Hoe een online winkel te starten

Hoe een online winkel te startenWil je een online winkel starten? Of op zijn minst de mogelijkheid overwegen? Je bent op de juiste plek.

In deze stapsgewijze handleiding laten we u zien hoe u een online winkel helemaal opnieuw kunt starten. Aan het einde van deze handleiding zou u een volledig werkende eCommerce-site moeten hebben met producten en winkelwagen.

Dankzij moderne tools en oplossingen kan iedereen zijn eigen eCommerce-operatie starten zonder ontwerp of codering te kennen.

1. Beslis wat u wilt verkopen ��

De eerste stap die je absoluut moet doen, is kies je niche. Zoals vaak wordt gedefinieerd, is een niche een specifiek onderdeel van een bredere markt.

Sorry als dit een beetje te woordenboekachtig klinkt. Laten we het opsplitsen in eenvoudigere termen. Kortom, bij het kiezen van uw niche moet u beslissen:

 • Wat wil je verkopen?
 • Aan wie ga je het verkopen?
 • Waarom zouden ze kopen?

Deze drie vragen lijken misschien vrij voor de hand liggend, maar ze zijn eigenlijk verre van.

Door uw ideale klantenbestand te definiëren en uit te zoeken waarom ze bij u zouden kopen, wordt uw werk later veel gemakkelijker. De grootste fout die mensen maken, is te breed gaan in de hoop dat hoe groter de potentiële markt is, hoe groter de kans is dat ze een goede verkoop krijgen. Dit is niet correct.

Als uw beoogde klantenbestand simpelweg ‘mensen zijn die ademen’, zult u het moeilijk krijgen om uw product op de markt te brengen, het te promoten en uit te leggen wat er zo waardevol aan is.

Over het algemeen, focussen op één niche is beter dan overal heen gaan.

Het is het beste om te beginnen in een gebied waar je al een persoonlijke interesse in hebt, vakkennis over hebt of passie voor hebt. Het is echt moeilijk om te opereren in een veld waar je niets vanaf weet.

Dus begin met je interesses, navigeer vanaf daar. Bepaal wie uw ideale klant is en waarom ze de producten willen kopen die u wilt aanbieden.

Een goed startpunt is om te kijken wat uw concurrentie in de niche doet. Kijk hoe ze hun producten positioneren, wie hun klanten zijn. Leer daarvan en bouw voort op de ervaringen van anderen.

2. Kies tussen Dropshipping en Verkoop van uw eigen producten ��

Laten we bij het begin beginnen door twee populaire e-commerce scenario’s uit te leggen:

Scenario nr. 1 is de traditionele manier om een ​​online winkel te runnen. In dit model:

 • (1) u krijgt producten van de leverancier of maakt ze zelf aan → (2) u biedt die producten aan klanten aan via uw website → (3) de klant koopt het product → (4) u stuurt het product naar hen

Dit is het dropshipping-model:

 • (1) u begint met het vermelden van de producten op uw website → (2) de klant koopt het product → (3) de leverancier stuurt het product rechtstreeks naar de klant

Het belangrijkste voordeel van het dropshipping-model is dat u zelf geen inventaris hoeft bij te houden. Dit betekent dat er geen kosten zijn verbonden aan het maken of opslaan van de producten. In feite is alles wat u verkoopt pure winst, aangezien u de leverancier pas hoeft te betalen nadat u een bestelling van uw klant heeft ontvangen.

In het traditionele model moet u vooraf geld uitgeven om producten van de leverancier te krijgen of ze te laten maken. U moet dat doen voordat u ze ooit kunt verkopen.

Aan de andere kant is dropshipping niets voor jou als de producten die je wilt verkopen van je eigen productie zijn of moeten worden aangepast / gepersonaliseerd voordat ze kunnen worden verkocht.

Over het algemeen, als je kunt, kies dan voor dropshipping – en vooral als het je eerste poging is om een ​​online winkel te starten. Dropshipping is een geweldige manier om de wateren te testen en te valideren dat de producten die u wilt verkopen inderdaad iets zijn dat klanten willen kopen. Vervolgens kunt u later uitbreiden en ook uw eigen producten aanbieden.

3. Kies de exacte producten die u wilt verkopen ��️

Een van de geweldige dingen van dropshipping is dat er in bijna elke niche een overvloed aan verschillende producten is om uit te kiezen.

Dit is uitstekend nieuws voor bedrijven die net zijn begonnen en niet willen investeren in hun eigen productontwikkeling. De algemene stappen zijn:

 • Onderzoek uw niche. Onderzoek wat voor soort producten uw concurrenten verkopen en wat hun best verkochte producten zijn.
 • Ga naar inhoudssites op internet om te vinden over wat voor soort uitdagingen, producten of dingen in het algemeen uw doelgroep leest.
 • Ga naar niche-gerelateerde forums en kijk waar uw klanten over praten.
 • Zoek op Google met zoekwoorden die het meest relevant zijn voor uw niche.
 • Ga naar Amazon en doe vergelijkbaar onderzoek. Kijk welke producten goed verkopen.

Met al dit onderzoek kun je nu naar een aantal populaire markten gaan en op zoek gaan naar specifieke producten die je kunt verkopen.

De grootste markt van dit soort is AliExpress. Het is volgens de meeste normen een normale eCommerce-marktplaats, maar u kunt er ook relaties mee opbouwen en hun producten als dropshipper aanbieden. Ga daarheen en zoek naar producten die in overeenstemming zijn met het onderzoek dat u heeft gedaan, en dat lijkt ook iets interessants genoeg voor uw klantenbestand om van te genieten.

Aliexpress

We raden aan om aan de slag te gaan met tussen de 10 en 50 producten. Dit geeft je meer dan genoeg spullen om je winkel compleet te maken en je ook niet te overweldigen met wat er gaande is terwijl je dagelijks met de winkel werkt.

Houd rekening met het volgende wanneer u een lijst met producten samenstelt:

 • Zorg ervoor dat het product beschikbaar is voor verzending op locaties waar uw doelgroep is. Bovendien geldt: hoe lager de verzendkosten, hoe beter.
 • Controleer de verzendtijden en zorg ervoor dat ze niet overschrijden wat u acceptabel vindt (ik laat beslissen wat acceptabel is en wat niet naar uw mening).
 • Vermijd indien mogelijk merkproducten (u wilt bijvoorbeeld niet afhankelijk zijn van het kunnen verkopen van Adidas-sneakers).
 • Het is een gangbare praktijk voor dropshipping-winkels om hun marges in te stellen op ongeveer 50%. Dit betekent dat wanneer u op zoek bent naar producten om te verkopen, u zich moet concentreren op degenen die de helft van de prijs zijn in vergelijking met waarvoor u ze wilt verkopen.

Zoals we eerder vermeldden, is een lijst met 10-50 producten geschikt om mee te beginnen. We zullen die lijst later gebruiken bij het importeren van de producten naar uw daadwerkelijke online winkel.

4. Bedenk een bedrijfsnaam en registreer een domeinnaam ��

Het kiezen van een naam voor uw winkel is ongetwijfeld het leukste onderdeel van de hele onderneming. Mensen noemen dingen graag. Vooral bedrijven.

Echter. De naam waarmee u eindigt, kan van grote betekenis zijn voor uw toekomstige succes en vermogen om het bedrijf effectief op de markt te brengen. Dit zijn de dingen waar u op moet letten bij het brainstormen over een bedrijfsnaam:

Kies een naam die gemakkelijk uit te spreken is

Stel je voor dat je telefonisch met iemand praat en de naam van je winkel moet noemen. Moet je het voor de ander spellen om het te begrijpen?

Als je dat doet, is de naam te complex. Kies voor iets eenvoudigs en gemakkelijk uit te spreken bij de eerste keer.

Kies een naam die gemakkelijk te onthouden is

Dit heeft enigszins betrekking op het vorige punt. Behalve dat het gemakkelijk uit te spreken is, moet uw naam ook gemakkelijk te onthouden zijn.

U kunt dit op verschillende manieren bereiken. Gaan met een volledig verzonnen woord als je naam is een oplossing (denk aan “Google”). Als alternatief kunt u twee woorden samenstellen die wel een echte betekenis hebben, maar iets origineels creëren wanneer ze naast elkaar worden geplaatst (denk aan “Face-book”).

Kies een naam die merkbaar is

Uw naam moet origineel genoeg zijn, zodat mensen hem niet verwarren met andere soortgelijke bedrijven.

Als je bijvoorbeeld je pizzeria ‘Pizza Den’ wilt noemen, maar er is een ander bedrijf in de stad dat ‘Pizza Pan’ heet, dan is dat geen goede naam.

Kies een naam die kort is (ish)

Niet langer dan een combinatie van 2-3 woorden.

Langer en het wordt moeilijker te onthouden en minder merkbaar.

Gebruik geen speciale tekens of cijfers

Vergeet ook stippen, onderstrepingstekens, streepjes, enz.

Kies een naam die beschikbaar is als .com-domein

De .com is de meest populaire en belangrijkste domeinnaamextensie van het stel. Als je aan het brainstormen bent over een naam, ga dan niet voor iets dat geen heeft .com domein beschikbaar.

U kunt controleren of uw droomdomeinnaam beschikbaar is op een site als Domain.com (maar koop deze nog niet).

domein

5. Start zelf een online winkelwebsite ��️

Eindelijk is het tijd om een ​​echte online winkel te bouwen.

Hier is het beste deel: u kunt het allemaal alleen doen, er is geen professionele hulp nodig en u hoeft de kwaliteit van het uiteindelijke resultaat niet op te offeren. Lezen: uw online winkel wordt net zo functioneel en ziet er net zo goed uit als die van een professional.

1) Ga naar Bluehost en meld u aan voor webhosting

Bluehost is onze nr. 1 aanbevolen webhost. Ze bestaan ​​al jaren en hebben bewezen eersteklas services te leveren. Tegelijkertijd zijn ze meer dan betaalbaar: uw maandelijkse hostingrekening wordt slechts $ 2,75.

Ga om te beginnen naar Bluehost.com en klik op de hoofdknop:Start een online winkel op Bluehost

Kies het goedkoopste plan en klik op selecteer: selecteer plan om een ​​online winkel te starten

Voer in de volgende stap de domeinnaam in die u voor uw winkel wilt registreren:

kies domein

Je krijgt deze domeinnaam het eerste jaar gratis.

2) Installeer WordPress

WordPress is een besturingssysteem voor websites. Het is open source, krachtig en makkelijk om mee te werken. We gaan het gebruiken als basis voor uw winkel.

Om WordPress te installeren, log je in op je Bluehost gebruikerspaneel, ga naar Mijn sites, en klik vervolgens op Site maken.

maak een site en start een online winkel

Bluehost zal om enkele basisgegevens vragen, zoals de naam die u voor uw site wilt instellen en een slogan.

Selecteer vervolgens uw domeinnaam in de lijst – Bluehost vraagt ​​u hiervoor om er zeker van te zijn welk adres u op de site wilt gebruiken.

domein toewijzen

Klik op De volgende om WordPress geïnstalleerd te hebben.

Na een paar seconden ziet u een bevestigingsscherm en kunt u inloggen op uw WordPress-beheerderspaneel.

3) Installeer WooCommerce

WooCommerce is een plug-in voor WordPress die het uitbreidt met de eCommerce-functionaliteit. Dit is de belangrijkste plug-in waarmee u in wezen een online winkel kunt starten. Het is ook gratis en open source, net zoals WordPress zelf.

Om het te installeren, meldt u zich aan bij het WordPress-beheerderspaneel en gaat u naar Plug-ins → Nieuw toevoegen (vanuit het zijbalkmenu).

Typ “WooCommerce” in het zoekveld en installeer en activeer de plug-in.

installeer WooCommerce

WooCommerce neemt u vervolgens bij de hand door de eerste installatie die nodig is om uw winkel op gang te krijgen.

WooCommerce-installatie

4) Voeg uw producten toe

In dit stadium is het tijd om uw eerste producten toe te voegen aan de catalogus van de winkel.

Als je je eigen producten gaat aanbieden, kun je die toevoegen Producten → Product toevoegen. Je ziet het volgende scherm: 

product toevoegen

Er is hier ruimte voor uw productnaam, beschrijving en ook alle andere details zoals de prijs en verzendgegevens.

Als je gaat dropshippen, moet je een extra plug-in installeren, waarmee je producten van leveranciers kunt importeren. Een van de betere oplossingen voor nieuwe winkels is Dropship.me. U kunt het gratis gaan gebruiken en vervolgens kiezen voor een upgrade naar een betaald abonnement als u meer producten wilt importeren.

dropship.me

Nadat je Dropship.me hebt geïnstalleerd, krijg je toegang tot meer dan 50.000 dropshipping-producten van markten zoals AliExpress.

5) Kies een thema

De laatste stap is het kiezen van een thema (een ontwerppakket) voor uw online winkel.

Het mooie van WordPress is dat er overal op internet duizenden thema’s voor zijn.

Dat gezegd hebbende, willen we drie thema’s belichten die hun specifieke voordelen hebben:

 • Winkelpui. Dit is het officiële thema voor WooCommerce. Het heeft alle basisfuncties en is gemakkelijk om mee te beginnen. Het ontwerp is een beetje basic, maar het is misschien wat je wilt.
 • Neve. Een fantastisch uitziend thema dat uit de doos komt en wordt geleverd met een ontwerp dat is geoptimaliseerd om in een e-commerce winkel te werken.
 • Astra. Een thema met een Zwitsers zakmes dat wordt geleverd met een heleboel startersites en instellingen om in te duiken. Als je graag aan dingen sleutelt, gebruik die dan.

�� Als u meer tips wilt over het installeren van uw online winkel met Bluehost en WooCommerce, hebben we hier een uitgebreide handleiding over het onderwerp.

6. Betaalmethoden instellen ��

Het laatste stukje van de puzzel bij het starten van een online winkel is het accepteren van betalingen van klanten.

Met WooCommerce kunt u standaard betalingen accepteren via PayPal. U hoeft ook niet veel te doen om dit betalingssysteem in te schakelen. Je hebt er waarschijnlijk al voor gezorgd tijdens de eerste WooCommerce-installatie.

paypal homepage

Dat gezegd hebbende, kunt u een ander betalingssysteem kiezen of zelfs een paar alternatieve systemen tegelijkertijd gebruiken. Een van de redenen hiervoor kan zijn dat sommige van uw klanten specifieke betalingsmethoden verkiezen boven andere. Dus hoe meer van hen u in uw winkel heeft geïntegreerd, hoe meer verkopen u zult krijgen.

Twee van de meest populaire aanvullende betaalmethoden voor WooCommerce zijn Stripe en Square. Dit zijn bijzonder goede keuzes als u creditcards wilt accepteren (wat u zeker doet).

Zowel Stripe als Square zijn gratis om mee te beginnen. Zoals bij elke betalingsmethode worden er echter extra kosten in rekening gebracht voor elke transactie (het is hetzelfde met PayPal), dus houd er rekening mee dat.

Het is eenvoudig om een ​​nieuwe betalingsmethode in uw e-commerce winkel te installeren. Die betalingssystemen worden allemaal geleverd als WordPress-plug-ins, dus u kunt ze op dezelfde manier installeren als WooCommerce.

Daarna heeft elk betalingssysteem zijn eigen instellingsprocedure. Meestal hoeft u zich alleen maar aan te melden voor een account en uw gegevens te verifiëren.

7. Begin met het op de markt brengen van uw online winkel ��

Er zijn veel verschillende dingen die u kunt doen om uw winkel bekend te maken, maar we zullen ons hier op slechts vier concentreren – de vier die het meest waarschijnlijk zullen werken in 2020 en in de toekomst.

Influencer Marketing

Influencer-marketing is een relatief nieuwe manier om uw winkel te promoten. Het meeste gebeurt op Instagram.

Zo werkt het:

 1. Vind mensen die populair zijn in uw niche of herkenbaar om welke reden dan ook.
 2. Neem contact met hen op en vraag wat hun tarieven zijn voor het promoten van producten zoals die van u. Let ook op de grootte van hun volgers en vraag naar het aantal opdrachten dat ze krijgen onder vergelijkbare berichten.
 3. Spreek een reeks van twee of drie reclameposts af en stuur ze uw producten.

Betaalde advertenties

Betaalde advertenties mislukken in principe nooit. Als er ergens een markt is en u die markt target met advertenties, krijgt u wat verkopen.

Het populairste platform voor het adverteren van uw producten is Google AdWords. Met hen aan de slag gaan is relatief eenvoudig, en Google heeft zijn eigen gidsen om u door de eerste stappen te leiden.

Sociale media marketing

Hoewel Instagram zeker het meest trendy sociale medianetwerk van vandaag is, betekent dit niet dat dit de enige plek is waar je je winkel zou moeten promoten.

In feite moet u aanwezig zijn op alle plaatsen waar uw klanten waarschijnlijk rondhangen. Dit betekent in de moderne tijd de meeste populaire sociale medianetwerken. Of, op zijn minst, de beste zoals Facebook, Twitter en optioneel Pinterest (als uw klanten het gebruiken).

Uw benadering van al deze netwerken zal vergelijkbaar zijn, maar de doelen en de manier waarop u uw berichten samenstelt, zullen anders zijn.

Het eerste dat u moet doen, is onderzoeken wat uw concurrentie doet en hoe zij hun winkels promoten. Let op hun strategieën en tactieken en kijk wat u kunt aanpassen aan uw situatie. Let vooral op:

 • het type berichten dat ze plaatsen
 • de boekingsfrequentie
 • hoe vaak ze hun producten rechtstreeks promoten
 • wat is hun algemene stem en hoe hun berichten je laten voelen

Stel vervolgens uw eigen doelen in wat u wilt bereiken via sociale media.

Meestal moeten die doelen het opbouwen van merkbekendheid bij klanten zijn, en slechts af en toe uw producten promoten en proberen directe verkoop te genereren. Als je je spullen te veel pusht, vervreemd je mensen snel.

De volgende stap is het opzetten van een publicatiekalender en het vooraf voorbereiden van een aantal social media-berichten. Je kunt die berichten vervolgens publiceren met behulp van tools zoals Buffer.

Contentmarketing en SEO

Tegenwoordig zijn contentmarketing en SEO de meest effectieve methoden om elke website te promoten (inclusief eCommerce-winkels).

Het idee achter contentmarketing is simpel: je geeft mensen inzicht in onderwerpen die betrekking hebben op je bedrijf en genereert zo interesse in wat je te bieden hebt.

Als uw winkel bijvoorbeeld wintersokken verkoopt, kunt u mensen advies geven over zaken als het kiezen van skisokken. Dat advies kun je geven in de vorm van een simpele blogpost. Terwijl mensen uw inhoud lezen, worden ze ook voorgesteld aan uw winkel en de sokken die u in uw catalogus heeft.

Hetzelfde principe kan worden aangepast aan elke markt of niche. Ontdek wat mensen willen weten en maak vervolgens inhoud die hen die informatie geeft.

Optimaliseer daarbij uw inhoud zodat deze beter vindbaar is via Google. Haar gemeld dat Google verantwoordelijk is voor 94% van het totale organische verkeer op internet.

�� Hier vindt u meer informatie over hoe u meer bezoekers naar uw online winkel of website kunt halen met behulp van SEO.

Overzicht

Zoals je kunt zien, is het starten van een online winkel toch niet zo moeilijk. Het enige dat u nodig heeft om uw winkel snel te starten, is uw stappen te plannen en te profiteren van moderne tools zoals WordPress en WooCommerce.

Om even samen te vatten, hier zijn alle stappen opnieuw:

 1. Bepaal wat u wilt verkopen
 2. Kies tussen dropshipping en verkoop van je eigen producten
 3. Kies de exacte producten die u wilt verkopen
 4. Bedenk een bedrijfsnaam en registreer een domeinnaam
 5. Start zelf een online winkelwebsite
 6. Stel betalingsmethoden in
 7. Begin met het op de markt brengen van uw online winkel
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me