uw voor- en achternaam en e-mailadres in te voeren (dit is ook je gebruikersnaam!). Stel vervolgens een wachtwoord in – tweemaal – en ga verder.
 5. Hier moet u het adres van uw databaseserver, databasenaam, login en wachtwoord invoeren. Je kunt ook een tabelvoorvoegsel kiezen en het is waarschijnlijk een goed idee om iets anders te gebruiken dan de standaard ps_, bijv. xyz_. Test of alles naar behoren werkt en ga verder met de volgende stap.

Als je zover bent gekomen, kom je bij de eigenlijke installatie. Hier zal PrestaShop de bestanden uitpakken, de database vullen en alles creëren wat nodig is om te draaien.

prestashop installatie

Als het klaar is, krijg je dit succesbericht.

voltooide installatie

Zoals vermeld, is de laatste stap het verwijderen van de installeren map. U kunt dat doen via FTP zoals voorheen, het bevindt zich in de hoofdmap van PrestaShop.

5. Log in en controleer uw winkel voor de eerste keer

Op het successcherm vind je ook twee knoppen die je naar de back-end en front-end van je site brengen. Als je klikt Ontdek je winkel aan de rechterkant of voer het domein in dat verwijst naar de server waar je zojuist PrestaShop hebt geïnstalleerd, het brengt je naar de voorkant van je gloednieuwe winkel.

prestashop staalwinkel

Zoals je kunt zien, heeft het al een ontwerp en wat dummy-inhoud die dient als een voorbeeld van een voltooide winkel. Netjes toch?

Als je teruggaat en klikt Beheer uw winkel, het brengt u naar de inlogpagina.

prestashop loginpagina

Belangrijk: Om veiligheidsredenen genereert PrestaShop een willekeurig adres voor het admin-gebied, zoiets als http://uwdomein.com/admin345kjnkna. Zorg er daarom voor dat u een bladwijzer maakt of ergens noteert om het later te kunnen vinden!

Voer de referenties in die u tijdens de installatie hebt gemaakt (onthoud dat uw e-mailadres de gebruikersnaam is) en druk op Log in. Hiermee gaat u naar het belangrijkste PrestaShop-beheerdersdashboard. Sluit de onboarding-pop-up, we zullen samen de volgende stappen bespreken.

Gefeliciteerd, u hebt PrestaShop met succes geïnstalleerd!

Maak kennis met het PrestaShop-dashboard

Als je klaar bent met de installatie, is het eerste dat je ziet het hoofddashboard.

prestashop dashboard

Laten we eens kijken wat het te bieden heeft.

De bovenste balk zal bekend voorkomen bij WordPress-gebruikers. Dit is wat het bevat:

 • Een configureerbaar vervolgkeuzemenu met snelle toegang waarmee u toegang krijgt tot belangrijke acties en delen van uw winkel
 • Een zoekveld om je hele winkel te doorzoeken
 • De knop die zegt Bekijk mijn winkel brengt u direct naar de voorkant van uw webwinkel
 • Een meldingsknop die, wanneer erop wordt geklikt, u de laatste bestellingen, nieuwe klanten en berichten laat zien
 • Het kleine trofee-pictogram toont uw prestaties bij het opzetten van uw online winkel
 • Ten slotte geeft het laatste pictogram u toegang tot het bewerken van uw profiel en nuttige bronnen

Aan de linkerkant heb je toegang tot andere delen van je winkel. We zullen deze hieronder in detail bespreken.

Het grootste deel van het scherm bevat veel informatie over de staat van uw winkel en hoe u deze kunt verbeteren. U kunt alle statistieken die u ziet aanpassen door het tijdsbestek bovenaan te wijzigen in de huidige of laatste dag, maand of jaar. Je kunt ook een aangepast tijdsbestek instellen en dit vergelijken met een ander zoals in Google Analytics. Als u de demomodus in de rechterbovenhoek inschakelt, worden alle statistieken met dummy-nummers gevuld, zodat u beter kunt begrijpen waarvoor ze zijn.

dashboard demo-modus

De meeste elementen spreken voor zich. Ze vertellen u of uw site up-to-date is, het aantal bezoekers, winkelwagentjes, bestellingen, verkopen, topproducten en andere belangrijke winkelinformatie. Onder Voorspelling, u kunt zelf doelen stellen en PrestaShop zal u vertellen hoe dicht u bij het bereiken ervan bent.

Het kleine tandwielsymbool in de rechterbovenhoek maakt het mogelijk aanpassingen aan te brengen in de manier waarop ze inhoud weergeven. Als je eenmaal kennis hebt van modules, kun je ook meer van dit soort elementen aan je dashboard toevoegen.

Als iets hiervan onduidelijk is, is het groot helpen knop in de rechterbovenhoek beschrijft alles op het scherm in detail. Dat vind je op vrijwel elk scherm in PrestaShop, dus als je vastloopt, kun je hier terecht.

Maak een product

Natuurlijk is het maken en beheren van producten bij het runnen van een online winkel een van de meest centrale problemen. In PrestaShop vind je de functionaliteit daarvoor onder Catalogus> Producten. Als u erop klikt, komt u in het onderstaande scherm.

product catalogus

Hier vindt u een lijst met alle producten op uw site. U kunt ze hier ook filteren, activeren / deactiveren, dupliceren en verwijderen.

Om een ​​nieuw product aan te maken, klik je op de gelijknamige knop rechtsboven of druk je op Ctrl + P. Dat brengt u naar het volgende scherm.

maak een nieuw product

1. Basisinstellingen

Het eerste dat u hier moet doen, is bovenaan een naam voor uw product opnemen. Daarnaast heeft u een vervolgkeuzemenu waarmee u kunt bepalen of dit een fysiek product, een productpakket (een combinatie van ten minste twee reeds bestaande producten) of een virtueel product is.

Daaronder vind je je basisinstellingen. Klik in het veld bovenaan waar staat Zet afbeeldingen hier neer om productafbeeldingen te uploaden. Als je er meerdere hebt, kun je ook kiezen welke de hoes zal zijn. Klik erop om een ​​bijschrift toe te voegen.

Vervolgens vind je een teksteditor waarin je een productoverzicht kunt toevoegen (dat zal verschijnen op de winkelpagina) en een langere beschrijving die zichtbaar zal zijn voor degenen die naar het product zelf kijken.

Ten slotte kunt u functies, merken en gerelateerde producten toevoegen. Houd er rekening mee dat u die in sommige van de andere menu’s al moet hebben gemaakt om ze hier te kunnen kiezen.

Aan de rechterkant zijn er verschillende opties voor belangrijke gegevens:

 • Combinaties – Hier bepaalt u of dit een eenvoudig product is of een waarbij u zaken als maat, gewicht, kleur etc. kunt kiezen. Indien dit laatste het geval is, kunt u dit configureren onder de Combinaties tabblad dat verschijnt wanneer u deze optie inschakelt.
 • Referentie – Dit is de referentiecode voor dit product, wat belangrijk is voor voorraadbeheer.
 • Prijs – Bepaal de prijs met en zonder belastingen en het belastingtarief. Meer over hoe u deze later kunt instellen.
 • Categorieën – Net als blogposts, maakt het toewijzen van categorieën aan producten het gemakkelijker om ze te filteren en te vinden. Kies uit degene die u al op uw site heeft of maak nieuwe.

2. Hoeveelheden

hoeveelheden paneel

In dit tabblad beheert u de voorraad van dit product en nabestellingen:

 • Beschikbare hoeveelheid en minimale hoeveelheid per aankoop
 • Voorraadlocatie, op welk punt het voorraadniveau als laag wordt beschouwd en of u moet worden geïnformeerd wanneer het daar aankomt
 • Sta naleveringen toe / niet toe, configureer wat kopers zien wanneer het product in en uit voorraad is en wanneer het weer beschikbaar zal zijn

3. Verzending

verzendpaneel

Het is niet verwonderlijk dat u hier alles behandelt met betrekking tot het verzenden van het product:

 • Productafmetingen en gewicht om verzendkosten te berekenen
 • Levertijd (zowel voor als niet op voorraad product)
 • Extra verzendkosten indien van toepassing
 • Beschikbare providers voor dit product zoals geconfigureerd in uw instellingen

4. Prijzen

prijspaneel

In dit scherm maak je aanpassingen aan zaken die te maken hebben met de prijsstelling van het product:

 • Prijs met of zonder belasting, toepasselijke belastingregel en of het product in de uitverkoop is
 • Eenheidsprijs indien voorgeschreven door de wetten van uw locatie
 • Kostprijs, dus wat u ervoor betaald heeft, om PrestaShop te helpen uw marge en winst te berekenen
 • Specifieke prijzen voor verschillende groepen klanten, valuta’s, landen, datums en meer, evenals hoe deze eigendommen te wegen

5. SEO

seo paneel

PrestaShop wordt geleverd met behoorlijk solide ingebouwde SEO-functies. Hier kunt u veel bepalen hoe het product eruitziet in Google Zoeken, inclusief SEO-titel, metabeschrijving en permalink. U kunt indien nodig ook paginaomleidingen instellen.

6. Opties

opties paneel

Ten slotte kunt u op dit scherm extra opties en informatie aan uw product toevoegen:

 • Productzichtbaarheid (productcatalogus, zoeken, overal, geen van bovenstaande)
 • Of het nu beschikbaar is voor bestelling en of het beperkt is tot uw webshop
 • Tags waarmee klanten gemakkelijker kunnen vinden wat ze zoeken
 • Staat (nieuw, gebruikt, opgeknapt) en of deze informatie moet worden overgebracht
 • Extra info zoals ISBN-nummer, barcode
 • Mogelijkheid om product aan te passen, zoals met een aangepaste tekst of afbeelding
 • Bestanden die bij dit artikel horen, zoals handleiding, instructies of anders

7. Publiceer het product

Als je alle informatie hebt ingevuld, is het eerste dat je wilt doen Opslaan in de onderste balk van het scherm.

product publiceren

Op deze manier weet je zeker dat wat je hebt ingevoerd niet zal verdwijnen. Daarna kunt u met de betreffende knop een voorbeeld bekijken van hoe het product eruit ziet. Wanneer u dit doet, zal PrestaShop u al vertellen of er iets niet klopt en moet worden gecorrigeerd.

Als alles in orde is en u tevreden bent, stuurt u het product naar uw winkel door de te wisselen Offline knop naar Online (het omgekeerde is natuurlijk ook hoe u de publicatie van producten ongedaan maakt). En hier is het eindresultaat:

afgewerkt product

Het was nu niet zo moeilijk, wel?

Andere productcatalogusopties

Hier zijn de andere opties die u vindt in de Catalogus sectie en wat u daar kunt doen:

 • Categorieën – Maak en beheer productcategorieën om uw waren beter te organiseren
 • Toezicht houden – Toont u veel informatie over uw producten, zoals lege categorieën en producten met ontbrekende informatie
 • Attributen – Hier beheert u productkenmerken en functies zoals kleur, maat, gewicht, enz.
 • Merken & leveranciers – Merken stellen bezoekers in staat om te filteren op hun favoriete productmakers en u kunt hier ook de adressen van uw leveranciers opslaan
 • Bestanden – Sla belangrijke bestanden op die uw klanten mogelijk willen lezen voordat ze iets kopen, zoals documentatie
 • Kortingen – Stel regels in voor kortingen, vouchers of meer specifieke inhoudingen
 • Aandelen – Hier beheert u hoeveel van elk item u beschikbaar heeft en wanneer u een waarschuwing krijgt over lage voorraden

Pas uw ontwerp aan

Een van de belangrijkste aspecten van het creëren van een eigen winkel is natuurlijk het ontwerp. Daarom gaan we het in detail bespreken.

Onze eerste stop is Ontwerp> Thema en logo.

thema- en logomenu

Hier ziet u de opties bovenaan om een ​​logo in te stellen voor de startpagina, uw e-mails van klanten en facturen. U kunt ook een favicon instellen (het kleine pictogram dat in browsertabbladen verschijnt). Het is net zo eenvoudig als klikken Bladeren of Kies documenten, uploaden en daarna opslaan. Let op de maatadvies in de linkerbovenhoek.

Daaronder ziet u uw huidige thema en vindt u knoppen om de themacatalogus te bezoeken en paginalay-outs te wijzigen. Daar komen we binnenkort op terug.

Ten slotte ziet u onderaan de thema’s die beschikbaar zijn in de PrestaShop-marktplaats en die u vanaf hier kunt openen.

2. Installeer en wijzig uw thema

Als u het thema van uw PrestaShop-winkel wilt wijzigen, vindt u een paar thema’s onder Ontwerp> Themacatalogus. Om ze te krijgen, moet je echter naar de thema marktplaats, dus je kunt dat net zo goed direct doen.

prestashop sjablonenwinkel

Hier kunt u thema’s filteren op uw PrestaShop-versie, winkelcategorie, taal en nog veel meer. Helaas bevat de officiële marktplaats geen gratis thema’s en liggen de prijzen tussen $ 60 en $ 300.

Er zijn echter gratis thema’s die er bijvoorbeeld zijn Sjabloon Monster waar je wat kunt krijgen voor de prijs van een sociaal aandeel. De PrestaShop forums hebben ook een paar collecties gratis thema’s.

Zodra u een thema heeft gekozen (en / of gekocht), klikt u, terug in uw winkel, op +Nieuw thema toevoegen op de top.

Je hebt dan drie manieren om je thema op je site te krijgen:

 • Upload het als een zip-bestand
 • Importeer het rechtstreeks vanaf de URL
 • FTP het in de thema’s map in uw PrestaShop-installatie en kies deze uit het vervolgkeuzemenu

installeer nieuw thema

Eenmaal geüpload, verschijnt het in uw themalijst onder Thema en logo.

nieuw beschikbaar thema

Een klik op Gebruik dit thema (beweeg de muis over het nieuwe thema en bevestig) activeert het. Daarna, wanneer u uw winkel bekijkt, kunt u zien dat de inhoud hetzelfde is, maar het ontwerp is veranderd.

nieuw actief thema

3. Kies Pagina-indelingen

Een nogal bescheiden knop met een belangrijke functie is de Kies lay-outs knop onder uw themalijst. Wanneer u erop klikt, komt u op een pagina waar u de lay-out van elk van de pagina’s op uw site kunt kiezen via het vervolgkeuzemenu. Wat beschikbaar is, hangt af van wat uw thema te bieden heeft.

kies lay-outs

Met het thema dat we zojuist hebben geïnstalleerd, kunt u bijvoorbeeld kiezen tussen een volledige breedte, drie kolommen of twee lay-outs met twee kolommen. Als u dus niet tevreden bent met de lay-out van een van uw pagina’s, wijzigt u deze hier.

4. Wijzig de configuratie van de startpagina

Bovenop Thema en logo, vind je een tabblad genaamd Configuratie van de homepage. Zoals u zich kunt voorstellen, brengt u hier wijzigingen aan in uw startpagina. De horizontale balken vertegenwoordigen de verschillende modules die daar momenteel actief zijn. Als u er op klikt, wordt dit ook gemarkeerd in het schema aan de linkerkant.

homepage configuratie

Als u bijvoorbeeld de schuifregelaar wilt uitschakelen, klikt u erop, dan op het pijltje en kiest u Uitschakelen. Hiermee wordt het ook van de voorkant van je winkel verwijderd.

modules uitschakelen in de configuratie van de startpagina

Voor sommige functies, zoals Home Producten, het stelt ook bepaalde blokken voor die u rechtstreeks vanaf deze pagina kunt installeren.

modules beschikbaar voor installatie in de configuratie van de homepage

Verder biedt het menu u links naar andere delen van de back-end waar u meer wijzigingen kunt aanbrengen. Als u bijvoorbeeld modules aan de startpagina wilt toevoegen of hun volgorde wilt wijzigen, moet u dit doen in de Modules sectie. Daarover nu meer.

5. Werk met modules

Laten we onze aandacht richten op Ontwerp> Posities. Maak je geen zorgen als het in het begin een beetje technisch lijkt, je zult het snel onder de knie krijgen. Wat je hier ziet zijn alle haken in je thema en de modules die eraan vast zitten.

posities menu

Hooks zijn vaste locaties in uw thema (zowel in de front-end als back-end) en modules kunnen zaken zijn zoals widgets, statistieken, koppelingslijsten, abonnementsformulieren, beeldschuifregelaars, sociale knoppen en meer. Bijvoorbeeld bij de displayHome hook, vind je een module genaamd Aangepaste tekstblokken.

displayhome haak

Zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, is dit de Lorem ipsum gevuld blok op de homepage.

aangepast tekstblok aan de voorkant

De korte beschrijving van de haak vertelt je ook zijn positie in het thema. Als u dus wijzigingen in dit blok wilt aanbrengen, doet u dit hier.

Een van de eerste dingen die u kunt doen, is de pijlen omhoog en omlaag gebruiken of op het positienummer klikken om de module naar een andere positie te slepen en neer te zetten. Op deze manier kunt u wijzigen waar het blok verschijnt. Wijzigingen worden automatisch opgeslagen, dus ze zijn ook direct zichtbaar op de voorpagina.

Om modules volledig te verwijderen, klikt u op de kleine pijlknop en kiest u Afhaken.haak de module los van de haak

U kunt ook de vakjes aan de linkerkant van verschillende modules aanvinken en op klikken Maak de selectie los knop die verschijnt.

maak verschillende modules los

Hoe dan ook, het blok zal er niet meer zijn.

6. Transplantatiemodules

Als je het terug wilt krijgen, moet je de module opnieuw aan de haak bevestigen. Dit wordt in PrestaShop “verplanten” genoemd en heeft een eigen pagina. Je kunt er komen via de Transplanteer een module knop in de rechterbovenhoek van de Posities scherm.

menu transplantatiemodule

De vervolgkeuzelijst bovenaan toont u de beschikbare modules op uw site. Zodra u degene heeft gekozen die u wilt, de Overplanten naar lijst wordt actief en geeft u alle plaatsen waar u deze aan kunt koppelen. Onder Uitzonderingen, u kunt bepalen waar deze specifieke module niet mag verschijnen. Dit is in dit geval niet echt van toepassing, maar is logisch voor andere modules. Typ een lijst met komma’s of kies uit de onderstaande lijst (gebruik Ctrl en Verschuiving meerdere selecteren).

configuratie van de transplantatiemodule

Sla uw keuzes onderaan op wanneer u tevreden bent. Daarna zou het aangepaste tekstblok terug moeten zijn. Als u later wijzigingen wilt aanbrengen, kunt u altijd op de klikken Bewerk knop van de module in de Posities scherm om terug te keren naar dit menu. U kunt meer informatie over haken en modules vinden in de helpsectie of de documentatie.

7. Wijzig uw menu

Maar wat als u geen wijzigingen wilt aanbrengen in de aanwezigheid of positie van modules maar in hun inhoud, zoals het hoofdmenu? Wanneer u naar de onderkant van de bladert Posities menu, kunt u zien dat het is gekoppeld aan de displayTop haak.

hoofdmenumodule op displaytop haak

Maar als u wijzigingen wilt aanbrengen in wat wordt weergegeven, moet u zich wenden tot Modules> Modulebeheer. Hier vindt u alle beschikbare modules op uw site, zowel actief als inactief.

module manager

Om de hoofdmenumodule te vinden, schakelt u het vervolgkeuzemenu onder Toestand naar Ingeschakelde modules. Zoek dan naar de Hoofdmenu onder Ontwerp en navigatie (mogelijk moet u klikken Bekijk meer aan de onderkant).

hoofdmenu in modulebeheer

Je had het ook kunnen vinden door de zoekbalk bovenaan te gebruiken. Hoe dan ook, wanneer u op klikt Configureer, het brengt je hier:

configureer de hoofdmenumodule

Aan de linkerkant zie je wat er al in het menu staat, aan de rechterkant de pagina’s die beschikbaar zijn in je winkel. Gebruik de Verwijderen en Toevoegen knoppen om menu-items te verwijderen of meer aan het menu toe te voegen. Markeer alle items die al aanwezig zijn en gebruik vervolgens de pijlknoppen aan de linkerkant om hun volgorde te wijzigen. Gebruik het formulier onderaan om aangepaste links toe te voegen.

Als je klaar bent, vergeet dan niet op te slaan om de wijzigingen in je winkel te zien. Merk op dat verschillende modules verschillende configuratie-opties hebben. Dit scherm ziet er dus niet altijd hetzelfde uit.

8. Wijzig pagina’s

Onze volgende stop is Ontwerp> Pagina’s.

pagina's menu

Hier willen we de inhoud van de wijzigen Over ons bladzijde. Het eerste dat opvalt zijn de zogenaamde paginacategorieën. Hiermee kunt u pagina’s per onderwerp groeperen voor een betere organisatie. Hierdoor worden ze ook onder dezelfde categorie in broodkruimels geplaatst.

Op dit moment willen we gewoon naar beneden scrollen naar de Over ons pagina en klik op het “pensymbool” aan de rechterkant om het te bewerken. Dit brengt ons op de volgende pagina:

pagina aanpassen

De instellingen hier zijn vrij eenvoudig. Bovenaan kunt u de categorie wijzigen waaronder u deze pagina wilt weergeven. Daaronder kunt u de paginatitel wijzigen, een metatitel, beschrijving en trefwoorden specificeren (dit laatste is niet echt nodig). Zet de permalink onder de Vriendelijke URL. Het voorbeeld laat zien hoe de pagina eruit zal zien in zoekmachines.

Maak vervolgens de pagina-inhoud in de editor. Als je ooit de klassieke WordPress-editor of een normale tekstverwerker hebt gebruikt, zou je je meteen thuis moeten voelen. U kunt opmaak gebruiken, koppen instellen, afbeeldingen opnemen, naar andere pagina’s linken, video’s insluiten en meer.

Opslaan en onderaan een voorbeeld bekijken. Geef vervolgens de pagina in uw winkel weer door te schakelen tussen de Weergegeven knop naar Ja. Wanneer u de winkel online zet, wilt u waarschijnlijk ook instellen Indexering door zoekmachines naar Ja. Als het logisch is, kunt u de pagina natuurlijk ook buiten de zoekindex houden.

Afgezien daarvan ben je klaar. Sla alle wijzigingen op die u hebt aangebracht om ze aan de voorkant te zien. Het maken van nieuwe pagina’s werkt op dezelfde manier.

Andere ontwerpinstellingen

Wat doet de Ontwerp sectie te bieden heeft? Laten we het snel bespreken:

 • E-mailthema – PrestaShop verstuurt regelmatig e-mails naar klanten (bijv. Hun orderbevestiging). Hier kunt u het ontwerp en andere aspecten van die berichten regelen.
 • Beeldinstellingen – In dit paneel stelt u de formaten in die PrestaShop maakt van afbeeldingen die u uploadt naar uw winkel.
 • Link Widget – Maak inhoud voor de link lijst module.

Stel een betalingsgateway in

Nadat u uw producten heeft gemaakt en uw winkel heeft ontworpen, is het tijd om een ​​betalingsgateway in te stellen. Dat kun je onder doen Betaling> Betaalmethoden.

betalingsgateways menu

Bovenaan vindt u de betalingsmethoden die al beschikbaar zijn voor uw klanten. Hieronder staan ​​een aantal modules die u kunt installeren om meer toe te voegen aan uw winkel. Er zijn er nog meer beschikbaar in de marktplaats.

Een klik op Configureer start de installatie. Houd er rekening mee dat u met veel van de elektronische betalingsopties ze in de testmodus kunt uitvoeren, zodat u ze kunt uitproberen zonder daadwerkelijke betaling.

betalingsgateway configureren

Kies wat voor u logisch is en configureer het. Eenmaal geactiveerd, zijn betalingsgateways automatisch beschikbaar voor bezoekers, u hoeft deze modules nergens aan te haken. Als u echter betalingsgateways wilt verwijderen die u niet langer gebruikt, moet u dit doen in de Module Manager.

Lokalisatie en belastingen

Een van de laatste stappen zou kunnen zijn om uw winkel te lokaliseren en te vertalen naar internationale klanten. PrestaShop maakt dat heel gemakkelijk en u vindt de opties onder de Internationaal> Lokalisatie paneel.

lokalisatiemenu

Hier kunt u uw standaardtaal, land, valuta, tijdzone, eenheden, enz. Instellen. U kunt deze ook instellen voor verschillende locaties waar u mogelijk naar op zoek bent.

Het leuke is: PrestaShop wordt geleverd met een groot deel dat al vooraf is geconfigureerd. In plaats van alles handmatig in te voeren, kunt u zogenaamde downloaden lokalisatiepakketten. Kies eenvoudig voor welk land u uw winkel wilt lokaliseren en welke onderdelen u moet aanpassen (staten, belastingen, valuta, taal, eenheden). Raak dan Importeren.

U krijgt het dan allemaal op uw site zodat u het aan klanten kunt aanbieden. Bovendien bevat PrestaShop automatisch een taal- en valutawissel voor uw winkel als er meer beschikbaar zijn.

valuta- en taalwisselaar in prestashop

Daarnaast vindt u de mogelijkheid om vertalingen voor uw pagina’s en producten in de backend op te nemen.

Afgezien van het bovenstaande, vind je drie andere tabbladen in de Lokalisatie paneel:

 • Talen – De talen die op uw site zijn geïnstalleerd. Verwijder degene die je niet meer nodig hebt en bewerk de datumnotatie en andere taaleigenschappen.
 • Valuta’s – Hetzelfde als talen, maar voor valuta’s. Het bevat ook de mogelijkheid om live wisselkoersen in te schakelen.
 • Geolocatie – Hiermee kunt u de toegang tot uw winkel of delen ervan beperken, afhankelijk van de locatie van de bezoeker.

Andere lokalisatiemenu’s

Hier is wat nog meer Internationale sectie bevat:

 • Locaties – Hier definieert u geografische locaties die u verkoopt en verzendt of die klanten kunnen kiezen als hun locatie wanneer ze zich registreren. Hier configureert u ook de belastinginstellingen, valuta en belangrijke verzendinstellingen, afhankelijk van de locatie van de klant.
 • Belastingen – Dit menu bevat alle belastingen die in uw winkel zijn bespaard. U bepaalt welk belastingtarief van toepassing is op welke geografische regio, het percentage en meer. PrestaShop importeert dit automatisch uit lokalisatiepakketten, maar u kunt ook handmatige wijzigingen aanbrengen.
 • Vertalingen – PrestaShop en zijn componenten zijn er in vele talen, maar ze zijn niet allemaal compleet. Als er iets niet klopt, kunt u in dit menu vrijwel alle vertalingen wijzigen. Het is een relatief complex onderwerp, dus controleer het de gebruikersdocumenten.

Configureer instellingen

PrestaShop biedt een veelvoud aan instellingen die zich in bevinden Winkelparameters en Geavanceerde parameters. Er zijn er te veel om ze één voor één te bespreken, dus hier is een kort overzicht.

Winkelparameters

 • Algemeen – SSL en andere beveiligingsinstellingen, afronding van nummers, weergave-instellingen, multistore, hoofdwinkelcategorie en manieren om uw winkel in onderhoudsmodus te zetten
 • Bestel instellingen – Wat klanten zien bij het afrekenen en of gasten afrekenen mogelijk is, minimale aankoop- en cadeauopties, bestelstatusberichten
 • Productinstellingen – Mogelijkheid om winkelwagentjes uit te schakelen, instellingen voor nieuwe producten en productbeschrijvingen, weergaveopties voor productpagina’s, voorraad en niet op voorraad beheer, paginering
 • Klanten – Welke informatie ze moeten vragen aan en tonen aan klanten, klantengroepen (bijv. Voor kortingen), titels die klanten zelf kunnen kiezen (bijv. De heer / mevrouw)
 • Contact – Contactgegevens om weer te geven op de Neem contact met ons op pagina en winkellocaties
 • Verkeer en SEO – Bewerk de permalink van pagina’s op uw site, stel metabeschrijvingen, SEO-titel en andere meta-informatie in, wijzig de URL-structuur, configureer robots.txt, de zoekmachines die uw PrestaShop-installatie kent en bekijk websites die bezoekers naar u verwijzen
 • Zoeken – Instellingen om het zoeken op uw site te verbeteren, bijvoorbeeld aliassen van verkeerd gespelde woorden en tags die op uw site worden gebruikt
 • Expertise van verkopers – Gamification-functie die u badges en andere beloningen geeft voor het voltooien van bepaalde onderdelen van het opzetten van uw site

Geavanceerde parameters

 • Informatie – Verzamelde gegevens over uw winkel zoals server- en database-informatie
 • Prestatie – Manieren om winkelprestaties te verbeteren, cache te wissen, debug-modus, compressie, caching en meer in te schakelen
 • Toediening – Module-update en cookie-instellingen, uploadquota en meldingen
 • E-mail – Lijst met e-mails die zijn verzonden vanaf uw installatie van PrestaShop, instellingen voor het verzenden en testen van e-mails
 • Importeren – Importeer gegevens in CSV-vorm
 • Team – Configureer wie toegang heeft tot uw winkel, welke rol ze hebben en welke rechten dat inhoudt
 • Database – Behandelt de onderliggende database en laat u SQL-query’s uitvoeren, een back-up maken van de database en deze herstellen vanuit PrestaShop
 • Logboeken – Alles wat er in uw winkel is gebeurd (zoals gebruikersacties) wordt hier vastgelegd
 • Webservice – Maak API-sleutels om PrestaShop te verbinden met software van derden

Start uw online winkel met PrestaShop

PrestaShop is een krachtige eCommerce-suite. Hiermee kunt u een volwaardige online winkel bouwen met geavanceerde functies. U kunt het aanpassen aan uw behoeften en binnen de kortste keren beginnen met verkopen.

Hoewel de instellingen erg complex zijn, heeft het een beginnersvriendelijke interface en is het geschikt voor niet-technische gebruikers. Het duurt maar even om te begrijpen welk deel van de admin-interface wat doet.

Het aantal functies dat de gratis versie biedt, is een positieve verrassing. Andere oplossingen brengen veel geld in rekening, met PrestaShop krijg je direct uit de doos.

Het enige nadeel is dat de prijzen voor geavanceerde ontwerpen en functies een beetje duur zijn. Daarom moet u van tevoren uitzoeken wat u nodig heeft en hoeveel het gaat kosten. Daarna krijg je een robuuste en veelzijdige eCommerce-oplossing.

Wat is je favoriete PrestaShop-functie? Vragen over bovenstaande informatie? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me