Webhosting versus domein (uitgelegd)


Webhosting en domeinnamen (uitgelegd)

Domeinnamen en webhosting zijn twee totaal verschillende diensten. Denk aan een domeinnaam als een straatadres waarmee mensen de locatie van uw website kunnen vinden en openen.

Naast het digitale adres heeft uw website bestanden en code die ruimte in beslag nemen en moet worden opgeslagen. web hosting is de daadwerkelijke ruimte op een computer (server) waar al uw websitebestanden zijn opgeslagen, inclusief HTML, documenten en media.

Als u uw website als een huis en uw domeinnaam als het adres beschouwt, zou webhosting het daadwerkelijke eigendom zijn.

Nu we de basis hebben besproken, duidelijk en eenvoudig, kunnen we meer in detail treden.

 • >>> Ik wil meer weten over domeinen
 • >>> Ik wil meer weten over webhosting

Algemene domeinvragen:

Algemene domeinvragen1. Wat is een domeinnaam?

Zoals eerder vermeld, is een domeinnaam gewoon uw naam op internet of wat mensen in de browser-URL-balk typen wanneer ze uw website willen bezoeken. Voorbeelden hiervan zijn Google.com, Hotmail.com of Facebook.com.

U kunt geen website opzetten zonder eerst een domeinnaam te verkrijgen. Maar als u zich afvraagt ​​hoe u dat precies doet, is het eenvoudig: u koopt er een bij een domeinregistreerder.

Zodra u een bepaald domein heeft gekocht, wordt het uw eigendom en heeft niemand anders op internet hetzelfde domein als het uwe. Deze unieke reeks karakters zal uw website een onderscheidende identiteit geven.

2. Hoeveel kost een domeinnaam om te kopen en te verlengen?

De kosten van een domeinnaam zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals welke domeinregistreerder u kiest en of u een nieuwe domeinnaam gaat gebruiken of een oude gaat kopen.

Oudere domeinen, vooral die met een naam van één woord, zoals insurance.com, zijn duur en het verkrijgen ervan is ingewikkeld. Maar als u van plan bent een geheel nieuwe domeinnaam te krijgen, zou deze jaarlijks ongeveer $ 10-15 moeten kosten.

Elke registrar heeft zijn eigen standaard verlengingskosten. Houd er rekening mee dat de verlenging van de domeinnaam afhankelijk is van de domeinregistreerder die u kiest, het TLD (topleveldomein) dat u kiest en de duur van uw verlenging.

Hoe langer uw contract is, hoe goedkoper het maandelijkse tarief dat u krijgt.

3. Wat zijn de belangrijkste TLD’s voor domeinen?

Het topleveldomein (TLD) is gewoon het laatste segment van een domeinnaam of het korte deel dat de stip volgt. TLD’s worden ook domeinachtervoegsels genoemd.

De Internet Corporation voor toegewezen namen en nummers (ICANN) is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het beheer van domeinnamen en IP-adressen op internet. ICANN categoriseert TLD’s als volgt:

 • Generieke topleveldomeinen (gTLD)
 • Landcode topleveldomeinen (ccTLD)
 • Gesponsorde topleveldomeinen (sTLD)
 • Infrastructure Top-Level Domains (iTLD)

De meest populaire TLD’s zijn meestal generieke domeinen.

Enkele van de meest populaire TLD’s zijn:

 • .com – Reclame
 • .org – Reclame
 • .netto – Reclame
 • .gov – Amerikaanse overheidsinstanties
 • .mil – Militair
 • .edu – Educatieve voorzieningen zoals universiteiten

4. Wat zijn de populairste domeinregistreerders?

Momenteel zijn de meest vertrouwde domeinnaamregistreerders:

Houd rekening met het volgende bij het kiezen van uw domeinnaamregistreerders:

 • Prijzen: Elke domeinregistreerder biedt verschillende prijs- en verlengingskosten. Sommigen van hen hebben ook verborgen kosten, dus zorg ervoor dat u hun servicevoorwaarden controleert.
 • Domeinoverdrachten: Domeinregistreerders staan ​​klanten doorgaans toe hun domeinnamen eenvoudig over te zetten zonder extra kosten te betalen. Sommige bedrijven maken dit proces echter opzettelijk ingewikkelder of brengen een extra vergoeding in rekening. Controleer altijd het domeinoverdrachtbeleid voordat u uw domeinregistreerder kiest.
 • Domeinvervalbeleid: Domeinnamen hebben een vervaldatum. Als u uw domeinnaam niet op tijd verlengt, verloopt deze, wat betekent dat iedereen deze als zijn eigen kan registreren. Daarom is het erg belangrijk om een ​​domeinnaamregistreerder te kiezen die automatische verlengingen aanbiedt of klanten een uitstelperiode biedt om hun domeinnaam te verlengen, zelfs nadat deze is verlopen.
 • Aanvullende services: Controleer altijd welke andere services uw domeinnaamregistrar biedt. Mogelijk hebt u deze services nu niet nodig, maar er kunnen dingen veranderen naarmate uw bedrijf groeit. Deze diensten omvatten e-mailhosting, websitemarketing, e-mailmarketing, enz.

5. Kan ik een domeinnaam kopen zonder hosting??

Het antwoord is in het kort “nee”.

Mensen worden alleen naar uw website op internet geleid als u een webhostingservice heeft waarmee u de bestanden van uw website kunt opslaan. Een domeinnaam krijgen zonder een webhost aan te schaffen is in feite nutteloos. Om een ​​lang verhaal kort te maken, heb je zowel een domeinnaam als een hostingaccount nodig om een ​​website op te zetten.

Maar als uw vraag is: ‘Kan ik een domeinnaam kopen bij het ene bedrijf en deze gebruiken bij een ander webhostingbedrijf?’, Dan is het antwoord ‘ja’.

U kunt uw domeinnaam bij één provider registreren en toch een hostingplan bij een andere service aanschaffen.

6. Kan ik mijn domeinnaam gebruiken bij elke host?

Ja, dat kan. Het is mogelijk om een ​​domeinnaam van het ene bedrijf te kopen en een ander bedrijf te gebruiken voor webhosting. U heeft twee opties: u kunt een domeinnaam en webhosting als 2-in-1-pakket bij dezelfde provider krijgen of de twee services afzonderlijk kopen.

Voor veel mensen is het registreren van een domeinnaam en het opzetten van hosting voor hun website met dezelfde hosting de gemakkelijkste manier om te gaan. Sommigen vinden echter dat het beter is om hun domeinnaam en hosting apart te houden. Als u niet tevreden bent met uw webhostingservice en naar een andere wilt verhuizen, wilt u waarschijnlijk ook uw domeinnaam verhuizen, wat tijdrovend kan zijn.

7. Hoe verbind ik mijn domein met een webhost?

Het koppelen van uw domeinnaam aan uw webhost is eenvoudiger dan u denkt. Volg deze stappen:

 1. Registreer een domeinnaam – Onthoud dat u uw website niet kunt starten als u geen domeinnaam bezit.
 2. Meld u aan voor een webhostingplan – Om uw domeinnaam naar een hostingserver te laten verwijzen, moet u eerst een webhostingservice aanschaffen.
 3. Zoek de DNS-instellingen (domeinnaamserver) van uw webhost – Webhosts sturen u een welkomstmail met de DNS- of domeinnaamserveradressen, die er ongeveer zo uit zullen zien: ns1.example.com of ns359.example.com.
 4. Sla uw naamserver op bij uw registrars – Meld u aan bij het beheerderspaneel van uw registrar, zoek de “DNS-instellingen” of het “Domeinnaam-instellingsgebied” en kopieer en plak de adressen van de domeinnaamserver in de DNS-instellingen (meestal NS1 en NS2)
 5. Wacht op de DNS-propagatie – Je moet wachten tot je DNS-instellingen zijn geüpdatet. Het proces kan 48-72 uur duren. Als u klaar bent, heeft u uw domeinnaam met succes verbonden met een webhost.

Veelgestelde vragen over webhosting:

Algemene vragen over webhosting1. Wat is webhosting en waarom heb ik het nodig??

Zonder een webhostingservice aan te schaffen, kunt u uw nieuwe website niet volledig instellen. Kortom, het registreren van een domeinnaam zonder een webhostingservice te krijgen, heeft geen zin: uw site is niet compleet.

Webhostingbedrijven verkopen of huren ruimte op hun servers waar u uw websitebestanden, zoals HTML- en CSS-bestanden, documenten, video’s en afbeeldingen, kunt opslaan. Dit zijn allemaal bestanden die ruimte in beslag nemen en opgeslagen moeten worden.

Iedereen kan een website op hun computer maken, maar tenzij ze hun websitebestanden op een hostserver hebben geüpload, heeft niemand toegang tot hun website. Wanneer mensen uw domeinnaam in hun browser-URL typen, worden ze naar uw website geleid. Dit is alleen mogelijk als uw websitebestanden zijn opgeslagen op een webhostingserver.

2. Hoeveel kost webhosting om te kopen en te verlengen?

Prijzen voor webhosting zijn afhankelijk van het type webhostingservice dat uw website nodig heeft. Gedeelde webhosting is meestal de goedkoopste optie omdat uw site is opgeslagen op een server die ook andere websites host. De prijzen voor gedeelde hosting variëren meestal van $ 3 tot $ 10 per maand.

Dedicated servers kosten een arm en een been, maar ze bieden klanten wel verbeterde beveiliging en zorgen voor een effectieve verdeling van de belasting. Als u meer flexibiliteit en meer controle over uw website wilt, maar u bent niet klaar om te betalen voor een dedicated server, overweeg dan virtual private server (VPS) hosting. Prijzen voor VPS-hosting variëren van $ 29 tot $ 69 per maand.

Houd er rekening mee dat uw initiële kosten wanneer u voor het eerst een webhostingservice aanschaft, niet hetzelfde zullen blijven als u uw contract moet verlengen.

3. Wat zijn de belangrijkste soorten webhosting?

Alle webhostingservices hebben één ding gemeen: ze fungeren als opslagplaats voor uw website, maar ze zijn niet allemaal hetzelfde.

Ze verschillen in opslagcapaciteit, controle, serversnelheid en betrouwbaarheid, evenals het niveau van technische kennis dat ze nodig hebben om ze in te stellen. Het is belangrijk dat u de kneepjes van het vak leert en erachter komt welk type webhostingservice uw website nodig heeft.

 • Gedeelde hosting: Dit is de perfecte oplossing voor webhosting op instapniveau. Gedeelde hosting is goedkoop omdat uw website op dezelfde server wordt opgeslagen als vele andere websites. Alle websites delen dezelfde serverbronnen, inclusief RAM (willekeurig toegankelijk geheugen) en CPU (centrale verwerkingseenheid).
 • Virtual Private Server (VPS) -hosting: Een VPS-hostingoplossing is perfect voor gevorderde gebruikers die specifieke bronnen, specifieke software en pakketinstallaties nodig hebben. Een VPS-hostingplan plaatst meerdere websites op dezelfde server, maar elke website heeft zijn eigen ruimte op de server. VPS-hosting biedt website-eigenaren betere prestaties en stabiliteit.
 • Dedicated server hosting: Dedicated hosting betekent dat uw website het enige domein is dat op de server wordt gehost. Dedicated server hosting biedt website-eigenaren root- en domeintoegang en laat ze alles beheren, van beveiliging tot besturingssystemen. Dit is de duurste oplossing voor websitehosting en is geschikt voor complexe sites die veel verkeer ontvangen.
 • Cloud hosting: Cloud hosting stelt veel computers in staat om samen te werken, applicaties uit te voeren en gecombineerde computerbronnen te gebruiken. Cloud hosting kan grote hoeveelheden verkeer aan en biedt verbeterde beveiliging en bescherming.
 • Beheerde hosting: Managed hosting biedt gebruikers het dagelijkse beheer van hardware en besturingssystemen. Bedrijven die managed to host bieden, bieden diensten aan zoals onderhoud, configuratie, monitoring, vervanging van hardware, updates en technische ondersteuning.
 • Colocatie: Colocatie geeft klanten de kans om ruimte te huren in een colocatiecentrum. In dit soort centra huren gebruikers ruimte in rekken en kasten en het centrum voorziet hun website van stroom-, bandbreedte- en koelsystemen.

4. Zijn er gratis webhosts?

Nou, alles wat blinkt is niet goud. Ja, er zijn gratis webhosts – de meest populaire daarvan zijn hosts zoals 000webhost, InfinityFree, SitesGoogle en AwardSpace – maar u moet zeker twee keer nadenken voordat u er een gebruikt.

Als u een beperkt budget heeft, vindt u het misschien verleidelijk om gratis webhosts te proberen. We kunnen u echter niet aanraden deze weg in te slaan. Gratis webhosts bieden beperkte opslagcapaciteit, bandbreedte en serversnelheid. Ze zijn onstabiel en missen meestal basisfuncties zoals e-mailaccounts en website-installaties.

Ze bieden klanten onbetrouwbare servers die de kans op succes van uw website in de zeer competitieve online-ruimte van vandaag verpesten. Afgezien van dat, zullen gratis webhosts waarschijnlijk enorme beveiligingsinbreuken ervaren. Dus in plaats van te kiezen voor een gratis host, doe jezelf een plezier en zet je website in veilige handen.

Houd er altijd rekening mee dat het meest essentiële element van een succesvolle website een betrouwbare webhostingservice is.

5. Wat zijn de meest populaire goede webhostingservices?

De online ruimte zit vol met verschillende webhostingoplossingen en het kiezen van de juiste kan een intimiderende taak zijn.

Wat we kunnen aanbevelen, is voorzichtig te zijn en altijd de servicevoorwaarden van een host te controleren, omdat webhostingservices vaak allemaal worden getoond en niet mogen. Controleer dus alles twee keer. Een betrouwbare webhost zou al deze vakjes moeten kunnen aanvinken:

 • Opbergruimte voorzien
 • Bandbreedte / gegevensoverdracht
 • Uptime
 • Klantenservice
 • Functies van het bedieningspaneel
 • Gereedschap bouwen
 • Transparante prijzen
 • SQL-database
 • Statistieken en monitoringtools
 • Vooraf geïnstalleerde apps
 • E-mailfuncties
 • Privacy en veiligheid
 • Gratis bonussen

In onze ervaring zijn dit de meest populaire goede webhostingoplossingen die erin slagen klanten van de belangrijkste benodigdheden te voorzien:

 • Bluehost
 • SiteGround
 • Hostinger
 • GoDaddy
 • A2-hosting
 • Dreamhost

Heeft u een vraag over domeinnamen of webhosting die hier niet is opgenomen? Laat hieronder een reactie achter. ��

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me