Webdesign-clients zoeken (7 stappen)

Web Design Clients vinden

Het starten van een freelance webdesign- of ontwikkelingsbedrijf is niet eenvoudig.

Wanneer je fulltime werkte, concentreerde je je op je vak; nu moet je je zorgen maken over alles. Plots moet je de boeken in evenwicht brengen, contracten beheren en zorgen voor alle kleine dingen die iemand anders voor je heeft gedaan. Die eerste paar maanden kunnen behoorlijk overweldigend aanvoelen.

Misschien wel de grootste uitdaging bij freelancen is het vinden van nieuwe klanten en het verkopen van je werk. Als je het nog nooit eerder hebt gedaan, kan de verkoop ongelooflijk intimiderend zijn. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

In deze handleiding laten we u een eenvoudig proces zien voor het binnenhalen van webdesign- en ontwikkelingsklanten.

Laten we erin duiken!

1. Bouw een stichting

Voordat u met klantcontact begint, is het belangrijk om een ​​online aanwezigheid op te bouwen die uw vaardigheden laat zien, uw beste werk laat zien en vertrouwen wekt.

Klanten zullen naar uw online voetafdruk kijken wanneer ze evalueren of ze u in dienst moeten nemen, dus een goede indruk maken is de sleutel. We raden minimaal de volgende stappen aan:

Koop een domein en stel een e-mailaccount in

Door e-mails vanaf uw eigen domeinnaam te verzenden, toont u legitimiteit aan potentiële klanten. 

Je eerste stap zou moeten zijn een domeinnaam registreren die uw bedrijf op de juiste manier laat zien. We raden aan om iets eenvoudigs te kiezen; Gebruik bij twijfel uw naam of een combinatie van uw naam en trefwoorden zoals “ontwerp”, “code” of “studio”, en bekijk onze gids op Hoe een domeinnaam te kiezen. Koop indien mogelijk een .com- of .org-domein.

Bouw een portfoliosite

De volgende stap is het bouwen van een portfoliosite. Je gebruikt deze site om je werk te laten zien.

Uw site kan eenvoudig beginnen. Selecteer een paar van je favoriete projecten, idealiter projecten waar je een grote meerwaarde kon leveren. Als je geen eerdere werkervaring hebt, zijn demoprojecten ook goed. WordPress is hier perfect voor, maar je kunt elk gebruiken website bouwer ook.

Nieuwe WordPress-installatie

Klanten zijn op zoek naar ontwerpers en ontwikkelaars die kritisch denken en creatieve probleemoplossing demonstreren en die de doelen van het bedrijf boven esthetiek stellen. Zorg er dus voor dat u uw werk laat zien bij het beschrijven van elk project. We raden aan om de achtergrond en bedrijfsdoelen van het project, uw rol in het team, uw aanpak van het probleem en de resultaten van uw werk te bespreken.

Pools uw sociale media-profielen

Als laatste stap is het belangrijk om je LinkedIn-, Twitter- en Facebook-profielen op te poetsen.

We raden aan om voor elk account een link naar uw bedrijfswebsite toe te voegen en een duidelijke en korte samenvatting van uw diensten op LinkedIn te schrijven. Zorg er zeker voor dat geen van uw accounts iets toont dat klanten mogelijk ongepast of aanstootgevend vinden.

2. Zoek potentiële klanten

Nu u een solide online aanwezigheid heeft opgebouwd, is het tijd om een ​​pijplijn van potentiële klanten op te bouwen. 

Er zijn veel manieren om potentiële klanten te vinden, maar sommige zijn effectiever dan andere. Dit zijn de meest gebruikelijke kanalen en hoe u er het beste uit kunt halen.

Freelance marktplaatsen

Freelance marktplaatsen zoals UpWork en Freelancer.com zijn ongelooflijk populair. Elke dag gebruiken duizenden bedrijven deze sites om freelancers te vinden en in dienst te nemen.

Dat gezegd hebbende, deze marktplaatsen zijn ook uiterst concurrerend. Als u ervoor kiest om deze marktplaatsen te gebruiken, concurreert u voornamelijk op prijs. Onthoud dat het een getallenspel is. Verwacht bij de eerste start minder dan 5% van de projecten die u voorstelt.

Koud contact opnemen

Koud contact maken is niet glamoureus, maar als het goed wordt gedaan, kan het ongelooflijk effectief zijn, vooral als je een specifieke niche hebt gekozen. Als u bijvoorbeeld websites bouwt voor lokale restaurants, is het methodisch contact zoeken met potentiële klanten op LinkedIn een geweldige manier om zaken te doen.

Zoals bij elke outreach, zorg ervoor dat je positief, beleefd en volhardend bent, en vermijd het overschrijden van de lijn om hinderlijk te worden. Als uw prospect na 3-5 berichten niet heeft gereageerd, is hij waarschijnlijk niet geïnteresseerd en is het tijd om verder te gaan.

Job Boards

Veel vacaturesites vermelden freelancemogelijkheden naast voltijds werk. Als u vacaturesites gebruikt, verwacht dan dat u een vergelijkbaar sollicitatieproces doorloopt als bij een voltijdbaan.

Freelance vacaturebank van AngelList

AngelList en We werken op afstand zijn populaire vacaturesites met vaak freelance ontwerp- en ontwikkelingsmogelijkheden.

Sociale media

Social media is een extreem onderschat medium voor het vinden van freelance-rollen, vooral omdat je het zowel als inkomend als uitgaand kanaal kunt gebruiken.

Schrijf om te beginnen berichten over uw nieuwe freelancebedrijf op LinkedIn, Twitter en Facebook. Houd uw berichten eenvoudig; kondig uw bedrijf en de diensten die u aanbiedt aan en laat mensen weten hoe ze contact met u kunnen opnemen.

U kunt sociale media ook gebruiken als uitgaand kanaal door te zoeken naar mensen die uw diensten nodig hebben en rechtstreeks contact met hen op te nemen. Als u bijvoorbeeld op Twitter zoekt naar ‘freelance designer’, levert dat duizenden kansen op die de afgelopen dag alleen al zijn gepost.

Uw netwerk

Vergeet uw netwerk niet! Zelfs als u denkt dat u geen potentiële klanten kent, zult u er versteld van staan ​​hoe nuttig uw netwerk kan zijn.

Neem contact op met voormalige collega’s, vrienden en familie om hen op de hoogte te stellen van uw nieuwe bedrijf en vraag of ze iemand kennen waarmee u contact moet opnemen. Vraag ook of ze freelancers kennen die aanvullende diensten aanbieden; Als je bijvoorbeeld een ontwerper bent, vraag dan naar ontwikkelaars en marketeers. Deze freelancers krijgen vaak verzoeken voor het soort werk dat u doet, dus het opbouwen van relaties met hen kan een fantastische bron van werk zijn.

Professionele groepen

Professionele groepen zijn een andere fantastische bron van freelance leads. Zoek naar freelancegroepen⁠, zowel in uw eigen vakgebied als complementaire vakgebieden, maar ook naar bedrijfstakken of nichegroepen waar uw potentiële klanten rondhangen. Openbare Slack-groepen en lokale bijeenkomsten kunnen geweldige plekken zijn om te netwerken en bedrijven die op zoek zijn naar freelance hulp zijn vaak lid.

Uitbesteding van agentschappen

Grote bureaus krijgen regelmatig verzoeken van klanten die daarvoor te klein zijn. Een relatie opbouwen met een van deze bureaus is een fantastische bron van nieuwe leads. Zoek naar bureaus in uw netwerk en neem contact op om koffie te plannen. Vraag naar overloopwerk en u kunt hoe dan ook behulpzaam zijn.

Contentmarketing en open source werk

Contentmarketing en open source-werk zijn geweldige manieren om uw vaardigheden aan potentiële klanten te demonstreren. Dat gezegd hebbende, deze kanalen kosten tijd, dus het is alleen de moeite waard om erin te investeren als je echt geïnteresseerd bent in het werk zelf en geduldig wilt zijn.

3. Reik uit

Zodra u potentiële klanten heeft geïdentificeerd, moet u contact opnemen. Of u nu contact opneemt via e-mail, LinkedIn of een ander medium, u wilt uw bericht zo structureren dat het waarschijnlijk is dat u een reactie krijgt.

De beste outreach-berichten hebben een aantal dingen gemeen:

Good Outreach is gepersonaliseerd

Niemand vindt het leuk om standaardbrieven te krijgen. Dus als u contact opneemt met klanten, zorg er dan voor dat uw communicatie niet ingeblikt is.

Ja, het is prima om een ​​paar algemene regels te hergebruiken, maar neem de tijd om uw bericht te personaliseren voor het bedrijf van uw potentiële klant. 

Good Outreach is kort 

Mensen hebben het druk. Stel uzelf voor, leg uit waarom u denkt dat u hun bedrijf in specifieke termen zou kunnen helpen en stel de vraag. Drie tot vier zinnen zijn genoeg.

Freelance Outreach op LinkedIn

Good Outreach maakt gebruik van sociaal bewijs

Neem zo snel mogelijk sociaal bewijs op– in de vorm van namen of getuigenissen van klanten – in uw bereik. Vooruitzichten reageren eerder wanneer ze zich op hun gemak voelen dat ze praten met iemand die met klanten zoals zij heeft gewerkt.

Good Outreach is direct

Sluit uw bericht af met een directe vraag om een ​​vervolggesprek. Maak de volgende stap duidelijk en gemakkelijk te nemen. ‘Heb je deze week 15 minuten later om over deze gelegenheid te praten?’ is eenvoudig en effectief.

4. Kwalificeer uw leads

Niet alle clients zijn gelijk gemaakt. Sommigen worden winstgevende klanten, anderen sluiten nooit en anderen laten je nog steeds leegbloeden, proberen constant de omvang van een project te veranderen, de tijdlijn te verlengen of de betaling uit te stellen.

Om de winstgevendheid te maximaliseren en toekomstige hoofdpijn te verminderen, is het belangrijk om uw prospects vooraf te kwalificeren. In je eerste gesprek wil je een paar belangrijke stukjes informatie leren.

Wat zijn hun zakelijke doelen?

Tijdens uw eerste gesprekken zal uw klant zich waarschijnlijk concentreren op de kern van hun specifieke project. Misschien willen ze dat je een webpagina ontwerpt of een Shopify-thema maakt. Hoe dan ook, ze zullen zich waarschijnlijk concentreren op functies.

Het is normaal om te beginnen met het stellen van vragen over de verschillende vereisten die ze schetsen. Welke functionaliteit hebben ze nodig? Hoe moet de navigatie eruit zien?

Weersta deze verleiding.

Hoewel het belangrijk is om de reikwijdte van het project te begrijpen, moet u de motivatie achter het project eerst. Willen ze de verkoop verhogen? Hopen ze de operationele kosten te verlagen? Door hoeveel?

Deze informatie is een van de sleutels tot het maken van een succesvol voorstel en het zal ook helpen om uw discussie over reikwijdte en functies te informeren. Als het onderliggende doel van een klant de verkoop is te verhogen, is het onwaarschijnlijk dat functies die de verkoop niet stimuleren, hen motiveren.

Net zo belangrijk, klanten met een vage motivatie zijn meestal degenen die vaak van scope veranderen, zich richten op prijs boven kwaliteit en over het algemeen pijnlijk zijn om mee te werken. Als een klant zijn zakelijke doelen niet duidelijk kan verwoorden of kwantificeren, is het misschien het beste om het project af te wijzen.

Wat zijn de belangrijkste bedrijfsstatistieken van de klant?

Zodra u de doelen van de klant begrijpt, is het belangrijk om in de nuance te duiken.

Als een klant wil dat u zijn website opnieuw ontwerpt om de verkoop te verhogen, dan krijgt u inzicht in de statistieken die deze verkopen stimuleren – de gemiddelde waarde van een verkoop is vandaag, het huidige conversiepercentage van de website, het aantal bezoekers dat de site per maand krijgt – is cruciaal.

Door vooraf naar deze details te vragen, toon je aan de klant dat je gefocust bent op bedrijfsresultaten, niet alleen op esthetiek, en je kunt waardevolle informatie die je zal helpen een boeiende pitch te maken.

Wat is de tijdlijn?

Dat een klant ergens enthousiast over lijkt, wil nog niet zeggen dat hij klaar is om te kopen. 

Kwalificeer uw leads door hen te vragen wat hun tijdlijn is. Als ze niet van plan zijn om binnen een paar weken aan de slag te gaan, pas dan je verwachtingen – en de moeite die je erin steekt – dienovereenkomstig aan. Sommige van deze klanten zullen uiteindelijk sluiten, andere zijn slechts etalages.

Wie is de beslisser?

Vaak is de persoon die u het eerst ontmoet niet de persoon die u daadwerkelijk een cheque kan schrijven. U kunt het beste vooraf weten wie de uiteindelijke beslissingsbevoegdheid heeft, zodat u hun input en feedback vroegtijdig kunt krijgen. Wees op uw hoede voor situaties waarin er geen duidelijke beslisser is of waar u gedwongen wordt om met een proxy te werken.

Kunnen ze je veroorloven??

Het samenstellen van een voorstel kost tijd en moeite. Verspil het niet door te raden op prijs. Probeer in plaats daarvan vooraf het budget te meten. 

Je kunt dit op een paar verschillende manieren doen, maar de beste optie is meestal om het rechtstreeks te vragen. Probeer iets als:

Ik heb dit soort projecten gezien voor slechts $ 2.000 en ik heb ze gezien voor maar liefst $ 20.000. Het hangt echt af van de functies die u zoekt en de onderliggende waarde die ze voor uw bedrijf genereren. Heeft u een idee van wat uw budget is, zodat ik mijn voorstel hierop kan afstemmen?

Sommige klanten zijn begrijpelijkerwijs op hun hoede om deze informatie aan te bieden; ze denken dat ze, door hun budget met u te delen, de onderhandelingspositie opgeven.

Als u deze bezorgdheid tegenkomt, leg dan nogmaals uit dat u het project aan hun behoeften kunt aanpassen door de reikwijdte uit te breiden of te verkleinen, maar dat het laatste wat u wilt doen een voorstel is dat om budgettaire redenen niet werkt. Meestal krijgt u op zijn minst een bereik dat u kunt omzeilen.

5. Perfectioneer uw pitch

Je bent geobsedeerd door je vak, en terecht. Maar uw klant geeft om hun zaken. Ze willen meer dan alleen een mooie website, een goed ontworpen app of een goed gecodeerd project. 

Het schrijven van een perfecte pitch betekent spreken met hun zakelijke behoeften, dus de beste pitches volgen een eenvoudige structuur die de behoeften van de klant, en niet de projectomvang, voorop stelt:

Beschrijf de pijn

De pijn daarom is uw klant hier vandaag. Beschrijf de zakelijke uitdaging waarmee ze worden geconfronteerd, hoe het hun bedrijf schaadt en waarom het moet worden opgelost.

Bijvoorbeeld:

De widgetactiviteiten van Acme groeien snel en het bedrijf heeft een modern verkoopplatform nodig om aan deze vraag te voldoen. De huidige Acme-website heeft verschillende ontwerp- en prestatieproblemen waardoor Acme omzet aan concurrenten verliest. Momenteel is het conversiepercentage van Acme minder dan de helft van het branchegemiddelde. De website veroorzaakt ook een aantal operationele problemen met betrekking tot het verzamelen van belangrijke informatie voor bestellingen van klanten, waardoor de operationele medewerkers van Acme gedwongen worden elke bestelling handmatig te controleren, wat resulteert in meer dan 400 manuren productiviteitsverlies per maand.

Dit gedeelte herinnert uw prospect aan het zakelijke probleem waarmee ze worden geconfronteerd en laat zien dat u begrijpt hoe belangrijk het oplossen van die uitdaging is.

Beschrijf de droom

De droom is waar uw klant wil zijn; het is de toekomstige toestand waarin hun pijn is opgelost en alles goed werkt. Beschrijf de toekomstige status van het bedrijf met behulp van de statistieken die u tijdens de kwalificatiefase hebt verzameld:

Acme overweegt haar website opnieuw te ontwerpen in de hoop deze problemen aan te pakken en de verkoop te verhogen. Aangezien de gemiddelde levenslange waarde van een Acme-klant meer dan $ 500 is, zou zelfs een kleine verhoging van het conversiepercentage van 10% meer dan $ 250.000 per maand waard zijn voor het bedrijf. Door de gegevensverzameling te stroomlijnen, kan de nieuwe website de productiviteitsproblemen die gepaard gaan met dubbele controle-orders volledig elimineren, waardoor het verkooppersoneel zich kan concentreren op zijn grootste en belangrijkste klanten.

Het beschrijven van de toekomstige status van het bedrijf versterkt verder dat u de echte reden voor het project begrijpt. Door die toekomst in geld te beschrijven, zorgt u ervoor dat u de aandacht van uw prospect heeft.

Beschrijf de oplossing

De repareren is het vlees van het project. Het zijn de functies die u maakt en de oplossing die u levert. Beschrijf zowel de belangrijkste producten als de methodologie die u zult gebruiken om ervoor te zorgen dat die producten het succes genereren dat uw klant nodig heeft.

Met als einddoel Acme te helpen de verkoop te verhogen en de operationele overhead te verminderen, stel ik de volgende activiteiten voor …

Leg je pasvorm uit

Deze sectie is essentieel. Leg uit waarom u het beste bij dit project past, met voorbeelden van eerder werk, getuigenissen van klanten of wat u maar kunt bedenken. Je wilt dat je prospect denkt: “Wauw, we moeten deze man pakken!”

Gedurende mijn carrière heb ik aan honderden webdesign- en marketingprojecten zoals deze gewerkt; huidige en voormalige klanten zijn onder meer Apple, Microsoft en Netflix

Maak de vraag

Geef in het laatste gedeelte prijzen en tijdlijnen aan en vraag om de verkoop. Als u meerdere projectopties heeft, leg ze dan in detail uit.

Op basis van de bovenstaande details heb ik drie opties voor u samengesteld …

Door deze structuur te volgen, kunt u een aantrekkelijk voorstel doen dat uw kansen op het winnen van het bedrijf van uw klant aanzienlijk vergroot.

6. Sluit de deal

U heeft uw voorstel verzonden, maar verwacht niet dat uw deal onmiddellijk wordt gesloten. Er zijn een paar stappen die u moet nemen om uw verkoop over de eindstreep te verplaatsen.

Wanneer en hoe op te volgen

Als uw klant niet binnen drie tot vier dagen na ontvangst van uw voorstel reageert, is het oké om dit op te volgen. Bied aan om telefonisch te spreken om vragen te beantwoorden of de reikwijdte te bespreken. Als je het zo geloofwaardig kunt zeggen, vermeld dan dat je schema vol raakt met andere projecten en je er zeker van wilt zijn dat je een plek voor hen reserveert. 

Dit krijgt meestal binnen een dag of twee een reactie, maar als je na nog eens 3-5 dagen nog steeds niets hebt gehoord, neem dan opnieuw contact op. Op dit moment hoor je bijna altijd op de een of andere manier iets terug.

Opvolging van voorstel in Gmail

Onderhandeling en pushback afhandelen

Sommige klanten onderhandelen graag, dus het is het beste om voorbereid te zijn. 

Over het algemeen raden we aan eerst over de reikwijdte te onderhandelen. Als een klant wil dat u uw vergoeding verlaagt, heeft u een paar functies of werkstukken die u uit het project kunt verwijderen om aan dit verzoek te voldoen.

Als laatste redmiddel kunt u overwegen om uw tarief te verlagen terwijl u het bereik intact laat, maar zorg ervoor dat u het gesprek aangaat met een prijs die u absoluut niet zult verlagen. Het heeft weinig zin om een ​​project aan te nemen dat u niet winstgevend kunt opleveren.

De deal documenteren

Als u eenmaal akkoord bent gegaan met de algemene voorwaarden van het project, moet u een paar documenten opstellen om de deal af te sluiten. We raden aan om een Master Services-overeenkomst te gebruiken bij elke klant en het voorbereiden van een Verklaring van werk voor elk specifiek project.

7. Bouw een duurzaam bedrijf op

Zodra u de deal heeft gesloten, mogen uw inspanningen voor bedrijfsontwikkeling niet stoppen. Bestaande klanten zijn verreweg de beste bron voor toekomstig werk. Verwijzingen en houders zijn twee geweldige manieren om bestaande relaties te benutten om een ​​duurzaam bedrijf op te bouwen.

Verwijzingen ontvangen

Nadat je het project hebt afgerond – of een paar weken later, als het een langdurig project is, vraag je je klant om wat feedback. Wat vinden ze van het project? Zijn ze tevreden met de output en jouw manier van werken?

Ervan uitgaande dat de klant tevreden is, vraag dan om een ​​verwijzing. Dit is meestal het meest effectief als u vooruit op LinkedIn scout en een paar specifieke mensen kiest die uw klant kent en aan wie ze u kunnen voorstellen. U kunt ook overwegen om een ​​schriftelijke aanbeveling op LinkedIn te vragen.

Retainers verkopen

Voor veel klanten is een compleet project slechts het begin van de reis. 

Websites hebben nieuwe inhoud, optimalisatie van de conversieratio, onderhoud en doorlopende back-ups nodig. Mobiele apps moeten de nieuwste apparaten ondersteunen. En vrijwel elk project onder de zon heeft af en toe een soort update nodig.

Retainers kunnen een uitstekende manier zijn voor freelancers om geld te verdienen aan deze behoeften. Voor een maandelijks bedrag kunt u doorlopende updates verstrekken, u verzekeren tegen onderhoudsproblemen met een ondersteuningsplan of analyse- en prestatie-advies geven.

Hoewel er veel manieren zijn om houders te structureren, de meest winstgevende provisieovereenkomsten bieden productieve services in plaats van stukjes van uw tijd.

Begin gewoon

Zoals we hebben gezien, hoeft het verkopen van webdesign- en ontwikkelingsprojecten niet moeilijk te zijn. De echte sleutel is om gewoon te beginnen en te blijven oefenen.

Als je de bovenstaande stappen volgt, heb je het snel onder de knie.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me