Alt om MySQL-databaser

Hva er en MySQL-database?

En MySQL er et Open Source-databasesystem som distribueres og støttes av Oracle Corporation. Teknisk sett er databaser godt strukturerte datasamlinger som spenner fra de mest grunnleggende til de mest komplekse dataene, som fra en enkel navneliste til en samling enorme mengder informasjon for et stort selskap. For å ha enkelhet og organisering i innsamling og innhenting av data, trenger du et databasesystem.

Et annet kjennetegn ved MySQL er at det er en relasjonsdatabase. Relasjonsdatabaser er de som lagrer data i separate tabeller i stedet for bare å plassere dem alle i ett stort lagerrom. Dette betyr at datalagring og gjenfinning blir effektiv etter hvert som filer er organisert i bestemte lagringssteder. Faktisk står begrepet SQL for “Structure Query Language” og har siden blitt det vanligste standardiserte datatilgangsspråket.

En annen god ting med MySQL er at det er Open Source som betyr at alle som ønsker det, kan bruke det og til og med endre det for å passe deres behov. Og som Open Source, kommer den gratis, så alle kan bare laste den ned fra internett uten å frykte å måtte betale for det. Og for å toppe det hele, er MySQL-serveren kjent for sin hastighet, pålitelighet, skalerbarhet og enkle å bruke. Noen vil kanskje tro at det å være gratis medfører mange ulemper, men serveren kjører komfortabelt raskt på et stasjonært eller en bærbar datamaskin.

Hvordan lage en MySQL-database?

Mange applikasjoner som programvare for e-handel, CMS-applikasjoner og fora bruker MySQL-databaser for å kjøre. For å lage en MySQL-database, må du gå gjennom en tretrinnsprosess; den første er opprettelsen av en databasebruker og passord, den andre prosessen tildeler privilegier til en bruker for å få tilgang til databasen, og den tredje, selve opprettelsen av databasen.

Dette kan høres skremmende ut, men med bruken av MySQL Database Wizard som du finner i cPanel, blir oppgaven med å lage databaser rask, enkel og enkel. Du må følge de påfølgende trinnene:

 • Først må du logge inn på cPanel og klikke på MySQL Database Wizard som kan bli funnet under overskriften “Databaser”.
 • Da må du oppgi navnet på databasen din i “Trinn 1”.
 • I “Trinn 2” må du oppgi brukernavnet og passordet til databasen.
 • Deretter i “Trinn 3”, må du tildele brukeren dine rettighetene til databasen din. Du kan bare klikke på “Alle rettigheter” med mindre annet er spesifikt bedt om av en utvikler.
 • “Trinn 4” er faktisk et sammendrag av alle oppgavene som nettopp er fullført. Du kan legge merke til at databasenavnet og databasebrukeren bruker cPanel-brukernavnet som prefiks. Skulle du trenge å lage flere databaser, er alt du trenger å gjøre å gjenta prosessen som er oppført over.

Slik eksporterer du en MySQL-database i phpMyAdmin?

Noen ganger kan det hende du trenger å lage en sikkerhetskopi av databasen, enten som et sikkerhetstiltak eller for å overføre databasen til en annen server. Du kan enkelt eksportere databasen din ved å bruke phpMyAdmin, et verktøy som kan bli funnet i cPanel. For å eksportere, må du gjøre følgende:

 • Alt begynner med cPanel, så først og fremst må du være logget inn på cPanel.
 • Under overskriften Databaser, klikker du phpMyAdmin-ikonet, og velg deretter databasen du vil eksportere fra listen til venstre-menyen. Du kan velge det ved å klikke på det.
 • Klikk deretter på Eksporter-fanen som du finner på menyen øverst på siden.
 • Under overskriften “Eksporter”, sjekk under “Vis dump (skjema) av databasen” og sørg for at alle tabellene så vel som SQL-alternativet er valgt.
 • Under “Struktur” aktiverer du deretter alternativet “Legg til DROPTABLE / VIEW.PROCEDURE / FUNCTION” og sørg for at “Lagre som fil” som er funnet nederst til venstre på siden er valgt. Vær oppmerksom på at hvis databasen din er ganske stor, kan du velge enten “zippet” eller “gzipped” for en mye raskere nedlasting.
 • Klikk på “Gå” -knappen nederst til høyre og klikk deretter på Lagre når du blir bedt om det. Denne handlingen starter nedlastingsprosessen til din lokale datamaskin. For flere databaser, bare gjenta trinn 3 – 7.

Slik importerer du til en MySQL-database i phpMyAdmin?

Selv om det er behov for å eksportere en database, finner du også behovet for å importere en fra en annen server til serveren din. For å gjøre dette, kan du også bruke phpMyAdmin. For å importere den, må du imidlertid ha en database-sikkerhetskopifil som vanligvis tar utvidelsen “.sql”, selv om .zip og tar.gz også er akseptert. For å importere en fil, må du gjøre følgende:

 • Igjen, må du logge inn på cPanel.
 • Når du er logget inn, klikker du phpMyAdmin-ikonet som skal bli funnet under “Databaser” på cPanel-startsiden..
 • Velg deretter databasen du vil importere fra listen på venstre meny.
 • Klikk på kategorien Importer på toppmenyen.
 • Klikk deretter “Bla gjennom” -knappen under “Filen som skal importeres”, og finn deretter sikkerhetskopifilen til databasen.
 • Klikk deretter på “Gå” -knappen nederst til høyre på skjermen for å starte importprosessen. Når importen er fullført, skal du se et grønt merke under fanene og en varsling som skal si noe slikt: “Importen er vellykket fullført,… ..”
 • Skulle du trenge å importere flere eller flere databaser, må du gjenta og fullføre trinn 3 – 7 for hver database du vil importere.